sâmbătă, 26 septembrie 2015

Remedii pentru lipsa de energie

   Orice persoană poate avea perioade în care să se simtă fără chef, fără energie, mereu obosită și chiar pusă pe harță.Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, poate veți găsi în acest articol câteva idei și remedii care să vă ajute.

   Nu uitați să beți apă:
   Deshidratarea este un factor important în cazurile de scădere a energiei.Este bine să beți un pahar cu apă dimineața pe stomacul gol.Încercați să beți cel puțin opt pahare de apă zilnic.


   Faceți-vă siesta:
   Siesta de după-amiază este cunoscută în majoritatea țărilor latine de sute de ani.Energia corpului și puterea de concentrare tind să se micșoreze după ce servim masa, deoarece nivelul tensiunii sângelui în creier este mai mic pentru a ajuta procesul de digestie.Câteva minute de odihnă, aproximativ 20, vă vor revitaliza corpul și mintea.


   Suplimentați-vă dieta:
   Dacă aveți impresia că dieta dumneavoastră este deficitară în elemente nutritive, încercați să o suplimentați.Alegeți acele suplimente care contribuie la dieta dumneavoastră cu vitaminele și mineralele necesare.


   Oxigenul este o sursă importantă de energie:
   Încercați metodele yoga de respirație alternând respirația pe o nară și pe cealaltă pentru întărirea corpului.

   Începeți ziua cu acest exercițiu pentru a vă oxigena cât mai bine creierul și mușchii:
   Astupați nara dreaptă și inspirați ușor pe cea stângă până când simțiți că plămânii dumneavoastră sunt plini.Astupați ambele nări și țineți-vă respirația numărând încet până la 15.Eliberați nara dreaptă și astupați-o pe cea stângă și expirați ușor până simțiți că plămânii s-au golit.Inspirați ușor prin nara dreaptă și continuați tot așa, dar schimbați nările.Repetați de 10 ori acest exercițiu.




   Stați în poziție dreaptă și corectă:
   Specialiștii cred că o postură corectă ajută la sporirea curgerii energiei în corp.Imaginați-vă că sunteți un șiret atârnat de capul dumneavoastră.Ridicați-vă capul, stați drept și trageți-vă umerii în spate.Păstrați-vă spatele și abdomenul drept și mergeți așa.Încercați să conștientizați ceea ce simțiți și faceți o paralelă față de cum erați înainte.


   Apelați la aperitive:
   Uitați de ciocolată și încercați aperitivele care conțin carbohidrați: pâine prăjită, banane, adică surse de energie valoroase și la îndemână.Dacă simțiți nevoia să ronțăiți ceva, preferați fructele și legumele: mere, pere, fructe de sezon, morcovi, țelină.


   Încercați tehnicile de acupresură:
   Aici este vorba de presiunea pe care o exercită degetele pe corp.

   Încercați acest exercițiu:
   Frecați lobul urechii între degetul mare și arătător.Trageți de degetul de lângă degetul mare de la ambele picioare și apoi masați-l cu putere.

   Faceți multe exerciții fizice:
   Plimbați-vă în ritm alert, faceți jogging sau mișcări în cameră, menite să vă pună sângele în mișcare pentru o mai bună oxigenare a țesuturilor.
   Rotiți brațele, faceți genuflexiuni, câteva abdomene și veți vedea că vă simțiți alt om.

   Pentru a fi cât mai sănătoși este foarte important să rămâneți activi în fiecare zi.
   Numai practicând 20 de minute de exerciții în fiecare zi puteți să creșteți nivelul energiei dumneavoastră.
   Activitățile în care vă implicați zilnic vor oxigena organele corpului și mușchii datorită unei mai bune circulații sangvine.Acestea vor determina accelerarea metabolismului și arderea grăsimilor.
   Arzând mai multe grăsimi puteți să vă reduceți greutatea, câștigând în acest fel un surplus de energie.
   Având mai multă energie la dispoziție, corpul dumneavoastră va putea lupta contra stresului. Acesta este un factor deosebit de important în păstrarea stării de sănătate și poate avea diverse cauze: familia, cariera, starea financiară etc.Stresul poate duce la boală și durere deoarece cu cât aveți mai puțină energie, cu atât puteți lupta mai puțin cu toți factorii care se opun stării de sănătate.


   Masajul cu prosopul ud:
   La începutul zilei înmuiați un prosop de bumbac în apă fierbinte și stoarceți-l bine.Curățați-vă pielea cu mișcări scurte și energice începând de la picioare și urcând spre cap.Când prosopul s-a răcit, introduceți-l din nou în apă fierbinte.


   Nu uitați de duș:
   Petreceți câteva minute sub duș pentru a vă înviora sub apa călduță.Apoi începeți să alternați apa între cald și rece, dar evitați să vă supuneți și capul la aceste schimbări de temperatură pentru că vă va ameți.Aceste dușuri vor stimula circulația și vor permite sângelui să pătrundă adânc în țesuturi ducând cu el oxigen, glucoză și energie.Această tehnică nu este recomandată pentru toată lumea.Cei care suferă de tensiune mare sau au probleme cardiace, este b
ine să evite aceste dușuri alternative.

vineri, 25 septembrie 2015

Cu ce ne îmbrăcăm toamna?

   Vremea de afară ne face să renunțăm la rochițe vaporoase, pantaloni scurți sau costume de baie.
   Garderoba noastră trebuie reîmprospătată, așa că ar fi bine să știm și ce se poartă.
   Urmărind mariile colecții și creatorii de fashion, am ajuns la concluzia că în această toamnă se poartă cu precădere: alb, cafeniu, denim, împletituri, jachete.
   Desigur, acestea nu sunt literă de lege, fiecare este liber să îmbrace anumite piese și haine în funcție de preferințe.

   Stilul camuflaj:
   Stilul inspirat din look-ul militar și de camuflaj nu a dispărut de pe podium.
   Un amănunt important, deoarece amănuntele fac diferența: buzunarele, atât la jachete, cât și la pantaloni.
   Stilul army combină culori cum ar fi kaki, cenușiu și maro cu eternele alb și negru.

   Trendul rustic:
   Acest trend este din ce în ce mai puternic și tot mai multe persoane caută diferite astfel de piese vestimentare.
   Materialele sunt grele (catifea, piele întoarsă, piele).
   Culorile sunt naturale: bej, kaki, cafeniu, culoarea prunei, roșu bordeaux.
   Este indicată folosirea lor cu măsură: de preferat un singur obiect de inspirație rustică, excesul de imprimeuri și broderii etno ne-ar face să părem ca un pom de iarnă.



   Jachetele:
   Element indispensabil al garderobei de toamnă, sunt scurte (parka), din stofă de lână, din piele și, de preferat, cu blană naturală sau artificială sau cu guler tunică.
   Altă variantă sunt cele gen motociclist, din piele sau denim.

   Denimul:
   Cine ar fi crezut că vechea țesătură rezervată muncitorilor, cowboy-ilor și mai apoi curentului hippie, va deveni vedeta podiumurilor și a străzilor occidentale care dau tonul în modă?
   Piața internaționala si autohtonă a modei e plină de produse din denim: bandane, genți, cizme, mantouri, jachete cu sau fără blană, fuste și, bineînțeles, pantaloni, disponibili într-o mare varietate de croieli, nuanțe, prețuri.
   Încercați să nu vă îmbrăcați din cap până în picioare în denim, ci să combinați materialele între ele; cu denim, aproape orice combinație e posibilă.
   Cele mai șic combinații sunt cu lână (pulovere croșetate manual, eventual), bumbac, piele, piele întoarsa și stofe de lână.
   Combinațiile coloristice cele mai reușite ale denimului sunt cu alb, negru, roșu bordeaux și bej.

   Micuța rochie neagră:
   Este un must have al femeilor, iar atunci când apare o ocazie și veșnica întrebare: ”eu cu ce mă îmbrac”, rochia neagră este răspunsul.
   Combinați rochia pe care deja o aveți cu piese din celelalte trenduri sau cu o bijuterie elegantă și asortați un machiaj adecvat (nu tocmai de purtat pe stradă, dar măcar de încercat la petreceri și în cluburi: combinația buze roșii ca focul cu ochi accentuați puternic cu mascara neagră).

   Împletiturile:
   Unul din cele mai puternice trenduri promovează puloverele și vestele împletite, de preferat din lână groasă, largi, lungi, cu ochiuri mari.
   Culorile în top: alb și negru, urmate de cafeniu, bej, verde mușchi și gri.
   Tot în categoria împletiturilor intră și o noutate: fularele, cât mai groase, mai lungi și mai colorate.


joi, 24 septembrie 2015

Beneficiile cimbrului

   Cimbrul este o plantă anuală înalta de 10 până la 30 de centimetri.
   Tijele ramificate și difuze poartă frunze opuse, scurt pețiolate, lancelate, moi, de un verde cenușiu mat.
   Florile, care apar din iulie până în octombrie, sunt mici, albe, punctate cu roșu, destul de mici și grupate câte două sau trei la baza frunzelor din vârf.


   Cimbrul este stomahic, stimulator, vermifug, expectorant, antidiareic și antiputrid.
   I se atribuie chiar și proprietăți afrodisiace.


   Frunzele sunt părțile care se folosesc de la cimbru.

   Se consumă sub formă de infuzie: 10 minute (o linguriță de plantă la o cană).

   Denumirea latină a cimbrului: Satureia hortensis (familia labiatelor).

   Folosit în cazuri de digestie dificilă, de spasme și de fermentații intestinale, diaree, colită, paraziți intestinali, astm, bronșită, cimbrul servește la fel de bine și ca tonic general.
   O cană de infuzie după masă este de ajuns în cele mai multe cazuri.



   Această plantă este specifică regiunilor meridionale, necrescând la altitudine și preferă locurile aride, stâncoase, descoperite.
   Recoltarea se face în momentul înfloririi, în perioada în care parfumul e cel mai puternic.
   Se pune la uscat în pod sau la umbră, la o temperatură plăcută și ferit de umezeală.

   Are gust cald și aromat, amintind puțin de cel al lămâioarei.
   Cimbrul atrage și albinele, care fac din el o miere delicioasă.


   Planta este considerată ca fiind aromatică, ea se adaugă la brânza de vaci, la salate, la tocănițe, la vânatul fezandat.
   Funcția sa antiputridă face din el planta aromată preferată a celor care suferă de colită.

   Se mai folosește, împreună cu alte plante, la lichiorurile tonice și digestive.

miercuri, 23 septembrie 2015

Despre alimentația copiilor

   Mofturile la mâncare ale copiilor sunt o problemă cu care se confruntă mulți părinți.
   Începând de la vârsta de doi ani și până la pubertate, copilul adaugă anual 2, 3 kilograme la greutate și 6, 8 cm la înălțime.

   Schimbările corporale ce au loc în această perioadă nu sunt rapide ca în primul an de viață sau ca în adolescență.Însă, în copilărie apar dezvoltări semnificative la nivelul social, cognitiv și emoțional.
   Necesarul de energie variază, depinzând de metabolismul copilului, rata de creștere, activitatea fizica și dimensiunea corpului.Puțini părinți, mai ales dintre cei aflați la început de drum, cunosc acest lucru.Ei devin îngrijorați când copilul lor, care obișnuia să mănânce mult în copilarie, nu mai are acest obicei în adolescență.
   Alimentația copilului se adaptează vârstei și posibilității lui de masticare.
   Alimentele trebuie să fie proaspete și cât mai simplu preparate.
   Se impune schimbarea acestora zilnic, astfel încât copilul să fie atras de un preparat nou.
   Din meniul zilnic să nu lipsească laptele, carnea, legumele, fructele și făinoasele.
   Hrana se repartizează în trei mese principale și o gustare.

   “Cum îți crești copilul, așa îl ai!”, spune o vorbă din bătrâni.Asta este cât se poate de adevărat și gusturile alimentare sănătoase reprezintă obiceiuri care se formează încă din copilărie. 
   Orice părinte își dorește să aibă un copil inteligent, cu bun simț și descurcăreț.Însă, înainte de toate, fiecare își dorește un copil sănătos.Așa că trebuie ca fiecare părinte să își învețe copilul despre aceste obiceiuri sănătoase.



   Micul dejun trebuie să fie constituit din cereale cu un conținut ridicat de fibre, orez sau terci de ovăz, acesta menține constant nivelul zahărului din sânge și crește capacitatea de concentrare la școală.
   Pachețelul pentru școală trebuie să conțină sandvișuri cu pâine integrală, fructe proaspete, sucuri naturale de fructe, legume, alune, stafide, lapte cu un conținut scăzut de grăsime, iaurt și carne.
   Vizitele la magazinele unde se vând în special dulciuri trebuie limitate la o dată pe săptămâna, chiar mai rar.
   Exemplele bune din casă pot fi un stimulent pentru copil.De exemplu, o mamă preocupată de o greutate corporală normală și de o alimentație sănătoasă, îi va insufla fiicei sale sau fiului său, aceleași preocupări.

   Copiilor le place să fie consultați atunci când părinții le plănuiesc mesele.
   Dacă îți înveți copilul de la o vârstă fragedă principiile unei nutriții sănătoase, el va fi în stare să aleagă, de unul singur, pe măsură ce crește, alimentele sănătoase.
   În jurul vârstei de șapte ani, copiii își dezvoltă propriile preferințe pentru anumite alimente.Având deja aceste cunoștiințe minime despre nutriție, ei vor ști să facă o alegere corectă.  


   Acțiuni greșite ale părinților:

   Nu forțați copilul să mănânce ceva ce nu îi place.
   Nu îl obligați să termine de mâncat ce i s-a pus în farfurie.
   Nu vă folosiți de recompense “dulci” în schimbul “golirii” farfuriei: astfel se dezvoltă obiceiurile alimentare nesănătoase, care pot duce pe mai târziu la apariția unor afecțiuni cronice legate de stilul de viață (supraponderabilitate, obezitate, nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială și diabet zaharat tip 2).


   Nu dați copiilor următoarele alimente înainte ca aceștia să învețe să le mestece:
   * Legume crude, pot fi înlocuite cu ½ cană brânză sau iaurt.
   * Carne/pește/pui, pot fi înlocuite cu un ou sau 2 lingurițe de unt de alune sau 4, 5 linguri de legume gătite.
   * Pâine, o felie de pâine poate fi înlocuită cu ½ cană de spaghete, macaroane, tăiței sau orez. 


   Indicații generale:

   Suplimentele nutritive sunt binevenite mai ales când mesele devin neregulate sau când un copil este bolnav sau se recuperează în urma unei suferințe.
   Micronutrimentele adecvate îmbunătățesc funcția sistemului nervos, imunitar și endocrin.
   

   Specialiștii spun că nutrimentele care tind să fie în deficit sunt calciul, fierul, magneziul, zincul, vitamina B6 și vitamina A deoarece:
   * Calciul și magneziul asigură dezvoltarea oaselor și funcționarea mușchilor.
   * Vitamina A și zincul  întăresc sistemul imunitar.
   * Fierul asigură dezvoltarea mintală.
   * Vitamina C întărește sistemul imunitar și reduce durata răcelilor. 





luni, 21 septembrie 2015

Gimnastică după naștere? partea a doua

   Pentru a scăpa de kilogramele adunate în timpul sarcinii, aveți nevoie de voință și motivare.Primele trucuri și idei utile le puteți citi aici, iar astăzi vom completa primul articol.
   Desigur, după cum spuneam și în postarea anterioară, atunci când faceți gimnastică postnatală, este necesar să cereți sfatul medicului dvs., dar se impun și câteva sfaturi generale:

   Purtați un sutien adecvat care să vă susțină pieptul.
   Nu faceți exerciții care vă pot cauza probleme la piept, mai ales dacă alăptați.
   Faceți exercițiile după ce alăptați și nu înainte de alăptare, când aveți sânii plini de lapte și grei.
   Încercați să faceți exerciții trei sau patru zile pe săptămână.
   Dacă vi se taie respirația sau amețiți în timpul exercițiilor, încetiniți ritmul sau opriți-vă.
   Dacă observați vreo schimbare în scurgerile vaginale postnatale, cum ar fi o schimbare de culoare sau de consistență, consultați-vă imediat doctorul.Este posibil ca aceea gamă de exerciții efectuată să fie prea solicitantă.
   Nu vă așteptați la rezultate miraculoase într-un timp prea scurt.Multe femei întâmpină dificultăți în a pierde kilogramele în plus, imediat după naștere.Acordați-vă o perioadă mai mare, de aproape un an, pentru a reveni la dimensiunile pe care le-ați avut înainte de naștere.




   În cazul în care copilul dumneavoastră doarme foarte puțin în timpul zilei, veți găsi cu greutate timpul și energia necesare efectuării cu regularitate a unor exerciții fizice corespunzătoare.În acest caz, urmați indicațiile:

   Nu vă stresați prea mult dacă nu vă puteți acorda timpul necesar pentru gimnastica de întreținere.
   Faceți tot ce vă stă în putință, dar nu uitați că o să aveți mult mai mult timp pentru dvs. o dată ce copilul își va stabiliza programul de viață.
   Exercițiile pentru întărirea musculaturii abdominale și a bazinului pot fi efectuate și în timp ce vă îndeletniciți cu alte ocupații, fie că stați jos sau în picioare.
   Plimbați-vă mai bine copilul în cărucior, decât să ieșiți cu el în excursii scurte cu mașina.
   Procurați-vă programe și tutoriale cu exerciții fizice postnatale.
   Ar fi o idee bună să aveți și câteva filmulețe care oferă și programe scurte pentru gimnastica de întreținere (de circa 15-30 minute), pentru a nu fi nevoite de fiecare dată să vă găsiți o oră întreagă liberă pentru aceste exerciții.
   De fiecare dată, când cineva vă oferă ajutorul, de exemplu să stea cu copilul dvs., acceptați propunerea.Folosiți timpul respectiv pentru a face aceste exerciții, asta în cazul în care nu simțiți mai mult decât oricând nevoia de a dormi.
   Un regim alimentar sărac în calorii vă poate ajuta să scăpați de kilogramele în exces.Cereți sfatul doctorului sau nutriționistului dvs.

   Înainte de a începe un program de exerciții de recuperare postnatală trebuie să vă consultați întotdeauna doctorul.
   Nu este adevărată concepția potrivit căreia toate femeile care alăptează pierd în greutate.
   Nu va stresați prea mult dacă nu vă puteți acorda timpul necesar pentru gimnastica de întreținere, veți avea mai mult timp  pentru dumneavoastră când bebelușul își va stabiliza programul de viață. 


   Exercițiile care se recomandă proaspetelor mămici:
 

   * Mersul pe jos într-un ritm alert.
   * Înotul.
   * Exercițiile de aerobic în apă.
   * Yoga.
   * Exerciții aerobice cu impact scăzut asupra organismului.
   * Mersul pe bicicletă.

 

duminică, 20 septembrie 2015

Despre chimion

   Cunoscut din Antichitate pentru calitățile sale carminative, chimionul este un bun digestiv general.El facilitează și provoacă curgerea menstruației și activează secreția laptelui la femeile care alăptează.

   Chimionul este o plantă bianuală, înaltă de 30-100 cm; crește spontan, în general, pe pajiștile montane.
   Tijele sunt drepte, cilindrice, puternic striate, ramificate, ramurile fiind lungi și etalate.
   Frunzele sunt alterne, divizate în numeroase fâșii înguste și ascuțite.
   Florile sunt foarte mici, albicioase, dispuse în formă de umbreluță.
   Fructele sunt comprimate lateral, ovale și lunguiețe.


   Chimionul înflorește în al doilea an de la plantare, din luna mai până în luna iunie.
   Fructele sunt culese aproape coapte în lunile iulie-august.
   Se taie umbreluțele, se pun la uscat și se bat ca să se separe semințele.
   Cu un miros foarte aromatic și plăcut, gustul chimionului este puțin cam acid.
   După distilare, turtele care conțin 15% ulei și 20% proteine pot să fie în hrana animalelor.

   Denumirea latină a chimionului: Carum carvi (familia umbeliferelor), iar părțile care se folosesc sunt fructele.



   Se poate prepara sub formă de decoct slab de două minute, urmat de infuzie de 10 minute (o linguriță la o cană).

   O cană de infuzie se consumă după masă în cazuri de aerofagie, de indigestie și de spasme digestive, de fermentații intestinale, de menstruație dificilă, de insuficiență a laptelui la femeile care alăptează, de paraziți intestinali.

   Chimionul are efect antispastic și digestiv și la animale, de exemplu o linguriță de semințe sub formă de praf se poate da unui câine de mărime mijlocie (25 kg).

   În unele părți ale lumii, chimionul este un condiment deosebit de apreciat în bucătărie și este folosit la pregătirea multor bunătăți.
   În țările nordice, rădăcinile de chimion sunt consumate la fel ca morcovii, iar frunzele tinere se pun în salată.
   În Franța, semințele de chimion servesc drept condiment la supe, tocănițe, varză acră. Unele brânzeturi tari sunt presărate cu chimion.
   În Ungaria și Germania, chimionul se adaugă la produsele de patiserie, dar se folosește mai ales la fabricarea lichiorului de Kummel.


   Vă lăsăm mai jos și rețeta pentru lichiorul de Kummel, dacă doriți să o puneți în practică:

   - 30 g semințe de chimion,
   - 2 g semințe de anason,
   - 2 g flori de romaniță,
   - 2 g semințe de coriandru,
   - 2 bucăți coajă de lămâie
   - 1 litru de rachiu.
   Se pun plantele la macerat în alcool timp de o lună, agitându-se din când în când.Se strecoară și se adaugă 200 g de zahăr.



sâmbătă, 19 septembrie 2015

La ce ne ajută chimenul?

   Chimenul este o plantă anuală cu tijă înaltă, 30-50 cm, dreaptă și ramificată.
   Este netedă la bază și ușor păroasă în vârf, are frunze alterne, pețiolate, decupate în fâșii înguste, filiforme.
   Florile albe sau purpurii sunt grupate în inflorescențe terminale, formate dintr-un mic număr de raze (5-6).


   Este originar din Orient și preferă solurile argiloase, uscate și expuse la soare.
   Recoltarea se face în lunile mai-iunie, cu puțin înainte ca fructele să ajungă la maturitate.
   Tijele sunt uscate la soare timp de două-trei zile, apoi sunt bătute ca să se recupereze semințele.
   Fructele, de un galben arămiu, sunt alungite, striate, puțin ascuțite, amintind de cele ale mărarului, dar puțin mai voluminoase.
   Chimenul are un miros puternic și nu prea plăcut, iar gustul lui e aromatic.
   Este deseori confundat cu chimionul.





   Cuminium cyminum (familia umbeliferelor), este denumirea latină a chimenului și fructele sunt părțile care se folosesc de la această plantă.


   Chimenul este un aromatic foarte apreciat în arta culinară.
   Poate fi presărat pe pâine, precum și pe unele brânzeturi tari cărora le transmite un parfum delicios, facilitând în același timp și digestia.Arabii fac din chimen o pastă afrodisiacă, amestecându-l cu piper și miere.Este folosit de asemenea și la numeroase feluri de lichior.


   Chimenul este stomahic, carminativ, antispastic, se folosește prin aplicare, împotriva obstruării curgerii laptelui la femeile care alăptează.

   Se folosește infuzia obținută din 1 linguriță de fructe la o ceașcă de apă, în aerogastrie, aerofagie, gaze intestinale, digestii lente, dificile sau dureroase, ca stimulent al lactației, în enterocolite, în bronșite cronice, ca antiseptic și diuretic.
Pentru a obține infuzia, semințele se fierb 2-3 minute și se lasă apoi la infuzat pentru 10 minute.Se bea o cană de infuzie după masă.


   Împotriva obstruărilor curgerii laptelui, se face o pastă amestecând semințele de chimen sub formă de pudră cu puțină apă.Se întinde pe o cârpă fină amestecul obținut.Apoi se aplică pe sâni timp de două ore, zilnic.

ShareThis