vineri, 5 februarie 2016

Crampe și spasme musculare

   De obicei, crampele musculare care apar în timpul efortului se datorează unui deficit de sare în fibrele musculare, care determină o iritabilitate.De aceea se va lua o jumătate de linguriță de sare pentru fiecare pahar cu apă, în timpul antrenamentelor sau al eforturilor mari fizice.
   Crampele în mușchii gambelor, sub formă de cârcei, apar datorită acumulărilor de reziduuri chimice.Ele sunt mai frecvente la cei ce au varice.Evitarea lor se va face printr-un exercițiu la fiecare 2 ore, care constă în scoaterea încălțămintei și a ciorapilor și, în poziție pe spate cu șoldurile sprijinite pe un fotoliu, se ridică labele picioarelor și se mișcă 30 de secunde, cu degetele picioarelor întinse.


   Aspirina are un efect bun, se pot lua 2 tablete pe zi, după mese, dacă greutatea este sub 75 kg, sau 3 tablete, dacă greutatea este mai mare, timp de 2 zile, apoi 1/2 tabletă pe zi, până când durerile musculare dispar.

   Crampele musculare se pot înlătura prin evitarea contactului păturii cu labele picioarelor.
Pentru aceasta, se pot confecționa cercuri pentru pat din cutii de carton în care se introduc labele picioarelor, iar peste acestea se așează pătura.Dacă nu cedează în această manieră, se poate folosi chinina, 1 casetă pe zi, timp de 10 zile.Aceasta este contraindicată la femeile însărcinate sau la cei suferinzi de arterite.


   Prosopul cald aplicat după baie dă rezultate și mai bune, dacă se aplică pe o zonă limitrofă celei dureroase, iar băile calde, la o temperatură de 37-40°C, sunt foarte indicate.Când spasmele persistă, se pot folosi băi alternate calde și reci și masaje ușoare, timp de 10 minute.



   Crampele musculare se înlătură prin aplicarea unui prosop umed pe partea dureroasă (prosoapele trebuie să fie călduțe, adică la temperatura de 35-37°C) și prin mișcări de frământare a mușchiului, care încep cu partea situată distal de zona contractată.

   Masajele și poziția înclinată a corpului: extremitățile dureroase se așează pe o pernuță deasupra planului vertical al pieptului.Masajul se face prin mișcări ușoare, care încep de la extremitatea cea mai îndepărtată a inimii, către extremitatea sensibilă.Acest masaj se face timp de 10 minute.


   Spasmele musculare se înlătura prin aplicarea unui prosop cald sau șosete încălzite.

   Dacă apar dureri ale mușchilor gâtului, umerilor și brațelor, se obține o ameliorare prin întinderea gâtului.Cu ajutorul unei curele care cuprinde capul la nivelul urechilor, ,,vă suspendați" de un cuier și încercați să vă îndoiți genunchii, în așa fel încât să se producă o întindere continuă a mușchilor din partea superioară a coloanei vertebrale.Această ședință va dura 5-10 minute.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis