luni, 11 ianuarie 2016

Vitiligo, o boală tot mai des întâlnită

   Aproximativ 3% dintre oamenii acestei planete, suferă de vitiligo.
   Petele albe precum laptele, de pe corp, pot apărea la orice vârstă (adesea au un caracter de familie, moștenit sau pot apărea după o traumă neobișnuită, mai ales la cap), într-o cantitate nelimitată și pe orice porțiune de piele.
   Această pată depigmentată poate apărea chiar și sub păr, sub gene sau sub sprâncene.Apariția ei nu este însoțită de vreo mâncărime sau durere.

   Absența melanocitelor (celule care conțin pigmentul) contribuie la hipopigmentare (un nivel scăzut înnăscut sau dobândit al sintezei de melanină) pe porțiuni de piele bine delimitate sau dispuse simetric, de la una-două pete până la aproape toată suprafața corpului.


   Porțiunile de piele afectată de vitiligo au o sensibilitate ridicată la razele solare.De aceea este recomandat să vă feriți de razele solare directe, pentru că lipsa pigmentului face ca pielea să fie lipsită de orice apărare.Ca urmare a expunerii la soare pot apărea arsuri puternice sau niște zone întunecate, hiperpigmentate în jurul petelor.

   Cauza acestei boli nu este cunoscută, dar
vitiligo este semnalul că suferiți de o dereglare internă.Ea poate însoți boala Addison (o boală endocrină rară, care constă într-o deficiență hormonală; se caracterizează prin pierderea greutății, slăbiciune în mușchi, tensiune arterială scăzută și întunecarea pielii indiferent dacă a fost sau nu expusă la soare), diabetul zaharat, anemia pernicioasă (carență de vitamina B12) și disfuncțiile glandei tiroide.


 

   Teoriile apariției acestei afecțiuni sunt dintre cele mai diverse:

   Vitiligo este o afecțiune a întregului organism determinată de o mulțime de factori, provocată mai ales de tulburările apărute în nutriția țesuturilor și în metabolism.
   Apariția petelor albe pe piele este numai o atenționare, un semnal exterior care anunță o dereglare internă.
   Aceasta poate fi o tulburare moștenită în metabolismul substanțelor; orice vătămare a fătului și insuficiența nutriției în perioada de dezvoltare intrauterină; tulburări în activitatea glandelor de secreție internă (glanda tiroidă, cea suprarenală); alimentarea insuficientă a țesuturilor ca rezultat al unor afecțiuni cronice ale organelor digestive; consecința stresului care conduce la tulburări vasculare și dereglări ale circulației substanțelor nutritive și a produselor rezultate în urma metabolismului din celule.

   Cu toate acestea, în oricare dintre aceste variante într-o măsură mai mare sau mai mică sunt abordate procesele digestiei alimentelor și ale asimilării substanțelor nutritive.
   Digerarea alimentelor nu este completă: în locul unei cantități determinate de aminoacizi necesari organismului se formează doar o parte a lor, iar restul este constituit din substanțe grele de natură albuminică, care nu se asimilează.
   Acest lucru dezorganizează procesele metabolice ale aminoacizilor din ficat, ceea ce conduce la rândul său la o acumulare de amoniac.Prezența în exces a acestei substanțe este toxică.

   Foarte sensibile la amoniac sunt celulele sistemului nervos central, cel care reglează activitatea întregului organism și, în particular, este responsabil pentru formarea pigmentului care ne apără pielea.

   Organismul viu ca un sistem autoreglator este astfel construit încât majoritatea verigilor sale se dublează.În cazul ruperii legăturii sau atunci când unul dintre organe este vătămat, intră în acțiune niște mecanisme compensatorii și crește intensitatea de acțiune a verigilor salvate ale lanțului.Datorită acestui fapt, la majoritatea oamenilor cu tulburări metabolice, vitiligo nu apare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis