miercuri, 31 august 2016

Hepatita cronică și plantele

   În tratarea bolnavilor cu hepatită cronică se folosesc cel mai des mesteacănul, merișorul, siminocul, sunătoarea, gălbenelele, porumbul, păpădia, salvia, măceșul, iarba-dulce și alte plante medicinale.
   În cazul unei activități intense a procesului (hepatită activă), fitoterapia este indicată alături de preparate medicamentoase.
   Prin obținerea efectului medicamentelor, doza acestora este scăzută treptat.

   În cazul hepatitei cronice, tratamentul fitoterapeutic durează cinci-șase luni, după care se face o pauză de una-două luni.După aproximativ un an se poate întrerupe administrarea permanentă a infuziilor de plante, iar în anii următori se va urma un tratament antirecidivă în perioadele cele mai probabile de acutizare pentru fiecare bolnav sau primăvara și toamna.

   Bolnavilor care suferă de hepatită cronică li se recomandă mai multe amestecuri de plante medicinale.

   Se amestecă flori de siminoc, frunze de coada-calului, frunze de urzică, măceșe (câte două părți), frunze de mesteacăn, frunze de sunătoare, scoarță de crușin (câte o parte).5 grame din acest amestec se pun în 300 de mililitri de apă fierbinte, se fierb 5 minute, se lasă la infuzat patru-cinci ore într-un loc călduros, se strecoară și se beau câte 100 de mililitri de trei ori pe zi, înainte de masă.
   Foarte indicat este și amestecul din flori de mușețel, rădăcini de iarbă-dulce, mătase de porumb (câte două părți), frunze de mentă, frunze de sunătoare (câte o parte).Se pregătește o infuzie și se administrează după rețeta de mai sus.

   Se amestecă în părți egale rădăcini de cicoare, frunze de coada-calului și coada-șoricelului, flori de lumânărică și gălbenele.Infuzia se pregătește și se administrează ca și la rețeta precedentă.

   Se amestecă semințe de fenicul și chimen, scoarță de crușin, frunze de coada-șoricelului și fierea-pământului (în părți egale).Se face o infuzie și se beau câte 200 de mililitri pe parcursul zilei cu înghițituri mici.Este foarte recomandată în cazul înclinației către constipație.

   Se amestecă rădăcini de iarbă-dulce, frunze de rostopască și sovârv (câte o parte), flori de mușețel și frunze de mentă (câte două părți).Din 5 grame de plante se pregătește o infuzie și se beau câte 200 de mililitri o dată, de două ori pe zi, înainte de masă.Este o rețetă foarte eficientă și în cazul colitei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis