vineri, 19 februarie 2016

Cum luptăm cu enurezisul?

   Enurezisul este o afecțiune caracterizată prin micțiuni involuntare și inconștiente în timpul somnului.
   Se poate spune despre un copil că suferă de enurezis când aceste micțiuni apar după vârsta de 5-6 ani (enurezia nocturnă este mai frecventă la băieți decât la fetițe).
   În cazul unei enurezii primare, analiza urinei și o urocultură sunt suficiente pentru a exclude cauzele organice ale enurezisului. 


   Atunci când enurezisul persistă și după 8-10 ani, se impune o discuție cu copilul și cu părinții acestuia, pentru a stabili eventualele problemele de natură psihologică ale copilului. 


   Pentru a-și ajuta copilul, părinții vor avea grijă să ia următoarele măsuri cu caracter general:
   Vor scula copilul din somn la ore fixe pentru a merge la toaletă și vor avea grijă ca acesta să fie treaz când urinează: în prima săptămână va fi trezit la ora 24, în cea de-a doua la ora 1, apoi în cea de-a treia la ora 2 și așa mai departe.
   Vor avea grijă ca acesta să meargă la toaletă înainte de culcare.
   Vor controla cantitatea de lichide ingerată de copil, în special cu două ore înainte de culcare, iar în cazul în care aceasta este prea mare, o vor diminua.
   Copilul nu va viziona seara filme horror.
   Copilul va fi înconjurat cu multă dragoste, iar părinții vor avea grijă să nu-l certe, să nu-l umilească sau să nu-l pedepsească.


   Tratamentul enurezisului începe de regulă după vârsta de 7-8 ani, dar se recomandă chiar și mai înainte de această vârstă.    În cea ce privește măsurile naturiste, se pot folosi palnte medicinale:
   Circelul (Ephedra distachya): infuzie din 2-3 grame de părți aeriene la o cană de apă clocotită.Se beau 1-2 căni pe zi.
   Coada șoricelului (Achillea millefolium): infuzie din 4 grame de flori la o cană de apă clocotită.Se bea câte o jumătate de cană, de 3 ori pe zi, ultima înainte de ora 18.
   Răcușorul (Polygonum bistorta): decoct din 5 grame de rizom pulbere la un litru de apă.Se bea câte o cană pe zi.Tinctură medicinală obținută din rizomi mărunțiți (15 picături, de 3 ori pe zi) sau 2-4 grame de pudră de rizomi pe zi.
   Stejarul (Querqus robur): decoct din 5 grame de coajă la 300 ml de apă.
   Arnica: remediu recomandat în enurezisul apărut în urma unei traume psihice sau fizice.


   Enurezisul poate dura uneori până la pubertate când, de cele mai multe ori, dispare spontan. 

   Cauzele enurezisului pot fi: stările emoționale negative, traumele psihice, igiena defectuoasă, diabetul zaharat sau anomaliile aparatului uro-genital.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis