luni, 15 februarie 2016

Despre praz și beneficiile sale

   Prazul conține foarte multe săruri minerale, pe care noi le administrăm sub forma unor preparate medicamentoase când de fapt ele sunt la îndemână, și anume: săruri de fier, de magneziu, de mangan, de calciu, de sodiu, de potasiu, de sulf, de siliciu și de flor.
   Toate aceste săruri minerale sunt activatori de metabolisme, iar alături de vitaminele A, PP, B și C pe care le conține prazul, au o acțiune benefică asupra organismului.
Sărurile și vitaminele se recuperează, pentru nevoile noastre, fie din apa în care prazul a fost fiert, fie din preparatele culinare. 


   Deasemenea, el reprezintă un tonic foarte bun pentru sistemul nervos.  

   Prazul este folosit în medicina populară fie în tratarea hemoroizilor și anume cu zeama rezultată din fierbere, fie în tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului rezultat din coacerea lui.
   Prin elementele chimice pe care le conține, prazul este apreciat ca aliment cu calități deosebite, dar în același timp are și calități fitoterapeutice care se manifestă  și când acesta se prezintă sub formă de preparate culinare, cum ar fi fiert, în salate, supe sau mâncare. 


   Zeama de praz rezultată de la fierbere, sau sucul, simple sau amestecate în părți egale cu lapte, reprezintă un remediu bun în cazul tenurilor iritate, roșii. 


 

   El este indicat a fi introdus în regimurile alimentare ale celor ce suferă de astenie, hipertensiune arterială, ateroscleroză, dispepsii, anemie, reumatism, artrită, gută, afecțiuni urinare, insuficiență renală și obezitate (are o valoare calorică foarte mică). 

   Datorită celulozelor în cantitate mare pe care le conține și a mucilagurilor, prazul este laxativ. 


   Prazul mai conține de asemenea o esență sulfoazotată. 

   În retențiile urinare se poate folosi decoctul de praz, care amorsează diureza. 

   Pentru uzul extern, prazul se utilizează în cazurile de înțepături de insecte, se freacă locul înțepăturii, hemoroizi (se fac băi), bătături întărite, pe care le scoate și pentru îngrijirea tenului. 

   Prazul macerat timp de 24 de ore cu oțet se pune umed peste o bătătură rebelă, iar legătura se păstrează toată noaptea; la nevoie se repetă tratamentul.

   Apa de fierbere a prazului are calități diuretice.

duminică, 14 februarie 2016

Cum prevenim insomnia?

   Insomnia este o problemă, chiar o afecțiune cu care multe persoane se confruntă în zilele noastre.
   Stresul, anxietatea și tensiunea nervoasă ne provoacă adesea insomnii, ne fac să ne pierdem energia și pofta de viață.
   Există totuși remedii simple și eficiente împotriva stărilor persistente de insomnie.
 

   Indiferent de cauzele ce vă dau dureri de cap și nopți albe, vă propunem câteva rețete excelente cu care vă puteți regăsi somnul liniștit și visele plăcute.

   Rețeta nr. 1:

   Ingrediente: 
   8 picături esență de lavandă,
   ulei vegetal,
   4 picături esență de portocal.
   Se amestecă esențele cu uleiul și se folosește amestecul pentru a masa abdomenul, tâmplele și gâtul.
   Înainte de culcare, inspirați adânc aroma amestecului, care vă va ajuta să adormiți repede și în liniște.
   Puteți pune câte 20 de picături de ulei aromat și în apa de baie.




   Rețeta nr. 2:

   Ingrediente:
   9 picături esență de lavandă,
  3 picături esență de crizantemă,
   ulei vegetal.
   Se amestecă esențele, se adaugă uleiul vegetal și se agită bine.
   Se folosește pentru a masa, înainte de culcare, tâmplele, gâtul și umerii.
   Inspirați adânc aroma esențelor.
   Acest amestec vă va ajuta să vă relaxați și să uitați de toate grijile cotidiane.
   Puteți pune câte 20 de picături de ulei aromat și în apa de baie.


   Rețeta nr. 3:
   Ingrediente:
   4 picături esență de trandafir,
   2 picături esență de crizantemă,
   ulei vegetal.

   Se amestecă toate ingredientele și mixul se folosește pentru a masa tâmplele, gâtul și plexul solar, adică zona din jurul stomacului.
   Înainte de culcare inspirați adânc aroma esențelor și veți avea un somn liniștit.
   Puteți pune câte 20 de picături de ulei aromat și în apa de baie.



sâmbătă, 13 februarie 2016

Bolile Cardio-Vasculare

   Cauzele predispozante pentru bolile cardio-vasculare, le reprezintă factorii de stres, abuzul de excitante (tutun, alcool, ceai și cafea), supra-alimentația, abuzul de alimente grase și carnea.

   Bolile cardio-vasculare reprezintă principala cauză de deces.
 

   În rândul bolilor cardio-vasculare se numără: ateroscleroza, tulburările de irigație ale creierului și membrelor, tulburările de ritm cardiac, cardiopatia ischemică și hipertensiunea arterială.Aceste boli cardio-vasculare se pot complica cu apoplexie, infarct miocardic și angină pectorală.



   Bătăile de inimă (palpitațiile) se însoțesc de accelerarea ritmului cardiac.Se poate ajunge la 250 de bătăi pe minut și pot dura câteva minute.
   Cauzele cele mai frecvente ale palpitațiilor le reprezintă anxietatea, agitația, alcoolul, cafeaua și eforturile fizice violente.
   O miocardită, de exemplu se poate manifesta cu palpitații.
   De asemenea, acestea se mai întâlnesc în hipoglicemie, în hipertensiune sau hipertiroidie.


   Măsuri profilactice și de tratament:

   Măsuri: evitarea excesului de alcool și cafea, a dușurilor cu jet, a frecțiilor cu peria, a spălărilor cu oțet de fructe, a compreselor reci în zona inimii, a împachetărilor cu cuburi de gheață în jurul gâtului. 


   Sunt indicate frecții pe regiunea precordială cu uleiuri esențiale din cetină de pin, conuri de hamei și lavandă.


   Ceaiuri calmante: sunătoare, talpa-gâștei, valeriană, roiniță, conuri de hamei, tei, păducel, lavandă.

vineri, 12 februarie 2016

Cum să slăbești 5 kg

   Vă arătăm în articolul de astăzi, câteva modalități de a slăbi 5 kg.Aceste modalități sunt de fapt câteva opțiuni de viață care vă vor proteja silueta sau dacă vreți, câteva trucuri pentru a pierde din greutate fără a face eforturi speciale.Dacă nu aveți niciodată timp, energie, ambiție suficientă pentru a ține o dietă sau dacă ați încercat diete “minune” care promiteau slăbire rapidă și totuși nu ați reușit, aveți acum la îndemână câteva reguli care vă vor ajuta.Dacă veți face mici schimbări în stilul de viață, vă veți bucura de efecte maxime.

   Mâncați puțin și des, nu mese lungi și îmbelșugate.


   Fără telecomandă: dacă sunteți dependentă de televizor și petreceți ore în șir în fața acestuia, trebuie măcar să scăpați de telecomandă.Dacă tot vă pierdeți timpul la televizor, măcar lucrați musculatura picioarelor și a șezutului cu câteva exerciții fizice.

   Faceți o plimbare în fiecare zi, pe jos, indiferent de distanța parcursă.


   Fără băuturi carbogazoase: nu numai pentru că au în compoziție până la 7 lingurițe de zahăr, dar și pentru că s-a descoperit că zahărul conținut de acestea afectează hormonii responsabili cu apetitul, deci veți mânca mai mult. 



   Dacă aveți vreo pasiune sau vreun talent ascuns este timpul să le scoateți la vedere.Pictura, scrisul, goblenurile sunt hobby-uri care vă ajută să slăbiți.

   Fiți gospodina perfectă mai ales dacă vreți să vă impresionați sotul, atât cu veleitățile de gospodină, cât și cu un corp de zeiță.Trei ore pe săptămână de aspirat și frecat prin casă vă vor scapa de 5 kg în 11 luni. 

   Dormiți suficient deoarece privarea de somn vă face să adunați kilograme fără număr. 

   Spuneți DA grapefruitului: dacă sunteți o “admiratoare” a acestui fruct bogat în vitamina C, sunteți o norocoasă.Îl puteți consuma în fiecare zi, o jumătate de fruct sau 3 pahare de suc.
 

   Alegeți tigaia de teflon și în felul acesta, uleiul va dispărea din câteva rețete, iar asta este un mare avantaj pentru siluetă.

joi, 11 februarie 2016

Enzimele, un ajutor pentru siluetă

   Vă recomandăm două rețete, pentru masa de prânz și cină, astfel încât enzimele să fie prezente în alimentația dvs.

   La prânz: salată, conține albumină.
   Se amestecă: 1/2 căpățână salată verde, 2 roșii, un ou fiert, 4 măsline negre, 30 grame brânză Cedar și 30 grame șwaițer (sau alt cașcaval).

   Salata se poate servi cu 30 grame friptură de pasăre sau friptură de vacă.
   Peste salată se poate turna un sos preparat din: 2 lingurițe ulei de măsline, 2 linguri apă, 1/2 lingură zeamă de lămâie, o linguriță oțet de mere, 60 g iaurt, puțin muștar și un cățel de usturoi zdrobit (toate bine amestecate).


   La cină: piure de cartofi cu sos, conține hidrați de carbon.
   Se curăță 6 cartofi, se taie în patru, se acoperă cu apă și se pun la fiert împreună cu doi căței de usturoi tăiați în două, o ceapă tăiată în două, o tulpină de țelină tăiată rondele, o foaie de dafin și 4 boabe de piper.Se scot toate ingredientele (foaia de dafin se poate arunca) cu strecurătoarea de spumă și se pasează în mixer cu 2 linguri de unt topit, 70 grame iaurt și 80 grame smântână.Se adaugă sare și piper.Se servește cu 500 grame morcovi  răzuiți, peste care se presară pătrunjel verde tocat.




   Dacă o parte a hranei dvs. zilnice se compune din: crudități (fructe și legume) veți produce enzime suficiente pentru ca toate procesele metabolice să funcționeze fără probleme.În felul acesta reușiți să slabiți și să vă mențineți greutatea.
   Este foarte important să separați alimentele bogate în albumina de cele care conțin hidrați de carbon.Astfel organismul primește prea mulți acizi, iar producția de enzime este stopată.
   Ideal ar fi să mâncați la prânz un fel de mâncare cu albumină, iar seara unul cu hidrați de carbon.

miercuri, 10 februarie 2016

Antioxidanții și rolul lor

   Antioxidanții sunt o clasă de elemente nutritive, care au rolul de a împiedica oxidarea altor compuși.Altfel spus, radicalii liberi produși de oxidare și care au acțiune asupra celulelor organismului sunt neutralizați de antioxidanți.
   În organismul uman există deci un echilibru permanent între cele două familii chimice, antioxidanții eliminând în permanență radicalii liberi în exces. 
   Un dezechilibru între antioxidanți si radicalii liberi poate fi legat de lipsa de antioxidanți în alimentație sau poate fi generat de factorii exteriori, care pot antrena creșterea cantității de radicali liberi.Acești agenți exteriori sunt: țigările, alcoolul, poluarea, expunerile prelungite la soare, exercițiile fizice intense, medicamentele.
   Se estimează că peste 200 de maladii sunt legate de acest dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți.Deși cercetările sunt destul de contradictorii în această privință, maladiile cardiovasculare sau cancerul sunt legate de excesul de radicali liberi.  


   Antioxidanții se află în numeroase alimente, cum ar fi:
   Vitamina C: ardei, citrice, kiwi, varză, papaya, mure, zmeură, legume de culoare verde, roșii, conopidă, cartofi, ardei iuți.
   Vitamina E: ulei vegetal, soia, porumb, unt, margarină, ouă, varză de Bruxelles, verdețuri, spanac, grâu integral, cereale integrale.
   Vitamina A: ficat, untură de pește, unt, ouă, lapte și produse lactate, legume de culoare galbenă și verde închis.
   Seleniu: carne slabă de vită, rinichi, pește, ouă, varză, fasole uscată.
   Zinc: fructe de mare, carne, ficat, germeni de grâu, drojdie de bere, semințe de dovleac, legume de culoare verde, ouă, lapte praf degresat.
   Polifenoli (flavonoide și tanini): fructe și legume, vin roșu, ceai verde.



   Principalii antioxidanți:

   Vitamina C preîntâmpină infecțiile bacteriene și reduce efectele potențialilor alergeni, împiedicând oxidarea vitaminelor A, E și a unor componente din complexul B.
 

   Vitamina E protejează vitaminele B și C împotriva oxidării.Are capacitatea de a se uni cu oxigenul, împiedicând transformarea lui în peroxizi toxici pentru organism.Exercită acțiune antipoluantă asupra plămânilor și este un factor de protecție împotriva cardiopatiilor ischemice.
 

   Seleniul preîntâmpină carențele de vitamina E și invers, fiind necesar ca ele să fie luate împreună.

   Vitamina A protejează mucoasele gurii, ale nasului, gâtului și plămânilor.Împiedică oxidarea vitaminei C.
 

   Zincul dirijează și supraveghează buna desfășurare a proceselor fiziologice și întreținerea sistemelor enzimatice și celulare.Este esențial pentru sinteza proteinelor și ajută la menținerea echilibrului acido-bazic al organismului.
 

marți, 9 februarie 2016

Crusățea

   Crusățeaua are tulpina dreaptă, rămuroasă, cu frunze zimţate, flori galbene aşezate ca nişte ciorchini.

   Acţiune farmacologică: are efect în regenerarea ficatului ajutând la o mai bună funcţionare a sa, are efect diuretic, antiscorbutic, stimulator al poftei de mâncare, ajută la eliminarea pietrelor renale şi de la vezica biliară, gută, curăţitor şi vindecător al rănilor.

   Infuzia în vin este bună pentru stimularea poftei de mâncare: o linguriţă de seminţe se pune la 1 litru de vin fierbinte.Se lasă apoi 15-20 minute, după care se strecoară.Se bea câte 100 ml înainte de mesele principale.

   Aceasta este o plantă de primăvară și se întâlneşte începând din luna aprilie prin locurile umede şi umbroase.




   Pentru tratarea scorbutului se bea câte o jumătate de păhărel de suc proaspăt din frunze pe parcursul unei zile.

   De la plantă se folosesc părţile aeriene care se recoltează din aprilie până în iunie. 

   Pentru vindecarea rănilor: se zdrobeşte planta proaspătă, apoi se acoperă cu ulei.Se lasă 15 zile la macerat, apoi se strecoară şi se pune în sticluţe mici.Este un foarte bun medicament balsamic.

ShareThis