duminică, 25 august 2013

Cosmetica la noi acasa

   Astazi va propunem cateva retete pentru diferite masti, care sa va ajute, in functie de ce fel de ten aveti si cu ce fel de probleme va confruntati.O postare care contine alte astfel de retete gasiti aici.

   Ingredientele se doresc a fi cat mai naturale si cat mai la indemana.

   Masti pentru tenul gras:

    Amestecati doua lingurite de argila verde pudra cu putin apa minerala pana obtineti o pasta onctuoasa. Aplicati-o pe fata cu ajutorul unui betigas evitand zona ochilor. Lasati pasta sa se usuce in aer liber, aproximativ 20 de minute dupa care clatiti bine.

   Bateti un albus de ou cu cateva picaturi de lamaie.Aplicati pe ten si asteptati 10 minute, dupa care clatiti cu apa calduta.

    Intr-un bol, amestecati trei lingurite de argila verde pudra cu trei lingurite de ulei de alune. Adaugati putina apa minerala pentru a obtine o pasta omogena. Aplicati aceasta compozitie pe fata, lasati-o sa actioneze timp de 20 de minute dupa care clatiti.

   Amestecati trei linguri de iaurt cu o lingura de miere si o lingura de faina. Aplicati pe ten 20-30 minute si apoi inlaturati cu apa calduta.

   Amestecati o lingura de ceai concentrat din coaja de stejar cu un ou intreg, sucul unei lamai, trei linguri lapte praf. Aplicati pe ten si asteaptati 15-20 minute.( aceasta masca este potrivita si pentru tenul mixt/normal).
 
  Amestecati o lingura de miere cu doua linguri de iaurt si cu un bob de drojdie. Timp de asteptare: 20 minute.



  Dati prin razatoare doua mere si amestecati marul astfel obtinut cu o lingura de miere. Timp de asteptare: 20 minute.

  Argila este ideala pentru eliminarea excesului de sebum si pentru matifierea tenului.Amestecati doua linguri de pudra de argila cu putin ceai de musetel sau de salvie pana obtineti un amestec de consistenta smantanii.Aplicati un strat relativ gros si asteaptati sa se usuce. Clatiti cu apa calduta.

   Masti pentru tenul uscat:

   Pasati cu blenderul (storcatorul) doi-trei morcovi pana obtineti doua linguri de suc pe care il amestecati cu patru lingurite de argila alba, pudra. Daca amestecul este prea uscat, mai adaugati suc de morcovi. Aplicati aceasta masca pe fata, lasati-o sa actioneze 15 minute si clatiti bine.

   Uleiul de germeni de grau este ideal pentru tenul uscat. Amestecati o lingura de ulei de germeni de grau caldut cu un galbenus de ou si cateva picaturi de otet de mere. Aplicati masca si asteptati 15 minute. Clatiti cu apa calduta.
  
   Stoarceti un avocado pentru a obtine trei linguri de suc, adaugati doua linguri de argila alba sau roz, pudra. Aplicati masca pe fata, lasati-o sa actioneze timp de 15 minute dupa care clatiti bine.Avocado hraneste si cicatrizeaza pielea uscata.


   Aplicati pe ten o compresa de tifon imbibata cu un amestec din ulei de germeni de grau, avocado si ulei de migdale dulci. Lasati sa actioneze 20 minute si clatiti.

   Pasati doua banane verzi si amestecati cu o lingura de miere si 1/2 pahar iaurt. Timp de asteptare: 20 minute.

   Amestecati doua linguri de miere+ doua linguri ulei de masline. Aplicati pe ten si asteptati 30 minute.

   Masti pentru ten mixt/normal:

    Amestecati un galbenus de ou, o lingura de argila alba pudra si o lingura de branza de vaci. Aplicati pasta obtinuta pe fata, lasati-o 20 de minute, dupa care clatiti cu apa din abundenta.

  Pasati o banana coapta si adaugati putina miere; separat, mixati o patrime de ananas proaspat. Aplicati banana pe zonele uscate(obraji) , iar in zona T aplicati pulpa de ananas. Lasati sa actioneze 20 minute, apoi clatiti cu apa de trandafiri.

  Amestecati sase petale de trandafiri cu doua lingurite de apa de trandafiri, o lingurita de iaurt si o lingurita de miere. Lasati sa actioneze pe ten 20 minute.

  Dati prin razatoare un morcov si adaugati o lingura de smantana dulce. Aplicati pe ten si asteptati 15-20 minute.




   Masti pentru acnee, pori dilatati si puncte negre:

   Se amesteca doua linguri praf de argila+ o lingurita ulei de masline+ o lingurita zeama de lamaie. Se lasa sa actioneze pe ten 10-15 minute.

   Se amesteca argila+apa+suc de lamaie. Se lasa sa actioneze pe ten 10-15 minute.

   Intr-un vas se amesteca apa cu argila alba, adaugand treptat o lingurita de miere. Se lasa masca sa actioneze pe ten 15 minute.

 
         





   


  

sâmbătă, 24 august 2013

Cura cu struguri

   Dupa ce vara ne-a rasfatat cu bogatia ei de fructe si de legume, de grane proaspete si de ierburi de leac, e randul melancolicei toamne sa scoata din buzunare surprizele pe care le-a pregatit pentru noi.
   Mai modeste si maruntele, darurile ei sunt insa la fel de miraculoase ca cele de peste vara.
   Strugurii, ca-i mancam de placere (sunt dulci ca mierea si parfumati), ca-i consumam ca pe niste medicamente ale naturii (plesnesc de vitamine si minerale) sau transformati in ideale retete pentru slabit, efectul este acelasi.
   Ei ne curata de toxine, regleaza metabolismul, ne intaresc sistemul cardiovascular.
   Cura cu struguri curata tenul si pielea, combate acneea, vindeca dermatozele, pune pe fuga kilogramele de prisos.





   Cura rapida:
   Incepe intotdeauna cu o perioada "de incalzire" care dureaza trei zile, in care consumam progresiv: o jumatate de kilogram de struguri in prima zi, un kilogram in a doua zi, ajungandu-se pana la 1,5 kg in cea de a treia zi.
   Dupa aceste zile in care ne obisnuim digestia si metabolismul cu struguri, urmeaza 5 zile (daca vreti sa slabiti drastic pot fi si zece zile) in care se consuma numai si numai struguri, ca atare sau sub forma de suc.
   Se consuma in fiecare zi minimum 1,5 kg de struguri ori 1-2 litri de suc proaspat, cantitatea maxima fiind de 3-4 kg de struguri ori 2-4 litri de suc, zilnic.
   Dupa ultima zi in care consumam numai struguri, ne reobisnuim gradat cu alimentele normale, consumand mai intai infuzii indulcite cu miere si alimente usoare (supe de legume calde, cartofi fierti), ajungand in 3-4 zile sa ne alimentam normal.


   Recomandari in timpul curei:
   Pentru a tine cu succes cura, este necesar in primul rand ca intotdeauna sa fim bine aprovizionati cu struguri, asa incat sa nu ramanem fara "combustibil" si sa apelam sub imboldul foamei la alimentele din frigider.
   Strugurii trebuie sa fie dulci, bine copti, proaspeti (sa nu fi intrat in fermentatie sau sa se fi deshidratat la soare) si parfumati.
   Singurul supliment care se permite pe parcursul curei sunt ceaiurile calde, neindulcite, de chimen, menta piperata ori cimbrisor, pentru a va incalzi corpul (care in aceasta perioada este mai sensibil la frig) si pentru a combate eventuala diaree sau crampele abdominale.

 
   Efecte: aceasta cura este o veritabila matura pentru organism, care ne curata de toxine, elimina prompt obezitatea, regleaza metabolismul, intareste sistemul cardiovascular.
   Cura cu struguri curata si infrumuseteaza tenul si pielea, combate acneea, eruptiile cutanate, ajuta la vindecarea dermatozelor rebele la alte forme de tratament. In urma proceselor de dezintoxicare declansate prin aceasta cura, pielea devine stralucitoare si catifelata, surplusurile de greutate sunt cu usurinta eliminate.


 

   Cura medie:
   Timp de doua zile pe saptamana, nu se consuma nimic altceva decat struguri: 1,5 - 3 kg/zi.
   Ziua de cura incepe si se termina intotdeauna la aceeasi ora.
   Este bine ca zilele de cura sa nu fie la o distanta prea mare una de cealalta, repausul de o zi intre ele fiind suficient (cele mai convenabile zile s-au dovedit a fi cele de vineri si duminica, cand programul este mai lejer).


   Recomandari in timpul curei:
   Este bine ca timp de o luna sa aveti in fiecare saptamana doua astfel de zile de struguri.
   Veti vedea ca in aceasta luna organismul va cere instinctiv alimente mai usoare si mai bogate in vitamine si minerale (fructe, legume, lactate proaspete), ceea ce va va ajuta sa slabiti armonios.
   In cazul in care apar probleme, cum ar fi usoara diaree sau crampele, puteti consuma in ziua de cura mici cantitati de ceai de chimen ori menta, neindulcite, la iesirea din cura introducand painea prajita, orezul, aperitivele uscate.


   Efecte: scaderile in greutate sunt mai putin spectaculoase ca la cura precedenta, dar daca intre zilele de cura mentineti o alimentatie regulata (fara suplimente intre mese) si usoara (fara prajeli, carne, dulciuri suculente), veti scadea incet si sigur in greutate:1-3 kilograme pe saptamana.


   Cura lenta:
   Inedit la aceasta cura este faptul ca se pot consuma si alte alimente in afara de struguri.
   Cantitatea de fructe consumate creste, gradat, astfel:
   In prima zi se consuma o jumatate de kilogram de struguri repartizati la cele trei mese principale (de exemplu, cate un ciorchine inainte de fiecare masa).
   A doua zi, se va consuma cu o jumatate de kilogram mai mult, deci un kilogram de struguri repartizat la mesele principale.
   Se creste cu cate o jumatate de kilogram pe zi, astfel incat in a sasea zi se ajunge la trei kilograme de struguri, repartizati la cele trei mese principale.
   Se mentine aceasta cantitate timp de inca trei zile (deci in zilele 7,8 si 9), dupa care se revine la alimentatia normala.

 
   Recomandari in timpul curei:
   Strugurii se consuma intotdeauna inainte de masa, fiind repartizati echilibrat, astfel incat sa nu ajungem sa mancam la cina doua kilograme de struguri, in timp ce in restul zilei ne-am delectat cu toate bunatatile, in afara de struguri.
   Intre mese, nu se mananca nimic.
   Pe parcursul curei, mesele se iau pe cat posibil la aceeasi ora.
   Cel mai bine este sa consumam strugurii cu tot cu coaja.
   Cura se poate repeta dupa trei zile de pauza.

   Efecte: scaderea in greutate este lenta, dar sigura, cu conditia sa nu facem abuzuri alimentare.
   Strugurii (mai ales cei dulci si cu un parfum fin) sunt printre putinele fructe al caror consum nu produce o crestere spectaculoasa a poftei de mancare.
   Datorita faptului ca sunt bogati in zaharuri foarte usor asimilabile, consumarea lor elimina prompt starile de slabiciune (provocate de scaderea glicemiei) care apar frecvent in curele de slabire.
   Mai mult, s-a constatat o actiune echilibranta a strugurilor la nivel nervos, ce are drept efect eliminarea nevoii imperioase si maladive de a manca.
   Persoanele care au un apetit "taios", care nu rezista la regimuri mai radicale (cum ar fi postul negru, de pilda), pot apela cu incredere la aceasta cura, impunandu-si doar sa manance la ore regulate si sa inceapa fiecare masa, conform prescriptiei, cu struguri.




   Curele cu struguri fac organismul foarte receptiv la remediile naturale si, in plus, produc un drenaj foarte puternic (cura cu struguri este poate cel mai puternic drenor din dietoterapie), motiv pentru care sunt un medicament deloc de neglijat pentru combaterea multor boli. 

   Ei sunt folositi cu succes in urmatoarele afectiuni:


   Hipertensiune - in formele usoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent si foarte bland. Aceasta cura nu este insa recomandata celor cu hipertensiune grava, carora medicul le-a contraindicat aportul de lichide in organism.


   Boli hepatice (sechele posthepatice) - cura trebuie facuta cel putin o data pe an, dupa ea evitandu-se consumul alimentelor grele (grase, prajite etc.).


   Afectiuni biliare - cura cu struguri este recomandata mai ales in tratamentul dispepsiei, al colecistitei si pentru profilaxia si tratamentul litiazei biliare in forme usoare.


   Digestie lenta - se recomanda ca strugurii (nu foarte dulci) sa fie consumati cu minimum 30 de minute inainte de masa.


   Constipatie - strugurii stimuleaza digestia, peristaltismul intestinal, cojile strugurelui actionand ca un "piston natural" care impinge din colon materiile reziduale.


   Guta - strugurii in cantitate mare mobilizeaza si elimina din organism acidul uric.


   Tulburari hormonale la femei - se pare ca strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor si glandelor cortico-suprarenale, care secreta o buna parte din hormonii frumusetii feminine. Din acest motiv, cura cu struguri este indicata contra imbatranirii premature a pielii, a hirsutismului (cresterea firelor de par in zone nespecifice la femei), in acnee, uzura fizica pe fond de stres, eczeme de etiologie necunoscuta.


   Anemie - mai ales strugurii rosii si negri contin substante antianemice in cantitati importante; in plus, vitaminele din complexul B ajuta la fixarea fierului.


   Hemoroizi - strugurii cu tot cu coaja sunt un remediu extraordinar contra constipatiei si, in acelasi timp, un tonic venos. Cura cu struguri impreuna cu remediile locale (unguent de tataneasa, de catina) sunt o combinatie infailibila in aceasta afectiune.




   Menometroragii - se recomanda mai ales strugurii rosii si negri, mai bogati in taninuri, care reduc cantitatea de secretii si opresc sangerarea.


   In perioada convalescentei - mai ales dupa bolile infectioase (pneumonie, TBC, hepatita), strugurii sunt un aliment excelent pentru ca se digera foarte usor, repara ceea ce au distrus medicamentele de sinteza folosite in tratament, normalizeaza digestia.


   Intoxicatiile diverse - strugurii stimuleaza atat rinichii, cat si colonul, producand o eliminare intensa si rapida. In plus, ei au capacitatea de a mobiliza toxinele din organism, fiind recomandati in toate felurile de intoxicatii, inclusiv in cele cu substante chimice cum ar fi mercurul sau plumbul.

   Contraindicatii: bolile in care este strict contraindicata cura cu struguri sunt diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea grava, retentia de apa in tesuturi, colita de fermentatie, diareea cronica.

vineri, 23 august 2013

Bulimia

   Bulimia este o dereglare alimentara cronica, cu accese de foame in timpul carora bolnavii mananca pe ascuns, cantitati mari de mancare, intr-un timp scurt. Pentru a preveni cresterea in greutate, ei isi provoaca apoi singuri varsaturi, folosesc laxative sau diuretice, au perioade de restrictii alimentare de tip anorexic, sau fac exercitii fizice epuizante.  

   Sentimentul de vina, depresia sau dezgustul de sine sunt adesea asociate bulimiei. 

   Boala atinge in special femeile (proportia este de 2 la 10), iar varsta la care se manifesta deosebit de intens, este cea cuprinsa intre 18 si 20 de ani. Se spune in general ca bulimia este periculoasa, mai ales pentru ca nu se vede. In timp ce, in cazul anorexiei, acest lucru este evident, in cazul bulimiei, persoanele bolnave par a fi in plina forma. In realitate, in spatele unor aparente, adesea se ascunde un adevarat infern, in care hrana este un adevarat drog pentru persoana bolnava.




   Se crede ca bulimia este rezultatul factorilor sociali, psihologici si biologici, dar si factorul genetic poate avea o contributie la declansarea bolii. In acelasi timp, dereglarile de natura psihica sunt mai frecvente in familiile celor care sufera de bulimie. 

   Factorii sociali joaca un rol major, mai ales ca, in unele medii, se pune accentul pe aspectul fizic. Problemele in familie, respectul de sine si problemele legate de personalitate constituie alti factori.


   Este foarte greu de stabilit o cifra exacta a celor ce sufera de aceasta boala, deoarece, cel mai adesea, comportamentul unui bulinimic este tinut secret. Conform datelor existente, in tarile industrializate, peste 1,5 la suta dintre femei sufera de bulimie, vulnerabile fiind in special elevele si studentele (4-8%).


   Simptomele bulimiei: 


   Simptomele care se manifesta in cazul persoanelor care sufera de bulimie sunt frica de a creste in greutate, sentimentul de saturatie in multe planuri, problemele legate de aspectul fizic, negarea propriului comportament, perioade de post (nealimentare), urmate de perioade de supraalimentare, obiceiuri si ritualuri de alimentare neobisnuite, exercitii fizice in exces, chiar si in cazul in care greutatea corpului este normala, cantarire frecventa.

 
   Comportamentul bulimic poate exista si la nivel de bauturi. Distingem astfel, potomania (necesitatea de a bea cantitati uriase de apa: 10-15 l pe zi) si dipsomania (necesitatea imperioasa de a bea cantitati mari de bauturi alcoolice). 
 
   Bulimia este foarte frecvent dificil de diagnosticat, pentru ca persoanele care sufera de aceasta boala pastreaza secretul asupra ei, boala neputand fi detectata la timp. O persoana care sufera de bulimie are trei stadii ale crizei:


    - Precriza, in care pesoana are un sentiment teribil de tensiune, insotit de iritabilitate si o senzatie de teama, dar si de nemultumire. In acest stadiu, persoana va cauta mancare.
 
   - Criza propriu-zisa: persoana isi va pierde controlul si va ingurgita mii de calorii intr-un timp foarte scurt, mancand in special alimente dulci si sarate. Aceasta operatie este urmata de dureri abdominale si de vomismente, la inceput provocate, apoi automate, urmate de o senzatie de jena puternica. 


   - Postcriza: persoana se simte culpabila si regreta cele intamplate. Ea nu se poate opri insa si aceste crize devin o obisnuinta.
 
   Inceputul crizei se declanseaza brutal, manifestindu-se prin ingurgitarea masiva si frenetica, pe ascuns, a unei mari cantitati de alimente, in special catre sfirsitul zilei. Foarte des, subiectul poate sa prevada accesul si de aceea, isi va cumpara mancare in acest scop. 

   Accesul este urmat, aproape imediat, de varsaturi provocate, ce devin automate cu timpul. 

   Accesul de bulimie este urmat de o stare de somnolenta, dureri abdominale putenice si de o senzatie de jena, de rusine si de dezgust fata de propria persoana. Sentimentul de culpabilitate este foarte puternic

   Pentru ca persoana bolnava este constienta de urmarile unei astfel de ingurgitari, ea va folosi o anumita strategie, pentru a-si controla greutatea: vomismente provocate, utilizarea unor laxative si a unor diuretice, practicarea intensiva a sportului. Persoana bolnava este obsedata de corpul sau, manifestand o preocupare exagerata, adesea obsesiva fata de acesta, desi foarte des, greutatea sa este normala, ba chiar sub limitele normale. 


   Bulimia are drept urmari, unele complicatii de natura somatica. Acestea sunt: tulburari frecvente ale ciclului menstrual, complicatii dentare grave si adesea ireversibile, alterarea musculaturii buco-faringiene. Efectele pe termen lung ale bolii pot fi grave deoarece acestea includ probleme cardiace, sanguine, digestive, hormonale, probleme ale rinichilor si ale oaselor. La acestea se mai pot adauga depresia si starea de agitatie permanenta. 


   Medicul va fi cel care va stabili daca este vorba despre o problema de fond sau una de ordin reactional. In functie de aceasta, el va prescrie un scurt tratament, asociat cu antidepresive si tranchilizante, sau va recomanda consultarea unui psihoterapeut. Negarea bulimiei de catre bolnav ingreuneaza in general tratamentul. Membrii familiei vor trebui sa incurajeze tratamentul, care se face de obicei fara acordul pacientului.

   Spitalizarea este necesara, in special cand accesele sunt frecvente si urmate de o stare depresiva. Tratamentul este nevoie sa fie supravegheat de o echipa din care fac parte, terapeuti si nutritionisti. Prescrierea unei diete si consilierea fac parte din acest tratament, care consta, in principal, in corectarea caracterului anormal de alimentare, in care perioadele de post sau infometare, alterneaza cu cele de supraalimentare, unde cantitatea de alimente consumate este foarte mare. 




   Uneori este nevoie, asa cum am mai subliniat, de medicamente antidepresive sau chiar anxiolitice. Psihoterapia are un rol foarte important, iar regimul dietetic va fi foarte strict.

   Bolnavii de bulimie au adesea nevoie de consiliere pe termen lung dupa un asemenea tratament. Aceast lucru poate ajuta la prevenirea unei eventuale reveniri a bolii sau a reluarii comportamentului asociat acestei boli.

joi, 22 august 2013

Ce sa facem in caz de constipatie

   Constipatia poate produce stari de oboseala, de depresie, dureri de cap, dureri articulare care sunt un semnal ca organismul are nevoie de o detoxifiere, realizata printr-un tranzit normal. O persoana sanatoasa ar trebui sa aiba un scaun pe zi, cel mult la doua zile.

    Constipatia este o dereglare a tranzitului intestinal care presupune un intestin lenes, scaune dureroase sau dificil de evacuat. In plus, constipatia poate duce şi la stari de indipozitie generala sau la probleme mai complicate cum ar fi hemoroizii.

   Constipatia este un factor favorizant pentru foarte multe afectiuni, indeosebi pentru cancerul de colon, de aceea trebuie tratata prin metode naturiste si nu cu ajutorul laxativelor care produc iritatia colonului. 

   Intestinul gros este populat de miliarde de bacterii, drojdii si alte microorganisme cunoscute ca flora intestinala. Aceasta ajuta la detoxifierea reziduurilor si la prevenirea infectiilor, iar in cazul unui dezechilibru intre microorganismele din flora intestinala apare constipatie sau diaree.

   Aceste dezechilibre sunt cauzate de obicei de o dieta necorespunzatoare. Alimentele sarace in fibre alimentare cat si un consum insuficient de lichide incetinesc functionarea sistemului digestiv. Stresul prelungit, sarcina, anumite medicamente (cum ar fi analgezicele, antibioticele sau contraceptivele) pot provoca şi ele aparitia constipatiei. Chiar si laxativele pot provoca constipatii, folosirea lor frecventa slabind intestinul si facandu-l mai lenes.

   Pentru a evita constipatia mancati alimente bogate in fibre si renuntati la alimentele bogate in grasimi si la cele rafinate si procesate. Cele mai indicate sunt taratele de ovaz sau de orez, fructele, vegetalele si alimentele integrale (cum ar fi painea din graul integral sau orezul brun), toate acestea contribuind la deplasarea rapida a materiilor din tractul digestiv. In plus, este foarte important sa beti multe lichide, sa va odihniti suficient, sa evitati stresul si sa mancati incet si sa mestecati bine.



   Tratamente naturiste:

   Tratamentul cu apa: apa este indispensabila pentru un tranzit normal, fiind necesar un aport zilnic de 1,5-2l de apa, pentru a preveni constipatia. Apele minerale bogate in magneziu au un efect remarcabil asupra constipatiei.De asemenea, exista tratamente simple si eficiente care se bazeaza pe consumul de apa, dimineata, pe stomacul gol, pentru a trata constipatia, dupa cum urmeaza:

   Dimineata, dupa trezire, beti un pahar de apa la temperatura camerei, in care adaugati suc de lamaie (sucul de lamaie este un laxativ natural).
   Dimineata, beti un ceai, o ceasca de apa calda cu putin suc de lamaie stors in ea sau o cafea fara cofeina (cofeina este diuretica, producand deshidratare). Cafeaua poate fi inlocuita cu infuzie de cicoare.
   Tot pe stomacul gol, dimineata se bea 1-2 pahare de apa rece.
    Beti patru pahare de apa dupa trezire, cu o ora inainte de masa.


   Prunele, smochinele, stafidele: prunele, stafidele, smochinele sunt foarte bogate in fibre, avand un efect laxativ garantat. Inmuiati de seara in apa cateva prune/smochine uscate. Dimineta, pe stomacul gol, beti lichidul si consumati fructele care s-au hidratat.

   Sucul de portocale cu argila: amestecati sucul unei portocale cu o lingurita de argila, amestecati bine si beti-l pe stomacul gol, inainte cu o jumatate de ora de micul dejun, timp de 15 zile.

   Semintele de in: semintele de in sunt foarte bogate in fibre si acizi grasi omega 3, care ajuta digestia. Se recomanda consumul a 2 linguri/zi de seminte de in, cu iaurt, compot sau cereale astfel:
   Se macina semintele cu rasnita de cafea, inainte de a fi consumate, pentru o mai buna absorbtie. Macinate, semintele de in se pot pastra la frigider doar 1-2 zile, altfel oxideaza.
   Se lasa de seara pana dimineata in apa, la macerat si se consuma dimineata.

   Papadia: ceaiul de papadie este un bun tonic digestiv si hepatic, regleaza tranzitul intestinal si combate constipatia. Se beau trei cani pe zi.
   Se bea dimineata un pahar de suc de papadie, vreme de doua saptamani. Intr-un mixer se pune o mana de frunze proaspete de papadie maruntite, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se consuma integral.

   Acupunctura: masarea punctelor de acupunctura responsabile pentru colon/digestie, timp de 2 minute/zi poate trata constipatia:
   Cu ajutorul degetului mare si al indexului, apasati pe locul de intalnire dintre degetul mare si indexul celeilalte maini.
    Masati un punct aflat pe degetul mare de la picior, situat la baza unghiei, lateral, pe partea dinspre restul degetelor.

   Se recomanda mersul pe pietre sau pamant rece cu talpile goale.

   Urzicile: un remediu pentru constipatie este cel obtinut prin fierberea de urzici tinere/uscate in lapte.Dupa ce dau in clocot, se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea laptele cald pe stomacul gol.

   Produse apicole: consumul de polen si miere este un bun remediu impotriva constipatiei.
   Se recomanda o lingurita de polen/zi, dimineata, dupa care se bea o cana de apa calduta cu miere, inainte de micul-dejun.

   Fiertura de grau: se recomanda consumul zilnic, timp de o luna, a fierturii de grau preparata astfel: 100g de boabe de grau se macina in rasnita de cafea si se fierb in apa, impreuna cu o ceapa tocata si un catel de usturoi zdrobit.
   La sfarsit, se adauga patrunjel, o lingura de ulei de masline si seminte de in macinate.

   Masajul: se recomanda masarea abdomenului, cu miscari usoare, in sensul acelor de ceasornic, 5-10 minute/zi. Se recomanda masaj simplu sau cu ulei de susan (creste peristaltismul).
   Este indicat a sta asezat in primele ore ale diminetii pe scaunul de toaleta, indiferent daca se simte sau nu senzatia de defecare.
   Se poate frictiona cu miscari rotunde, cu ambele palme, genunchiul stang, dezgolit, pana la aparitia senzatiei de scaun iminent.

   Busuiocul: se macereaza frunze de busuioc intr-un litru de vin rosu natural, timp de 3 zile, dupa care se adauga o cantitate egala de ulei de masline. Se consuma inainte de masa, cate 100 ml.

   Coaja de portocala: se consuma pe stomacul gol coaja de portocala fiarta si apoi uscata.

   Tinctura de fructe de soc: este un remediu eficient impotriva constipatiei: se administreaza o lingura pe zi, la ora 18:00, diluata intr-o jumatate de cana de apa.

   Ceaiuri: se recomanda urmatoarele infuzii ca remediu impotriva constipatiei:
   - Frunze de frasin
   - Frunze de prun
   - Troscotel
   - Lemn dulce
   - Ghimbir
   - Frunze de coacaz negru
   - Cicoare
   - Flori de maces.



   Cura cu argila: cura cu argila pe durata a 3 saptamani, timp in care se bea apa argiloasa foarte tulbure, dimineata, este un remediu excelent pentru o multitudine de afectiuni, intre care se numara si constipatia.

   Taratele: doua linguri de tarate se pun de seara intr-o jumatate de cana de apa si se consuma dimineata, inainte de masa.
   Impotriva constipatiei se recomanda urmatoarea reteta: 2 linguri miere de albine + 2 linguri nuci macinate + 2 linguri smantana + 2 linguri tarate de grau + 2 mere rase. Se amesteca toate si se consuma dimineata, pe nemancate, dupa care se bea o cana de ceai de musetel.Se amesteca 2 linguri de tarate de grau cu 1 lingura de miere de albine si o ceasca de lapte cald si se administreaza pe stomacul gol.

   Dovleacul: se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei de masline sau cu o lingura de tarate de grau.

   Mustarul alb: se consuma dimineata 2 lingurite de boabe de mustar alb cu o lingurita de miere, timp de o luna. 

   Semintele de spanac: se macina fin 100 g seminte de spanac si se adauga 400g miere.
   Se administreaza o lingurita de trei ori pe zi.

   Extractul din mladite de merisor: se administreaza de trei ori pe zi, cate 40-50 picaturi in 100 ml apa, inaintea meselor principale.

   Morcovul: se face o cura cu suc de morcov de 30 de zile, timp in care se vor bea 1-2 pahare/zi. O alternativa este consumul de 500g morcovi/zi.

   Zeama de varza: se bea dimineata, pe stomacul gol un pahar de moare (zeama de varza) si ulei de masline, in cantitati egale.

   Fructele:
   - Caise: se face un tratament de doua saptamani, timp in care se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate 500-800 de grame de caise.
   - Mure: se consuma dimineata 400 g de mure pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand.
   - Pepene (galben, rosu)
   - Zmeura
   - Capsuni
   - Mere.


















 

miercuri, 21 august 2013

Epilepsia

   Epilepsia este o afectiune caracterizata prin manifestari convulsive si/sau echivalentele lor, cu caracter paroxistic, repetitiv, stereotip, se remit spontan, insotite de manifestari electroencefalografice caracteristice.

   Desi nu exista nici o metoda specifica pentru a preveni crizele epileptice, se pot incerca cateva schimabri ale stilului de viata:
- respectarea tratamentului prescris.
- adoptarea unui stil de viata sanatos, fara excese (privarea de somn, de hrana, consumul de alcool, cofeina si stresul contribuie la cresterea numarului de crize epileptice).
- evitarea conducerii de vehicule, utilaje si a activitatilor care pot pune viata in pericol.

   Factori precipitanti ai crizei:
- insomnia/somnul,
- febra,
- foamea,
- stresul,
- stimularea luminoasa intermitenta (televizor, calculator),
- stimuli sonori specifici,
- ciclul menstrual,
- lectura, calculul matematic,
- alcoolul, cofeina,
- atingerea tactila a anumitor zone specifice individuale: frunte, organe genitale,
- baia (epilepsia de imersie).

   Factori de risc pentru aparitia crizelor epileptice:
- istorie familiala de epilepsie (mai multi bolnavi de epilepsie in familie),
- nastere anormala si malformatii congenitale,
- traumatisme craniene,
- infectii cerebrale, (meningita, encefalita)  sau alte boli infectioase cu febra mare ( in cazul convulsiilor febrile),
- bolile cerebro-vasculare,
- tumorile cerebrale,
- intoxicatia/sevrajul la alcool, droguri sau medicamente,
- boala Alzheimer.



   Crizele epileptice sunt evenimente comportamentale, bruste si involuntare asociate cu descarcari electrice excesive sau hipersincrone in creier si pot fi insotite de aura psihica (partea de inceput a crizei, pe fond de constienta clara; este o criza partiala simpla, mereu aceeasi pentru acelasi bolnav; ramane clar in amintirea bolnavului, ceea ce-i permite sa-si ia masuri de prevedere; apare la jumatate din adultii epileptici).

   Desi boala priveste toate grupele de varsta, este mult mai frecventa la copii decat la adulti.Cea mai mare incidenta apare in timpul primelor luni de viata, apoi scade in timpul perioadei de maturitate si creste din nou la batranete, datorita aparitiei afectiunilor cerebro-vasculare.Epilepsia este mai frecventa in mediul social al claselor defavorizate, cu malnutritie, saracie, neglijarea copiilor.

   Manifestarile crizelor epileptice:
   Manifestarile prodromale incep cu cel putin 30 de minute inainte de criza si se pot manifesta prin: anxietate, iritabilitate, disforie, cefalee, stari confuzionale de profunzime variabila.

   Masuri de prim ajutor:
   In cazul aparitiei unei crize, o peroana care sufera de epilepsie va avea nevoie de ajutorul celor din jur pentru a trece cu bine peste episodul epileptic fara a avea si alte urmari neplacute sau grave.
   - Incercati sa ii acordati persoanei tot sprijinul si indepartati privitorii daca este cazul.
   - Ramaneti calm, majoritatea crizelor dureaza cateva minte (observati durata crizei).
   - Preveniti ranirea persoanei prin indepartarea obiectelor din jur  de care s-ar putea lovi, nu incercati sa tineti persoana imobilizata in nici o pozitie si ajutati-o sa stea cat mai confortabil (puneti o perna/patura sub cap daca aveti la dispozitie).
   - Nu puneti nimic in gura persoanei in timpul crizei si nu ii dati sa inghita apa, medicamente sau alimente, pana nu si-a revenit complet.
   - Dupa ce a trecut criza, capul pacientului poate fi intors lateral, pentru a elimina saliva/varsaturile.
   - Daca durata crizei depaseste 5 minute, sunati urgent la ambulanta.

   Crizele epileptice pot fi:

   Crize partiale, cand apar descarcari intr-un anumit centru epileptic, iar aspectul crizei depinde de localizarea focarului epileptic, care la randul lor pot fi:

   - Crize partiale simple, cand nu apare pierderea constientei: motorii (contractii musculare), somato-senzitive (parestezii, furnicaturi, intepaturi), senzoriale (manifestari vizuale, auditive, olfactive, gustative), vegetative (manifestari digestive, cardio-vasculare).
   - Crize partiale complexe, care incep cu un simptom al crizelor partiale simple, la care se asociaza tulburarea de constienta.
   - Crize partiale cu generalizare secundara, care incep cu crize simple sau crize partiale complexe si apoi devin generalizate.

   Crize generalizate sunt cele mai cunoscute de populatie, incep intr-un focar epileptogen, care la randul sau activeaza si alte focare si se asociaza cu pierderea constientei, cele mai frecvente fiind: 

   - Crizele de tip absenta (petit mal), care dureaza cateva secunde si se manifesta printr-o suspendare brusca a constientei, pacientul se opreste brusc in timpul unui act/fraze, avand privirea fixa si vaga, dupa care reia actul sau fraza, fara amintirea crizei.
   - Crizele generalizate tonicoclonice (grand mal), care se manifesta prin: pierderea brutala a constientei, o faza tonica (caracterizata printr-o contractura generalizata a musculaturii, oprirea respiratiei, privire fixa, dilatarea pupilelor), urmata de o faza clonica (caracterizata prin miscari generalizate, ritmice si violente, cianoza, salivatie abundenta, uneori sanguinolenta datorita muscaturilor limbii) si o faza comatoasa (cu respiratie greoaie, transpiratii abundente, relaxarea sfincterelor, cu pierderi de urina sau materii fecale), din care cel mai frecvent se prelungeste cu un somn profund care poate se dureze cateva ore.La trezirea din somn, bolnavul acuza stare de oboseala, dureri musculare, cefalee, dezorientare si amnezia totala a crizei.



   Statusul epilepticus este o stare particulara, care se realizeaza cand o criza persista mult timp sau se repeta, determinand o stare fixa si durabila.Statusul epileptic convulsiv este urgenta medicala neurologica cea mai comuna la copii, asociat cu morbiditate neurologica si cu mortalitate semnificativa.

   Dupa mai multi ani de evolutie a bolii, pot sa apara manifestari psihiatrice: tulburari de personalitate si de comportament (caracterizate prin: impulsivitate, iritabilitate, imaturitate, agresivitate), psihoze, tulburari de dispozitie, tulburari cognitive.

   Diagnosticul epilepsiei este bazat pe istoricul pacientului, pe examinarea lui neurologica, pe electroencefalografie si pe imagistica cerebrala.Diagnosticul epilepsiei este in prima instanta clinic, bazat pe descrierea crizelor, de obicei de catre un membru al familiei sau o cunostinta, deoarece pacientul poate sa nu fie constient de nici un simptom.Tratamentul este stabilit de catre medicul neurolog si trebuie inceput cat mai repede posibil de la debutul crizelor.




 

luni, 19 august 2013

Patrunjelul

   Patrunjelul este o planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara. 
   Poarta si denumirile de gagaut, patlagele (pl.), patrunjica sau petersil.

   Compozitie chimica: apeina, betacaroten, brom, clorofila, cumarina, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilena, principiu estrogen, pinena, magneziu, potasiu, calciu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esentiale, vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K, E, vitamina C mai multa ca portocala sau lamaia, acid pantotenic, linolinic, beta caroten.

   Este un bun stimulent general atat nervos cat si muscular, regleaza glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, aperitiv, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric, la fel clorurile in exces, stimulent si regenerator al fibrelor musculare in special al celor ale musculaturii netede (intestinale, urinare, biliare, uterine) anticanceros, vermifug, cicatrizant, antiviral, repara pielea efectiv. 



   Frunzele si tulpinile neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism, improspateaza respiratia, dizolva si ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si ficat. 


   Fructele (semintele) de patrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimuleaza puternic glandele sexuale si au efect afrodiziac uimitor de puternic, combat alcoolismul. 


   Ajuta la trezirea poftei de mancare. 


   Ajuta la disparitia infectiilor distrugand o serie de germeni patogeni. Frunzele ajuta in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri.


   Ajuta la intarirea sistemului imunitar, inclusiv in HIV.


   Datorita faptului ca are un continut mare de vitamina C, K, beta caroten si antioxidanti este indicat in raceli si gripe.


   Ajuta la functionarea mai bine a splinei, ficatului si intregului sistem endocrin si digestiv. 


   Studii efectuate in Turcia au dovedit ca patrunjelul poate distruge o serie de bacterii si ciuperci parazite contribuind la intarirea imunitatii. 


   Suc proaspat sau frunze maruntite se pot consuma in timpul tratamentului cu citostatice ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor ajutand totodata la distrugerea celulelor canceroase.


   Se poate utiliza in urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, afectiuni oculare, afectiuni digestive, afectiuni dermatologice, afectiunile prostatei, afectiuni vasculare, alcoolism, anemie, anorexie, ascita, astenie, atonia vezicii biliare si digestiva, balonari, bolile vezicii urinare (ajuta in special in retinerea urinei), cancer in special cel intestinal sau digestiv, dar si celelalte forme, celulite, ciroze, cistite, colecistite, colesterol in exces, colici, colite de putrefactie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de cap, dureri de stomac, edeme cardio-renale (inlatura apa in exces), febre intermitente, flatulenta, gastrita hipoacida, gripa, guta, halena, hepatite, hernie, hipertensiune arteriala, impotenta, imunitate scazuta, incontinenta urinara cu lamaie, infectii diverse inclusiv digestive, inflamatia pleoapelor, inflamatiile sanilor, insolatie, intoxicatii, litiaza biliara, litiaza renala, menstre dureroase, nervozitate, nevralgii, paraziti intestinali, pete ale pielii, pistrui,  psoriazis, raceli, reumatism, sterilitate masculina, tulburari de ciclu menstrual, tumori, ulcer stomacal, vicii ale sangelui, voma. 


   Contraindicatii: femeile gravide nu vor putea sa consume in timpul graviditatii deoarece poate provoca contractii uterine si chiar avort.


   Suc din frunze. Se dau prin storcatorul de fructe sau daca nu aveti prin masina de carne apoi se strecoara printr-o panza. Se bea in maximum 30 minute de la preparare cu de doua ori cantitatea de suc de morcov. 

   Se poate lua cate 15 linguri de suc pe zi, inainte de mese in cure de 30 zile la cei bolnavi de hepatite ajutand la distrugerea virusurilor (A,B,C).

   Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.


   Doua lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.


   Doua lingurite de planta-radacina, frunze) se taie marunt. Se pun in 250 ml apa ti se fierb timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma zilnic trei astfel de ceaiuri.


   O jumatate de kg de radacina se va fierbe intr-un litru de apa pana va scadea apa la jumatate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic cate o portie dimineata si una seara in edeme sau in cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.


   Se va macina o lingurita de seminte de patrunjel si se va pune in gura sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghitii. Este un tratament pentru afectiunile endocrine in special sau pentru menstre dureroase.


   Se va taia marunt frunza de patrunjel si se pune cat sa o acopere otet alimentar, se va lasa apoi 3 zile. Se va aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie cu un tampon de vata.


   Pulbere din seminte de patrunjel macinate cu rasnita de cafea. Se ia o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi. Se tine sub limba pentru 15 minute apoi se inghite cu putina apa.




   Suc proaspat se poate consuma in amestec cu suc de morcovi sau alte plante in cantitate de 20ml de 3 ori pe zi. 


   Frunze de patrunjel taiate fin in amestec cu suc de lamaie si felii de ceapa se poate consuma ca salata in special la cei cu boli infectioase. Se poate lua perioade lungi de timp.


   In apa de spalat se poate pune decoct de radacina de patrunjel. Pentru aceasta se va fierbe un kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune in cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela si albi pielea.

   Pe piele in cazul echimozelor sau petelor se poate aplica cataplasma cu radacina de patrunjel fiarta, transformata pasta si aplicata sub pansament  peste noapte.

    Mentionam ca daca se consuma zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel impreuna cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.

sâmbătă, 17 august 2013

Trei noi diete

   Un nou articol cu trei scheme de regim, pentru persoanele care doresc sa isi controleze greutatea, sa dea cateva kilograme jos sau pur si simplu sa consume alimente mai sanatoase.In sectiunea "Diete" gasiti mai multe astfel de articole, de unde puteti alege ceea ce va avantajeaza cel mai mult.


 
   Prima este o dieta care promite pierderea a 5 kg intr-o luna, daca sunt respectate indicatiile, alimentele si gramajul acestora.

   Luni:
   Mic dejun: o cafea, o felie de paine prajita, doua rosii, 50 g de orez.
   Pranz: supa de legume, 100 g de carne de pui fripta, o piersica.
   Cina: salata din doua rosii si doi castraveti cu o lingura de ulei de masline.


   Marti:
   Mic dejun: ceai, doua felii de paine prajita, doua linguri cu miere si 150 g de salata de fructe.
   Pranz: supa de rosii, 100 g de salata de morcov cu telina.
   Cina: salata din doua rosii si doi castraveti cu o lingura de ulei de masline.


   Miercuri:
   Mic dejun: un pahar cu lapte, un mar si doua caise.
   Pranz: un cartof fiert, un morcov si 100 g de peste fript.
   Cina: 100 g orez, o rosie si un strugure.


   Joi:
   Mic dejun: o cafea, o felie de paine si 30 g de branza de vaci.
   Pranz: 75 g de orez cu 50 g de ciuperci si o piersica.
   Cina: doi cartofi fierti, 30 g de branza si o felie de pepene.


   Vineri:
   Mic dejun: o cana cu compot sau lapte, un ardei gras, 50 g de branza de vaci si un mar.
   Pranz: salata de varza cruda, o felie de paine prajita, 100 g de carne de vita si un strugure.
   Cina: doua felii de paine, 200 g de ciuperci, 100 g de telina fiarta si suc de portocale.


   Sambata:
   Mic dejun: o cafea, o rosie, un castravete si o felie de paine prajita.
   Pranz: doi cartofi, doi morcovi, 50 g de cascaval si o felie de pepene.
   Cina: 100 g de fasole verde, o rosie si 150 g de salata de fructe.


   Duminica:
   Mic dejun: 200 ml lapte, cinci biscuiti si un mar.
   Pranz: supa de rosii, doi cartofi fierti, doi morcovi si un pahar cu suc de fructe.
   Cina: o rosie, un castravete, o felie de paine si o piersica.


   Cea de-a doua dieta este indicata celor care vor sa piarda cateva kg sau sa se mentina in forma. E de preferat sa se urmeze aceasta dieta doua zile pe saptamana iar restul saptamanii sa se manance normal. Se recomanda consumul a 2l de apa plata/ zi in care se storc 2-3 lamai.
   Se consuma numai alimentele indicate si in cantitatile indicate.
   Ordinea in care se consuma alimentele permise este esentiala pentru ca aceasta dieta sa aiba efect.

   Mic dejun:
   - o piersica (naturala sau din compot),
   - un iaurt,
   - o cafea/ceai.

   Pranz:
   - o piersica (naturala sau din compot),
   - un iaurt,
   - un piept de pui fiert sau la gratar.

   Cina:
   - o piersica (naturala sau din compot),
   - un iaurt,
   - un ou fiert tare.


   Cea de-a treia dieta dureaza cinci zile si se bazeaza pe consumul de mere, avand ca rezultat in primul rand detoxifierea organismului, iar in al doilea rand, pierederea a 4-7 kg pe saptamana.



   Mai intai se vor reduce circumferinta abdomenului si a taliei. 
   Este posibil sa apara acneea din cauza dexintoxicarii si durerea de stomac din cauza schimbarii alimentatiei. 
   Evitati carnea de porc si grasimile dupa terminarea dietei deoarece stomacul ramane total curat. 
   Beti zilnic cel putin opt pahare cu apa, evitati bauturile racoritoare carbogazoase, chiar daca sunt dietetice. 
   Nu faceti exercitii fizice pe parcursul dietei si incercati sa dormiti cat mai mult.

   Prima zi:
   Mic dejun: Mere.
   Dejun: Mere.
   Cina: Mere.
   Se beau minim doi litri de apa pe zi.



   A doua zi:
   Mic dejun: Mere.
   Dejun: Salata verde cu lamaie sau otet, branza cottage, doi litri de apa pe parcursul zilei.
   Cina: Mere.


   A treia zi:
   Mic dejun: O felie de paine integrala, o felie de sunca sI un mar.
   Dejun: O salata verde mare cu morcovi sI ceapa.
   Cina: Mere


   A patra zi:
   Mic dejun: O felie de paine integrala cu o felie de sunca si un mar.
   Dejun: Salata de legume fierte, fara cartofi, ton cu lamaie.
   Cina: Cereale cu lapte degresat.


   A cincea zi:
   Mic dejun: Un mar, un ou prajit, o felie de paine integrala.
   Dejun: O salata de legume crude, carne la cuptor.
   Cina: Mere.





ShareThis