vineri, 19 februarie 2016

Cum luptăm cu enurezisul?

   Enurezisul este o afecțiune caracterizată prin micțiuni involuntare și inconștiente în timpul somnului.
   Se poate spune despre un copil că suferă de enurezis când aceste micțiuni apar după vârsta de 5-6 ani (enurezia nocturnă este mai frecventă la băieți decât la fetițe).
   În cazul unei enurezii primare, analiza urinei și o urocultură sunt suficiente pentru a exclude cauzele organice ale enurezisului. 


   Atunci când enurezisul persistă și după 8-10 ani, se impune o discuție cu copilul și cu părinții acestuia, pentru a stabili eventualele problemele de natură psihologică ale copilului. 


   Pentru a-și ajuta copilul, părinții vor avea grijă să ia următoarele măsuri cu caracter general:
   Vor scula copilul din somn la ore fixe pentru a merge la toaletă și vor avea grijă ca acesta să fie treaz când urinează: în prima săptămână va fi trezit la ora 24, în cea de-a doua la ora 1, apoi în cea de-a treia la ora 2 și așa mai departe.
   Vor avea grijă ca acesta să meargă la toaletă înainte de culcare.
   Vor controla cantitatea de lichide ingerată de copil, în special cu două ore înainte de culcare, iar în cazul în care aceasta este prea mare, o vor diminua.
   Copilul nu va viziona seara filme horror.
   Copilul va fi înconjurat cu multă dragoste, iar părinții vor avea grijă să nu-l certe, să nu-l umilească sau să nu-l pedepsească.


   Tratamentul enurezisului începe de regulă după vârsta de 7-8 ani, dar se recomandă chiar și mai înainte de această vârstă. 



   În cea ce privește măsurile naturiste, se pot folosi palnte medicinale:
   Circelul (Ephedra distachya): infuzie din 2-3 grame de părți aeriene la o cană de apă clocotită.Se beau 1-2 căni pe zi.
   Coada șoricelului (Achillea millefolium): infuzie din 4 grame de flori la o cană de apă clocotită.Se bea câte o jumătate de cană, de 3 ori pe zi, ultima înainte de ora 18.
   Răcușorul (Polygonum bistorta): decoct din 5 grame de rizom pulbere la un litru de apă.Se bea câte o cană pe zi.Tinctură medicinală obținută din rizomi mărunțiți (15 picături, de 3 ori pe zi) sau 2-4 grame de pudră de rizomi pe zi.
   Stejarul (Querqus robur): decoct din 5 grame de coajă la 300 ml de apă.
   Arnica: remediu recomandat în enurezisul apărut în urma unei traume psihice sau fizice.


   Enurezisul poate dura uneori până la pubertate când, de cele mai multe ori, dispare spontan. 

   Cauzele enurezisului pot fi: stările emoționale negative, traumele psihice, igiena defectuoasă, diabetul zaharat sau anomaliile aparatului uro-genital.

joi, 18 februarie 2016

Despre roșii

   Consumul de roșii se recomandă, indiferent de sezon, în orice formă, ca atare sau suc de roșii.

   Roșiile constitue și un remediu fitoterapeutic datorită substanțelor chimice pe care le conțin, cum sunt vitaminele A, B și C (în cantitate mare), apoi PP, K și E.
   Mai conțin de asemenea o mare cantitate de săruri minerale de fosfor, potasiu, magneziu, sulf, nichel, zinc, cupru, fier, iod și cobalt.
   În compoziția lor mai intră acizi organici, dintre care citric și oxalic.
   În roșii, se mai găsește o substanță cu acțiune asemănătoare celei a cortizonului, fapt ce explică acțiunea lor antireumatică și antigutoasă.
   Toți acești compuși chimici conferă roșiilor următoarele calități: efect vitaminizant și energizant, datorită vitaminelor (în special vitamina C); activează metabolismele; având o valoare calorică mică și efect diuretic (sărurile de potasiu), roșiile se pot folosi în cură de slăbire; stimulează glandele cu secreție internă, în special pancreasul, și apetitul. 


   Din roșii se prepară măști sau se aplică sub formă de cataplasme în afecțiunile feței sau pentru întreținerea pielii; se folosesc în tratarea acneei sau pentru revitalizarea pielii prin vitaminizare.

   Datorită diurezei, roșiile favorizează dizolvarea și eliminarea calculilor renali, dizolvarea calculilor urici și eliminarea ureei. 



   Roșiile acționează terapeutic și prin sărurile pe care le conțin.
   Sărurile de cobalt au acțiune vasodilatatoare și reglează tensiunea arterială; sărurile de cupru, alături de sărurile de fier și vitamina C, au efect antianemic; fluidizează sângele și au efect antiinfecțios și antiinflamator (derivatul cortizonic) și contribuie la reglarea funcțiilor tiroidei (alături de sărurile de iod).
   Iodul mai are și o acțiune antisclerotică, antireumatică și de prevenire a îmbătrânirii precoce.
   Sărurile de magneziu drenează căile hepatobiliare, cele de nichel stimulează funcțiile pancreasului; sărurile de fier au efect plastic, de dinamizare, de activarea a metabolismelor și a paratiroidei; sărurile de sulf au efect antireumatic, de întreținere a fanerelor (păr, unghii și dinți), de reglare a funcțiunilor hepatobiliare, în cazurile de dischinezii, iar sărurile de zinc favorizează formarea globulelor roșii la anemici, activează hipofiza și glandele sexuale.


   În zilele caniculare ale verii, roșiile costituie un agent de hidratare al organismului, datorită procentului mare de apă pe care-l conțin (aproximativ 90 % din greutate).
   Fructele și legumele au un efect răcoritor și de combatere a setei prin faptul că, odată consumate, ele degajă în organism, treptat, apa pe care o conțin (au deci un efect de hidratare de tip “retard”). 


   Roșiile sunt indicate în litiaze și afecțiuni reumatice de tip gută și artrism, ca depurativ în stări de intoxicații cronice, în ateroscleroză și în cură de slăbire.

   Roșiile se găsesc până toamna târziu, când apar pătlăgelele verzi, care se conservă iarna, mai ales pentru conținutul lor bogat în vitamina C, rezultată din procesul de fermentație care are loc în timpul acririi.
   Dacă prepararea lor pentru iarnă se face corect, în vase cu smalțul intact, calitățile roșiilor pot fi conservate.


   Sâmburii și pielițele roșiilor au acțiune laxativă prin efect mecanic.











miercuri, 17 februarie 2016

Sfaturi pentru o digestie eficientă

   Luati puțin Bitter Suedez dimineața cu 20-30 de minute înaintea mesei pentru a spori funcțiile digestive și a permite eliberarea enzimelor necesare acestui proces.

   Postind perioade scurte veți permite sistemului digestiv să facă o binemeritată pauză.În orice caz, prima perioadă de post ar trebui să dureze maximum 24 de ore.Amintiți-vă întotdeauna să beți multe sucuri de fructe și legume în acest timp.Planificați-vă zilele de post în perioadele când nu aveți mult de lucru și vă puteți odihni.


   În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, este indicat să se consume sucul a 1-2 lămâi stoarse în 250-500 ml apă plată.Aceast suc băut zilnic vă va ajuta să vă curățați stomacul de toxine și vă reduce aciditatea în exces.


   Mâncarea combinată este foarte folosită de mulți oameni.Există cărți care explică modul în care este bine să se combine alimentele nu neapărat având în vedere un regim de slăbire, ci și pentru buna funcționare a sistemului digestiv.În această teorie se ține cont de cele 3 tipuri principale de alimente: carbohidrații (pâine, cartofi, orez); proteine (carne, produse lactate, soia, nuci) și grăsimi (ulei, margarină).Se consideră că aceste trei mari tipuri nu trebuie amestecate.

   O băutură pe care este bine să o consumați zilnic, dimineața, sau oricând înainte de masă și care va completa efectele apei cu lămâie, se va face astfel: se amestecă 1-2 lingurițe de oțet de mere cu 250-500 ml suc de mere (este indicat să fie proaspăt stors).Această băutură va echilibra aciditatea sucului gastric.

   Curățați-vă colonul și ficatul cu ajutorul plantelor, alimentelor și întreg sistemul digestiv se va simți mai bine.Specialiștii în nutriție recomandă mai multe modalități de curățare.Oricare metodă este bună atâta timp cât își face treaba și vă simțiți bine.
   Vă recomadăm o listă de plante care sunt cunoscute pentru ajutorul pe care îl pot oferi în cazurile de exces de acid gastric.

   De exemplu, ceaiul de crețușcă, nalbă mare sau tătăneasă, luate separat, sau împreună, în părți egale, este foarte bun pentru digestie.
   Suspensia de pudră de ulm este foarte liniștitoare și alină durerile de ulcer.
   Boabele de dafin și cartoful sălbatic pot fi folosite ca tincturi sau extracte fluide.Aceste plante vor ajuta la liniștirea și vindecarea ulcerațiilor sau a colicilor de orice fel.
   Alte plante care pot influența digestia în general: gențiana, drăcila, angelica, rădăcina de păpădie care stimulează producerea sucurilor digestive.Aceste plante se pot întrebuința în ceaiuri, tincturi sau siropuri.

   Menta, mușețelul se folosesc în ceaiuri calmante, în timp ce nucșoara, cuișoarele, chimenul, ghimbirul și scorțișoara, pot fi adăugate alimentelor, datorită gustului lor bun, sau se pot face ceaiuri.



   Evitați băuturile reci în timp ce mâncați.Mâncarea este digerată mai eficient dacă se consumă la temperatura corpului, de aceea băuturile reci pot încetini procesul de digestie.Dacă simțiți nevoia să beți ceva în timp ce mâncați, încercați un ceai de plante, cald.Cafeaua și alcoolul pot mări aciditatea sucurilor gastrice așa că mai bine le evitați.

   Mestecați, mestecați, mestecați.Acesta este unul dintre cele mai importante mecanisme ale digestiei și, din păcate, cel mai puțin luat în seamă.Mestecatul este primul pas al procesului de digestie.Nu este vorba numai de un simplu act fizic, prin mestecare se transmit semnale active organelor să secrete sucurile lor digestive (suc pancreatic, acid gastric etc.) în vederea pregătirii pentru mâncarea care vine.Specialiștii sunt de părere că trebuie să mestecăm mâncarea până când aceasta devine aproape lichidă.

   Tehnicile de automasaj și exercițiile fizice trebuie să facă parte din programul dumneavoastră zilnic, deoarece contribuie în mare măsură la o bună digestie.Exercițiul ficatului va reuși să tonifice și să curețe acest organ și să permită aerisirea lui și buna digestie.Aduceți călcâiul stâng în partea dreaptă a corpului, sub coaste, deasupra șoldului.Presând ferm, mișcați mâna încet de-a lungul corpului spre mijlocul abdomenului până deasupra buricului.Repetați mișcarea de 10-15 ori.
   Exercițiul stomacului este similar cu cel al ficatului, dar se aplică pentru celaltă parte a corpului.Acest exercițiu va avea efecte benefice atât asupra stomacului, splinei și pancreasului, cât și asupra întregii digestii.Puneți călcâiul stâng în spațiul creat între coaste și șold cu degetele îndreptate spre corp.Mișcați mâna încet dar ferm de-a lungul corpului, spre centru, până ajunge deasupra buricului.Se repetă mișcarea, de asemenea, de 10-15 ori.

marți, 16 februarie 2016

Dieta cu boabe de orez

   Aceată dietă ar fi bine să fie începută într-o zi de miercuri, seara și va ține timp de patru săptămâni.

   Se va fixa o anumită oră și se va respecta aceasta.
 

   Se umple un pahar mare, pe jumătate, cu apă.
 

   Se adaugă apoi numărul de boabe de orez corespunzător numărului de kilograme de care doriți să scăpați.
 

   Orezul se lasă la înmuiat peste noapte și joi dimineața, pe stomacul gol, se umple paharul complet cu apă și se bea, lăsând boabele de orez pe fundul paharului.



   Se umple din nou paharul, cu apă, pe jumătate și se lasă până vineri dimineață.
 

   Vineri dimineața, la aceeași oră ca și joi, se umple paharul, se consumă apa, cu tot cu boabele de orez.

   Această operație se repetă toată săptămâna.


   La sfârșitul celor patru săptămâni, ar trebui să aveți mai puține kilograme și să fi pierdut exact cât v-ați propus.

luni, 15 februarie 2016

Despre praz și beneficiile sale

   Prazul conține foarte multe săruri minerale, pe care noi le administrăm sub forma unor preparate medicamentoase când de fapt ele sunt la îndemână, și anume: săruri de fier, de magneziu, de mangan, de calciu, de sodiu, de potasiu, de sulf, de siliciu și de flor.
   Toate aceste săruri minerale sunt activatori de metabolisme, iar alături de vitaminele A, PP, B și C pe care le conține prazul, au o acțiune benefică asupra organismului.
Sărurile și vitaminele se recuperează, pentru nevoile noastre, fie din apa în care prazul a fost fiert, fie din preparatele culinare. 


   Deasemenea, el reprezintă un tonic foarte bun pentru sistemul nervos.  

   Prazul este folosit în medicina populară fie în tratarea hemoroizilor și anume cu zeama rezultată din fierbere, fie în tratarea durerilor de urechi cu ajutorul lichidului rezultat din coacerea lui.
   Prin elementele chimice pe care le conține, prazul este apreciat ca aliment cu calități deosebite, dar în același timp are și calități fitoterapeutice care se manifestă  și când acesta se prezintă sub formă de preparate culinare, cum ar fi fiert, în salate, supe sau mâncare. 


   Zeama de praz rezultată de la fierbere, sau sucul, simple sau amestecate în părți egale cu lapte, reprezintă un remediu bun în cazul tenurilor iritate, roșii. 


 

   El este indicat a fi introdus în regimurile alimentare ale celor ce suferă de astenie, hipertensiune arterială, ateroscleroză, dispepsii, anemie, reumatism, artrită, gută, afecțiuni urinare, insuficiență renală și obezitate (are o valoare calorică foarte mică). 

   Datorită celulozelor în cantitate mare pe care le conține și a mucilagurilor, prazul este laxativ. 


   Prazul mai conține de asemenea o esență sulfoazotată. 

   În retențiile urinare se poate folosi decoctul de praz, care amorsează diureza. 

   Pentru uzul extern, prazul se utilizează în cazurile de înțepături de insecte, se freacă locul înțepăturii, hemoroizi (se fac băi), bătături întărite, pe care le scoate și pentru îngrijirea tenului. 

   Prazul macerat timp de 24 de ore cu oțet se pune umed peste o bătătură rebelă, iar legătura se păstrează toată noaptea; la nevoie se repetă tratamentul.

   Apa de fierbere a prazului are calități diuretice.

duminică, 14 februarie 2016

Cum prevenim insomnia?

   Insomnia este o problemă, chiar o afecțiune cu care multe persoane se confruntă în zilele noastre.
   Stresul, anxietatea și tensiunea nervoasă ne provoacă adesea insomnii, ne fac să ne pierdem energia și pofta de viață.
   Există totuși remedii simple și eficiente împotriva stărilor persistente de insomnie.
 

   Indiferent de cauzele ce vă dau dureri de cap și nopți albe, vă propunem câteva rețete excelente cu care vă puteți regăsi somnul liniștit și visele plăcute.

   Rețeta nr. 1:

   Ingrediente: 
   8 picături esență de lavandă,
   ulei vegetal,
   4 picături esență de portocal.
   Se amestecă esențele cu uleiul și se folosește amestecul pentru a masa abdomenul, tâmplele și gâtul.
   Înainte de culcare, inspirați adânc aroma amestecului, care vă va ajuta să adormiți repede și în liniște.
   Puteți pune câte 20 de picături de ulei aromat și în apa de baie.




   Rețeta nr. 2:

   Ingrediente:
   9 picături esență de lavandă,
  3 picături esență de crizantemă,
   ulei vegetal.
   Se amestecă esențele, se adaugă uleiul vegetal și se agită bine.
   Se folosește pentru a masa, înainte de culcare, tâmplele, gâtul și umerii.
   Inspirați adânc aroma esențelor.
   Acest amestec vă va ajuta să vă relaxați și să uitați de toate grijile cotidiane.
   Puteți pune câte 20 de picături de ulei aromat și în apa de baie.


   Rețeta nr. 3:
   Ingrediente:
   4 picături esență de trandafir,
   2 picături esență de crizantemă,
   ulei vegetal.

   Se amestecă toate ingredientele și mixul se folosește pentru a masa tâmplele, gâtul și plexul solar, adică zona din jurul stomacului.
   Înainte de culcare inspirați adânc aroma esențelor și veți avea un somn liniștit.
   Puteți pune câte 20 de picături de ulei aromat și în apa de baie.



sâmbătă, 13 februarie 2016

Bolile Cardio-Vasculare

   Cauzele predispozante pentru bolile cardio-vasculare, le reprezintă factorii de stres, abuzul de excitante (tutun, alcool, ceai și cafea), supra-alimentația, abuzul de alimente grase și carnea.

   Bolile cardio-vasculare reprezintă principala cauză de deces.
 

   În rândul bolilor cardio-vasculare se numără: ateroscleroza, tulburările de irigație ale creierului și membrelor, tulburările de ritm cardiac, cardiopatia ischemică și hipertensiunea arterială.Aceste boli cardio-vasculare se pot complica cu apoplexie, infarct miocardic și angină pectorală.



   Bătăile de inimă (palpitațiile) se însoțesc de accelerarea ritmului cardiac.Se poate ajunge la 250 de bătăi pe minut și pot dura câteva minute.
   Cauzele cele mai frecvente ale palpitațiilor le reprezintă anxietatea, agitația, alcoolul, cafeaua și eforturile fizice violente.
   O miocardită, de exemplu se poate manifesta cu palpitații.
   De asemenea, acestea se mai întâlnesc în hipoglicemie, în hipertensiune sau hipertiroidie.


   Măsuri profilactice și de tratament:

   Măsuri: evitarea excesului de alcool și cafea, a dușurilor cu jet, a frecțiilor cu peria, a spălărilor cu oțet de fructe, a compreselor reci în zona inimii, a împachetărilor cu cuburi de gheață în jurul gâtului. 


   Sunt indicate frecții pe regiunea precordială cu uleiuri esențiale din cetină de pin, conuri de hamei și lavandă.


   Ceaiuri calmante: sunătoare, talpa-gâștei, valeriană, roiniță, conuri de hamei, tei, păducel, lavandă.

ShareThis