luni, 15 iunie 2015

Trucuri pentru a slabi mai usor

   Pentru persoanele care îşi doresc să arate bine şi să slăbească sau care sunt nevoite să ţină o dietă din motive de sănătate, venim astăzi cu o serie de idei ajutătoare.

   Atunci când faceţi mişcare, nu trebuie să forţaţi de la început, să transpiraţi în exces, în speranţa de a obţine rezultate spectaculoase după o zi sau două: în cel mai bun caz vă veţi alege cu o febră musculară. Pentru a reuşi să slăbiţi, exerciţiile fizice trebuie practicate regulat.Încet, dar sigur, veţi obţine rezultate.
   Alegerea tipului de exerciţii fizice depinde de vârsta dvs., dacă aţi mai practicat vreun sport până acum, dacă aveţi probleme de sănătate. Puteţi începe cu plimbări în aer liber, apoi marşuri, jogging, aerobic.Nu uitaţi să consultaţi medicul înainte de a face efort susţinut.Oricum, indiferent de vârstă, ţineţi minte că nu trebuie neapărat să faceţi performanţă, important e să vă mişcaţi.
   Practicarea exerciţiilor fizice intensifică metabolismul, consumând o cantitate mare de calorii. În plus, sportul vă sculptează corpul, îl modelează, fiind indispensabil mai ales atunci când se slăbeşte mult dintr-o dată; altfel, pielea se lasă, începe să atârne şi  se poate să nu vă placă rezultatul final, chiar dacă numărul de kilograme scade.Exerciţiile fizice cresc tonusul muscular şi cel psihic, vă ajută să vă simţiţi activi, plini de energie şi de voie bună. Ele acţionează benefic asupra tuturor organelor corpului, care devine astfel mai sănătos.



    Încercaţi să vă planificaţi mesele şi meniurile, să alegeţi alimente sănătoase, cu puţine calorii, de exemplu legume crude sau fructe în diferite combinaţii.

   Mâncatul în faţa televizorului este un obicei foarte dăunător, deoarece nu vă puteţi da seama ce şi cât mâncaţi.Cu ochii la TV, inghiţiţi cantităţi impresionante de biscuiţi, chipsuri, popcorn, ciocolată, îngheţată, alimente fără vitamine, cu un conţinut ridicat de calorii. Se poate întâmpla să nu vă intereseze ceea ce vedeţi la televizor. Cu toate acestea, staţi fiindcă nu aveţi ceva mai bun de făcut. Atunci mâncaţi ca să adăugaţi emisiunilor insipide, ceva sare şi piper.Sau, mai grav, nu aveţi chef să vă apucaţi de lucru şi mâncatul e un pretext ca să leneviţi mai departe la TV. În cazul în care vă plictisiţi la televizor, nimeni nu vă obligă să rămâneţi acolo. Daca nu aveţi treabă, găsiţi-vă o ocupaţie care să vă atragă. De exemplu, ieşiţi la o plimbare sau citiţi o carte. Nu trebuie să staţi degeaba, fiţi activi!


   Nu puţine sunt persoanele care sar peste micul dejun. Fie se trezesc târziu şi se grăbesc la serviciu sau la şcoală, fie savurează doar o cafeluţă şi eventual o ţigară. În timpul zilei ronţăie ceva pe fugă sau iau o gustare rapidă la prânz, asta daca au pauză de masă. Bineîţeles că seara vor să recupereze şi mănâncă cu o poftă sporită.Aceasta este o mare greşeală deoarece seara metabolismul e cel mai scăzut.De obicei, după cină urmează o perioadă de relaxare, când organismul nu mai are nevoie să transforme în energie hrana consumată, care se depune sub forma de grăsime. De aceea, se recomană un mic dejun consistent (de exemplu: ouă, lapte, carne, cereale) şi o masă de seară cât mai uşoară (iaurt, fructe), luată înainte de ora 7, cu minimum 3 ore înainte de culcare.

duminică, 14 iunie 2015

Despre insomnie - partea a 2-a

   Pentru a înlătura insomnia sau pentru a o preveni, este bine să ţinem cont de următoarele:

   Evitarea la masa de seară a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vânat, mazărea, fasolea, orezul, ouăle, brânzeturile fermentate.
   Cina nu trebuie sa fie nici prea uşoară (deoarece foamea ne poate trezi), nici prea grea. Ea trebuie să conţină proteine (carne de peşte sau de pasăre) şi calciu (lactate), care au proprietăţi sedative. Seara trebuie să ne ferim să consumăm alimente diuretice şi excitante cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare şi Coca-Cola. Foarte indicat este să bem un pahar de lapte cald (dacă este posibil, de capră).
   Este bine ca înainte de culcare să ne relaxăm cu o muzică placută, cu o lectură uşoară sau cu o plimbare lungă, de 40-60 de minute.

   Seara, înainte de culcare, se pot face, timp de câteva minute, băi de aer în faţa ferestrei deschise.
   Se va face un duş călduţ sau rece cu 20-30 de minute înainte de culcare, dar în nici un caz fierbinte (în cazul în care vă treziţi in timpul nopţii, puteţi să vă frecaţi energic pe tot corpul cu un prosop înmuiat în apă rece).
   Îmbrăcămintea pentru dormit va trebui să fie cât mai lejeră, iar camera bine aerisită înainte de culcare.
   Se vor respecta cu stricteţe orele de culcare şi de trezire, aceleaşi în fiecare zi.
   Dacă este posibil, se vor folosi perne în care se introduc conuri de hamei, fân, frunze de sulfină, roiniţă.



   Putem apela cu încredere la diverse plante medicinale:

   Ciuboţica cucului: infuzie din 15 g de flori la un pahar de apă clocotită. Se dă în clocot, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. Se ia câte o lingură, de 3-4 ori pe zi şi cu 30 de minute înainte de culcare.
   Hameiul: infuzie dintr-o lingură de conuri de hamei (se adună toamna), la 200 ml de apă clocotită. Se bea seara, înainte de culcare. Se mai poate pregăti de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500 ml de apă. Se beau 2-3 ceşti pe zi.
   Macul: infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute înainte de culcare.
   Mărarul: infuzie dintr-o lingură de seminţe de mărar (sau plantă) la 300 ml de apă clocotită. Se beau câte 100 ml, de 3 ori pe zi.
   Măghiranul: infuzie dintr-o lingură de plantă la 300 ml de apă clocotită. Se beau 1-2 căni pe zi.
   Odoleanul: infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se iau 2-4 linguri seara, înainte de culcare. Se mai poate prepara de asemenea şi o tinctură dintr-o parte de plantă şi 5 părţi alcool de 70%. Se iau câte 30-40 picături seara, cu 30 de minute înainte de culcare. Pentru a mări acţiunea sedativă şi calmantă, odoleanul se asociază cu muşeţel, mentă, levanţică.
   Păducelul: infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se beau câte 2 căni pe zi.
   Porumbarul: infuzie dintr-o linguriţă de flori la 250 ml de apă clocotită. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
   Ruşcuţa: infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 30 de minute, după care se strecoară. Se iau 2-3 linguri seara, înainte de culcare.
   Salcia: decoct din 10 g de coajă mărunţită la 200 ml de apă. Se fierbe 20 de minute, după care se strecoară. Se iau 3-4 linguri pe zi.

   Sulfina: infuzie dintr-o linguriţă de flori la 200 ml de apă clocotită. Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
   Şovârvul: infuzie din 2 linguriţe de plantă la 200 ml apă clocotită. Se bea câte un pahar pe zi. În caz de insomnie se poate spăla scalpul cu infuzie de sovârv: infuzie dintr-o mână de şovârv la 3 l de apă clocotită. Se lasă să se răcească 1-2 ore, apoi se spală scalpul.
   Talpa gâştei: infuzie din 3 linguri de plantă la 300 ml de apă clocotită. Se iau 2 linguri seara, înainte de culcare.
   Teiul: infuzie din 2 linguriţe de flori la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2 ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere.
   Urzica moartă: infuzie dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Se lasă 15-20 de minute, după care se strecoară.Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.

sâmbătă, 13 iunie 2015

Unghiile şi sănătatea

   În zilele noastre atât medicina contemporană, cât şi medicina populară, au adunat foarte multe date despre diagnosticarea bolilor din organism luând în considerare starea unghiilor.
   Medicina tradiţională chinezească a stabilit de foarte mult timp că există o legatură funcţională foarte strânsă între unghii şi ficat. Unghiile sănătoase sunt elastice şi tari, netede, de culoare roz şi conturate în mod egal. În stare normală, unghiile de la picioare trebuie să fie mai tari decât unghiile de la mâini. În cazul în care funcţia ficatului scade în acţiune, unghiile devin moi, deformate şi au o fragilitate foarte ridicată. 

   Unghiile albăstrui dovedesc insuficienţă cardiacă:

   Despre starea de sănătate a organismului se poate vorbi după culoarea unghiilor. În particular, culoarea unghiilor vorbeşte despre calitatea sângelui: culoarea roz-roşiatică a unghiilor oglindeşte starea de sănătate a sângelui şi echilibrul psihic şi fizic; unghiile roşu-lila sunt un semn al slăbiciunii corpului şi al unei oboseli generale.


   Unghiile de culoare roşu închis indică conţinutul ridicat de acizi graşi, de colesterol, dar şi hemostaza provocată de folosirea alimentelor grele, grase şi sărate. Inima, rinichii, sistemul circulator şi excretor funcţionează mai greu. Este de asemenea redusă activitatea ficatului, a vezicii biliare şi adesea, a splinei.

   Unghiile şi degetele (mai ales pe partea dosului palmei) roşii sau purpurii, indică folosirea sistematică a marijuanei, a haşişului şi a altor substanţe cu efect halucinant.   Nuanţa maro închis a unghiilor indică prezenţa frisoanelor. Unghiile galbene arată că ficatul este slăbit. Nuanţa galben-verzui a unghiilor indică prezenţa unor procese purulente în organism. Nuanţa albastră este un simptom al dezechilibrului inimii (inimă slăbită, boli înnăscute ale inimii) şi plămânilor.


   Culoarea palidă a unghiilor este un semn al stării proaste a sângelui (al nivelului scăzut de hemoglobină), al anemiei, al energiei scăzute a ficatului şi rinichilor, al frigului resimţit de splină. În cazurile de leucemie sau în alte tipuri de cancer, unghiile au de obicei culoarea aceasta.

   Nuanţa de cenuşiu murdar a unghiilor este semn al unui sifilis înnăscut. Petele albe pe unghii arată că există un deficit de zinc sau de calciu în organism şi în acelaşi timp oglindesc procesul de îndepărtare a zaharurilor şi alcoolului, posibilitatea unor tulburări ale sistemului nervos. Petele galbene de pe unghii indică unele tulburări cerebrale. Petele negru-cenuşii pe unghii sunt semnul unei intoxicaţii cu mercur.




   Dupa structura unghiilor se poate determina tipul de temperament:

   După forma şi structura unghiilor se poate determina temperamentul omului.  Unghiile melancolicilor sunt de obicei lungi, adesea palide, aspre, uscate şi fragile. Unghiile flegmaticilor sunt mai pătrate, groase, tari, strălucesc puternic. Unghiile colericilor sunt lunguieţe, tari sau moi, roze sau galbene, strălucesc foarte puţin. Unghiile sangvinilor sunt late, moi, de culoare roz, au formă ovală, strălucesc puţin.

   Legătura unghiilor cu organele şi părţile corpului:

   Fiecare deget de la mâna sau de la picior, potrivit medicinei tradiţionale, este strâns legat de un organ determinat sau de una dintre glandele de secreţie internă. Dacă una dintre unghii nu arată bine, căutaţi cauza dezechilibrului în acel organ, al cărui meridian este legat de acest deget sau de această unghie.

   Unghia de la degetul mare oglindeşte starea creierului. Unghia degetului arătător oglindeşte starea plămânilor şi a intestinului gros. Unghia degetului mijlociu arată starea intestinului subţire. Unghia inelarului arată starea plămânilor. Unghia degetului mic indică starea inimii şi a organelor de reproducere feminine.

vineri, 12 iunie 2015

Terapia cu tărâţe

   Se fierbe un pahar de tărâţe de grâu sau de secară în 2 litri de apă, la foc mic, timp de 30 de minute. Se adaugă 200 gr. de miere şi se fierbe totul încă 5 minute.
   Se păstrează amestecul obţinut, la rece. Se consumă câte o jumătate de pahar de amestec, de 2 ori pe zi.  Acesta tonifică organismul aflat în convalescenţă.
   Dacă fierbem tărâţele în vin,acestea ajută la îndepărtarea unor erupţii sau eczeme de pe scalp. Se vor face spălături zilnice. 




   Se poate bea apă de tărâţe, încălzită, care ajută în tratarea unor boli de gât, a laringitelor, faringitelor şi tusei.
   Furunculii şi coşurile pot fi vindecate prin aplicarea unor comprese obţinute din tărâţe calde, stropite cu oţet.
   În cazul afecţiunilor renale este bine să se consume de 3 ori pe zi, înainte de masă, câte o linguriţă de tărâţe încinse, amestecate cu aceeaşi cantitate de miere.
   În caz de inflamare a splinei, se va opări un pahar de tărâţe cu puţină apă, aplicându-se calde asupra splinei. Procedura va fi continuată până la însănătoşire. 




   Pentru ganglioni inflamaţi: se fierb tărâţe de grâu până la obţinerea unei paste dense. Se înfăşoară într-o pânză de bumbac, având grijă să nu fie prea fierbinţi. Se aplică pe ganglionii limfatici umflaţi. Se înfăşoară cu un şal de lână.Compresa se aplică de 3-4 ori pe zi. Tratamentul se ţine 5-6 zile, până la retragerea umflăturilor, tărâţele fiind înlocuite cu altele noi, zilnic. În locul lor poate fi folosit şi orezul fiert.

joi, 11 iunie 2015

Pentru picioare superbe


   Astăzi vorbim despre mișcare, exerciții fizice, mai ales cele destinate musculaturii picioarelor.
   Stepul - aerobic este un gen de gimnastică de întreținere, foarte popular, cu rezultate extraordinare și care se combină bine cu aerobicul, lucrul efectuându-se pe o platformă, înaltă de aproximativ 10-30 centimetri.



   Se începe cu un ritm susținut, printr-un efort minim și ajută la reglarea bătăilor inimii și acumulării energiei, a condiției fizice. Este indicat să dureze între 30-40 minute - nu mai mult. Lecția se termină cu exerciții pentru musculatura abdominală, care se pot face atât pe băncuță cât și la saltea. Grupele musculare angrenate în mișcare sunt în special ale gambelor și ale feselor. Astfel, persoanele care sunt mai dezvoltate în partea inferioară a corpului pot să-și tonifice și să-și modeleze musculatura mai rapid și într-un mod plăcut, exercițiile fiind însoțite de un fond muzical.

   Lucrând acest gen de gimnastică, îți dezvolți și îndemânarea. În timp ce urci și cobori de pe platformă (băncuță) sub diferite forme: simplu, cu un genunchi la piept, cu balans de picior lateral, în același timp, lucrezi și musculatura brațelor, care fac diferite mișcări. Cei avansați pot lucra și cu greutăți mici de 1 kilogram.




   Exerciții recomandate:

   Cu fața la treaptă, urcă alternativ - de 40 de ori.

   Stai în lateral, lângă prima treaptă - urci cu piciorul stâng și cobori - de 20 de ori.

   Aceeași mișcare, numai că piciorul drept îl ridici întins lateral, de 20 de ori, apoi îl duci întins, prin balans, la spate de 20 de ori.

   Urcă în lateral cu piciorul stâng, iar dreptul îl ridici la piept de 20 de ori. La terminarea exercițiilor, ca să relaxezi musculatura membrelor inferioare, ridică piciorul drept pe treaptă, cu sprijin pe călcâi, vârful flexat, piciorul stâng de sprijin este ușor îndoit. Apleacă trunchiul pe picior și cu mâna stângă apucă vârful piciorului drept - menții 10 secunde. Exercițiile se execută cu ambele membre.




   Contraindicații:

   Exercițiile sunt interzise persoanelor care au probleme cardio-vasculare, care au suferit diferite operații, care au dureri de genunchi sau de coloană vertebrală.

   În momentul în care există o stare de disconfort, se poate lucra într-un ritm mai încet sau se poate întrerupe programul.

   Acasă este puțin mai greu să practici un program de step-aerobic, dacă îți lipsește platforma (băncuța), dar daca totuși vrei să lucrezi, poți să găsești niște trepte pe care le poți urca, chiar și în pas puțin mai alert.

miercuri, 10 iunie 2015

Legumele în cosmetică partea a 2-a

   Ca și urmare a acestei postări, venim astăzi cu o nouă serie de trucuri și rețete cosmetice cu legume incluse.

   Castravetele, un ajutor de nădejde:

   Castraveții conțin zahăr, vitamine, săruri minerale care contribuie la îmbunătățirea asimilării produselor albuminice și a digestiei. În medicina populară, castraveții proaspeți și sucul din ei se folosesc în cazul afecțiunilor stomacale, ale ficatului și ale rinichilor.

   Pentru pielea uscată și crăpată este indicat laptele de castravete:  câteva bucățele de castravete se pun în lapte și se lasă într-un loc răcoros 24 de ore. Dimineața se unge fața cu acest lapte. Atunci când s-a uscat, se spală tenul cu apă rece. 

   Bateți spumă un albuș de ou, adăugați două linguri de suc de castravete proaspăt stors și amestecați bine. Este o mască foarte indicată pentru pielea ofilită cu pori mari.

   Tot pentru pielea uscată este recomandată o mască pe bază de castravete: doi castraveți proaspeți se dau pe răzătoare, se adaugă faină de ovăz până se obține o pastă, iar în cazul pielii foarte sensibile se adaugă și smântână proaspătă. Masca se aplică pe față pentru 20-25 de minute, apoi se înlătură cu un tampon înmuiat în apă la temperatura camerei.




   Vă puteți masa pielea feței cu o bucată de castravete proaspăt, iar după o jumătate de oră vă puteți spăla cu apă rece sau dați pe răzătoare un castravete, iar pasta obținută puneți-o pe o bucată de pânza și acoperiți-vă cu ea fața pentru câteva minute.

   Atunci când curățați un castravete, lăsați pe coajă mai mult miez; puneți-vă această coajă pe față. Dacă între momentul în care ați curățat castravetele și momentul în care folosiți coaja în scopuri cosmetice au trecut câteva ore, nu vă temeți să puneți coaja la frigider; proprietățile sale extraordinare se vor menține.

   Sucul de castravete catifelează pielea și îi redă elasticitatea pierdută. O lingură de suc de castravete se amestecă cu o lingură de ulei de migdale și se unge cu acest amestec fața; după o jumătate de oră vă puteți spăla cu apă rece.

   Pentru tenul uscat este indicată o cremă hidratantă cu castravete: se dizolvă la baie de aburi 15 grame de ceară de albine, se adaugă treptat în ea 60 de grame de ulei de migdale și un castravete curățat și dat pe răzătoare. Se acoperă vasul și se lasă la baie de aburi o oră; se amestecă din când în când; se lasă să se răcească, apoi se agită bine vasul; se întinde crema pe față și pe gât pentru o jumătate de oră, asemenea unei măști.

   Masca pe baza de castraveți însănătoșește pielea, o catifelează, face să dispară porii, albește pielea; este recomandată în cazul tenului obosit și veștejit, cu pori mari și coșuri.

   Pentru pielea grasă: luați câțiva castraveți mici, curățați-i și tăiați-i mărunt; puneți castraveții tăiați într-un pahar (pe jumătate), apoi umpleți paharul cu alcool, acoperiți-l cu ceva și puneți-l la soare. Dupa 12 zile strecurați conținutul și frecționați-vă fața în fiecare zi cu lichidul obținut.



   Morcovul și combinațiile sale

   Pentru pielea uscată puteți folosi următoarea rețetă: o linguriță de suc de morcov se amestecă cu o linguriță de brânză de vaci proaspătă si o linguriță de smântână; masca se aplică pentru 20 de minute și se spală cu apă călduță.

   În cazul pielii care transpiră foarte repede este indicată o mască din morcov proaspăt: se dau pe răzătoare doi morcovi, se adaugă un gălbenuș crud și câteva picături de ulei vegetal. Se aplică masca pentru 20-25 de minute, apoi se înlătură cu un tampon de vată și se spală fața cu apă rece.

   Pentru catifelarea pielii este recomandată o mască cu măr și morcov; aceasta netezește ridurile, iar fața își recapătă prospețimea.

   Un mijloc foarte indicat împotriva petelor roșii de pe față este morcovul ras; peste un morcov se adaugă o lingură de smântână proaspătă. Amestecul se aplică pe față pentru o jumătate de oră, după care se spală cu apă la temperatura camerei.


marți, 9 iunie 2015

Aspect fizic plăcut

   Fiecare persoană este preocupată de aspectul exterior, mai mult sau mai puțin, indiferent de anotimp.Nu toată lumea recunoaște această preocupare, dar felul în care arătăm spune ceva despre personalitatea noastră.Să vedem în continuare, câteva idei pentru ca înfățișarea noastră să fie armonioasă și cu bun gust.

   Păr strălucitor: Atunci când vă spălați pe cap, masați părul cu gălbenuș de ou, clătiți-l apoi foarte bine; asta duce la păstrarea părului strălucitor și sănătos.

   Gelul de duș și sprayul superhidratant: Gelul de duș este un accesoriu important pentru dușul de dimineață, la fel ca și spray-ul superhidratant, pe care ar trebui să-l folosiți pe întreg corpul la fiecare început de zi. Tot dimineața este indicată aplicarea pe față a unei creme hidratante, iar în ceea ce priveste buzele, puteți apela la un luciu de buze cu glicerină, pentru a le proteja de vânt. Si de mâini ar trebui să aveți grijă, întrebuințând o cremă protectoare.



   Acneea: Pentru tineri în general, dar nu numai pentru aceștia, acneea face parte din categoria problemelor inestetice îngrijorătoare. Dar dacă aceste persoane cunosc cauzele apariției și dezvoltării ei și dau dovadă de voință, acneea nu mai reprezintă o grijă în plus. Cu toții știm că acneea nu este o boală contagioasă, microbul ei aflându-se în organismul nostru, de ea nu ne putem apăra, dar o putem preveni și trata.
   Spălați-vă pielea cu un săpun hidratant. Pentru o acnee severă, este important să consultați medicul înainte de a cumpăra diferite produse de la farmacie.
   Este recomandat ca produsele care conțin uleiuri sau alte materii grase să fie evitate, căci ele nu au capacitatea de a împiedica dezvoltarea acneei, din contră, ele pot conduce la apariția unei înroșiri persistente. Un alt sfat, indiferent dacă suferiți sau nu de acnee, este acela de a nu pune mâinile pe față, căci mâinile dumneavoastră ating tot felul de lucruri purtătoare de microbi și mizerie.
   Nu ar trebui să vă ascundeți acneea prin fel și fel de metode, care vă pot spori numărul coșurilor, dar, dacă vi se întămplă să vă apară un coș oribil pe față înainte de un eveniment important, puteți folosi un truc care constă în aplicarea de pastă de dinți, înainte de culcare, pe locul cu pricina. 


   Pentru dinți: Încercați, pe cât posibil, să mâncați mere în mod regulat, mușcându-le, nicidecum feliindu-le, pentru că, prin mușcare, vă antrenați dinții, ce vor deveni mai curați, iar gingiile vi se vor întări.  

   Pentru a obține o piele frumoasă, încercați o mască din argilă, apă de trandafir sau minerală. Aplicați-o pe față timp de 15 minute, apoi îndepărtați masca și aplicați cremă hidratantă. Lăsați-o să acționeze timp de 5 minute, dupa care puneți-vă o batistă de hârtie pe față pentru a absorbi excedentul de crema.

   Tot pentru o piele frumoasă: Dacă doriți să faceți o baie relaxantă, aveți nevoie de 50 de grame de levănțică, 50 de grame de cimbru, 50 de grame de salvie, 50 de grame de mentă, 50 de grame de hamei, plante pe care le amestecați întâi într-o farfurie.  Apoi, puneți-le într-un săculeț de muselină (sau într-un ciorap), pe care îl agățați sub robinetul căzii. Lăsați apa caldă să curgă timp de 10 minute, iar apoi intrați în cadă. 
   Incercați să faceți o baie cu lapte diluând un litru de lapte în cadă. Veți avea astfel parte de un moment plăcut, iar pielea dumneavoastră se va catifela. 



   Pielea este sensibilă în orice anotimp, dar condițiile climatice ale iernii constituie pentru ea un adevărat pericol. Gerul favorizează dezvoltarea secreției de sebum și reduce numărul celulelor care dau elasticitate pielii. Anotimpul geros afectează pielea, care se usucă, devine roșie, iritabilă și chiar se poate crăpa, producând o senzație neplăcută. Pentru ca pielea dumneavoastră să nu resimtă efectele gerului, ar trebui să o hidratați mai mult ca de obicei.

   Pentru unghii: De două sau de trei ori pe săptămână, curățați-vă bine unghiile, mai ales partea albă, îndepărtați-vă pielițele si puneți câte două picături de ulei de migdale pe fiecare unghie, masați-le și lăsați-le timp de 20 de minute, după care stergeți-le, fără să le clătiți, după care aplicați un lac de unghii transparent. Veți avea astfel unghii tari și îngrijite.

   Pentru ca produsele hidratante să fie folositoare, în prealabil și în mod regulat, trebuie să îndepărtați celulele moarte de pe piele. Pasul următor ar fi aplicarea unei creme nutritive sau hidratante, insistând asupra porțiunilor sensibile.Aceste puncte sensibile sunt: fața, buzele, mâinile, dar și antebrațele, coatele, genunchii, picioarele, mai ales călcâiele, coapsele și șoldurile. 

luni, 8 iunie 2015

Leacuri contra constipației

Atunci când suferim de constipație, acută sau nu, este bine să renunțăm la unele alimente cum ar fi: ciocolata, cacaoa, pâinea albă, brânzeturile sărate, pastele făinoase, carnea, ouăle.

Alimentele indicate și recomandate sunt: fasole verde, spanac, pâine Graham, dovlecei, ceapă, castraveți, praz, țelină, sfeclă, cartofi, salată verde, morcovi, roșii, mere, pere, struguri, portocale, prune, alimente bogate în celuloză.



O rețetă foarte bună în astfel de probleme este cea cu tărâțe:

1-2 kg de tărâţe de grâu trebuie cernute printr-o sită deasă ca să se elimine făina care mai rămâne în ele după măcinarea grâului. Puneţi în fiecare dimineaţă două linguri de tărâţe într-o cană obişnuită şi opăriţi-le cu orice fel de ceai. Amestecaţi bine conţinutul pentru a-l omogeniza şi când se răceşte (trebuie să fie călduţ), îl beţi pe stomacul gol, înghiţitură cu înghiţitură.După o pauză de circa 10 minute puteţi servi micul dejun. În cazul în care constipaţia nu cedează chiar de a doua zi, repetaţi operaţia şi seara, înainte de cină. După ce situaţia se normalizează, renunţaţi la porţia de seară. 

Polenul vindecă cele mai rebele constipaţii. Se ia câte 20 gr de polen îndulcit cu miere zilnic. Cura dureaza o lună, se face pauză 2 luni, dupa care se repetă.

Reţetă cu portocale: lăsaţi să fiarbă în apă, timp de 30 minute, coaja de la o portocală proaspată. Aruncaţi apa şi mai fierbeţi o data coaja – 20 de minute – în apă îndulcită cu 20 gr miere la litru. Scoateţi coaja şi beţi ceaiul dimineaţa pe stomacul gol, sau la trei ore dupa cină. Este un laxativ imediat şi puternic.

Reţetă ţărănească: mâncați dimineaţa pe stomacul gol prune uscate înmuiate peste noapte în apă, cu pâine Graham sau secară și la culcare mâncaţi 2 mere.

duminică, 7 iunie 2015

Leacuri contra pietrelor la fiere

   Dacă ați descoperit că aveți pietre la fiere și vi s-a pus acest diagnostic, puteți folosi diverse plante, asta până să apelați la ajutor chirurgical.Tratamentele se țin în jur de o lună sau două și se respectă cu strictețe.

   Sucul de ridichie neagră: se obține cu ajutorul storcătorului, din ridichi negre curățate de coajă . Cura începe cu 100 ml suc luat dimineața pe stomacul gol, crescând în următoarele trei săptămâni până la 400 ml, deci în fiecare săptămână crește porția cu 100 ml. În următoarele săptămâni descreșteți până la 100 ml.Această cură nu este indicată persoanelor care au probleme stomacale.

   Un tratament excelent este următorul: pătrunjel de câmp, iederă, hamei, turiță mare, mentă și pelin. Toate aceste plante uscate se amestecă în proporții egale. Din acest amestec se iau 3 linguri de plantă și se pun întru-n litru de vin de mere sau must de mere.Compoziția se pune rece pe foc și  se lasă să se înfierbânte până ce dă un clocot, apoi se ia de pe foc și se lasă 3 minute să se infuzeze. Peste zi se iau 8-9 linguri de lichid din oră în oră . Pentru că băutura trebuie să fie cât mai fierbinte, ea trebuie ținută în termos. 



   Pentru a vă vindeca este necesar să țineți un regim din care trebuie eliminate următoarele alimente: ouăle, grăsimile animale, cacaoa și ciocolata, conservele, mezelurile, brânzeturile fermentate, condimentele, mazărea, morcovii, tutunul, alcoolul, alimentele ce conțin colesterol: prăjiturile, măruntaiele, peștele gras.În aceasta perioada este bine să țineți și o cură de apă minerală.

   O altă rețetă foarte bună este următoarea: 250 ml rachiu de drojdie de bere, 250 ml zeamă de lămâie, 250 ml ulei de măsline, 250 gr miere de albine multifloră, 2 boabe de tămâie sfărâmate.Totul se amestecă, se pune în sticle acoperite, în cămară, la rece şi întuneric timp de 8 zile. Se vor agita sticlele de 2-3 ori pe zi. După cele 8 zile, se bea un păhărel de amestec dimineaţa pe stomacul gol, până se termină. 

   Este indicat să se bea în tot acest timp şi 1 litru de ceai pe zi din : mătase de porumb, coada şoricelului, coada calului, amestecate şi preparate sub formă de infuzie.

sâmbătă, 6 iunie 2015

Dieta cu suc de lămâie

   Una dintre cele mai cunoscute diete este cea cu suc de lămâie.Este ușor de ținut, cu reguli simple, iar lămâia este unul dintre cele mai cunoscute fructe.Lămâile au numeroase beneficii, amintim doar câteva: calmează anxietatea, luptă contra hipertensiunii arteriale, vindecă acneea și aftele, luptă contra infecțiilor, gripei și răcelilor, întărește imunitatea, rezolvă problemele digestive, înlătura halena, curăță mucoasa bucală, vindecă bătăturile, te ajută să scapi de kilogramele în plus.Pe acest ultim aspect ne vom axa astăzi, dar nu trebuie neglijat sfatul unui medic înainte de a ține această dietă, mai ales dacă există unele afecțiuni sau dacă analizele nu sunt în regulă.

   O cură cu suc de lămâie durează 14 zile, apoi este indicată o pauză de circa 2 săptămâni, timp în care regimul alimentar trebuie să fie unul blând.În acest timp puteți urma un regim disociat: în primele trei zile, orez, în următoarele trei zile, legume fierte sau crude și în alte trei zile, doar fructe.După cele 2 săptămâni, cura cu suc de lămâie se poate relua, fără probleme.O astfel de cură ne scapă de grăsime, revitalizează și detoxifică organismul.



   Cura se ține mărind treptat cantitatea de suc de lămâie consumat zilnic.Astfel, în prima zi se consumă sucul de la o lămâie, după care, în fiecare zi, se crește doza zilnic, până se ajunge la șapte lămâi.Din cea de-a opta zi se scade porția cu câte o lămâie pe zi, până se va ajunge la punctul de unde am plecat, adică la o lămâie. Sucul se poate bea pe parcursul întregii zile, dacă nu reușiți să îl consumați pe tot la micul dejun, iar între mese se poate consuma ceai verde și desigur cât mai multă apă plată.Sucurile carbogazoase și băuturile alcoolice sunt strict interzise.

   În perioada în care vom consuma sucul de lămâie este indicat să ținem și un regim alimentar pentru care vă prezentăm mai jos un model:

   Luni:
   Mic dejun: cafea sau ceai de plante, neîndulcite și sucul de la prima lămâie.
   Prânz: 2 ouă fierte tari, 300 g spanac, o roșie, o felie pâine neagră.
   Cina: salată verde asezonată cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.

   Marți:
   Mic dejun: sucul de la 2 lămâi, cafea sau ceai fără zahăr, dar se poate adăuga puțină miere.
   Prânz: salată verde cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, crutoane prăjite din pâine neagră, 2 felii de șuncă slabă.
   Cina: supă de legume, brânză degresată de vaci.

   Miercuri
   Mic dejun: sucul dela 3 lămâi, ceai sau cafea fără zahăr, un biscuit.
   Prânz: 250 g țelină rasă, o banană, o portocală.
   Cina: 2 ouă fierte tari, o felie pâine neagră sau graham, salată verde cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.

   Joi:
   Mic dejun: cafea sau ceai cu miere, sucul de la 4 lămâi, 2 biscuiți.
   Prânz: un ou fiert tare, 200 g morcov ras, 200 g cașcaval, o felie pâine neagră sau graham.
   Cina: salată de fructe, un iaurt.

   Vineri:
   Mic dejun: sucul de la 5 lămâi, 300 g morcov ras.
   Prânz: 2 felii pâine neagră prăjită, o roșie, 2 linguri brânză degresată de vaci.
   Cina: salată verde cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.

   Sâmbătă:
   Mic dejun: sucul de la 6 lămâi, o felie de șuncă, o felie de pâine neagră, cafea sau ceai fără zahăr.
   Prânz: salată verde cu zeamă de lămâie.
   Cina: 2 ouă fierte tari, 300 g morcov ras.

   Duminică
   Mic dejun: sucul de la 7lămâi, cafea sau ceai fără zahăr, 2 biscuiți.
   Prânz: un iaurt cu fructe, un măr, 3 nuci.
   Cina: 150 g orez fiert în apă cu sare stropit cu ulei de măsline, salată verde.
  

vineri, 5 iunie 2015

Cura cu cireșe

   Cireșele sunt acele mici fructe roșii, delicioase, cu multe beneficii, pe care le așteptăm cu nerăbdare încă de când primăvara își face simțită prezența.Acestea ajung la maturitate pe la jumătatea lunii mai, iar sezonul lor durează în jur de 8 săptămâni.


   Cireșele conțin:

   - apă (75-89%),
   - zaharuri,
   - acizi organici,
   - vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, P, PP),
   - acid pantoteic,
   - minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf),
   - oligoelemente (zinc, cupru, mangan). 




   Ele pot fi consumate zilnic în perioada de sezon, în cure de cel puțin două săptămâni sau în cure de câte 0,5-1kg fructe proaspete, 1-2 zile pe săptămână, contribuind astfel la întarirea și echilibrarea organismului.
   Se realizează astfel o bună curățire și tonifiere a organismului prin eliminarea de toxine și prin normalizarea tranzitului intestinal, prevenind îmbătrânirea.


   Consumul de cireșe remineralizează organismul, favorizează digestia, elimină sau limitează procesele inflamatoare, favorizează transpirația, ameliorează stările febrile, previne sau elimină procesul gripal și previne guta. 

   Cura este recomandată în demineralizări, afecțiuni renale sau ale căilor urinare, afecțiuni cardiace, anemie, artrite, ateroscleroză, hepatite cronice, litiaze biliare și renale, colite, obezitate, hidropizie, celulită și cuperoză. 

   Ca și fructele, sucul extras din cireșe, are aceleași proprietăți și recomandări, el fiind diuretic,laxativ, antiinflamator, remineralizant și un bun sedativ pentru stări nevrotice.

   În cazul hepatitelor se recomandă un consum zilnic de 2-3 căni suc de cireșe.
   În cazul migrenelor se pot pune comprese cu fructe zdrobite. 

   Pot fi folosite și în cosmetică prin aplicare de fructe zdrobite pe față. Se obține astfel o creștere a elasticității pielii.

joi, 4 iunie 2015

Efectul yo-yo în diete


   După ce dieta ținută cu strictețe și-a atins scopul și ați ajuns la greutatea dorită, este destul de greu să rămâneți acolo.
   Vă dezvăluim câteva sfaturi, pentru ca efectul yo-yo să fie evitat, iar aceste reguli vă vor permite să trăiți normal, fără a recâștiga kilogramele atât de greu pierdute.
   Nu numai că veți menține greutatea ideală, dar vă veți simți mult mai bine, deoarece o alimentație echilibrată, nu influențează doar silueta, ci și sănătatea, pe termen scurt, mediu și lung.

   Împrieteniți-vă cu fibrele alimentare:
   Acestea facilitează tranzitul intestinal, întârzie absorția lipidelor și a glucidelor oferind totodată senzația de sațietate. Nu uitați că se găsesc în legume, fructe și cereale integrale.

   Practicați în mod regulat o activitate sportivă:
   Sportul nu slăbește, dar facilitează menținerea și chiar mărirea masei corporale slabe în raport cu cea grasă. Iar kilogramele în plus aduse din musculatura fermă nu însemna îngrășare, ci înfrumusețare. Mai mult de atât sportul favorizează arderea caloriilor și eliminarea toxinelor.

   Supravegheați-vă greutatea:
   Fără a căpăta obsesia kilogramelor în plus, continuați să vă cântăriți săptămânal. Și nu vă pierdeți cu firea dacă greutatea dumneavoastră variază în perioadele de stres sau înaintea menstruației. 




   Beți 2 litri de apă plată zilnic:
   Este esențial pentru a elimina toxinele și pentru ca organismul să nu stocheze apa ingerată prin intermediul alimentelor. Retenția hidrosodică afectează în principal persoanele care nu beau suficient, nu pe cele care o fac conform nevoilor organismului, adică 2 litri de apă plată pe zi.

   Permiteți-vă din când în când câte o "abatere":
   Un pahar de vin și câțiva covrigei împreună cu prietenii, un ecler cu ciocolată alături de cea mai buna prietenă sau trei bomboane primite în dar, nu constituie un capăt de țara. Savurați-le fără mustrări de conștiință, a doua zi veți relua controlul asupra situației.

   Oferiți-vă trei mese "adevărate" pe zi:
   Completate de una sau de două gustări pentru persoanele care nu se pot opune senzației de foame dintre mesele principale.
   Micul dejun trebuie să fie consistent și să vă fie suficient până spre sfârșitul dimineții. Astfel, veți evita să dați iama în produsele grase de la fast-fod sau de la cantină. Prânzul echilibrat poate fi încheiat cu un desert dulce. Cina trebuie să fie ușoară (o supă iarna sau o salată asortată vara), pentru a evita ca organismul să stocheze energie în exces.

   Faceți zilnic mișcare:
   Nu va cruțați eforturile. Ignorați ascensoarele, autobuzele, metroul și automobilul, preferând drumurile pe jos. Și de ce să nu investiți într-o bicicletă medicinală pe care să o instalați departe de orice priviri indiscrete, în camera dumneavoastră?

   Respectați limitele recomandate:
   - 50-60% glucide, cu accent pe zaharurile cu indice glicemic scăzut; 
   - 25-30% lipide, favorizând grăsimile poli - și mono - nesaturate;
   - 12-15% proteine, îndeosebi pește, cereale plus legume, carne slabă.

   Nu săriți peste mese:
   Aflat într-o stare de deficit energetic, corpul are tendința de a stoca energia pe care în sfârșit i-o oferiți. În plus, dupa fiecare masă "sărita", la urmatoarea mâncăm mai mult.

   Nu ingerați mai multe calorii decât îi sunt necesare corpului dumneavoastră.
   Pentru aceasta, recalculați-vă necesarul energetic în funcție de noua dumneavoastră greutate corporală.

miercuri, 3 iunie 2015

Ademon de prostată

   O afecțiune care deranjează foarte mulți bărbați, mai devreme sau mai târziu și care poate fi tratată medicamentos, dar și cu ajutorul plantelor este ademonul de prostată.
   Două astfel de plante sunt ghimpele și pufulița cu flori mici, cu care se pot prepara tincturi sau infuzii.Să vedem în detaliu, cum se vor consuma cele două plante.

   Tinctura de ghimpe se obține din plantă uscată, măcinată și macerată cu alcool de 70 de grade.Mai exact, se ia un borcan de 800 gr, se umple jumătate cu plantă mărunțită, peste plantă se adaugă alcool până la umplerea borcanului și acesta se închide cu un capac ermetic.Se lasă la macerat timp de 15 zile, apoi se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă. 

   Din acest tratament se ia câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi.Tinctura se poate lua în combinație cu cea de pufuliță, pentru rezultate mult mai bune.Din cele două tincturi se ia câte o linguriță de patru ori pe zi, înainte de masă cu o jumătate de oră.Primele rezultate pot apărea după circa 10 zile, iar după o lună îmbunătățirile sunt considerabile.



   O primă etapă a tratamentului este indicat să dureze 3 luni, în care se administrează neîntrerupt, după care se urmează cura timp de 10 zile pe lună.În timpul tratamentului nu se consumă alcool, este indicat să fie redus consumul de carne, nu sunt indicate sosurile iuți sau foarte condimentate, sarea ar trebui eliminată pe cât se poate, la fel și hrana conservată.

   Cura cu pufuliță cu flori mici durează 10 zile și este indicat consumul acestei plante sub formă de infuzie.O linguriță de plantă se opărește cu 250 gr apă clocotită și se lasă la infuzat 5 minute.Se beau 2 căni pe zi, una dimineața, una seara, cu o jumătate de oră înainte de masă.În timpul curei, nu se consumă alcool și este indicat să se renunțe la cafea.Planta se găsește în magazinele naturiste și se poate prepara și tinctură, la fel ca și cea de ghimpe, pentru a urma tratamentul cu tincturi combinate, așa cum am descris mai sus.

marți, 2 iunie 2015

Cum ne sunt de folos țelina și pătlăgeaua roșie

   Vă povestim astăzi despre două legume, banale ar spune unii, dar gustoase și cu multe beneficii pentru sănătatea noastră.Prima dintre cele două este țelina, o rădăcinoasă cu un gust inconfundabil.Aceasta este adăugată în multe rețete pentru un plus de savoare, dar este bine de știut că ea conține anumiți constituenți foarte importanți pentru creșterea și dezvoltarea organismelor.Cea de-a doua legumă este tomata, un aliment aflat pe masa oricui și consumat de multe persoane.

                                                             Țelina



   Conține vitaminele A, B, C, minerale și metaloizi: magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor.

   Pe plan intern țelina are mai multe proprietăți: aperitic, stomahic, tonic general al sistemului nervos, stimulent asupra renalelor, remineralizant, antiscorbutic, depurativ, regenerator sanguin, antipaludic, diuretic, antireumatismal, drenor pulmonar și hepatic, antiseptic, remediu al obezităţii.

   Pe plan extern țelina are un binecunoscut efect cicatrizant.

   Pentru ca vitaminele să se păstreze, ţelina se consumă cel mai bine crudă. Se pot obţine salate gustoase, adăugând la ţelina rasă pe răzătoarea mică ulei, lămâie, sare (sau chiar maioneză). Un pateu gustos se poate obţine dacă ţelina rasă se amestecă în blender cu usturoi pisat mărunt, nucă măcinată și lichid din supă.

   Pentru reumatism o cura de ţelină timp de 40 zile se dovedeşte a fi benefică. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol o ţelină care se consumă ca pe un măr, sau, după caz, se rade pe răzătoarea măruntă.

   În uz extern se foloseşte zeama care este cicatrizantă, în loţiuni, comprese pe plăgi, ulcere, în gargare şi spălături contra ulceraţiilor gurii, anghine, stingere vocală. 

   Contra degerăturilor se prepară un decoct de tije sau de căpăţână, ori din cojile de căpăţână - 250g la 1 litru de apă. Se fierb o oră și se fac băi de picioare timp de 10 minute, cât de calde se pot suporta, de 3 ori pe zi. Apoi se șterg picioarele şi se țin învelite.

                                               Tomata sau pătlăgeaua roșie



   Conține apă 90%, glucide 4%, protide 1%, lipide 0,3%, acizi organici, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, şi numeroase oligoelemente(zinc, cupru, fier, bor, iod). Roşia este de asemenea bogată în vitamine: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K. 

   Roşia nu conţine oxalaţi, dar are în componente un corp comparabil cu cortizonul. De aceea este indicată  suferinzilor de reumatism şi de gută. 

   100g roşie proaspătă ne poate furniza: 13% vitamina A din necesarul zilnic al unui adult, 5% acid folic, 8% vitamina B1, 33% vitamina C.

   O salată de roşii nu trebuie pregătită cu mai multe ore înainte de masă, deoarece îşi pierde o parte din proprietăţi.

   Roşia este indicată ca tratament pentru numeroase boli: astenii, inapetenţă, intoxicaţii cronice, pletoră, hipervâscozitate sanguină, arterioscleroză, reumatism, azotemie, litiaze(urinară şi biliară), arterită, stări inflamatorii ale tractului digestiv. În uz extern este folosită împotriva acneei şi a înţepăturilor de insecte.

   Se poate folosi:

   - în salate,
   - ca și suc (3 pahare pe zi timp de trei săptămâni, o lună), care poate fi amestecat, în părţi egale cu suc de ţelină,
   - ca tratament împotriva acneei: se tamponează zona afectată cu o felie de roşie iar a doua zi cu frunze de măcriş strivite. Se lasă să acţioneze de fiecare dată timp de ½ oră apoi se spală cu apă rece,
    - ca tratament contra înţepăturilor de insecte - se freacă zona respectivă cu frunze de roşie strivite,
    - ca și ajutor în petele de cerneală de pe o ţesătură albă: se freacă bine petele cu suc de roşii,
   - armă contra viespilor și țânțarilor: frunzele de roşii se agață în şirag în camere.


luni, 1 iunie 2015

Despre insomnie

   O problemă care afectează tot mai multe persoane, acum, în secolul vitezei și al stresului, este insomnia.Această afecțiune se traduce prin dificultatea de a dormi sau printr-un somn întrerupt (somnul durează o oră sau două).Persoanele care suferă de insomnii au și alte probleme de sănătate, sunt irascibile și nervoase, iar organismul are de suferit, asta în condițiile în care un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore din 24.

   Cauzele principale ale insomniei sunt: surmenajul psiho-social, tulburările digestive, stresul, sedentarismul, surmenajul fizic și intelectual, abuzul de alcool, zgomotele, mesele prea copioase seara și unele boli precum: astmul,dischinezia, bronșita, ulcerul,  durerile reumatice, cardiopatia, migrenele, adenomul de prostată, bolile cardio-vasculare.

   Există și alte circumstanțe ce pot fi însoțite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, coca-cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.

 

   Înainte de a ajunge la un medic specialist, pentru un tratament medicamentos sau pentru o terapie la psihoterapeut, încercați și următoarele sfaturi.

   - evitarea sedentarismului.

   - în timpul zilei și mai ales în cea de-a doua parte nu se vor consuma ceai verde sau negru, cafea, băuturi acidulate care conțin cafeină.

   - ora de culcare va fi una rezonabilă, iar înainte de somn nu se vor viziona programe care să agite sau nu se vor citi cărți nepotrivite pentru aceea oră, ci dimpotrivă se va urmări relaxarea înainte de culcare.

   - cea mai bună poziție a corpului, pentru somn, este pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp.

   - un pahar de lapte cald cu sau fără miere poate fi de ajutor.

   - menținerea unui program de viață cât mai ordonat.

   - o baie caldă, relaxantă, cu ulei de lavandă sau lemn de santal, poate avea un efect binefăcător.

   - nu se vor administra medicamente sau somnifere fără avizul și consultarea unui medic.

   - evitarea suprasolicitărilor fizice sau intelectuale.

   - dormitorul ar trebui să fie destinat doar somnului, o cameră liniștită, bine aerisită, zugrăvită în culori care să destindă, fără aparate electronice sau electrocasnice.

   - se recomandă consumul de ceaiuri din plante cu efect relaxant: flori de lavandă, conuri de hamei, flori de tei, rădăcină de valeriană, flori de măghiran, flori de sulfină, frunze de roiniță, flori de mușețel.

duminică, 31 mai 2015

Ciuboțica-cucului


   Crește cu precădere pe câmpiile din zonele deluroase și prealpine și o găsim la margini de păduri și sub tufișuri.


   Se mai numește aglică, anghelină, aglici, agrișel, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștii, țâța-caprei, țâța-oii, urechița -ursului.


   Are o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, ce se termină cu o umbrelă florală de un galben deschis, cu un parfum slab.
   Florile galben aurii se ridică din centrul acestei rozete.


   Planta are o infuență liniștitoare asupra inimii și a nervilor, este un bun somnifer, înlătură tulburările nervoase, elimină toate substanțele toxice.




   Cine are predispoziție spre boala articulațiilor sau afecțiunilor membrelor (artrită și reumatism) este sfătuit să bea zilnic o perioadă mai lungă de timp una până la două cești de ceai de ciuboțica-cucului. Durerile puternice se vor atenua și cu timpul vor dispărea complet.


   Ceaiul de ciuboțica-cucului este în plus și un mijloc excelent de întărire a nervilor și de tonifiere a inimii, calmează migrenele și durerile de cap pe bază nervoasă, are efect asupra inflamației miocardului, a hidropiziei și a tendinței spre apoplexie. 

   
   O fiertură de rădăcini de ciuboțica-cucului, amestecată cu miere, rezultă un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezică).

   În afecțiunile inimii se recomandă vinul de ciuboțica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboțica-cucului (umbrelele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite cu lichid. Sticla se lasă, astupată ușor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare. În afecțiunile cardiace se ia din când în când câte o înghițitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.




   Ceai contra insomniei:
   - 50 grame de ciuboțica-cucului,
   - 25 grame de flori de levănțică,
   - 10 grame de sunătoare,
   - 15 grame de con de hamei,
   - 5 grame de rădăcini de odolean.
   Se opărește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec cu ¼ litru de apă și se lasă să stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, cu înghițituri mici, înainte de culcare. Se poate îndulci cu puțină miere, după gust.


   Ceai depurativ de primăvară:
   - 50 grame de ciuboțica-cucului,
   - 50 grame de mlădițe de soc,
   - 15 grame de frunze de urzici,
   - 15 grame de rădăcini de păpădie.
   Se folosește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec la ¼ de apă, plantele se opăresc și se lasă să stea 3 minute. Se beau în timpul zilei 2 cești, înghițitură cu înghițitură, ceaiul se îndulcește eventual cu puțină miere. (Prin mlădițe de soc se înțeleg mugurii tineri, care tocmai răsar primăvara). 

sâmbătă, 30 mai 2015

Legumele în cosmetică

   Fiecare tip de ten se confruntă la un moment dat cu probleme și acestea se pot rezolva cu ingrediente deloc pretențioase.Apelăm la ce găsim în cămară și frigider, aplicăm o mască și ne bucurăm de rezultate.

   Măști care au ca ingredient principal, morcovul:

   - un morcov ras amestecat cu o lingură de lapte se aplică pe față pentru 20 de minute, după care se curăță tenul cu suc de morcov.Pielea rămâne catifelată și hidratată.
   - un morcov ras se amestecă cu un albuș de ou bătut spumă, se adaugă făină până când se obține o pastă omogenă, care se întinde pe față și gât pentru 20 de minute.Masca este indicată tenului gras.
   - o mască din morcov ras se întinde pe față în strat subțire pentru 20 de minute, apoi se curăță fața care se împrospătează.
   - un morcov ras se pune pe un tifon și se aplică pe față pentru 15-20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță.Aplicând o astfel de mască de 2-3 ori pe săptămână, timp de o lună de zile, reușim să schimbăm o piele palidă, fără culoare, ștearsă, într-una vie, ca și cum ar fi prins un bronz uniform.
   - pentru un ten gras, palid, se aplică o mască obținută dintr-un morcov ras amestecat cu o cantitate mică de talc.
   - pentru a reda prospețimea tenului și a revigora un ten obosit, aplicăm o mască formată din trei morcovi rași, amestecați cu o lingură de piure de cartofi proaspăt și o jumătate de gălbenuș de ou.Toate ingredientele se amestecă foarte bine, se aplică pe față într-un strat uniform și se păstrează pentru 15 minute.



   Ajutorul primit de la roșii: acestea conțin săruri minerale și vitamine, sunt foarte folositoare, au mult potasiu și sunt des folosite în cosmetică, în diferite combinații.

   - brânza de vaci amestecată cu roșii este foarte bună pentru orice tip de ten.Două linguri de brânză proaspătă se amestecă cu o lingură de lapte, o lingură de ulei de floarea-soarelui și o roșie pasată.Amestecul obținut se întinde pe față pentru 15-20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță, iar după câteva minute cu apă rece.
   - aspectul unui ten gras cu pori măriți poate fi îmbunătățit prin aplicarea unor felii de roșie proaspătă pe tot tenul.Acestea se țin 10 minute, după care fața se clătește cu apă rece.
   - tot pentru porii măriți vă puteți așeza pe față, pentru 15-20 minute o bucată de pânză înmuiată în suc de roșii.
   - o roșie pasată se amestecă cu o cantitate mică de amidon, apoi se adaugă câteva picături de ulei vegetal.Pasta obținută se întinde pe față pentru 20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță.Masca este destinată tenului uscat.

   Castravetele, un ingredient de bază:

   - un masaj al tenului cu o bucată de castravete proaspăt poate ajuta în caz de transpirație excesivă la nivelul feței.
   - se amestecă două linguri de brânză de vaci, o lingură de lapte, o linguriță de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe răzătoare, puțin pătrunjel verde.Amestecul obținut se întinde pe față pentru 15 -20 de minte, apoi se clătește tenul cu apă călduță.La final fața se clătește cu apă rece.
   - împotriva pistruilor sau a petelor, se masează fața cu o bucată de castravete și apoi se unge fața cu iaurt.La final se clătește fața cu apă călduța, iar pielea rămâne catifelată.
   - pentru o piele ofilită și palidă se aplică o mască din castravete ras amestecat cu miere care se păstrează pentru 20-25 de minute, apoi tenul se spală cu un decoct din petale de trandafir.
   - pentru a întârzia apariția ridurilor, se așează pe acele locuri predispuse, felii de castravete congelat.
   - se curăță un castravete de coajă, se taie felii și se aplică pe față și gât pentru 3-5 minute, apoi se amestecă un morcov dat pe răzătoare cu un gălbenuș de ou și se aplică pe față pentru 20 de minute.Tenul se clătește cu apă călduță și apoi cu apă rece.
   - putem face ca pistruii să fie mai puțin vizibili dacă se spală tenul cu suc proaspăt de castravete de câteva ori pe zi.

vineri, 29 mai 2015

Cum ne ajută prazul și ridichea neagră

   Vă prezentăm astăzi câteva beneficii ale prazului și ale ridichii negre și vă arătăm cum putem profita de ele și cum este indicat să le consumăm.

                                                        Prazul

   Acesta conţine: vitamina B şi C, fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, mangan, sulf, siliciu, esenţă sulfoazotată, mucilagii, celuloză.

   Indicaţii:

   Uz intern:
   - dispepsii,
   - anemie,
   - reumatisme, artrită, gută,
   - afecţiuni urinare,
   - azotemie, insuficienţă renală,
   - obezitate,
   - arteroscleroză.

   Uz extern:
   - abcese,
   - furuncule,
   - cistite,
   - retenţie de urină,
   - hemoroizi,
   - bătături şi întărituri,
   - înţepături de insecte,
   - plăgi,
   - îngrijirea tenului.



   Mod de folosire:

   Uz intern:
   - crud, tăiat foarte subţire, în salată, amestecat cu alte crudităţi.
   - decoct de praz, supe, apa în care s-a fiert prazul.

   Uz extern:
   - suc de praz + lapte sau zer: în loţiuni contra roşeţelor şi a erupţiilor feţei.
   - suc de praz + miez de pâine: rezultă o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule.
   - contra furunculelor: cataplasme cu părţile albe ale prazului, zdrobite în foarte puţină apă îndulcită.
   - contra retenţiei de urină şi a cistitelor: se fierb la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de măsline. Se aplică pe partea de jos a abdomenului, calde.
   - contra bătăturilor şi locurilor întărite: se pune la macerat în oţet timp de 24 ore, o frunză de praz; se aplică noaptea cu partea umedă. Calozitatea se va coji. Se repetă, dacă este nevoie.
   - contra înţepăturilor de insecte: cu o căpăţână de praz, tăiată în două, frecaţi bine (după ce aţi extras acul). Usturoiul şi ceapa dau aceleiaşi rezultate prompte.
   - contra plăgilor: frunza de praz constituie un pansament antiseptic şi cicatrizant.

                                                         Ridichea neagră

   Indicaţii:

   - Litiază biliară şi urinară,
   - Colecistite,
   - Dispepsii,
   - Insuficienţă hepatică,
   - Ficat colonial,
   - Afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm,
   - Gută, reumatisme, artrite cronice,
   - Tuse convulsivă,
   - Rahitism,
   - Alergii,
   - Scorbut,
   - Eczemă.



   Mod de folosire:

   - Crudă în aperitive (se taie felii subţiri, sau se rade și se adaugă după gust, sare, ulei, lămâie).
   - Suc proaspăt extras: 20-50g pe zi (100-400g în cazurile de litiază biliară).
   - Contra tusei (de orice fel): sirop preparat în următorul mod: aşezaţi într-un vas de pământ straturi alternative de rondele de ridiche neagră şi de zahăr candel. A doua zi veţi constata că s-a format un sirop abundent. 4-6 linguri pe zi (din acest sirop) ameliorează tusea cea mai rebelă. Siropul acesta este pe de altă parte unul dintre cei mai buni fortifianţi care se pot da unui copil care are probleme de creștere sau unui adolescent obosit.

ShareThis