miercuri, 10 februarie 2016

Antioxidanții și rolul lor

   Antioxidanții sunt o clasă de elemente nutritive, care au rolul de a împiedica oxidarea altor compuși.Altfel spus, radicalii liberi produși de oxidare și care au acțiune asupra celulelor organismului sunt neutralizați de antioxidanți.
   În organismul uman există deci un echilibru permanent între cele două familii chimice, antioxidanții eliminând în permanență radicalii liberi în exces. 
   Un dezechilibru între antioxidanți si radicalii liberi poate fi legat de lipsa de antioxidanți în alimentație sau poate fi generat de factorii exteriori, care pot antrena creșterea cantității de radicali liberi.Acești agenți exteriori sunt: țigările, alcoolul, poluarea, expunerile prelungite la soare, exercițiile fizice intense, medicamentele.
   Se estimează că peste 200 de maladii sunt legate de acest dezechilibru dintre radicalii liberi și antioxidanți.Deși cercetările sunt destul de contradictorii în această privință, maladiile cardiovasculare sau cancerul sunt legate de excesul de radicali liberi.  


   Antioxidanții se află în numeroase alimente, cum ar fi:
   Vitamina C: ardei, citrice, kiwi, varză, papaya, mure, zmeură, legume de culoare verde, roșii, conopidă, cartofi, ardei iuți.
   Vitamina E: ulei vegetal, soia, porumb, unt, margarină, ouă, varză de Bruxelles, verdețuri, spanac, grâu integral, cereale integrale.
   Vitamina A: ficat, untură de pește, unt, ouă, lapte și produse lactate, legume de culoare galbenă și verde închis.
   Seleniu: carne slabă de vită, rinichi, pește, ouă, varză, fasole uscată.
   Zinc: fructe de mare, carne, ficat, germeni de grâu, drojdie de bere, semințe de dovleac, legume de culoare verde, ouă, lapte praf degresat.
   Polifenoli (flavonoide și tanini): fructe și legume, vin roșu, ceai verde.



   Principalii antioxidanți:

   Vitamina C preîntâmpină infecțiile bacteriene și reduce efectele potențialilor alergeni, împiedicând oxidarea vitaminelor A, E și a unor componente din complexul B.
 

   Vitamina E protejează vitaminele B și C împotriva oxidării.Are capacitatea de a se uni cu oxigenul, împiedicând transformarea lui în peroxizi toxici pentru organism.Exercită acțiune antipoluantă asupra plămânilor și este un factor de protecție împotriva cardiopatiilor ischemice.
 

   Seleniul preîntâmpină carențele de vitamina E și invers, fiind necesar ca ele să fie luate împreună.

   Vitamina A protejează mucoasele gurii, ale nasului, gâtului și plămânilor.Împiedică oxidarea vitaminei C.
 

   Zincul dirijează și supraveghează buna desfășurare a proceselor fiziologice și întreținerea sistemelor enzimatice și celulare.Este esențial pentru sinteza proteinelor și ajută la menținerea echilibrului acido-bazic al organismului.
 

marți, 9 februarie 2016

Crusățea

   Crusățeaua are tulpina dreaptă, rămuroasă, cu frunze zimţate, flori galbene aşezate ca nişte ciorchini.

   Acţiune farmacologică: are efect în regenerarea ficatului ajutând la o mai bună funcţionare a sa, are efect diuretic, antiscorbutic, stimulator al poftei de mâncare, ajută la eliminarea pietrelor renale şi de la vezica biliară, gută, curăţitor şi vindecător al rănilor.

   Infuzia în vin este bună pentru stimularea poftei de mâncare: o linguriţă de seminţe se pune la 1 litru de vin fierbinte.Se lasă apoi 15-20 minute, după care se strecoară.Se bea câte 100 ml înainte de mesele principale.

   Aceasta este o plantă de primăvară și se întâlneşte începând din luna aprilie prin locurile umede şi umbroase.




   Pentru tratarea scorbutului se bea câte o jumătate de păhărel de suc proaspăt din frunze pe parcursul unei zile.

   De la plantă se folosesc părţile aeriene care se recoltează din aprilie până în iunie. 

   Pentru vindecarea rănilor: se zdrobeşte planta proaspătă, apoi se acoperă cu ulei.Se lasă 15 zile la macerat, apoi se strecoară şi se pune în sticluţe mici.Este un foarte bun medicament balsamic.

luni, 8 februarie 2016

Un minut - și obții corpul la care ai visat partea a doua

   Prima parte a acestui articol o găsiți aici și citind-o veți afla informații despre importanța exercițiilor fizice precum și câteva indicații și exemple.

   Exercițiu pentru torace:
   Cu picioarele ușor depărtate și cu palmele lipite la spate scoate-ți pieptul în față.Ține-ți umerii și brațele cât mai drepte chiar dacă s-ar putea să te doară puțin.E un semn că îți soliciți mușchii.Stai 60 de secunde în această poziție și trage aer adânc în piept.Ar fi indicat să faci acest exercițiu afară, în aer liber.


   Relaxarea mușchilor:
   Pentru a te relaxa, întinde-te pe spate și închide ochii.Încearcă să urmărești cu “ochii minții” forma corpului tău, de la degetele de la picioare, până la cap.


   Extensii:
   Trebuie să îți acorzi puțin timp pentru un astfel de exercițiu.Întinde-te pe spate și ține umerii drepți și picioarele perfect întinse.Acum, ridică pe rând câte un picior și dezlipește-ți spatele de pe podea.Stai în această poziție până numeri la 8 și revino în poziția inițială.Îți vei activa toată masa musculară, în special cea a spatelui, a membrelor inferioare și a abdomenului.


   Relaxarea gâtului:
   Cu mâinile întinse pe lângă corp, fă câteva răsuciri ale capului.Cuprinde-ți ceafa cu mâinile și apleacă-ți capul în față.În acest mod te vei relaxa și te vei putea concentra mai bine.




   Exercițiu la perete:
   Lipește-ți spatele de perete având mâinile întinse în lateral, cu palmele spre exterior.Fă un pas înainte și de aici, cu spatele drept, coboară-ți și ridică-ți brațele ușor.Nu uita să le încordezi.Mișcarea de coborâre și urcare trebuie să fie lentă.Fă două seturi de câte 10 ridicări și coborâri.


   Aromaterapia:
   O baie lungă, cu uleiuri aromate, cu lumânări aprinse în jurul căzii, cu o carte bună, te va scoate din pasa mai puțin bună, te va relaxa și te va monta pentru noi provocări.


   Pe loc, tot pe loc:
   Nu aplica această metodă decât ca exercițiu de fitness.Fă o alergare ușoară pe loc și vei arde de două ori mai multe calorii decât dacă ai merge la plimbare.


   Presare pentru relaxare:
   Dacă te simți lipsită de energie și ai o stare psihică depresivă, presează-ți ușor tâmplele, masează-ți sprâncenele și baza nasului cu vârful degetelor.Te vei relaxa și vei căpăta forțe noi.


   Genuflexiuni:
   Poți exersa acasă sau la serviciu.Nu ai nevoie decât de un scaun.Întinde brațele înainte și, cu spatele drept, apleacă-te până atingi cu fundul marginea scaunului.Poți face 8-12 genuflexiuni.






duminică, 7 februarie 2016

Dietă eficientă

   Aceasta este o dietă foarte eficientă în aprovizionarea organismului cu vitamine, oligoelemente, enzime și tot ce este nevoie pentru un organism sănătos.
 

   Dieta este 100% naturală și cu rezultate rapide.

   Durata curei este de 10 zile, din care, tot la a doua zi, se consumă doar fructe, la alegere: mere sau struguri, suc din fructele alese și minim 2 l de apă plată pe zi.
 

   În restul zilelor nu se consumă deloc dulciuri, pâine sau produse de patiserie și nici zahăr. 


 

   Puteți consuma în schimb orice fel de legume, crude sau fierte, supă de legume, popcorn și pufuleți.
 

   Se recomandă să beti câte o cană de ceai de crușin (o linguriță de plantă la 200 ml apă) de trei ori pe zi, înainte cu 15-30 de minute de mesele principale.
 

   În cele 10 zile ale curei se pierd între 3 și 5 kilograme, în funcție de voința și de perseverența dvs.

sâmbătă, 6 februarie 2016

Despre comprese și utilizarea lor

   Dintotdeauna, bunicile și străbunicile noastre foloseau frecvent compresele când își tratau rudele de diverse boli.
   Compresele umede pot fi reci sau calde și sunt destinate răcoririi, încălzirii sau sudării.
   Compresele sunt foarte potrivite în febră și procesele inflamatorii însoțite de febră, căci apa rece este suficientă pentru a răcori, fără să șocheze organismul, așa cum se întâmplă la utilizarea pungii cu gheață.
   Este bine totuși, înainte de a apela la tratamentul cu comprese, să consultam un medic.


   Compresă caldă pentru durerile de mijloc: se înmoaie în apă caldă (+45 grade Celsius) o bucată de pânză și se stoarce bine.Cu ea se înfășoară mijlocul de la un șold la altul și apoi, peste compresă, se leagă o fâșie de pânză de in sau bumbac, uscată.Deasupra se înfășoară bolnavul cu un șal sau fular de lână.Compresa se menține 45 de minute.

   O compresă ce poate fi folosită rece sau caldă (după nevoie), care se aplică pe gât, piept sau abdomen, este următoarea: o bucată mare de pânză de in (sau bumbac) se înmoaie în apă rece (vara) sau în apă caldă (dar nu fierbinte) iarna, se stoarce bine și se aplică pe corp.Peste ea se pune o basma (șal) din lână, care se așază pentru a acoperi bine compresa, astfel încât să nu pătrundă aerul și se menține timp de 45-60 de minute.Gâtul este bine să fie acoperit separat cu un fular.Dacă este pusă pentru a răcori, se umezește din nou (dacă este pentru a încălzi, nu se mai umezește).După ce se înlătură compresa, pacientul se îmbracă într-o bluză uscată (tricou) din bumbac și rămâne în pat, bine învelit, timp de 30-40 minute.
   Această compresă se poate pregăti și pentru spate, în același fel, dar se va întinde pe pat întâi șalul de lână, apoi pânza umezită și bine stoarsă, iar pacientul se culcă cu spatele gol peste aceasta.Are un efect foarte puternic în durerile de mijloc și coloană, în circulația sangvină deficitară sau în stări de febră mare. 

   De asemenea, aceste comprese dau rezultate în hipertensiune, ipohondrie, dar și eliminarea gazelor.



   Compresele aplicate pe piept sunt recomandate în bronșite.O pânză de in sau de bumbac se udă în apă (rece până la caldă, în funcție de anotimp și de starea bolnavului), se stoarce bine, se aplică pe piept (se poate pune încă una pe spate) sau se înfășoară ca o fașă mai lată.Peste ea se pune un prosop plușat sau un șal de lână.Bolnavul se acoperă bine cu o pătură de lână sau cu plapuma și va rămâne astfel timp de o oră.


   Compresă pe abdomen: se aplică pânza, înmuiată în apă, bine stoarsă, împăturită, pe partea inferioară a abdomenului.Bolnavul trebuie să stea întins pe spate, în pat.Peste compresă se înfășoară o basma de lână.De fapt, compresa pe abdomen se poate pune succesiv cu cea de pe spate, sau simultan, pentru a avea un efect mai puternic.După ce se aplică pe abdomen, compresa se ține între 45 de minute și două ore.După o oră se umezește din nou compresa.Se poate folosi apă rece, apă cu oțet sau fiertură de paie de ovăz sau de fân.
   Această compresă îmbunătățește circulația sangvină, ajută digestia și este un remediu în colicile digestive.


   Compresă pentru gambe: pe fiecare gambă se înfășoară câte o bucată de pânză de in sau bumbac, înmuiată în apă rece (la 15-20 grade Celsius) și bine stoarsă.Piciorul se înfășoară de la genunchi până la gleznă.Peste pânza udă se înfășoară câte o fâșie de pânză uscată, peste care se pune câte un prosop.Labele se încălzesc în mod obligatoriu cu ciorapi de lână sau o sticlă cu apă caldă.Compresele se mențin 10-15 minute.

vineri, 5 februarie 2016

Crampe și spasme musculare

   De obicei, crampele musculare care apar în timpul efortului se datorează unui deficit de sare în fibrele musculare, care determină o iritabilitate.De aceea se va lua o jumătate de linguriță de sare pentru fiecare pahar cu apă, în timpul antrenamentelor sau al eforturilor mari fizice.
   Crampele în mușchii gambelor, sub formă de cârcei, apar datorită acumulărilor de reziduuri chimice.Ele sunt mai frecvente la cei ce au varice.Evitarea lor se va face printr-un exercițiu la fiecare 2 ore, care constă în scoaterea încălțămintei și a ciorapilor și, în poziție pe spate cu șoldurile sprijinite pe un fotoliu, se ridică labele picioarelor și se mișcă 30 de secunde, cu degetele picioarelor întinse.


   Aspirina are un efect bun, se pot lua 2 tablete pe zi, după mese, dacă greutatea este sub 75 kg, sau 3 tablete, dacă greutatea este mai mare, timp de 2 zile, apoi 1/2 tabletă pe zi, până când durerile musculare dispar.

   Crampele musculare se pot înlătura prin evitarea contactului păturii cu labele picioarelor.
Pentru aceasta, se pot confecționa cercuri pentru pat din cutii de carton în care se introduc labele picioarelor, iar peste acestea se așează pătura.Dacă nu cedează în această manieră, se poate folosi chinina, 1 casetă pe zi, timp de 10 zile.Aceasta este contraindicată la femeile însărcinate sau la cei suferinzi de arterite.


   Prosopul cald aplicat după baie dă rezultate și mai bune, dacă se aplică pe o zonă limitrofă celei dureroase, iar băile calde, la o temperatură de 37-40°C, sunt foarte indicate.Când spasmele persistă, se pot folosi băi alternate calde și reci și masaje ușoare, timp de 10 minute.



   Crampele musculare se înlătură prin aplicarea unui prosop umed pe partea dureroasă (prosoapele trebuie să fie călduțe, adică la temperatura de 35-37°C) și prin mișcări de frământare a mușchiului, care încep cu partea situată distal de zona contractată.

   Masajele și poziția înclinată a corpului: extremitățile dureroase se așează pe o pernuță deasupra planului vertical al pieptului.Masajul se face prin mișcări ușoare, care încep de la extremitatea cea mai îndepărtată a inimii, către extremitatea sensibilă.Acest masaj se face timp de 10 minute.


   Spasmele musculare se înlătura prin aplicarea unui prosop cald sau șosete încălzite.

   Dacă apar dureri ale mușchilor gâtului, umerilor și brațelor, se obține o ameliorare prin întinderea gâtului.Cu ajutorul unei curele care cuprinde capul la nivelul urechilor, ,,vă suspendați" de un cuier și încercați să vă îndoiți genunchii, în așa fel încât să se producă o întindere continuă a mușchilor din partea superioară a coloanei vertebrale.Această ședință va dura 5-10 minute.


joi, 4 februarie 2016

Terapia cu ouă de prepeliţă

   Acţiuni terapeutice ale oului de prepeliță:
   Normalizează activităţile inimii, vindecă bolile de rinichi şi ficat, ajută digestia, reglează secreţia acizilor din stomac, vindecă spectaculos ulcerul, întăreşte memoria, sporeşte rezistenţa adulţilor constrânşi să urmeze un regim alimentar, stimulează creşterea şi dezvoltarea organismului la copii.

   Calităţile oului de prepeliţă sunt renumite prin numărul mare de vitamine şi minerale în comparaţie cu cel de găină.El conţine: de 5 ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 6 ori mai multă vitamina B1, de 15 ori mai multă vitamina B2 şi alte substanţe anti-alergice. 

   Mod de administrare:
   Cura cu 120 buc se va face în 25 de zile, în prima zi 3 ouă, a doua zi 3 ouă, a treia zi 4 ouă, începând cu a patra zi până în a 25-a zi câte 5 ouă.După 20 de zile de pauză cura se poate repeta.
   Cura cu 240 buc se face în 49 de zile, în prima zi 3 ouă, a doua zi 3 ouă, a treia zi 4 ouă, începând cu a patra zi şi până în a 49-a zi, se iau câte 5 ouă pe zi.După 20 de zile de pauză cura se poate repeta.
   La copiii între 4 si 8 ani se recomandă cura de 120 ouă, fără a se depăşi 4 ouă pe zi.
   Ouăle se iau crude, înţepându-le şi sorbindu-le direct din găoace sau sparte şi amestecate cu produse naturale: miere de albine, lămâie, brânză de vaci proaspătă.
   Ouăle se iau dimineaţa, pe stomacul gol, cu 1-2 ore înainte de micul dejun.
   Ouăle se păstrează în frigider, cât mai departe de congelator, pentru a nu îngheţa.Cantitatea ce trebuie consumată se scoate de cu seară din frigider, pentru a fi digerată la temperatura camerei.
   În timpul curei sunt interzise băuturile alcolice.




   Cura cu ouă de prepeliţă în funcție de afecțiuni:
   Ulcer 120 bucăţi, tulburări digestive 120 buc, arteroscleroză 240 buc, astm bronşic 240 buc, anemie 240 buc, scleroză coronanină 240 buc, colesterol 240 buc, hipertensiune 120 buc, rinichi 240 buc, diabet 240 buc, tbc 240 buc, migrene 240 buc, nevroze 240 buc, boli de ficat 240 buc, potenţă 240 buc.

ShareThis