luni, 29 februarie 2016

Nemțișorii de câmp

   În tradiţia populară această plantă este folosită astfel: decoctul din flori şi frunze se bea contra durerilor de stomac.În unele zone era folosit contra muşcăturilor de şarpe.Ceaiul din frunze şi flori se lua contra tensiunii mărite.Decoctul sau extrasul spirtos al florilor se utiliza în leucoree şi ca hemostatic.

   Acţiune farmaceutică: analgezică, fertilizante, hemostatice, hipotensivă, bradicarizante.
   Diminuează bătăile inimii, de asemenea diminuează senzaţia de durere, opreşte hemoragiile şi stimulează apetitul sexual.


   Preparare:
   O linguriţă de flori mărunţite se va pune în 250 ml apă clocotită.Se acoperă timp de 10 minute după care se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi.

   O jumătate de linguriţă de flori mărunţite şi o jumătate de linguriţă de plantă mărunţită se va pune în 250 ml apă.Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară.Se pot folosi 2 căni pe zi intern sau se poate face gargară sau spălături vaginale cu acest ceai.

   Tinctură din 20 g flori şi plantă mărunţite puse în 250 ml alcool de 70 de grade.Se va lăsa timp de 15 zile, după care se strecoară.În timpul acesta se va agita de mai multe ori pentru a se extrage principiile active din plantă.După strecurare se va pune în sticluţe preferabil de culoare închisă.Se va putea lua câte 10 picături din această tinctură diluată în puţină apă de 3 ori pe zi.

   Atenţie ! Nu se va depăşi doza deoarece se pot întâmpla accidente.Este foarte bine ca acest preparat să fie dat cu acordul şi sub supravegherea medicului.În multe cazuri este foarte util să se ia o perioadă limitată la maximum 10 zile.   Compoziţie chimică: florile conţin delfinină, un glicozid al camferolului, alcaloizii: decozină, lictonină, delzalină, dalfelatină, săruri minerale, pigmenţi, etc.

   Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni renale, afecţiunile vezicii biliare, astm bronhic, hipertensiune, gută, leucoree, sterilitate femei-este un bun fertilizant, etc.


   Denumiri populare: albăstrioare, ciocănaşi, ciocul berzei, ciocul păsării, ciocul babei, ciocul ciocârliei, cizma cucului, cârligei, clonţul nagâţului, clonţul cocostârcului, coada rândunicii, cornul plugului, creasta cocoşului, doselnică mică, floare domnească, gheata cătanei, gâlceavă, mărariul câmpului, pintenaşi, somnoroasă, surguci, tătăneasă, toporaş de câmp.


   În caz de intoxicație planta poate fi toxică, iar simptomele intoxicaţiei sunt: salivaţie abundentă, tulburări digestive, insuficienţă cardiacă, colaps şi moarte prin asfixiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis