sâmbătă, 27 februarie 2016

Despre sociofobie

   Dacă atunci când sunteți într-o situație grea, vă înroșiți, începeți să vă bâlbâiți, aveți o respirație neliniștită, vă tremură mâinile și picioarele, nu disperați.Mii de persoane au aceleași probleme ca și dvs.

   Înainte de a merge la un concurs, la un interviu sau la o petrecere, vă crește pe neașteptate pulsul?
   Perspectiva apariției în fața unui auditoriu vă provoacă teamă, iar în timpul unui examen vă tremură mâinile, vi se învârte capul și vă cuprinde o panică teribilă?
   S-ar putea să fiți victima unei fobii sociale, adică teama de comunicare cu cei din jur.Acesta a apărut în vocabularul psihologilor și psihoterapeuților nu demult.Afecțiunea este însă una cunoscută de foarte mult timp și destul de răspândită.

   Vi se pare că societatea celorlalți oameni vă provoacă un milion de necazuri, iar viața în societate se transformă într-un chin permanent?
   Vi se pare că a schimba ceva în această stare de fapt este imposibil?
   Este un cerc vicios, o capcană din care nu există ieșire și asta vi se pare înspăimântător?
   Ei bine acestea sunt sentimentele unei persoane care suferă de sociofobie.Timiditatea, la rândul ei nu este altceva decât o boală.Este destul de greu să de dea o explicație conceptului de singurătate, dar fiecare dintre noi a trecut la un moment dat prin această stare. 
   Cel mai adesea sociofobul se teme:
   - de ieșirile în public și de examene,
   - de cunoștințele noi,
   - de discuțiile cu persoane de sex opus și cu oameni a căror autoritate înseamnă mult pentru el (cu șeful sau cu colegii care sunt mai apreciați decât el),
   - să vorbească la telefon, să mănânce sau să bea în prezența altor persoane, să lucreze sub observație,
   - să privească în ochii unor persoane necunoscute,
   - să fie în centrul atenției,
   - să-și exprime dezacordul sau dezaprobarea în fața unor persoane necunoscute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis