Despre antioxidanți și rolul lor pentru sănătatea noastră, am mai scris și aici.
Influența asupra maladiilor cardiovasculare:
Influența alimentației asupra maladiilor cardiovasculare este cunoscută și bine stabilită.
Lipsa de antioxidanți, conjugată cu excesul de colesterol este cât se poate de nefastă, deoarece colesterolul se oxidează puțin câte puțin și se depune pe pereții arterelor.
Pentru a diminua nivelul colesterolului, trebuie mărită cantitatea de antioxidanți printr-un regim bogat în fructe, legume, pește.
Acest lucru a fost demonstrat de doctorii Renaud și Lorgeril din Lyon.Cei doi au prescris un regim alimentar mediteraneean unui lot de 300 de persoane care suferiseră un infarct miocardic.După circa 27 de luni de supraveghere, medicii au observat o reducere de 73% a deceselor, în raport cu un alt grup martor, care nu urmase recomandările nutriționiștilor.
La ce sunt buni antioxidanții:
Printre cele 250 de studii consacrate legăturii dintre fructe, legume și cancer, 80% pun în evidență efectul protector al acestor alimente, extreme de bogate în antioxidanți.
Primele rezultate ale studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and nutrition), lansat în 1991 pe un lot de 500.000 de persoane, a confirmat acest efect protector.
Incidența cancerelor digestive a fost redusă cu 50% datorită consumului cotidian de circa 500 grame sau mai mult de fructe și legume.
Conform aceluiași studiu, riscul de cancer de colon scade semnificativ la amatorii de pește și crește la consumatorii de mezeluri.
Alimentația mediteraneenilor și sănătatea:
De câțiva ani, antioxidanții sunt foarte mediatizați, apărând ca un adevărat panaceu în materie de sănătate.
Lor li se atribuie toate virtuțile, începând de la protecția contra maladiilor cardiovasculare la cea împotriva unor forme de cancer.
Prin anii 50, Ancel Keys, epidemiolog american, era frapat de mortalitatea scăzută a locuitorilor insulei Creta, în special cea generată de bolile cardiovasculare.El a demonstrat că alimentația locuitorilor țărilor mediteraneene oferea beneficii în favoarea sănătății și a stabilit că una din caracteristicile alimentației acestora era bogăția de antioxidanți.În afară de aceasta, modul de viață al cretanilor prezenta și el numeroase avantaje: activitate fizică intensă, lipsa poluării, consum moderat de alcool.Această fericită îmbinare de factori era deci cauza sănătății cretanilor.
Ulterior, cercetările privind antioxidanții s-au înmulțit, studii numeroase demonstrând efectul protector al acestora contra unor maladii precum cele cardiovasculare sau cancerul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu