miercuri, 17 februarie 2016

Sfaturi pentru o digestie eficientă

   Luati puțin Bitter Suedez dimineața cu 20-30 de minute înaintea mesei pentru a spori funcțiile digestive și a permite eliberarea enzimelor necesare acestui proces.

   Postind perioade scurte veți permite sistemului digestiv să facă o binemeritată pauză.În orice caz, prima perioadă de post ar trebui să dureze maximum 24 de ore.Amintiți-vă întotdeauna să beți multe sucuri de fructe și legume în acest timp.Planificați-vă zilele de post în perioadele când nu aveți mult de lucru și vă puteți odihni.


   În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, este indicat să se consume sucul a 1-2 lămâi stoarse în 250-500 ml apă plată.Aceast suc băut zilnic vă va ajuta să vă curățați stomacul de toxine și vă reduce aciditatea în exces.


   Mâncarea combinată este foarte folosită de mulți oameni.Există cărți care explică modul în care este bine să se combine alimentele nu neapărat având în vedere un regim de slăbire, ci și pentru buna funcționare a sistemului digestiv.În această teorie se ține cont de cele 3 tipuri principale de alimente: carbohidrații (pâine, cartofi, orez); proteine (carne, produse lactate, soia, nuci) și grăsimi (ulei, margarină).Se consideră că aceste trei mari tipuri nu trebuie amestecate.

   O băutură pe care este bine să o consumați zilnic, dimineața, sau oricând înainte de masă și care va completa efectele apei cu lămâie, se va face astfel: se amestecă 1-2 lingurițe de oțet de mere cu 250-500 ml suc de mere (este indicat să fie proaspăt stors).Această băutură va echilibra aciditatea sucului gastric.

   Curățați-vă colonul și ficatul cu ajutorul plantelor, alimentelor și întreg sistemul digestiv se va simți mai bine.Specialiștii în nutriție recomandă mai multe modalități de curățare.Oricare metodă este bună atâta timp cât își face treaba și vă simțiți bine.
   Vă recomadăm o listă de plante care sunt cunoscute pentru ajutorul pe care îl pot oferi în cazurile de exces de acid gastric.

   De exemplu, ceaiul de crețușcă, nalbă mare sau tătăneasă, luate separat, sau împreună, în părți egale, este foarte bun pentru digestie.
   Suspensia de pudră de ulm este foarte liniștitoare și alină durerile de ulcer.
   Boabele de dafin și cartoful sălbatic pot fi folosite ca tincturi sau extracte fluide.Aceste plante vor ajuta la liniștirea și vindecarea ulcerațiilor sau a colicilor de orice fel.
   Alte plante care pot influența digestia în general: gențiana, drăcila, angelica, rădăcina de păpădie care stimulează producerea sucurilor digestive.Aceste plante se pot întrebuința în ceaiuri, tincturi sau siropuri.

   Menta, mușețelul se folosesc în ceaiuri calmante, în timp ce nucșoara, cuișoarele, chimenul, ghimbirul și scorțișoara, pot fi adăugate alimentelor, datorită gustului lor bun, sau se pot face ceaiuri.   Evitați băuturile reci în timp ce mâncați.Mâncarea este digerată mai eficient dacă se consumă la temperatura corpului, de aceea băuturile reci pot încetini procesul de digestie.Dacă simțiți nevoia să beți ceva în timp ce mâncați, încercați un ceai de plante, cald.Cafeaua și alcoolul pot mări aciditatea sucurilor gastrice așa că mai bine le evitați.

   Mestecați, mestecați, mestecați.Acesta este unul dintre cele mai importante mecanisme ale digestiei și, din păcate, cel mai puțin luat în seamă.Mestecatul este primul pas al procesului de digestie.Nu este vorba numai de un simplu act fizic, prin mestecare se transmit semnale active organelor să secrete sucurile lor digestive (suc pancreatic, acid gastric etc.) în vederea pregătirii pentru mâncarea care vine.Specialiștii sunt de părere că trebuie să mestecăm mâncarea până când aceasta devine aproape lichidă.

   Tehnicile de automasaj și exercițiile fizice trebuie să facă parte din programul dumneavoastră zilnic, deoarece contribuie în mare măsură la o bună digestie.Exercițiul ficatului va reuși să tonifice și să curețe acest organ și să permită aerisirea lui și buna digestie.Aduceți călcâiul stâng în partea dreaptă a corpului, sub coaste, deasupra șoldului.Presând ferm, mișcați mâna încet de-a lungul corpului spre mijlocul abdomenului până deasupra buricului.Repetați mișcarea de 10-15 ori.
   Exercițiul stomacului este similar cu cel al ficatului, dar se aplică pentru celaltă parte a corpului.Acest exercițiu va avea efecte benefice atât asupra stomacului, splinei și pancreasului, cât și asupra întregii digestii.Puneți călcâiul stâng în spațiul creat între coaste și șold cu degetele îndreptate spre corp.Mișcați mâna încet dar ferm de-a lungul corpului, spre centru, până ajunge deasupra buricului.Se repetă mișcarea, de asemenea, de 10-15 ori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis