joi, 22 august 2013

Ce sa facem in caz de constipatie

   Constipatia poate produce stari de oboseala, de depresie, dureri de cap, dureri articulare care sunt un semnal ca organismul are nevoie de o detoxifiere, realizata printr-un tranzit normal. O persoana sanatoasa ar trebui sa aiba un scaun pe zi, cel mult la doua zile.

    Constipatia este o dereglare a tranzitului intestinal care presupune un intestin lenes, scaune dureroase sau dificil de evacuat. In plus, constipatia poate duce şi la stari de indipozitie generala sau la probleme mai complicate cum ar fi hemoroizii.

   Constipatia este un factor favorizant pentru foarte multe afectiuni, indeosebi pentru cancerul de colon, de aceea trebuie tratata prin metode naturiste si nu cu ajutorul laxativelor care produc iritatia colonului. 

   Intestinul gros este populat de miliarde de bacterii, drojdii si alte microorganisme cunoscute ca flora intestinala. Aceasta ajuta la detoxifierea reziduurilor si la prevenirea infectiilor, iar in cazul unui dezechilibru intre microorganismele din flora intestinala apare constipatie sau diaree.

   Aceste dezechilibre sunt cauzate de obicei de o dieta necorespunzatoare. Alimentele sarace in fibre alimentare cat si un consum insuficient de lichide incetinesc functionarea sistemului digestiv. Stresul prelungit, sarcina, anumite medicamente (cum ar fi analgezicele, antibioticele sau contraceptivele) pot provoca şi ele aparitia constipatiei. Chiar si laxativele pot provoca constipatii, folosirea lor frecventa slabind intestinul si facandu-l mai lenes.

   Pentru a evita constipatia mancati alimente bogate in fibre si renuntati la alimentele bogate in grasimi si la cele rafinate si procesate. Cele mai indicate sunt taratele de ovaz sau de orez, fructele, vegetalele si alimentele integrale (cum ar fi painea din graul integral sau orezul brun), toate acestea contribuind la deplasarea rapida a materiilor din tractul digestiv. In plus, este foarte important sa beti multe lichide, sa va odihniti suficient, sa evitati stresul si sa mancati incet si sa mestecati bine.



   Tratamente naturiste:

   Tratamentul cu apa: apa este indispensabila pentru un tranzit normal, fiind necesar un aport zilnic de 1,5-2l de apa, pentru a preveni constipatia. Apele minerale bogate in magneziu au un efect remarcabil asupra constipatiei.De asemenea, exista tratamente simple si eficiente care se bazeaza pe consumul de apa, dimineata, pe stomacul gol, pentru a trata constipatia, dupa cum urmeaza:

   Dimineata, dupa trezire, beti un pahar de apa la temperatura camerei, in care adaugati suc de lamaie (sucul de lamaie este un laxativ natural).
   Dimineata, beti un ceai, o ceasca de apa calda cu putin suc de lamaie stors in ea sau o cafea fara cofeina (cofeina este diuretica, producand deshidratare). Cafeaua poate fi inlocuita cu infuzie de cicoare.
   Tot pe stomacul gol, dimineata se bea 1-2 pahare de apa rece.
    Beti patru pahare de apa dupa trezire, cu o ora inainte de masa.


   Prunele, smochinele, stafidele: prunele, stafidele, smochinele sunt foarte bogate in fibre, avand un efect laxativ garantat. Inmuiati de seara in apa cateva prune/smochine uscate. Dimineta, pe stomacul gol, beti lichidul si consumati fructele care s-au hidratat.

   Sucul de portocale cu argila: amestecati sucul unei portocale cu o lingurita de argila, amestecati bine si beti-l pe stomacul gol, inainte cu o jumatate de ora de micul dejun, timp de 15 zile.

   Semintele de in: semintele de in sunt foarte bogate in fibre si acizi grasi omega 3, care ajuta digestia. Se recomanda consumul a 2 linguri/zi de seminte de in, cu iaurt, compot sau cereale astfel:
   Se macina semintele cu rasnita de cafea, inainte de a fi consumate, pentru o mai buna absorbtie. Macinate, semintele de in se pot pastra la frigider doar 1-2 zile, altfel oxideaza.
   Se lasa de seara pana dimineata in apa, la macerat si se consuma dimineata.

   Papadia: ceaiul de papadie este un bun tonic digestiv si hepatic, regleaza tranzitul intestinal si combate constipatia. Se beau trei cani pe zi.
   Se bea dimineata un pahar de suc de papadie, vreme de doua saptamani. Intr-un mixer se pune o mana de frunze proaspete de papadie maruntite, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se consuma integral.

   Acupunctura: masarea punctelor de acupunctura responsabile pentru colon/digestie, timp de 2 minute/zi poate trata constipatia:
   Cu ajutorul degetului mare si al indexului, apasati pe locul de intalnire dintre degetul mare si indexul celeilalte maini.
    Masati un punct aflat pe degetul mare de la picior, situat la baza unghiei, lateral, pe partea dinspre restul degetelor.

   Se recomanda mersul pe pietre sau pamant rece cu talpile goale.

   Urzicile: un remediu pentru constipatie este cel obtinut prin fierberea de urzici tinere/uscate in lapte.Dupa ce dau in clocot, se lasa la infuzat cateva minute, se strecoara si se bea laptele cald pe stomacul gol.

   Produse apicole: consumul de polen si miere este un bun remediu impotriva constipatiei.
   Se recomanda o lingurita de polen/zi, dimineata, dupa care se bea o cana de apa calduta cu miere, inainte de micul-dejun.

   Fiertura de grau: se recomanda consumul zilnic, timp de o luna, a fierturii de grau preparata astfel: 100g de boabe de grau se macina in rasnita de cafea si se fierb in apa, impreuna cu o ceapa tocata si un catel de usturoi zdrobit.
   La sfarsit, se adauga patrunjel, o lingura de ulei de masline si seminte de in macinate.

   Masajul: se recomanda masarea abdomenului, cu miscari usoare, in sensul acelor de ceasornic, 5-10 minute/zi. Se recomanda masaj simplu sau cu ulei de susan (creste peristaltismul).
   Este indicat a sta asezat in primele ore ale diminetii pe scaunul de toaleta, indiferent daca se simte sau nu senzatia de defecare.
   Se poate frictiona cu miscari rotunde, cu ambele palme, genunchiul stang, dezgolit, pana la aparitia senzatiei de scaun iminent.

   Busuiocul: se macereaza frunze de busuioc intr-un litru de vin rosu natural, timp de 3 zile, dupa care se adauga o cantitate egala de ulei de masline. Se consuma inainte de masa, cate 100 ml.

   Coaja de portocala: se consuma pe stomacul gol coaja de portocala fiarta si apoi uscata.

   Tinctura de fructe de soc: este un remediu eficient impotriva constipatiei: se administreaza o lingura pe zi, la ora 18:00, diluata intr-o jumatate de cana de apa.

   Ceaiuri: se recomanda urmatoarele infuzii ca remediu impotriva constipatiei:
   - Frunze de frasin
   - Frunze de prun
   - Troscotel
   - Lemn dulce
   - Ghimbir
   - Frunze de coacaz negru
   - Cicoare
   - Flori de maces.



   Cura cu argila: cura cu argila pe durata a 3 saptamani, timp in care se bea apa argiloasa foarte tulbure, dimineata, este un remediu excelent pentru o multitudine de afectiuni, intre care se numara si constipatia.

   Taratele: doua linguri de tarate se pun de seara intr-o jumatate de cana de apa si se consuma dimineata, inainte de masa.
   Impotriva constipatiei se recomanda urmatoarea reteta: 2 linguri miere de albine + 2 linguri nuci macinate + 2 linguri smantana + 2 linguri tarate de grau + 2 mere rase. Se amesteca toate si se consuma dimineata, pe nemancate, dupa care se bea o cana de ceai de musetel.Se amesteca 2 linguri de tarate de grau cu 1 lingura de miere de albine si o ceasca de lapte cald si se administreaza pe stomacul gol.

   Dovleacul: se dau pe razatoare 300-400 g de dovleac crud si se mananca zilnic, pe stomacul gol, cu putin ulei de masline sau cu o lingura de tarate de grau.

   Mustarul alb: se consuma dimineata 2 lingurite de boabe de mustar alb cu o lingurita de miere, timp de o luna. 

   Semintele de spanac: se macina fin 100 g seminte de spanac si se adauga 400g miere.
   Se administreaza o lingurita de trei ori pe zi.

   Extractul din mladite de merisor: se administreaza de trei ori pe zi, cate 40-50 picaturi in 100 ml apa, inaintea meselor principale.

   Morcovul: se face o cura cu suc de morcov de 30 de zile, timp in care se vor bea 1-2 pahare/zi. O alternativa este consumul de 500g morcovi/zi.

   Zeama de varza: se bea dimineata, pe stomacul gol un pahar de moare (zeama de varza) si ulei de masline, in cantitati egale.

   Fructele:
   - Caise: se face un tratament de doua saptamani, timp in care se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate 500-800 de grame de caise.
   - Mure: se consuma dimineata 400 g de mure pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand.
   - Pepene (galben, rosu)
   - Zmeura
   - Capsuni
   - Mere.


















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis