sâmbătă, 16 iulie 2016

Insomnia, o boală foarte frecventă

   Insomnia sau imposibilitatea de a dormi este o afecțiune de care suferă multe persoane.Se spune că media timpului în care trebuie să dormim este de opt ore, dar ea variază de la o persoană la altă persoană: unora le sunt suficiente șase ore de somn, altora nu le ajung nici nouă.
   Insomnia poate fi declanșată de un incident izolat, de un eveniment traumatizant sau de stilul de viață al unei persoane.
   Câteodată, somnul întrerupt poate fi un efect secundar al unui medicament sau al unei alte afecțiuni de care suferă o persoană.
   Insomnia este clasificată în funcție de efectele pe care le are, în acest mod putându-se găsi cauza și tratamentul potrivit.


   Cauze ale insomniei:
   Deseori, stresul și anxietatea pot duce la dereglări ale somnului.Iregularitățiile somnului pot fi asociate și cu depresia.
   Alte cauze ar fi: astmul sau dereglările respiratorii, în al treilea trimestru al sarcinii apar probleme legate de somn, consumul de cofeină sau nicotină, unele medicamente utilizate pentru alte afecțiuni, unele pilule contraceptive, analgezicele.


  Stresul, problemele fizice, factorii de mediu și stilul de viață sunt alți factori importanți care trebuie luați în calcul când vine vorba de insomnie.Stresul poate fi cauzat de grija produsă de veștile proaste primite în timpul zilei sau sarcinile dificile primite la serviciu.Stresul este o cauză din ce în ce mai întâlnită în viața nostră de zi cu zi datorită evenimentelor precum divorțul, șomajul, probleme financiare și familiale.Grija pentru siguranța locului de muncă, întâlnirile importante sau schimbarea slujbei pot fi alte cauze ale stresului.

   Problemele fizice pot produce disconfort sau durere și împiedică somnul normal.Factorii de mediu cum ar fi un pat incomod, o pernă prea moale, zgomotul, lumina, afectează serios somnul liniștit și odihnitor.   Stilul de viață este un factor important care trebuie luat în calcul.Faptul că bem cafea, alcool sau ceai negru seara poate deteriora calitatea somnului.Lucratul în ture de noapte poate produce dificultăți de acomodare la alte ore de somn.Călătoriile la distanțe mari sau perioadele de examene fac parte din stilul nostru de viață.

   Primele semne care arată că nu dormiți suficient sunt legate de nevoia de cafeină pentru a sta treaz pe parcursul zilei și de necesitatea unui ceas deșteptător pentru a vă trezi.

   Cele trei tipuri de insomnie:
   Tranzitorie, care ține între o noapte și câteva săptămâni.
    Intermitentă, care se manifestă pe perioade scurte, dar repetitive.
   Cronică, se manifestă aproape în fiecare noapte pe perioade mai lungi de o lună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis