luni, 4 ianuarie 2016

Shiatsu partea a doua

   Despre shiatsu puteți găsi câteva informații și aici.

   Stresul și shiatsu:
   Impresionantele evoluții sociale, economice, familiale care au apărut în ultimele decenii au dezvoltat un climat de tensiune psihologică intensă și obligă oamenii să se adapteze constant și în mod rapid noilor schimbări.Timpul acordat odihnei, reflecțiilor, introspecțiilor din viețile noastre s-a redus sau a fost eliminat.Tocmai această capacitate de introspecție, practicată ca o disciplină, ne va permite să ne regăsim echilibrul cotidian.Se pare că accelerarea ritmului vieții din ultima perioadă produce asupra oamenilor un stres permanent, care, puțin câte puțin, poate deteriora capacitatea de autoreglare a corpului.
   Iată problemele care pot apărea:
   - senzație de proastă dispoziție,
   - dureri cronice,
   - agitație,
   - depresie,
   - dereglări ale somnului,
   - dureri de spate sau de cap,
   - probleme digestive etc.


   Mic lexic de shiatsu:
   Amma: masaj tradițional japonez considerat strămoșul shiatsului.
   Hara: parte a corpului care corespunde regiunii abdominale.Centrul harei este situat la nivelul buricului.Anumite terapii orientale îl localizează ca fiind centrul energiei vitale a corpului.
   Ki (sau Qi, sau Chi): energie vitală compusă din două energii: yin (feminină) și yang (masculin).
   Meridiane: linii de energie care traversează corpul uman sau canale prin traversarea cărora, după anumite terapii orienale, se deplasează energia corpului.
   Shiatsu: terapie naturală japoneză bazată pe presopunctură, adică a presiunii degetelor asupra punctelor energetice (tsubo) ale corpului uman.
   Shiatsushi: persoană care practică shiatsu.
   Tsubo: punct energetic situat de-a lungul meridianelor care traversează corpul uman. 

   Binefacerile terapiei shiatsu:
   Tratamentul shiatsu are ca efect imediat relaxarea corpului și permiterea conștiinței de a se reintegra în habitatul său, ceea ce produce o stare de odihnă totală: o senzație de lejeritate, de bună dispoziție, de disponibilitate către sine.Pe de altă parte, restabilind circulația energetică în meridiane, oferă dinamism funcțiilor vitale și conduce adaptarea lor către viața de zi cu zi.În felul acesta, starea de sănătate se îmbunătățește.Shiatsu este deci un răspuns la excesele  de stres observate în țările industrializate.Chiar dacă frământările nu sunt exprimate, shiatsu produce stări de relaxare și destindere foarte apreciate.Deci, nu este nevoie să fiți neapărat bolnavi pentru a beneficia de relaxarea pe care shiatsu o produce.Beneficiarii pot fi adulții, dar și copii, shiatsu fiind eficient și în cazul persoanelor în vârstă sau cu handicap.O ședință durează aproximativ 60 de minute.

   Cele opt vase minunate:
   Vasele minunate, denumite și meridiane extraordinare, sunt înainte de toate reglatori ai circulației energetice și intervin astfel în toate funcțiile organismului.Contrar cu meridianele obișnuite, nu există puncte specifice, dar există pentru fiecare un punct de reglare numit punct-cheie, care, teoretic, poate fi manipulat prin dispersie sau prin tonifiere.
   Le pot fi asemuite trei roluri schematice:
   Constituie o cale preferențială, dar nu exclusivă de circulație a energiei ancestrale și sunt astfel implicate în reglarea și programarea tuturor funcțiilor organismului.
   Prin potențialul energetic pe care îl reprezintă, consolidează sistemul meridianelor obișnuite.
   Derivate fiind asupra circulației meridianelor principale, ele participă la lupta contra energiilor climatice stresante, pentru a împiedica penetrarea lor la nivelul organelor, mai ales în caz de slăbire a altor mijloace de apărare.

   Handicapul fizic/mintal și shiatsu:
   Experiența ședințelor individuale de shiatsu cu persoanele cu handicap, arată că această tehnică le este favorabilă și le ajută să regăsească un echilibru psiho-corporal specific.

   Obiectivele unei ședințe de shiatsu cu persoanele cu handicap sunt următoarele:
   - favorizarea acțiunii de a se calma, de a se binedispune,
   - învățarea de a-și resimți corpul,
   - demonstrarea faptului că acțiunea de a atinge nu este amenințătoare,
   - distingerea mai bine a ceea ce le place și a ceea ce nu le place,
   - întărirea sentimentului de intimitate, de respect de sine,
   - descoperirea bogățiilor propriului corp și dorința de respect propriu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis