duminică, 3 iulie 2016

Despre rezistența bacteriilor

   Cum se poate lupta contra rezistenței bacteriene la antibiotice?
   În afară de cercetarea unor noi clase de antibiotice, cercetare care, din păcate, nu este încă o prioritate a marilor grupări farmaceutice, prima soluție adoptată de medicii și autoritățile sanitare implică un mai bun control al rețetelor și măsurilor de igienă în spital.
   O mai bună identificare a bacteriilor este un imperativ terapeutic major în modul de a prescrie antibiotice specifice care nu prezintă riscul de a provoca aceste rezistențe.
   Problema este că o bună identificare necesită o extracție a țesuturilor infectate (ceea ce este simplu pentru un abces, este mai puțin evident într-o lezare pulmonară) și o studiere a culturii bacteriene pe parcursul mai multor săptămâni.O durată destul de importantă, în multe cazuri.
   În afară de antibioterapie, altă soluție antibacteriană promițătoare este cercetarea vaccinală și, mai recent, cercetarea a tot ceea ce stimulează sistemul imunitar.
   Folosirea în cantități mari a antibioticelor este motivul principal al multiplicării surselor bacteriene rezistente.
   În acest scop, antibioticele, la fel ca si selecția naturală, elimină bacteriile mai puțin dezvoltate.Pentru a se apăra, bacteriile trebuie să dobândească o genă de rezistență.Diferitele gene de rezisteță apar spontan sau sunt transmise de alte bacterii care deja le-au dobândit.


   Specialiștii au dezvoltat de la începutul secolului o terapie prin fagocite (celule sangvine ale organismelor animale care apără organismul de infecție, digerând elementele străine pătrunse în el).Spre deosebire de antibiotice, fagocitele se adaptează la victimele lor.
   Atunci când un fagocit găsește receptorul vizat pe o bacterie, îl incercuiește și îi injectează propriul ADN, declanșând un proces de multiplicare: o armată de milioane de clone ale fagocitelor ucigătoare apare într-o oră asupra aceleiași bacterii.O dată ce bacteria este înlăturată, fagocitele, mult mai numeroase acum, trec la distrugerea altei bacterii.Normal că atunci când bacteriile sunt îndepărtate, fagocitele mor.Mai ales că ele nu atacă decât anumite bacterii, cruțând alte microorganisme și fiind necruțători cu bacteriile rezistente la antibiotice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis