Primavara este un anotimp in care tindem sa facem curatenie in casele noastre, in viata noastra si de ce nu, in organismul nostru.Dupa o iarna lunga in care am consumat alimente bogate caloric si nu neaparat sanatoase, grasimi si am acumulat toxine, in lunile de primavara este cel mai bine sa tinem o cura de detoxifiere, sa ne regeneram trupul si sufletul.Practic, detoxifierea, inseamna o curatare a sangelui de toxine si implicit a intregului organism: rinichi, ficat, colon, piele, plamani, iar globulele albe sunt ajutate sa isi faca datoria.
Aceste cure le putem tine nu doar primavara, ci ori de cate ori simtim nevoia sau atunci cand organismul nostru ne da semne de alarma, iar cine isi doreste o sanatate puternica, trebuie sa faca o detoxifiere macar o data la sase luni.Putem face teste de laborator pentru a depista nivelul de toxine si putem urmari daca avem unele simptome:
- alergii, dureri de cap, congestie sinusala, ameteli, stari de somnolenta, stari repetate de indigestie alimentara, respiratie urat mirositoare, dureri de articulatii,
- insomnie, leziuni ale pielii, urticarii, constipatie, stari de oboseala nejustificata,
- transpiratie urat mirositoare, afte repetate, stari de apatie, anxietate, depresie, lipsa de motivatie, pofta neanteleasa pentru alimente nesanatoase.
In viata de zi cu zi si din cauza ritmului alert in care traim, avem de-a face cu toxine in fiecare minut si suntem inconjurati de chimicale, aditivi alimentari, tutun, cofeina, metale grele, medicamente, produse cosmetice nocive.Toxinele pe care noi le stocam in organism degradeaza celulele, tesuturile si organele, le modifica functiile, provoaca tulburari ale enzimelor, incetinesc metabolismul, produc dezechilibre hormonale, scad nivelul de energie si abilitatea organismului de a lupta cu bolile, conduc la carente de vitamine si minerale.
Fiecare individ are propriul sau ritm, iar organismul uman detine proprietatea de a retine, folosi sau elimina toxinele.Exista foarte multe metode de detoxifiere, fiecare persoana fiind compatibila cu una sau mai multe:
- sauna, clisma, bai speciale, hidroterapia colonului,
- drenaj al ficatului, rinichilor sau al vezicii biliare, post, schimbari in alimentatie,
- gomajul pielii, suplimente orale, consum de anumite plante,
- pilule, pulberi, extracte, uleiuri speciale.
Detoxifierea trebuie sa fie insotita de unele practici si obiceiuri, pentru ca totul sa fie mai usor si mai eficient:
1.Activitate fizica intensa care sa asigure transpiratie in exces: mersul la sala, alergari in aer liber, sauna.
2.Tehnici usoare de yoga si respiratie adanca.
3.Consum de alimente organice si ulei de masline extravirgin (cateva linguri in fiecare seara, pentru a stimula ficatul).
4.Consum de ulei de ricin (o jumatate de pahar, urmat de un pahar de apa), pentru accelerarea scaunelor, in caz de constipatie, sau utilizarea unor laxative pe baza de plante.
5.Hidratare intensa, cura japoneza cu apa calda - se bea dimineata pe stomacul gol, apa calda cu lamaie: stimuleaza digestia, detoxifica, arde grasimile, combate celulita; apa incalzeste corpul si il hidrateaza, iar lamaia curata ficatul si organele.
6.Eliminarea cafelei, alcoolului, zaharului, tigarilor, grasimilor, prajelilor, produselor pe baza de proteina animala.Zaharul se poate inlocui cu sirop de artar, sau de agave, miere, melasa, cafeaua cu cicoare, ceai negru sau verde sau suc de guarana.
7.Consum marit de alimente crude: salate, sucuri verzi, seminte, germeni, lapte de soia, nuci, migdale, leurda, ridichi, creson, loboda, spanac, fructe goji.
In timpul unei diete putem sa observam unele stari de ameteala, apatie, oboseala, dureri de cap, lipsa de concentrare, dar sunt absolut normale.Trebuie sa avem grija ca atunci cand reintroducem alimentele cu care eram obisnuiti, in alimentatia noastra, daca o vom face, sa fie treptat, supe creme, iaurturi, lactate si apoi carnea, nu toate odata.
Detoxifierea este un efort destul de mare dar are ca rezultat o piele frumoasa si luminoasa, pofta de viata, organism sanatos, corp aratos, energie si optimism.
Va prezint acum un astfel de meniu, cu care puteti lupta impotriva toxinelor, iar urmatoarele 3 postari, vor contine astfel de regimuri, pentru ca fiecare sa aiba de unde aleage.
Ziua 1:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - smoothie de afine si migdale,
11.30 - lapte proaspat de cocos,
13.30 - salata de morcovi cu dressing de ghimbir,
16.00 - combinatie de seminte de doveac cu seminte de floarea soarelui ( o mana din fiecare),
18.00 - supa de broccoli si rucola
Ziua 2:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - smoothie de zmeura cu lapte de orez,
11.30 - lapte de cocos,
13.30 - gratar de pui cu legume preparate la abur,
16.00 - supa japoneza Miso cu nasturel, supa care se gaseste in magazinele cu specific asiatic,
18.00 - supa de mazare si busuioc
Ziua 3:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - fulgi de ovaz cu lapte de orez,
11.30 - lapte de cocos,
13.30 - smoothie de afine cu migdale,
16.00 - suc din castravete, lime, busuioc preparat in blender,
18.00 - suc de legume verzi sau supa Miso cu nasturel
Ziua 4:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - smoothie de mango cu lapte de cocos,
11.30 - lapte de cocos,
13.30 - supa Miso cu nasturel,
16.00 - o mana de afine,
18.00 - somon cu legume la aburi
Ziua 5:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - smoothie de piersici si migdale,
11.30 - lapte de cocos,
13.30 - salata de cruditati (morcovi, fasole verde, ridichi, castraveti, dovlecei) cu dressing de ghimbir,
16.00 - suc de sfecla, mar si ghimbir amestecate in blender,
18.00 - supa de castraveti si avocado
Ziua 6:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - smoothie de afine si migdale,
11.30 - lapte de cocos,
13.30 - somon preparat la buri cu legume mixte, ulei de masline si zeama de lamaie,
16.00 - suc de legume,
18.00 - un gratar de pui, orez brun si dovlecei la aburi
Ziua 7:
07.00 - un pahar cu apa cu lamaie la temperatura camerei,
08.00 - un ceai de plante,
10.00 - smoothie din zmeura si lapte de orez,
11.30 - lapte de cocos,
13.30 - supa Miso cu legume,
16.00 - o mana de migdale,
18.00 - peste preparat la aburi, quinoa si dovleac la cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu