marți, 2 iunie 2015

Cum ne sunt de folos țelina și pătlăgeaua roșie

   Vă povestim astăzi despre două legume, banale ar spune unii, dar gustoase și cu multe beneficii pentru sănătatea noastră.Prima dintre cele două este țelina, o rădăcinoasă cu un gust inconfundabil.Aceasta este adăugată în multe rețete pentru un plus de savoare, dar este bine de știut că ea conține anumiți constituenți foarte importanți pentru creșterea și dezvoltarea organismelor.Cea de-a doua legumă este tomata, un aliment aflat pe masa oricui și consumat de multe persoane.

                                                             Țelina



   Conține vitaminele A, B, C, minerale și metaloizi: magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor.

   Pe plan intern țelina are mai multe proprietăți: aperitic, stomahic, tonic general al sistemului nervos, stimulent asupra renalelor, remineralizant, antiscorbutic, depurativ, regenerator sanguin, antipaludic, diuretic, antireumatismal, drenor pulmonar și hepatic, antiseptic, remediu al obezităţii.

   Pe plan extern țelina are un binecunoscut efect cicatrizant.

   Pentru ca vitaminele să se păstreze, ţelina se consumă cel mai bine crudă. Se pot obţine salate gustoase, adăugând la ţelina rasă pe răzătoarea mică ulei, lămâie, sare (sau chiar maioneză). Un pateu gustos se poate obţine dacă ţelina rasă se amestecă în blender cu usturoi pisat mărunt, nucă măcinată și lichid din supă.

   Pentru reumatism o cura de ţelină timp de 40 zile se dovedeşte a fi benefică. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol o ţelină care se consumă ca pe un măr, sau, după caz, se rade pe răzătoarea măruntă.

   În uz extern se foloseşte zeama care este cicatrizantă, în loţiuni, comprese pe plăgi, ulcere, în gargare şi spălături contra ulceraţiilor gurii, anghine, stingere vocală. 

   Contra degerăturilor se prepară un decoct de tije sau de căpăţână, ori din cojile de căpăţână - 250g la 1 litru de apă. Se fierb o oră și se fac băi de picioare timp de 10 minute, cât de calde se pot suporta, de 3 ori pe zi. Apoi se șterg picioarele şi se țin învelite.

                                               Tomata sau pătlăgeaua roșie



   Conține apă 90%, glucide 4%, protide 1%, lipide 0,3%, acizi organici, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, şi numeroase oligoelemente(zinc, cupru, fier, bor, iod). Roşia este de asemenea bogată în vitamine: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K. 

   Roşia nu conţine oxalaţi, dar are în componente un corp comparabil cu cortizonul. De aceea este indicată  suferinzilor de reumatism şi de gută. 

   100g roşie proaspătă ne poate furniza: 13% vitamina A din necesarul zilnic al unui adult, 5% acid folic, 8% vitamina B1, 33% vitamina C.

   O salată de roşii nu trebuie pregătită cu mai multe ore înainte de masă, deoarece îşi pierde o parte din proprietăţi.

   Roşia este indicată ca tratament pentru numeroase boli: astenii, inapetenţă, intoxicaţii cronice, pletoră, hipervâscozitate sanguină, arterioscleroză, reumatism, azotemie, litiaze(urinară şi biliară), arterită, stări inflamatorii ale tractului digestiv. În uz extern este folosită împotriva acneei şi a înţepăturilor de insecte.

   Se poate folosi:

   - în salate,
   - ca și suc (3 pahare pe zi timp de trei săptămâni, o lună), care poate fi amestecat, în părţi egale cu suc de ţelină,
   - ca tratament împotriva acneei: se tamponează zona afectată cu o felie de roşie iar a doua zi cu frunze de măcriş strivite. Se lasă să acţioneze de fiecare dată timp de ½ oră apoi se spală cu apă rece,
    - ca tratament contra înţepăturilor de insecte - se freacă zona respectivă cu frunze de roşie strivite,
    - ca și ajutor în petele de cerneală de pe o ţesătură albă: se freacă bine petele cu suc de roşii,
   - armă contra viespilor și țânțarilor: frunzele de roşii se agață în şirag în camere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis