miercuri, 17 aprilie 2013

Retete cu carne de miel

   Pentru ca suntem in apropierea sarbatorilor de Paste, vin astazi cu doua propuneri de retete pentru a prepara carnea de miel, pentru cei ce obisnuiesc sa aiba acest delicios fel de mancare pe masa, in acele zile.

                                                       Spinare de miel cu sos de legume

   - 700 g spinare de miel dezosata,
   - 3 lingurite piper negru macinat mai mare,
   - 2 linguri ulei de masline,
   - 100 g unt,
   - 4 ramurele cimbru,
   - 1 legatura morcovi tineri,
   - 2 gulii,
   - 12 cepe mici,
   - 1/2 cubulet concentrat pentru carne de miel,
   - 1 legatura patrunjel,
   - sare. 

   Se freaca bine carnea cu sare si piper, apoi se prajeste pe toate partile in ulei de masline incins, dupa care se scoate si se lasa la racit.Se tapeteaza o folie de aluminiu cu putin unt, se pune carnea impreuna cu cimbrul si se inveleste.Se curata legumele si se taie bucatele, apoi se fierb in apa cu sare, pana devin moi, se clatesc cu apa foarte rece si se scurg.Se pune carnea invelita, in apa clocotita, se da vasul la o parte de pe foc si se lasa sa stea asa 8 minute.Legumele se paseaza in blender, se adauga untul taiat cubulete, concentratul pentru carne de miel, se condimenteaza cu sare si piper si se garniseste cu patrunjel verde tocat.Carnea se scoate din folie, se taie felii subtiri pe diagonala si se serveste cu sosul de legume. 
Ca si garnitura se pot folosi cartofi copti cu cimbru, rozmarin si frunze de dafin.




                                                Miel cu pasta de masline, unt si cimbru

   - 12 cotlete de miel,
   - 1 ardei rosu iute,
   - 1 crenguta de rozmarin,
   - 6 crengute cimbru,
   - 4 catei de usturoi,
   - 8 linguri ulei de masline,
   - 7 g unt moale,
   - 7 g masline negre fara samburi,
   - 1/2 lingurita coaja de lamaie rasa,
   - 1 lingurita patrunjel verde tocat,
   - sare, piper proaspat macinat

   Se spala si se usuca cotletele de miel.Se toaca bucatele ardeiul iute, rozmarinul si jumatate din cantitatea de cimbru, iar 2 catei de usturoi se taie felii.Aceste ingrediente tocate se amesteca cu ulei de masline si se tapeteaza carnea pe ambele parti.Se lasa la macerat cam 12-24 de ore.Se bate untul pana devine spumos, se taie maslinele cubulete si se amesteca, adaugandu-se apoi coaja de lamaie, patrunjelul, restul de usturoi tocat, frunzele de cimbru ramase, dupa care se condimenteaza cu sare si piper.Din aceasta compozitie se formeaza un rulou, care se inveleste in hartie cerata si se da la rece.Se frig cotletele de miel pe ambele parti in ulei incins, cam 2 minute.Pasta de unt se taie felii si se serveste pus deasupra fiecarui cotlet.
   Ca si garnitura la acest preparat se recomanda tocanita, dovleceii prajiti sau salata mixta. 



Pofta buna!
 

 
  

                                                          

marți, 16 aprilie 2013

Metode de epilare

   Epilarea: un subiect care produce dureri de cap femeilor, obisnuite sa aiba grija de ele si sa arate mereu bine.Metode exista foarte multe, ideea este ca fiecare sa cantareasca avantajele si dezavantajele si sa aleaga ce este mai bine.Sa vedem cele mai cunoscute si mai la indemana astfel de metode:



   Epilarea cu ceara de unica folosinta: aceasta ceara de unica folosinta se incalzeste intr-un aparat special si se aplica in sensul cresterii firului de par.Urmeaza aplicarea unei benzi de hartie si tragerea acesteia in sens invers.Dupa epilare se unge pielea cu un ulei care sa stearga urmele de ceara si sa hidrateze pielea iritata.Aparatele pentru incalzit ceara, rola de hartie pentru epilat si ceara se gasesc in comert, la preturi accesibile, iar ceara este indicat sa fie naturala, simpla, de culoare galbena- maronie, fiind mai de calitate decat cea colorata.
   Avantaje: nu este o metoda foarte costisitoare; parul reapare dupa 3-6 saptamani; se poate folosi si acasa, nu doar la salon; ceara nu poate fi refolosita.

   Dezavantajele acestei metode sunt: durerea care apare la primele utilizari; ruperea unor fire de par ce pot creste pe sub piele si pot crea neplaceri; iritarea pielii in primele ore de dupa epilare.



   Epilarea cu lama de ras: se foloseste un aparat de ras creat special pentru femei si spuma sau gel de ras pentru piele sensibila, iar dupa epilare se aplica o crema hidratanta.
   Avantajele sunt: este o metoda rapida; posibilitatea ca fiecare sa se poate epila acasa cu bani putini; nu apare durerea; firele de par nu cresc pe sub piele.
   Dezavantaje: parul devine mai des, mai inchis la culoare si creste mai repede.



   Epilarea cu zahar: este o metoda ce se poate folosi acasa, preparandu-se o pasta din zahar ce se aplica pe piele, la temperatura corpului, in sensul de crestere a firelor de par, indepartarea facandu-se in sens invers.Pentru preparare avem nevoie de :
   - un pahar cu zahar,
   - o lamaie verde,
   - un bol metalic.
   Se stoarce lamaia in bol, se adauga zaharul si se amesteca bine, pana cand zaharul se dizolva, obtinandu-se un sirop.Bolul (se poate folosi si o cratita), se pune la foc mic si se amesteca continuu pana cand amestecul incepe sa fiarba si se formeaza o crema de culoare maro-galbui.Aceasta fierbere dureaza cam 10 minute.Recipientul se ia de pe foc, se lasa la racit, pana cand pasta se poate lua cu mana.Cu mainile umede se formeaza o minge care se intinde pe parul nedorit, iar apoi se trage repede, la fel ca in cazul epilarii cu ceara.Daca amestecul nu este destul de gros si curge, se poate pune pe foc din nou, pana capata consistenta dorita si abia apoi sefoloseste.
   Avantaje: metoda este naturala, comoda, usor de aplicat; firele de par nu se rup; parul reapare dupa 3-6 saptamani; se poate folosi si acasa si la salon.
   Dezavantaje: la primele utilizari poate aparea durerea; pielea poate ramane putin lipicioasa; daca firele de par sunt mai groase si cu radacini puternice, este posibil sa nu se obtina efectul dorit de la prima utilizare si sa fie nevoie de o noua aplicare.

   Epilarea cu crema: inseamna aplicarea cremei speciale, in strat gros, indepartarea ei dupa timpul prevazut pe ambalaj si aplicarea unui balsam special sau a unei creme hidratante, dupa epilare.Daca se foloseste pentru prima data, este indicata efectuarea unui test, pe o portiune mica de piele, pentru a se urmari eventuale alergii la produs.
   Avantaje: este o metoda ieftina si nedureroasa, pe care oricine o poate folosi acasa.
   Dezavantaje: pot aparea iritatii si alergii; parul creste destul de repede.

   Epilarea cu benzi depilatoare: necesita achizitia unor benzi din comert, care se incalzesc intre palme, se dezlipesc si se aplica pe zona dorita.Se indeparteaza tragand in sensul invers cresterii firului de par.Pielea se sterge apoi cu servetele speciale, pe care la primiti odata cu benzile si care curata si hidrateaza.
   Avantaje: este o metoda comoda si ieftina; parul creste in 3-6 saptamani; exista benzi speciale pentru corp, dar si benzi mai mici, pentru fata; se poate folosi acasa.
   Dezavantaje: sunt dificil de utilizat in zona inghinala; poate aparea durerea, mai ales la primele utilizari; pot aparea iritatiile, iar firele de par se pot rupe.



   Epilarea cu laser: presupune folosirea principiului selectiv al fototermolizei, laserul distrugand pigmentul firului de par, fara a afecta pielea.
   Avantaje: nu exista durere; parul dispare pentru foarte mult timp; se poate folosi pentru orice tip de par, pe orice suprafata si pe orice tip de piele, in zone mari, in aceeasi sedinta.
   Dezavantaje: necesita mai multe sedinte la intervale regulate de timp; este costisitoare; parul poate reaparea, insa va fi mai rar si mai fin; este nevoie de personal specializat si frecventarea saloanelor de cosmetica.

   Epilarea cu ceara traditionala: este o metoda care implica ceara incalzita, care se aplica in sensul cresterii firului de par si se indeparteaza prin tragerea fasiei de ceara in sens invers.Dupa epilare se aplica un ulei care sa curete pielea de ceara si care sa hidrateze, sau o crema hidratanta.
   Avantaje: nu este o metoda scumpa; firele sunt smulse, nu rupte; durerea este mai mica decat in cazul epilarii cu aparat sau ceara de unica folosinta; parul apare din nou dupa 3-6 saptamani; se poate folosi si la salon si acasa.
   Dezavantaje: unele saloane reutilizeaza ceara folosita; poate aparea durere mai ales la primele utilizari; nu se recomanda pentru zonele cu varice; pot aparea iritatii; unele saloane o folosesc numai pentru zona inghinala.

   Epilare definitiva cu IPL: presupune fototermoliza, adica descarcare intensa de energie la nivelul firului de par, acesta fiind distrus.
   Avantaje: nu exista durere; parul dispare pentru mult timp si de pe orice suprafata.
   Dezavantaje: este nevoie de circa 8 sedinte; este o metoda scumpa; nu se poate folosi pe par deschis la culoare; parul poate reaparea dupa cativa ani, dar mai rar si mai fin; metoda se aplica la salon, de personal specializat, insa in ultimul timp au aparut epilatoare IPL, ce se pot achizitiona si folosi acasa.

   Epilarea cu aparatul de epilat: inseamna folosirea unui aparat, care se tine perpendicular pe piele si se plimba in sensul invers de crestere a firului de par.In comert se gaseste o mare varietate de aparate, mai scumpe, mai ieftine, mai simple sau mai performante, asa ca fiecare poate alege in functie de pret si calitate.
   Avantaje: se poate folosi acasa; nu este costisitoare; parul apare dupa 3-6 saptamani.
   Dezavantaje: firele de par se pot rupe; este mai dureroasa decat epilarea cu ceara.



   Epilarea definitiva prin electroliza: este considerata singura metoda ce poate elimina parul nedorit, definitiv.Metoda inseamna propriu-zis, introducerea unui ac foarte fin, incarcat cu curent electric de mica intensitate, la radacina firului de par, aceasta fiind distrusa.Dupa folosirea metodei se aplica o crema cicatrizanta si calmanta.
   Avantaje: elimina definitiv parul; este putin dureroasa.
   Dezavantaje: se face numai la salon, de catre personal specializat; se poate alica numai pe zone mici; este costisitoare. 



 

 
 
 
  
  
 

luni, 15 aprilie 2013

Agrisul: proprietati si actiune

   Va voi vorbi astazi despre o planta cunoscuta si despre ajutorul pe care ni-l poate oferi aceasta.Este vorba despre agris care are mai multe denumiri populare printre care amintim:
acreş, aghireş, agriş sălbatec, agrasele, agrazerie, agruş, aguridă, bische, bobiţă, bolghiţari, caracăţ, coacăţă, coacăz, coacăză sălbatecă, cozmete, flocoşele, fragi de lemn alb, pomuşoară, răşiţă, razachie, rişiţă, rosichină, smirdar, strugur spinos, struguri domneşti, strugurii-ursului.


   Este un arbust foarte ramificat, întâlnit în pădurile şi tufişurile din locurile umede, din regiunea montană până în cea subalpină, dar se cultivă şi în grădini.Are tulpina înalta până la 1,5 m cu numeroase rădăcini adventive; scoarţa brună cenuşie care se exfoliază în fâşii; lujeri tomentoşi, cu numeroşi spini prevăzuţi pe internoduri; frunze semicirculare cu 3-5 lobi obtuzi pe margine crenat seraţi pe faţa inferioară, des-păroase; flori mici hermafrodite, verzui sau roşietice, solitare. Înfloreşte in lunile aprilie, mai. Fructul este o bila globuloasă sau ovoidă, mare, verzuie, gălbuie sau roşiatică, păroasă, cu gust acrişor, comestibilă si ajunge la maturitate în lunile iunie, iulie.

   Fructele de agriş contin: acid citric, acid malic, acid tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, protide, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, P, săruri minerale de Ca, Cu, K, Fe, Mg, Na, P, Zn.


   Acţiunea farmaceutică este una importanta:

   - fructele consumate înainte de masă sunt tonic-aperitive, iar consumate după masă sunt stomahice, în special folosite la atonii digestive.
   - fructele se mai pot folosi la inflamaţiile căilor urinare, litiaze, reumatism, gută. 
   - agrisul ajută la eliminarea uraţilor din organism, produce diureză si stimulează funcţia hepatică.
   -planta se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni hepatice, artritism, astenii, atonie digestivă, constipaţie, convalescenţă, gută, hidropizie, hipertensiune, litiaze, inflamarea căilor urinare, obezitate, remineralizare, reumatism.


   Administrare: în toate cazurile se pot consuma fructe proaspete câte 100- 500 g la fiecare masă.Persoanele care doresc să slăbească sau care doresc să-şi detoxifice organismul, vor putea face o cură de fructe, caz în care se va consuma într-o zi doar aceste fructe fără nimic altceva. Este util apoi să se continue cu  câte 100- 500 g la masă împreună cu alte alimente şi o dată pe săptămână să se consume doar aceste fructe în acea zi.Aceasta cura este folositoare si persoanelor care sufera de guta, dar si un mijloc rapid de redresare a organismului.
   Fructele se pot folosi sub formă de suc sau in alimentatie, preparandu-se cu el sosuri si supe.


    În afecţiunile hepatice în afară de consumul fructelor se mai poate adăuga o serie de ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopască- din acestea se vor consuma câte 2 ceaiuri pe zi, unul dimineaţa şi unul seara.

Manichiura la tine acasa

   Un amanunt foarte important al frumusetii feminine il reprezinta unghiile.O manichira perfecta o poti obtine la salon, insa orice femeie poate incerca sa realizeze asa ceva la ea acasa.Nu este greu si nu ai nevoie de cine stie ce ustensile sau produse pretentioase si costisitoare.
   Va arat cativa pasi necesari pentru a va face o maichiura simpla, fara modele sau alte ornamente aplicate, si va urez spor la treaba.

   In primul rand se indeparteaza lacul de unghii existent si putem folosi acetona sau un diluant fara acetona.
   Apoi urmeaza taierea unghiilor, la lungimea dorita, dupa care se pilesc intr-o singura directie, rotunjind usor colturile.Degetele se aseaza unul langa altul, pentru a se verifica daca lungimea este aceeasi.
   In pasul urmator se aplica un gel sau un ulei pentru cuticule si se maseaza bine, dupa care unghiile se inmoaie pentru 5 minute intr-un vas cu apa calduta, unde se pot adauga cateva picaturi de ulei de jojoba sau migdale sau alt ulei preferat.
   Urmeaza impingerea cuticulelor cu un betisor de lemn, evitand taierea acestora pentru a nu ajunge la infectii nedorite.
   Unghiile se curata din nou cu acetona, pentru indepartarea urmelor de ulei, pregatindu-se astfel de aplicarea noului lac.
  Se aplica o baza sau un tratament, pe toate unghiile, deoarece oja ataca suprafata acestora si astfel vor fi protejate.
   Se aplica oja in strat subtire in trei timpi: de la baza pe centrul unghiei , de jos in sus pe partea dreapta si apoi pe partea stanga.
   Se asteapta 2 minute si se aplica al doillea strat de oja, iar finisarea se face prin aplicarea unui strat de lac incolor.
   Marginile se pot curata cu un betisor de urechi inmuiat in acetona, daca s-a depasit suprafata unghiei, iar la sfarsit avem nevoie doar de multa rabdare ca sa asteptam sa se usuce foarte bine mica noastra opera de arta.

   Va las in compania pozelor si va astept cu sfaturi pe care le aplicati in realizarea manichirii voastre.













 

duminică, 14 aprilie 2013

Detoxifierea de primavara - partea a treia

   Va prezint astazi un alt regim de detoxifiere, precum si cateva plante ce ne ajuta in acest proces si proprietatile fiecareia.Despre detoxifiere mai gasiti doua articole aici si aici, cu informatii si diferite scheme de regim, pentru a intelege si adopta ce vi se potriveste.
   In cazul acestei cure, este nevoie de o perioada de acomodare, in care se elimina treptat principalele grupe de alimente, apoi urmeaza cura propriu zisa si in perioada imediat urmatoare alimentele se introduc din nou, dar treptat si in alte proportii.

                                                Dieta de detoxifiere

   - nu se consuma prajeli si nici mancaruri care sa contina alimente prajite,
   - se consuma minim 2 litri de apa pe zi si in afara de apa, nu sunt permise alte lichide, poate doar o ceasca de cafea neandulcita pe zi.In apa se poate pune zeama de lamaie, cam o lingura la un litru de apa,
   - se va face miscare, minim 30 de minute pe zi.
   Ziua 1 si Ziua 2:
   - se scot: painea, alimentele care contin cereale, biscuitii, pastele fainoase, cartofii, orezul si orice aliment care contine zahar.
   Ziua 3 si Ziua 4:
   - se scot: carnea, ouale, branzeturile si lactatele, untul, margarina, uleiurile.
   Ziua 5 si Ziua 6: se scot fructele si mierea.
   Dupa aceste zile in alimentatie raman legumele, apa si cafeaua.
   Ziua 7 si Ziua 8: se vor consuma supe si ciorbe cu legume, fara ulei si fara alimentele enumerate mai sus, condimentate cu sare si cu verdeata uscata: cimbru, busuioc, dafin.Se pot prepara din stevie, urzici, spanac, praz, salata, varza.
   Ziua 9 si Ziua 10: se consuma doar legume crude, fara ulei, otet sau condimente uscate.Din legume se pot face salate in care sa se adauge frunze de spanac, salata, verdeata cruda: marar si patrunjel.
   Ziua 11 si Ziua 12: se reintroduc supele si ciorbele, la fel ca in zilele 7 si 8.
   Ziua 13 si Ziua 14: se reintroduc fructele, insa doar la gustarile de dimineata si de dupa-amiaza, fara a se depasi 4 fructe pe zi.Se reintroduce mierea, nu mai mult de doua linguri pe zi.
   Ziua 15 si Ziua 16: se reintroduc proteinele si grasimile (carne, oua, lactate, branzeturi), dar: nu se consuma mai mult de doua linguri de ulei pe zi (se calculeaza si uleiul folosit la prepararea mancarurilor); nu se consuma alimente prajite; nu se consuma mai mult de o masa de carne pe zi; nu se consuma mai mult de un iaurt pe zi; se consuma maxim 3 oua pe saptamana.
   Ziua 17 si Ziua 18: se reintroduc carbohidratii dar: cartofi doar fierti sau la cuptor si nu combinati cu carne; orez numai o data pe saptamana, simplu sau combinat cu legume, nu cu grasime sau carne si nu preparat cu ulei; nu mai mult de doua felii de paine la o masa; dulciuri doar ocazional, iar preparatele care contin zahar, tot ocazional.

   Va voi vorbi acum despre cateva alimente minune care poate nu sunt consumate asa des cum ar trebui si nu se stiu beneficiile lor.
    Sfecla rosie: poate fi consumata ca atare sau sub forma de suc.Pentru a spori calitatile sale, se poate combina cu morcov si castravete.Se consuma inainte de masa, imediat dupa ce a fost preparata.


   Urzica: se pote utiliza sub forma de pulbere obtinuta din planta uscata si macinata si se poate adauga la salate sau se poate prepara din ea: infuzie, decoct, tinctura; ori in stare cruda, in salate si mancaruri.Are proprietati depurative, decongestive, alcalinizante, diuretice.Este recomandata in caz de: alergii, anemii, coloroza, leucemie, imunitate scazuta, intoxicatii, afectiuni hepatice, viroze, diabet, boli renale, infectii bacteriene.
   Patlagina: favorizeaza eliminarea toxinelor, are proprietati diuretice, expectorante, depurative, astringente.Se utilizeaza sub forma de infuzie - 10 frunze uscate si maruntite la 200 ml apa clocotita.
   O salata foarte sanatoasa se poate prepara din:
   - 100 g frunze proaspete papadie, 100 g frunze proapspete patlagina, 50 g patrunjel, 50 g urzica, 50 g ceapa verde.Toate acestea se spala bine, se maruntesc si se amesteca cu ulei presat la rece, otet de mere, hrean ras si sare.Se consuma imediat dupa preparare si este o salata cu efecte benefice in caz de anemii, avitaminoze, demineralizari.
   Papadia: se recomanda in afectiuni hepatice, exces ponderal, astenie de primavara, guta, tulburari metabolice, constipatie, tulburari endocrine, hemoroizi, litiaza hepatica si renala.Se foloseste sub forma de infuzie - 2 lingurite de planta uscata la 250 ml apa clocotita, sau in stare cruda.Are proprietati digestive, sudorifice, diuretice, detoxifiante, alcaline.


   Patrunjelul: se poate consuma sub forma de suc sau in stare cruda.Are proprietati diuretice, diaforetice, antitoxice, antianemice, afrodisiace, depurative.Se utilizeaza in caz de:
astenie, anemie, cancer, tulburari nervoase, denutritie, intoxicatii, hiperaciditate (ca urmare a consumului mare de produse de origine animala), reumatism, guta, litiaze, hipo- si hipertensiune, infertilitate sau parazitoze intestinale (oxiuri).



vineri, 12 aprilie 2013

Detoxifierea de primavara - partea a doua

   Continui seria postarilor despre detoxifiere si daca scriam aici despre o astfel de cura, in ce consta, simptome, cauze si efecte, astazi va prezint inca patru meniuri pe care le puteti urma.

                                                 Dieta cu fructe si legume

   Este o dieta ce se tine timp de trei zile si pe langa fructe si legume se mai consuma si proteina animala usoara, grasimi vegetale sanatoase si shake-uri proteice.Se va evita consumul de ceai verde sau negru, cafea, alcool, bauturi din comert.Shake-ul proteic nu trebuie sa contina: zahar sau indulcitori artificiali, fructoza, coloranti sau arome artificiale, cazeina, cazeinat din calciu sau proteina din lapte.
   Ziua 1: 
   - se consuma 5 shake-uri pe baza de proteine, ce se prepara cu ajutorul unor amestecuri, sub forma de pudra, care se gasesc la magazinele de alimentatie naturista.Prepararea lor se face cu apa, conform indicatiilor de pe prospect si se consuma din doua in doua ore , in intervalul 8-16, iar la o ora  dupa consumul lor se administreaza apa plata, cam 300 ml de fiecare data.
    - la ora 18.00 se consuma 100-170 g de carne slaba impreuna cu 3-6 cesti de salata de legume asezonata cu o lingura de ulei de masline ori ulei de seminte de in.
   Ziua 2 si Ziua 3:
   - se va consuma o portie de fructe din doua in doua ore, incepand cu ora 8 dimineata, insumand 5 portii de fructe, in cele doua zile:
   - 2 nectarine,
   - 6 caise,
   - 3 prune,
   - o para,
   - 2 cesti capsuni,
   - o ceasca de struguri,
   - 2 portocale,
   - o banana de marime medie,
   - 2 cesti pepene galben taiat cubulete,
   - 2 mere de marime medie,
   - un mango,
   - 3 piersici,
   - o ceasca de ananas proaspat maruntit.
   - la fel ca in prima zi, la ora 18.00 se va consuma o salata de legume proaspata si o cana se shake proteic, dar se renunta la carnea slaba.La o ora dupa fiecare portie de fructe si la o ora dupa salata, se va bea apa plata (250-350 ml).



                                                    Dieta Haas

   In aceasta dieta este foarte important ca fiecare masa sa fie servita in liniste, iar mancarea sa fie mestecata foarte bine.Daca peste zi apare senzatia de foame, se poate consuma 85-100 g carne de peste sau pui fara pielita sau o portie de fasole alba, rosie, neagra, linte sau naut.
   Dimineata:
   - se bea o cana de apa filtrata sau de izvor, pe stomacul gol, dupa care inca o cana in care s-a stors zeama de la o jumatate de lamaie
   - se consuma un fruct proaspat: o banana, o para, un mar, o portocala sau cateva boabe de struguri
   - dupa 15-30 de minute, se mananca un bol de cereale integrale fierte (mei, amarant, quinoa, orez brun, hrisca), ce se poate asezona cu doua linguri de suc de fructe sau cu un amestec de unt.
   Amestecul de unt se prepara din 200 g unt la temperatura camerei combinat cu o jumatate de pahar de ulei de rapita sau ulei de seminte de in sau ulei de masline presat la rece.Acest mixt se poate pastra la frigider si se pot consuma 3 lingurite zilnic.
   Pranzul si cina:
   - la orele 12-13 si la 17-18, se consuma un bol sau doua de legume fierte, cum ar fi:
   - morcovi, varza de Bruxelles, nap, varza, sfecla, bame, fasole verde, conopida, broccoli.
   Intre mese, pe la orele 11.30 si la ora 15.00 se vor bea 1-2 cani de zeama in care au fiert legumele.
   Seara:
   - se pot consuma ceaiuri de plante detoxifiante: menta, anghinare, papadie, musetel, galbenele.

                                          Dieta pe baza de sucuri naturale

   Se tine pentru trei zile si este destul de restrictiva, eliminandu-se cofeina, alcoolul, alimentele ce contin zahar, alimentele procesate, derivatele din grau, alimentele de origine animala si in general alimentele in stare solida.Dieta reprezinta practic consumul zilnic a 4-8 pahare de suc natural  din fructe si legume, impreuna cu o cantitate insemnata de apa plata.La sfarsitul regimului, alimentele solide se vor introduce treptat, incepand cu consumul a 1-2 fructe; in urmatoarea zi, legume sau orez fiert; apoi iaurt si oua, iar ultima reintrodusa este carnea, cam la o saptamana de la sfarsitul dietei.
   Iata ce fructe si legume putem combina:
   - sfecla, morcovi, nap, spanac, dovlecei, varza, telina, seminte puse la germinat, legume cu frunze verzi,
   - mere, ananas, capsune. 



                                                   Meniu de detoxifiere

   Ziua 1:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie, 5-6 prune, 1 felie paine integrala, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o portie de avocado cu sos vinaigrette,un piept de pui copt la punga cu tarhon, o portie de morcovi fierti,o portie de ananas
   Cina:
   -o portie de supa de varza, o portie de tagliatele, un mango.
   Ziua 2:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie, o portie de piureu de fructe,1 felie  paine integrala,un iaurt de soia, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o portie de salata de vinete cu rosii si sos vinaigrette,o portie de pastrav copt cu rosii coapte, un grapefruit
   Cina: 
   - o salata mixta cu varza, nuci, piept de pui, oua, ulei de masline si otet balsamic, 1 felie paine integrala,o portie de smochine proaspete sau uscate
   Ziua 3:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie, o portie de ananas,o portie de fulgi de ovaz cu lapte de migdale, un iaurt degresat, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o portie de anghinare cu sos vinaigrette,o portie de  file de peste alb copt cu patrunjel si coriandru,o portie de quinoq, o salata de portocale
   Cina: 
   - o portie de supa de sparanghel cu avocado,o portie de  linte verde cu usturoi si foi de dafin, o portie de piureu de dovlecei,o portie de  prune fierte
   Ziua 4:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie,1 suc de portocale,o portie de  muesli, un iaurt degresat, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o salata de papadie cu sos vinaigrette, o portie de varza murata cu ienupar si sunca fiarta, o papaya
   Cina:
   - o portie de ridiche neagra feliata cu sare, o portie de cod cu orez integral, o portie de ananas
   Ziua 5:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie, 1/2 grapefruit, 100 g branza degresata, 10 migdale, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o salata de varza rosie cu nuci, o portie de biban cu linte si fenicul,o portie de  piureu de mere
   Cina:
   - o portie de morcovi cu telina si sos vinegrette, o portie de spaghete cu sos de rosii si ciuperci,o portie de  piureu de ananas
   Ziua 6:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie,o portie de piureu de fructe,1 felie paine integrala, un iaurt degresat, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o salata de sfecla, o portie de ficatei de pui cu patrunjel si praz, o portie de ananas
   Cina:
   - o portie de supa de papadie, o portie de orez basmati cu ciuperci si rosii,o portie de piureu de prune
   Ziua 7:
   Mic dejun:
   - 1 suc de lamaie, 100 g branza degresata cu rosii, 10 migdale, ceai verde, ceai de plante, cicoare, lapte de soia
   Pranz:
   - o portie de escalop de curcan cu sparanghel, o portie de dovlecel cu patrunjel si usturoi, o portie de capsuni cu menta si portocale
    Cina:
   - o salata de fenicul cu ulei de masline si sare, o portie de peste alb la cuptor cu broccoli, un iaurt degresat.
 
 

  
   
 
                                                 
                                                  

joi, 11 aprilie 2013

Detoxifierea de primavara

   Primavara este un anotimp in care tindem sa facem curatenie in casele noastre, in viata noastra si de ce nu, in organismul nostru.Dupa o iarna lunga in care am consumat alimente bogate caloric si nu neaparat sanatoase, grasimi si am acumulat toxine, in lunile de primavara este cel mai bine sa tinem o cura de detoxifiere, sa ne regeneram trupul si sufletul.Practic, detoxifierea, inseamna o curatare a sangelui de toxine si implicit a intregului organism: rinichi, ficat, colon, piele, plamani, iar globulele albe sunt ajutate sa isi faca datoria.


   Aceste cure le putem tine nu doar primavara, ci ori de cate ori simtim nevoia sau atunci cand organismul nostru ne da semne de alarma, iar cine isi doreste o sanatate puternica, trebuie sa faca o detoxifiere macar o data la sase luni.Putem face teste de laborator pentru a depista nivelul de toxine si putem urmari daca avem unele simptome:
   - alergii, dureri de cap, congestie sinusala, ameteli, stari de somnolenta, stari repetate de indigestie alimentara, respiratie urat mirositoare, dureri de articulatii,
   -  insomnie, leziuni ale pielii, urticarii, constipatie, stari de oboseala nejustificata,
   - transpiratie urat mirositoare, afte repetate, stari de apatie, anxietate, depresie, lipsa de motivatie, pofta neanteleasa pentru alimente nesanatoase.
   In viata de zi cu zi si din cauza ritmului alert in care traim, avem de-a face cu toxine in fiecare minut si suntem inconjurati de chimicale, aditivi alimentari, tutun, cofeina, metale grele, medicamente, produse cosmetice nocive.Toxinele pe care noi le stocam in organism degradeaza celulele, tesuturile si organele, le modifica functiile, provoaca tulburari ale enzimelor, incetinesc metabolismul, produc dezechilibre hormonale, scad nivelul de energie si abilitatea organismului de a lupta cu bolile, conduc la carente de vitamine si minerale.
   Fiecare individ are propriul sau ritm, iar organismul uman detine proprietatea de a retine, folosi sau elimina toxinele.Exista foarte multe metode de detoxifiere, fiecare persoana fiind compatibila cu una sau mai multe:
   - sauna, clisma, bai speciale, hidroterapia colonului,
   - drenaj al ficatului, rinichilor sau al vezicii biliare, post, schimbari in alimentatie,
   - gomajul pielii, suplimente orale, consum de anumite plante,
   - pilule, pulberi, extracte, uleiuri speciale.


   Detoxifierea trebuie sa fie insotita de unele practici si obiceiuri, pentru ca totul sa fie mai usor si mai eficient:
   1.Activitate fizica intensa care sa asigure transpiratie in exces: mersul la sala, alergari in aer liber, sauna.
   2.Tehnici usoare de yoga si respiratie adanca.
   3.Consum de alimente organice si ulei de masline extravirgin (cateva linguri in fiecare seara, pentru a stimula ficatul).
   4.Consum de ulei de ricin (o jumatate de pahar, urmat de un pahar de apa), pentru accelerarea scaunelor, in caz de constipatie, sau utilizarea unor laxative pe baza de plante.
   5.Hidratare intensa, cura japoneza cu apa calda - se bea dimineata pe stomacul gol, apa calda cu lamaie: stimuleaza digestia, detoxifica, arde grasimile, combate celulita; apa incalzeste corpul si il hidrateaza, iar lamaia curata ficatul si organele.
   6.Eliminarea cafelei, alcoolului, zaharului, tigarilor, grasimilor, prajelilor, produselor pe baza de proteina animala.Zaharul se poate inlocui cu sirop de artar, sau de agave, miere, melasa, cafeaua cu cicoare, ceai negru sau verde sau suc de guarana.
   7.Consum marit de alimente crude: salate, sucuri verzi, seminte, germeni, lapte de soia, nuci, migdale, leurda, ridichi, creson, loboda, spanac, fructe goji.
   In timpul unei diete putem sa observam unele stari de ameteala, apatie, oboseala, dureri de cap, lipsa de concentrare, dar sunt absolut normale.Trebuie sa avem grija ca atunci cand reintroducem alimentele cu care eram obisnuiti, in alimentatia noastra, daca o vom face, sa fie treptat, supe creme, iaurturi, lactate si apoi carnea, nu toate odata.
   Detoxifierea este un efort destul de mare dar are ca rezultat o piele frumoasa si luminoasa, pofta de viata, organism sanatos, corp aratos, energie si optimism.   


   Va prezint acum un astfel de meniu, cu care puteti lupta impotriva toxinelor, iar urmatoarele  3 postari, vor contine astfel de regimuri, pentru ca fiecare sa aiba de unde aleage.

   Ziua 1:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - smoothie de afine si migdale,
   11.30 - lapte proaspat de cocos,
   13.30 - salata de morcovi cu dressing de ghimbir,
   16.00 - combinatie de seminte de doveac cu seminte de floarea soarelui ( o mana din fiecare),
   18.00 - supa de broccoli si rucola
   Ziua 2:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei, 
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - smoothie de zmeura cu lapte de orez,
   11.30 - lapte de cocos,
   13.30 - gratar de pui cu legume preparate la abur,
   16.00 - supa japoneza Miso cu nasturel, supa care se gaseste in magazinele cu specific asiatic,
   18.00 - supa de mazare si busuioc
   Ziua 3:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei, 
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - fulgi de ovaz cu lapte de orez,
   11.30 - lapte de cocos,
   13.30 - smoothie de afine cu migdale,
   16.00 - suc din castravete, lime, busuioc preparat in blender,
   18.00 - suc de legume verzi sau supa Miso cu nasturel
   Ziua 4:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei, 
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - smoothie de mango cu lapte de cocos,
   11.30 - lapte de cocos,
   13.30 - supa Miso cu nasturel,
   16.00 - o mana de afine,
   18.00 - somon cu legume la aburi
   Ziua 5:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - smoothie de piersici si migdale,
   11.30 - lapte de cocos,
   13.30 - salata de cruditati (morcovi, fasole verde, ridichi, castraveti, dovlecei) cu dressing de ghimbir,
   16.00 - suc de sfecla, mar si ghimbir amestecate in blender,
   18.00 - supa de castraveti si avocado
   Ziua 6:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - smoothie de afine si migdale,
   11.30 - lapte de cocos,
   13.30 - somon preparat la buri cu legume mixte, ulei de masline si zeama de lamaie,
   16.00 - suc de legume,
   18.00 - un gratar de pui, orez brun si dovlecei la aburi
   Ziua 7:
   07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei, 
   08.00 - un ceai de plante,
   10.00 - smoothie din zmeura si lapte de orez,
   11.30 - lapte de cocos,
   13.30 - supa Miso cu legume,
   16.00 - o mana de migdale,
   18.00 - peste preparat la aburi, quinoa si dovleac la cuptor.

 


 
   

ShareThis