luni, 19 august 2013

Patrunjelul

   Patrunjelul este o planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara. 
   Poarta si denumirile de gagaut, patlagele (pl.), patrunjica sau petersil.

   Compozitie chimica: apeina, betacaroten, brom, clorofila, cumarina, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilena, principiu estrogen, pinena, magneziu, potasiu, calciu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esentiale, vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K, E, vitamina C mai multa ca portocala sau lamaia, acid pantotenic, linolinic, beta caroten.

   Este un bun stimulent general atat nervos cat si muscular, regleaza glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, aperitiv, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric, la fel clorurile in exces, stimulent si regenerator al fibrelor musculare in special al celor ale musculaturii netede (intestinale, urinare, biliare, uterine) anticanceros, vermifug, cicatrizant, antiviral, repara pielea efectiv. 



   Frunzele si tulpinile neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism, improspateaza respiratia, dizolva si ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si ficat. 


   Fructele (semintele) de patrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimuleaza puternic glandele sexuale si au efect afrodiziac uimitor de puternic, combat alcoolismul. 


   Ajuta la trezirea poftei de mancare. 


   Ajuta la disparitia infectiilor distrugand o serie de germeni patogeni. Frunzele ajuta in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri.


   Ajuta la intarirea sistemului imunitar, inclusiv in HIV.


   Datorita faptului ca are un continut mare de vitamina C, K, beta caroten si antioxidanti este indicat in raceli si gripe.


   Ajuta la functionarea mai bine a splinei, ficatului si intregului sistem endocrin si digestiv. 


   Studii efectuate in Turcia au dovedit ca patrunjelul poate distruge o serie de bacterii si ciuperci parazite contribuind la intarirea imunitatii. 


   Suc proaspat sau frunze maruntite se pot consuma in timpul tratamentului cu citostatice ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor ajutand totodata la distrugerea celulelor canceroase.


   Se poate utiliza in urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, afectiuni oculare, afectiuni digestive, afectiuni dermatologice, afectiunile prostatei, afectiuni vasculare, alcoolism, anemie, anorexie, ascita, astenie, atonia vezicii biliare si digestiva, balonari, bolile vezicii urinare (ajuta in special in retinerea urinei), cancer in special cel intestinal sau digestiv, dar si celelalte forme, celulite, ciroze, cistite, colecistite, colesterol in exces, colici, colite de putrefactie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de cap, dureri de stomac, edeme cardio-renale (inlatura apa in exces), febre intermitente, flatulenta, gastrita hipoacida, gripa, guta, halena, hepatite, hernie, hipertensiune arteriala, impotenta, imunitate scazuta, incontinenta urinara cu lamaie, infectii diverse inclusiv digestive, inflamatia pleoapelor, inflamatiile sanilor, insolatie, intoxicatii, litiaza biliara, litiaza renala, menstre dureroase, nervozitate, nevralgii, paraziti intestinali, pete ale pielii, pistrui,  psoriazis, raceli, reumatism, sterilitate masculina, tulburari de ciclu menstrual, tumori, ulcer stomacal, vicii ale sangelui, voma. 


   Contraindicatii: femeile gravide nu vor putea sa consume in timpul graviditatii deoarece poate provoca contractii uterine si chiar avort.


   Suc din frunze. Se dau prin storcatorul de fructe sau daca nu aveti prin masina de carne apoi se strecoara printr-o panza. Se bea in maximum 30 minute de la preparare cu de doua ori cantitatea de suc de morcov. 

   Se poate lua cate 15 linguri de suc pe zi, inainte de mese in cure de 30 zile la cei bolnavi de hepatite ajutand la distrugerea virusurilor (A,B,C).

   Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.


   Doua lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.


   Doua lingurite de planta-radacina, frunze) se taie marunt. Se pun in 250 ml apa ti se fierb timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma zilnic trei astfel de ceaiuri.


   O jumatate de kg de radacina se va fierbe intr-un litru de apa pana va scadea apa la jumatate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic cate o portie dimineata si una seara in edeme sau in cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.


   Se va macina o lingurita de seminte de patrunjel si se va pune in gura sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghitii. Este un tratament pentru afectiunile endocrine in special sau pentru menstre dureroase.


   Se va taia marunt frunza de patrunjel si se pune cat sa o acopere otet alimentar, se va lasa apoi 3 zile. Se va aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie cu un tampon de vata.


   Pulbere din seminte de patrunjel macinate cu rasnita de cafea. Se ia o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi. Se tine sub limba pentru 15 minute apoi se inghite cu putina apa.




   Suc proaspat se poate consuma in amestec cu suc de morcovi sau alte plante in cantitate de 20ml de 3 ori pe zi. 


   Frunze de patrunjel taiate fin in amestec cu suc de lamaie si felii de ceapa se poate consuma ca salata in special la cei cu boli infectioase. Se poate lua perioade lungi de timp.


   In apa de spalat se poate pune decoct de radacina de patrunjel. Pentru aceasta se va fierbe un kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune in cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela si albi pielea.

   Pe piele in cazul echimozelor sau petelor se poate aplica cataplasma cu radacina de patrunjel fiarta, transformata pasta si aplicata sub pansament  peste noapte.

    Mentionam ca daca se consuma zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel impreuna cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis