miercuri, 30 septembrie 2015

Despre diabet

   Diabetul este o boala gravă care face tot mai multe victime în zilele noastre și astăzi vom trece în revistă câteva indicații și remedii pentru cei ce suferă de această afecțiune.

   Creșterea valorii zahărului în sânge peste 120 mg caracterizează diabetul zaharat, care se manifestă prin sete intensă, permanentă, foame nestăpânită, răni atone, care trenează și se vindecă greu, o stare acută de oboseală.
   Se pot distinge două forme de diabet: diabetul juvenil, care este provocat de o insuficiență pancreatică apărută în anii copilăriei, și diabetul zaharat al adultului, când insulina trece greu în sânge și se asimilează greu glucoza.


   Cauze favorizante: alimentația defectuoasă, lipsa de mișcare, obezitatea, stresul psiho-social.


   În primul caz, este necesar tratamentul cu injecții cu insulină care se face toată viața.
   În diabetul adultului, acest tratament cu insulină este aplicat numai când valorile glicemiei ating cote prea mari, tratamentul de fond fiind făcut cu comprimate care scad zahărul din sânge.
   Boala fiind incurabilă prin tratament, se urmărește prevenirea complicațiilor renale și oculare.

   Se vor evita complicațiile arteritei diabetice printr-o încălțăminte confortabilă, o atenție deosebită a micilor tăieturi și rani de la laba piciorului, dușuri cu jet și băi calde.

   Recomandări generale:

   Persoanele obeze trebuie să scadă în greutate.
   Se va renunța la alcool și nicotină.

   Se vor evita zahărul, dulciurile, mierea, dulceața, berea, sucurile de fructe, conservele.
   În loc de zahăr, se va folosi zaharină. 
   Alimentația trebuie să fie bogată în legume, săracă în grăsimi și glucide.
   Se recomandă: țelina, varza, sparanghelul, ceapa, fasolea, salata verde, salata de păpădie, usturoiul, hreanul, morcovii.
   Un efect benefic îl au: sucurile de țelină și de varză albă. 
   Alimentația constă din 5-6 mese mici pe zi.
   Se recomandă un consum mare al alimentelor care conțin crom și zinc.
   De asemenea, sunt indicate infuziile din frunze de afin, urzici, afine, zeamă de varză acră, păpădie, salvie, boabe de ienupar, păstăi uscate de fasole.




   Câteva remedii:

   Sucul de varză albă proaspăt pregătit se administrează în doze de câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

   Trei linguri de frunze uscate de mesteacăn alb se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat două-trei ore, apoi se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
 

   Se pun 25 de grame de rădăcini de brusture tăiate mărunt într-un vas emailat, se acoperă cu o jumătate de litru de apă fierbinte, se pune capacul și se țin la baie de aburi 30 de minute.Se lasă la infuzat o oră și jumătate, se strecoară și se bea călduț câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi.Decoctul din rădăcină de brusture îmbunătățește funcția pancreasului de producere a insulinei, normalizează procesele metabolice din organism.

   Două linguri de fructe uscate de păducel se pun în termos cu o jumătate de litru de apă și se lasă peste noapte; ziua următoare se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de rădăcini uscate de iarbă mare se pun în termos cu o jumătate de litru de apă fierbinte peste noapte, dimineața se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
 

   Două linguri de frunze uscate de mur se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă 15 minute la baie de aburi, apoi 30-40 de minute la infuzat, se strecoară și se bea câte o jumătate de lingură de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Pentru scăderea nivelului glucozei în sânge, 15-20 de picături de tinctură de usturoi se dizolvă într-o cantitate mică de apă și se beau cu 15-20 de minute înainte de masă, de două-trei ori pe zi. 

Foarte recomandată este infuzia de fragi.Fragii pot fi folosiți sub orice formă, iar sucul proaspăt se bea în doze de câte un sfert de pahar de trei ori pe zi.
 



marți, 29 septembrie 2015

Remedii contra cataractei și glaucomului

   Următoarea rețetă este benefică pentru persoanele care suferă de cataractă și din ingredientele următoare se prepară o baie de aburi pentru ochi:

   20 grame de silur,
   20 grame de odolean, (valeriană),
   20 grame de mușețel,
   10 grame de sporici (verbină),
   30 grame de flori de soc.
   Se amestecă bine toate plantele și apoi se opăresc împreună cu 1/2 litru de vin alb care a fost înfierbântat până la fierbere.Aburul este lăsat să acționeze asupra ochilor închiși.Este indicat ca acest vin să se toarne într-o sticlă și să se pregătească de fiecare dată, cu o cantitate mai mică de vin, o baie proaspătă de aburi.


   Tot în caz de cataractă, se ung de mai multe ori pe zi pleoapele cu bitter suedez, acest tratament având efecte bune.

   Glaucomul nu este doar o boală a ochilor, el provine mai curând de la o dereglare a rinichilor.În cele mai multe cazuri, glaucomul se desfășoară în același timp cu durerile reumatice și articulare. 


   

   Remediu contra glaucomului: dintr-un amestec de urzică, ventrilică, filimică și coada-calului în părți egale, ar trebui să se bea zilnic 2-3 cești, în care se pune câte 1 linguriță de bitter suedez.Pentru a se obține o însănătoșire grabnică, plantele ar trebui să fie, pe cât posibil, proaspăt culese.

   Foarte importantă pentru glaucom poate fi și o baie de șezut cu coada-calului.Rinichiul dereglat transmite presiunea ascendentă mai departe ochilor.Băile de coada-calului ajută la retragerea presiunii din ochii afectați.Ea exercită din afară o influență atât de bună asupra rinichilor, încât adesea este înlăturată presiunea din ochii bolnavi chiar în timpul băii. 
   Se iau 100 grame de plantă uscată și se lasă peste noapte la macerat în apă rece; apa trebuie să acopere plantele.În ziua următoare maceratul se încălzește, se filtrează și se toarnă peste apa de baie care trebuie să aibă o temperatură potrivită.
   Durata băii: 20 minute, în timpul băii se adaugă din când în când apă fierbinte, pentru a păstra o temperatură constantă.Sala de baie trebuie să aibă o căldură plăcută, apa de baie să acopere regiunea renală, iar inima să fie în afara apei.
   Fără a se șterge, bolnavul se pote înveli într-un halat de baie și ar trebui să transpire timp de o oră, în patul încălzit înainte de baie.
   Această apă de baie se folosește, reîncălzită, în alte două seri.


   Atunci când o persoană suferă de dureri oculare, un remediu ar fi aplicarea pe ochii închiși a unei dischete demachiante îmbibată în bitter suedez și menținerea ei timp de o oră.
 

   Tot pentru dureri oculare se pot face și băi de ochi cu silur, însă doar cu o infuzie foarte slabă.Se infuzează la o ceașcă, maximum 1/2 linguriță de plantă și se lasă într-un repaos foarte scurt.Apoi se așază comprese pe ochi cu această infuzie.Ceaiul trebuie preparat de fiecare dată proaspăt și nu are voie să fie folosit decât o dată.O înrăutățire a durerilor, după folosirea băilor de silur este un semn de supradozare.

luni, 28 septembrie 2015

Cura cu struguri

   Pentru reușita acestei cure, trebuie să fie îndeplinite câteva condiții referitoare la alegerea strugurilor, pregătirea, precum și modul cum se consumă cantitatea respectivă pe durata unei zile.

   Cantitatea de struguri ce se consuma într-o zi, în timpul curei de struguri, este de până la 1 kg (3 porții), atunci când cura are loc fără reducerea dietei de bază sau 3 kg (4 porții), atunci când strugurii reprezintă singura hrană zilnică (deci nu se mai consumă alte alimente).
   În primul caz, durata curei poate fi de circa trei săptămâni, iar în al doilea caz, de maximum două săptămâni.
 

   Pentru cură trebuie folosiți struguri copți, sănătoși.

   Cantitatea respectivă de struguri se spală bine cu apă pentru a se îndepărta substanțele folosite la stropitul viei, care sunt dăunătoare sănătății.




   Începutul curei se face cu cantități mici: în prima și a doua zi se consumă 300, respectiv 500 grame struguri.
   În zilele următoare, doza se mărește treptat până ce se ajunge la cantitatea stabilită (1 sau 3 kg).

   După atingerea acestei cantități, consumul rămâne la nivelul respectiv timp de 1—3 săptămâni.

   Cu câteva zile înainte de terminarea curei se revine treptat la regimul normal de alimentare.

   Nu este bine ca începutul curei să se facă cu cantități prea mari sau prea mici de struguri, deoarece în cazul întâi se pot produce deranjamente pe traiectul tubului digestiv, iar în cel de al doilea, este necesar un timp prea îndelungat pentru adaptarea organismului.

   Este important să se știe faptul că porția de struguri trebuie servită cu 2 ore înainte de masă, pe stomacul gol.
 

   Greșit se crede că strugurii ce se consumă după masă, ca desert, au același efect ca cei serviți înainte de masă.
 

   Persoanele care au tendință de diaree este bine să consume strugurii fără semințe sau acestea se vor îndepărta în timpul consumului.

duminică, 27 septembrie 2015

Dietă în 5 etape partea a doua

   Primele etape ale acestei diete le puteți găsi aici.Continuăm cu etapele 3, 4 și 5 și sperăm să vă fie de folos acest regim.

   Etapa 3:
   Durează 1-2 săptămâni și se pierd 2-3 kg pe săptămână.
   Se utilizează aceleași alimente ca în etapa anterioară, adăugându-se în plus 8 g de hidrocarbonați pe săptămână.
   De exemplu, se mărește cantitatea de legume.

   Etapa 4:
   Durează 1-2 săptămâni.
   Se utilizează aceleași alimente ca în etapele anterioare, la care se adaugă fructe.
   Fructele sunt destul de problematice, așa că se recomandă mai mult căpșuni și coacaze.

   Etapa 5:
   Se ajunge la 40 g hidrocarbonați pe zi.
   Se va urmări zilnic cântarul, pentru a nu se crește în greutate.
   Se vor varia alimentele.
   În 8 săptămâni se poate slăbi până la 20 kg.
   Limita de 40 g de hidrocarbonați pe zi se va menține tot mereu.




   Indicații generale:
   Alcoolul se va consuma cu moderație și sunt permise vinul alb sec, șampania, coniacul, dar se vor evita băuturile îndulcite, lichiorul și berea.
   Referitor la acool este bine de știut că 30 g alcool cu tărie de 50 g, conțin 20 g hidrocarbonați.
   Pe săptămână, de 4 ori, se permite câte 30 ml votcă sau 100 ml vin alb sec.

   Dacă într-o zi v-ați permis să faceți excese, nu trebuie să disperați, în 2-3 zile puteți trece înapoi la prima etapă și apoi din nou la normalul de 40 g hidrocarbonați pe zi.


   Legumele pe care le puteți consuma, dar nu în prima etapă, sunt: vinete, conopidă, fasole verde, ciuperci, varză, dovlecei, varză murată, țelină, castraveți murați, roșii, sparanghel, andive, ridichi, pătrunjel, castraveți, praz, ceapă, salată.


   Dacă vă este poftă, puteți consuma și smântână, 2-3 linguri pe zi, o dată pe săptămână, iar la capitolul pâine, vă este permisă 150 g pâine graham sau de secară.


   Alimentele strict interzise sunt: pâinea albă, cartofii, biscuiții, prăjiturile, bomboanele, înghețata, ciocolata, gemul, dulceața, macaroanele, făina albă, laptele, orezul, clătitele, iaurtul, mierea de albine, curmalele, smochinele, stafidele, pepenii verzi, pepenii galbeni.

 

sâmbătă, 26 septembrie 2015

Remedii pentru lipsa de energie

   Orice persoană poate avea perioade în care să se simtă fără chef, fără energie, mereu obosită și chiar pusă pe harță.Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, poate veți găsi în acest articol câteva idei și remedii care să vă ajute.

   Nu uitați să beți apă:
   Deshidratarea este un factor important în cazurile de scădere a energiei.Este bine să beți un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol.Încercați să beți cel puțin opt pahare de apă zilnic.


   Faceți-vă siesta:
   Siesta de după-amiază este cunoscută în majoritatea țărilor latine de sute de ani.Energia corpului și puterea de concentrare tind să se micșoreze după ce servim masa, deoarece nivelul tensiunii sângelui în creier este mai mic pentru a ajuta procesul de digestie.Câteva minute de odihnă, aproximativ 20, vă vor revitaliza corpul și mintea.


   Suplimentați-vă dieta:
   Dacă aveți impresia că dieta dumneavoastră este deficitară în elemente nutritive, încercați să o suplimentați.Alegeți acele suplimente care contribuie la dieta dumneavoastră cu vitaminele și mineralele necesare.


   Oxigenul este o sursă importantă de energie:
   Încercați metodele yoga de respirație alternând respirația pe o nară și pe cealaltă pentru întărirea corpului.

   Începeți ziua cu acest exercițiu pentru a vă oxigena cât mai bine creierul și mușchii:
   Astupați nara dreaptă și inspirați ușor pe cea stângă până când simțiți că plămânii dumneavoastră sunt plini.Astupați ambele nări și țineți-vă respirația numărând încet până la 15.Eliberați nara dreaptă și astupați-o pe cea stângă și expirați ușor până simțiți că plămânii s-au golit.Inspirați ușor prin nara dreaptă și continuați tot așa, dar schimbați nările.Repetați de 10 ori acest exercițiu.




   Stați în poziție dreaptă și corectă:
   Specialiștii cred că o postură corectă ajută la sporirea curgerii energiei în corp.Imaginați-vă că sunteți un șiret atârnat de capul dumneavoastră.Ridicați-vă capul, stați drept și trageți-vă umerii în spate.Păstrați-vă spatele și abdomenul drept și mergeți așa.Încercați să conștientizați ceea ce simțiți și faceți o paralelă față de cum erați înainte.


   Apelați la aperitive:
   Uitați de ciocolată și încercați aperitivele care conțin carbohidrați: pâine prăjită, banane, adică surse de energie valoroase și la îndemână.Dacă simțiți nevoia să ronțăiți ceva, preferați fructele și legumele: mere, pere, fructe de sezon, morcovi, țelină.


   Încercați tehnicile de acupresură:
   Aici este vorba de presiunea pe care o exercită degetele pe corp.

   Încercați acest exercițiu:
   Frecați lobul urechii între degetul mare și arătător.Trageți de degetul de lângă degetul mare de la ambele picioare și apoi masați-l cu putere.

   Faceți multe exerciții fizice:
   Plimbați-vă în ritm alert, faceți jogging sau mișcări în cameră, menite să vă pună sângele în mișcare pentru o mai bună oxigenare a țesuturilor.
   Rotiți brațele, faceți genuflexiuni, câteva abdomene și veți vedea că vă simțiți alt om.

   Pentru a fi cât mai sănătoși este foarte important să rămâneți activi în fiecare zi.
   Numai practicând 20 de minute de exerciții în fiecare zi puteți să creșteți nivelul energiei dumneavoastră.
   Activitățile în care vă implicați zilnic vor oxigena organele corpului și mușchii datorită unei mai bune circulații sangvine.Acestea vor determina accelerarea metabolismului și arderea grăsimilor.
   Arzând mai multe grăsimi puteți să vă reduceți greutatea, câștigând în acest fel un surplus de energie.
   Având mai multă energie la dispoziție, corpul dumneavoastră va putea lupta contra stresului. Acesta este un factor deosebit de important în păstrarea stării de sănătate și poate avea diverse cauze: familia, cariera, starea financiară etc.Stresul poate duce la boală și durere deoarece cu cât aveți mai puțină energie, cu atât puteți lupta mai puțin cu toți factorii care se opun stării de sănătate.


   Masajul cu prosopul ud:
   La începutul zilei înmuiați un prosop de bumbac în apă fierbinte și stoarceți-l bine.Curățați-vă pielea cu mișcări scurte și energice începând de la picioare și urcând spre cap.Când prosopul s-a răcit, introduceți-l din nou în apă fierbinte.


   Nu uitați de duș:
   Petreceți câteva minute sub duș pentru a vă înviora sub apa călduță.Apoi începeți să alternați apa între cald și rece, dar evitați să vă supuneți și capul la aceste schimbări de temperatură pentru că vă va ameți.Aceste dușuri vor stimula circulația și vor permite sângelui să pătrundă adânc în țesuturi ducând cu el oxigen, glucoză și energie.Această tehnică nu este recomandată pentru toată lumea.Cei care suferă de tensiune mare sau au probleme cardiace, este b
ine să evite aceste dușuri alternative.

vineri, 25 septembrie 2015

Cu ce ne îmbrăcăm toamna?

   Vremea de afară ne face să renunțăm la rochițe vaporoase, pantaloni scurți sau costume de baie.
   Garderoba noastră trebuie reîmprospătată, așa că ar fi bine să știm și ce se poartă.
   Urmărind mariile colecții și creatorii de fashion, am ajuns la concluzia că în această toamnă se poartă cu precădere: alb, cafeniu, denim, împletituri, jachete.
   Desigur, acestea nu sunt literă de lege, fiecare este liber să îmbrace anumite piese și haine în funcție de preferințe.

   Stilul camuflaj:
   Stilul inspirat din look-ul militar și de camuflaj nu a dispărut de pe podium.
   Un amănunt important, deoarece amănuntele fac diferența: buzunarele, atât la jachete, cât și la pantaloni.
   Stilul army combină culori cum ar fi kaki, cenușiu și maro cu eternele alb și negru.

   Trendul rustic:
   Acest trend este din ce în ce mai puternic și tot mai multe persoane caută diferite astfel de piese vestimentare.
   Materialele sunt grele (catifea, piele întoarsă, piele).
   Culorile sunt naturale: bej, kaki, cafeniu, culoarea prunei, roșu bordeaux.
   Este indicată folosirea lor cu măsură: de preferat un singur obiect de inspirație rustică, excesul de imprimeuri și broderii etno ne-ar face să părem ca un pom de iarnă.



   Jachetele:
   Element indispensabil al garderobei de toamnă, sunt scurte (parka), din stofă de lână, din piele și, de preferat, cu blană naturală sau artificială sau cu guler tunică.
   Altă variantă sunt cele gen motociclist, din piele sau denim.

   Denimul:
   Cine ar fi crezut că vechea țesătură rezervată muncitorilor, cowboy-ilor și mai apoi curentului hippie, va deveni vedeta podiumurilor și a străzilor occidentale care dau tonul în modă?
   Piața internaționala si autohtonă a modei e plină de produse din denim: bandane, genți, cizme, mantouri, jachete cu sau fără blană, fuste și, bineînțeles, pantaloni, disponibili într-o mare varietate de croieli, nuanțe, prețuri.
   Încercați să nu vă îmbrăcați din cap până în picioare în denim, ci să combinați materialele între ele; cu denim, aproape orice combinație e posibilă.
   Cele mai șic combinații sunt cu lână (pulovere croșetate manual, eventual), bumbac, piele, piele întoarsa și stofe de lână.
   Combinațiile coloristice cele mai reușite ale denimului sunt cu alb, negru, roșu bordeaux și bej.

   Micuța rochie neagră:
   Este un must have al femeilor, iar atunci când apare o ocazie și veșnica întrebare: ”eu cu ce mă îmbrac”, rochia neagră este răspunsul.
   Combinați rochia pe care deja o aveți cu piese din celelalte trenduri sau cu o bijuterie elegantă și asortați un machiaj adecvat (nu tocmai de purtat pe stradă, dar măcar de încercat la petreceri și în cluburi: combinația buze roșii ca focul cu ochi accentuați puternic cu mascara neagră).

   Împletiturile:
   Unul din cele mai puternice trenduri promovează puloverele și vestele împletite, de preferat din lână groasă, largi, lungi, cu ochiuri mari.
   Culorile în top: alb și negru, urmate de cafeniu, bej, verde mușchi și gri.
   Tot în categoria împletiturilor intră și o noutate: fularele, cât mai groase, mai lungi și mai colorate.


joi, 24 septembrie 2015

Beneficiile cimbrului

   Cimbrul este o plantă anuală înalta de 10 până la 30 de centimetri.
   Tijele ramificate și difuze poartă frunze opuse, scurt pețiolate, lancelate, moi, de un verde cenușiu mat.
   Florile, care apar din iulie până în octombrie, sunt mici, albe, punctate cu roșu, destul de mici și grupate câte două sau trei la baza frunzelor din vârf.


   Cimbrul este stomahic, stimulator, vermifug, expectorant, antidiareic și antiputrid.
   I se atribuie chiar și proprietăți afrodisiace.


   Frunzele sunt părțile care se folosesc de la cimbru.

   Se consumă sub formă de infuzie: 10 minute (o linguriță de plantă la o cană).

   Denumirea latină a cimbrului: Satureia hortensis (familia labiatelor).

   Folosit în cazuri de digestie dificilă, de spasme și de fermentații intestinale, diaree, colită, paraziți intestinali, astm, bronșită, cimbrul servește la fel de bine și ca tonic general.
   O cană de infuzie după masă este de ajuns în cele mai multe cazuri.



   Această plantă este specifică regiunilor meridionale, necrescând la altitudine și preferă locurile aride, stâncoase, descoperite.
   Recoltarea se face în momentul înfloririi, în perioada în care parfumul e cel mai puternic.
   Se pune la uscat în pod sau la umbră, la o temperatură plăcută și ferit de umezeală.

   Are gust cald și aromat, amintind puțin de cel al lămâioarei.
   Cimbrul atrage și albinele, care fac din el o miere delicioasă.


   Planta este considerată ca fiind aromatică, ea se adaugă la brânza de vaci, la salate, la tocănițe, la vânatul fezandat.
   Funcția sa antiputridă face din el planta aromată preferată a celor care suferă de colită.

   Se mai folosește, împreună cu alte plante, la lichiorurile tonice și digestive.

ShareThis