joi, 31 martie 2016

Alergiile de primăvară

   Primăvara multe persoane se plâng deoarece strănută, le curge nasul, au ochii roșii, înlăcrimați și își simt gâtul inflamat.Dacă apar aceste simptome, clar este vorba despre o alergie.Aceasta este o reacție inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului față de anumite substanțe numite alergene.Expunerea la substanțele alergene, în mod normal inofensive, declanșează aceste simptome la persoanele alergice.Alergenele pot pătrunde în organism odată cu hrana, aerul inspirat, înțepătura insectelor sau simplul contact cu pielea.

   În general, afecțiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte și poate dispărea odată cu îmbătrânirea.Cu timpul poate antrena și alte afecțiuni precum oboseala cronică sau insomnia.

   Sistemul nostru imunitar are sarcina de a apăra organismul contra substanțelor străine precum bacteriile, virușii sau toxinele.Dar la persoanele alergice, acest sistem de protecție este prea eficient și percepe substanțele comune precum polenul florilor sau mucegaiul, drept periculoase.La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine pentru apărarea împotriva bolii) care se fixează pe anumite celule din țesut și din sânge și eliberează puternici agenți chimici, care circulând prin organism declanșează simptomele alergiei.
 

   Simptomele alergiilor sunt variate: ochi iritați și înlăcrimați, strănuturi, congestia și curgerile nazale și gât inflamat.Fiecare caz este deosebit, iar simptomele alergiei depind de locul în care se fixează anticorpii și unde se eliberează agenții chimici.Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronșite.Pentru pacienții predispuși, această alergie sezonieră se termină deseori prin crize acute de astm.

   Studiile au arătat că există o predispoziție genetică ereditară.Astfel că o persoană care are unul dintre părinți sau ambii atinși de o boală alergică, prezintă riscuri mai mari de a dezvolta ea însăși o asemenea maladie.




   Cauzele alergiilor:
   Responsabili sunt polenul florilor și praful.Astfel se disting trei tipuri de alergii sezoniere:
   Alergia de primăvară cauzată de polenul pomilor și arbuștilor: debuteaza la jumătatea lunii martie și se sfârșește în iunie.
   Alergia de vară cauzată de polenul graminatelor: gazon, fân, secară, porumb.
   Alergia de la sfârșitul verii cauzată de polenul ierbaceelor.

   Alergia oculară:

   Ochii reacționează la contactul cu alergenele.Reacția alergică poate afecta un singur ochi sau ambii, provocând înroșirea și mâncărimea sub pleoapă, lăcrimarea și sensibilitatea la lumină.La trezire, pleoapele sunt umflate și par lipite.Efectele alergiei oculare sunt extrem de neplăcute, iar în formele cele mai grave pot apărea deteriorări grave ale vederii.Intensitatea, durata și frecvența reacțiilor alergice sunt diferite de la o persoană la alta.Uneori alergia oculară este însoțită de rinită alergică.Există un număr de medicamente capabile să ajute rapid și eficient la înlăturarea efectelor alergiei oculare.Cel mai adesea, tratamentul constă în identificarea alergenului responsabil și evitarea contactului cu acesta, urmând administrarea medicamentelor prescrise de medic.

miercuri, 30 martie 2016

Spanacul

   Spanacul este deosebit de important într-o alimentație sănătoasă.

   Beneficiile spanacului:
   Întăritor în regimul alimentar al copiilor, bătrânilor și convalescenților: se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa principală.Dacă provoacă inapetență sau o ușoară stare de greață, se iau 1-2 felii de grapefruit sau lămâie.
 

   Folosit în depresii fizice și nervoase: se bea un pahar de suc de spanac în fiecare dimineață.În amestecul lăsat la macerat se pun și 2-3 vârfuri de cuțit de cimbru, iar macerarea se va face 4-5 ore.
 

   În pancreatită cronică, insuficiență pancreatică post-pancreatită: 100 ml suc proaspat și 30 grame polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.
 

   În caz de cancer: se folosește ca adjuvant; se beau 500 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.
 

   În scorbut, rahitism: se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.Un efect mai puternic va fi obținut dacă vom combina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spanac.
 

   În caz de anemie, demineralizare: se bea înaintea meselor principale o combinație de sucuri: 100 ml suc de spanac cu 100 ml suc de urzică.
 

   În caz de astm bronșic, diabet zaharat: se beau dimineața, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac.Cura este de minimum 30 de zile.
 

   În cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, palpitații, ateroscleroză: un pahar de suc de spanac pe zi.

   Contraindicații: Nu se recomandă consumul unor mari cantități de spanac în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamații intestinale.



   Sucul de spanac:
   Se poate prepara în mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare și manual.

   Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă, mai ales dacă spanacul nu este proaspăt cules sau dacă nu a avut apă suficientă în timpul vegetației, de aceea sunt preferate celelalte două metode.
   Prepararea manuală: Se taie două mâini de frunze de spanac cât mai fin posibil, apoi se adaugă peste frunzele tăiate 200 ml de apă (un pahar).După adăugarea apei, se face o amestecare cu o lingură de lemn, așa încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc.Se lasă la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.Zeama obținută va fi consumată imediat după filtrare, în timp ce frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc. 

   Prepararea cu mixerul: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat, două mâini de frunze de spanac tăiate.După ce spanacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară.Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
   Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferință dimineața.Pentru a-i îmbunătăți gustul (sălciu), la început se poate combina cu puțin suc de morcov și lămâie.

marți, 29 martie 2016

Metode pentru îmbunătățirea sănătății ficatului

   Dacă vreți să mâncați corect, îmbogățiți-vă dieta cu fructe și legume, iar ficatul dumneavoastră va funcționa mai bine și, implicit, veți observa o scădere în greutate.S-a constatat că anual mai multe persoane mor din cauza excesului de mâncare decât din cauza subnutriției.Ținta dumneavoastră trebuie să fie curățarea corpului și reîntinerirea întregului metabolism, nu neapărat scăderea în greutate.Slăbirea va apărea o dată cu îmbunătățirea funcționării ficatului.De ce să vă stresați observând încetineala cu care apare scăderea în greutate?
   Nu mâncați dacă sunteți stresați sau supărați deoarece în acest timp curgerea sângelui este direcționată de la intestine și ficat spre alte părți ale corpului.


   Atenție la uleiul pe care îl consumați, uleiul de măsline este foarte bun pentru ficat.Uleiul se găsește în multe alimente naturale: pește, semințe, nuci, măsline.Pentru salate este bine să folosiți uleiurile obținute prin presarea la rece, nerafinate, păstrate în sticle închise la culoare.Păstrați uleiul în frigider. 


   Întotdeauna aveți grijă să mestecați încet mâncarea pentru că procesul de digestie începe cu amestecarea salivei cu mâncarea în gură.În funcție de vârsta persoanei, producția acidului din stomac devine inadecvată pentru eficiența digestiei.Aceasta se poate redresa dacă, înainte de fiecare masă, veți bea un pahar de apă în care ați amestecat o lingură de oțet de mere.

   Obțineți-vă proteinele necesare din diverse surse, inclusiv legume.Dieta de curățare a ficatului conține carne de pui, pește și ouă.Proteinele se pot obține și din legume, cereale, nuci și semințe.Dintre legume cele mai bogate în proteine, fibre, acizi grași vitamine și minerale sunt: soia, fasolea, năutul, lintea.Semințele de linte, floarea-soarelui, susan și dovleac sunt o sursă excelentă de acizi grași, proteine și fibre.Nucile sunt foarte bogate în uleiuri nesaturate și trebuie consumate numai proaspete.Dacă ele au fost scoase din coajă și expuse la aer, uleiul lor devine rânced.Cumpărați nuci numai în coajă.


   Nu mâncați dacă nu vă este foame.Consumați cât mai multe fructe, legume, sucuri de fructe, salate și beți multă apă.Mulți oameni obișnuiesc să mănânce la ore fixe, indiferent dacă le este sau nu foame.În acest caz ficatul va munci din greu și va avea de suferit.

   Evitați constipația mâncând multe fructe și legume proaspete și bând multă apă.Evitând constipația veți evita creșterea și dezvoltarea organismelor nocive corpului.




   Beți 8-12 pahare de apă zilnic.Apa vă va ajuta să vă curățați ficatul și să reduceți greutatea corporală.Este bine să beți apă cu înghițituri mici și dese contra deshidratării.Evitați să consumați fluide în timpul mesei.

   Deoarece ficatul trebuie să filtreze și să distrugă orice bacterie sau virus care se găsește în mâncare, este bine să fiți foarte atenți la tot ce mâncați.Există multe organisme care pot afecta ficatul.Pentru a reduce acest risc, consumați numai alimente proaspete, evitați mâncarea care a fost reîncălzită, pâinea și carnea depozitate incorect.Multe alimente ambalate și procesate sunt tratate și conțin conservanți.O dată ce aceste alimente ajung în intestine, conservanții dispar și microbii încep să se dezvolte.Evitați în mod special carnea conservată.Verificați dacă la creșterea produselor vegetale pe care le consumați au fost folosite pesticide.Cumpărați numai produse care conțin ingrediente naturale și evitați alimentele care conțin conservanți, coloranți, îndulcitori și arome artificiale.

   Evitați consumul excesiv de zahăr.În mod special, zahărul rafinat va fi transformat de ficat în grăsime și colesterol care se va depune pe abdomen, în jurul organelor sau va duce la probleme cardiovasculare.Evitați îndulcitorii artificiali deoarece sunt toxici pentru ficat și pot cauza hipoglicemie.Dacă simțiți nevoia să consumați dulciuri, mai bine apelați la fructe proaspete sau uscate și miere.

luni, 28 martie 2016

Urzica

   Ce afecțiuni vindecă urzica:
   Anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor principale; în paralel, se consumă urzici fierte, ca hrană, minimum 200 grame/zi.
   Diabet zaharat: se fac cure îndelungate de suc de urzică: 500 ml, în reprize, dimineața.
   Hemoragii (pierderi mari de sânge menstrual, epistaxis, hemoragie nazală): se beau 200 ml suc înaintea meselor principale.
   Cancer: profilactic: o cură de trei săptămâni de zile, în care se consumă 500 ml de suc pe zi.Previne formarea tumorilor maligne.Ca tratament adjuvant se bea sucul obținut din frunze cât mai tinere.Este eficient mai ales în tratamentul cancerului gastric.
   Boli de rinichi și vezică: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineața, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra funcției renale.
   Hiperuricemie (concentrație crescută a ureei în sânge): extractele de urzică antrenează în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o eliminare renală abundentă a acestuia.Se fac cure de 21 de zile, în care se consumă 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.Pe perioada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudități în alimentație și, pe cât posibil, se va reduce consumul de carne, ouă, prăjeli.
   Amigdalite, gingivite, afte bucale: gargară cu suc.Aceste gargare făcute repetat pe parcursul unei zile au și efect dezodorizant (anihilează mirosul neplăcut).
   Hipotensiune, arterită sau alte afecțiuni vasculare: 200 ml de suc dimineața, înainte de micul dejun.


   Decoctul de urzici tinere:
   Mod de preparare: Se culeg 1/2 kg urzici tinere (părțile de sus, crude, nu cele dinspre rădăcină, care sunt mai lemnoase).Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare.Se pune un litru de apă la fiert și când clocotește se pun urzicile la opărit.Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi (ca spanacul fiert).Se lasă la răcit, apoi se storc în mâini.Sucul care se lasă, se pune într-o sticlă, din cantitatea dată trebuie să iasă circa un litru de suc.Decoctul de urzică astfel obținut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc culinar ca și spanacul.
   Administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml decoct, după care se mănâncă la o jumătate de oră o cantitate echivalentă din urzicile fierte.Apoi se poate începe masa propriu-zisă, cu mențiunea că este bine ca masa să înceapă cu crudități.
   Acest decoct are un efect depurativ și remineralizant extrem de puternic, fiind indicat în: boli de piele: acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse; anemie; hipocalcemie și hipomagnezie; hemoragii; hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent); convalescență; gută; tabagism; cancer (adjuvant); carii dentare; hemoroizi; obezitate; alergii; afecțiuni hepatice; gastrite datorate abuzului de tutun și cafea.
   Precauții: decoctul de urzică este foarte concentrat și are un efect foarte puternic, putând produce temporar stări de inapetență, ușoară greață.Pentru a elimina aceste simptome este util să fie băută, în paralel, o infuzie de chimen (o linguriță de semințe la o cană de apă în clocot) sau să fie consumate câteva coji de lămâie.





   Sucul de urzică:
   Preparare: Se taie două mâini de urzică (cât mai fin) și se adaugă peste frunzele tăiate 200 ml apă.Cu o lingură de lemn se freacă bine amestecul, astfel ca frunzele de urzică să lase cât mai mult suc.Se lasă acest amestec să stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.Zeama obținută va fi consumată imediat după filtrare.Frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc.
   Alt mod de preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunțirea, două mâini de frunze de urzică.După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune această pastă într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară.Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
   Modul de administrare este în funcție de afecțiunea tratată.
   Regulile generale care trebuie respectate sunt următoarele:sucul se bea pe stomacul gol, timp de un sfert de oră după consumarea sa, nu se mănâncă, pentru a "ajuta" tratamentul cu suc se va trece la o dietă echilibrată, fără prea multă carne, prăjeli sau alte alimente grele.

duminică, 27 martie 2016

Ce înseamnă un ficat sănătos? Dar unul bolnav?

   Chiar dacă sistemul imunitar protejează corpul nostru de multe pericole, ficatul este acela care protejează sistemul imunitar.

   Proasta funcționare a ficatului poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, oboseală cronică, dureri de cap, probleme digestive, alergii și alte suferințe. 

   Simptomele unui ficat suferind:
 

   Proastă digestie, balonări, greață în special după ce se consumă alimente grase, depuneri de grăsime în jurul abdomenului și constipație.Dacă vă treziți dimineața cu un gust neplăcut în gură sau cu limba încărcată, este clar că ficatul dumneavoastră are nevoie de ajutor.
   Proastă dispoziție, depresie, slabă putere de concentrare și memorizare.Dacă ficatul este leneș, o mare cantitate de toxine își vor găsi drumul spre sistemul circulator și pot afecta creierul.
   Manifestări ale unei alergii: febră, urticarii, eczeme și astm.
   Migrene.Din păcate medicamentele contra durerilor de cap pot afecta ficatul, pentru că el trebuie să prelucreze toate medicamentele.
   Tensiune arterială mare sau retenție de fluide.Acestea pot fi destul de greu de controlat cu ajutorul medicamentelor.
   Hipoglicemie sau un nivel instabil al zahărului în sânge.Un ficat bolnav poate cauza variații ale nivelului de zahăr în sânge, ceea ce duce, implicit, la oboseală, amețeală și nevoia de a consuma dulciuri.
   Intoleranță la alimentele grase și afecțiuni ale vezicii biliare.Dacă vă hrăniți cu multe grăsimi saturate, ficatul va încerca să le elimine din corp prin bilă și apoi prin intestinul subțire.Dacă ficatul nu funcționează corect el va produce multe săruri biliare care, în final, se pot acumula ca pietre.
   Sindromul oboselii cronice.O cauză a acestei stări poate fi căutată în consumul mare de grăsimi saturate și alimentația săracă în fructe și legume.
   Căldură excesivă a corpului care poate fi asociată cu transpirația.
   Intoleranță la alcool și anumite medicamente, cum sunt antibioticele.




   Mulți oameni se luptă de-a lungul întregii lor vieți cu greutatea în exces datorată unui metabolism încet.După ani de diete severe ei ajung la concluzia că nu există nici un remediu pentru boala lor.De cele mai multe ori se înșală.
   Studiile în domeniu au demonstrat însă că ficatul, care este organul cel mai important în metabolism, este cheia întregii probleme. 
   Excesul de greutate este un simptom al unei disfuncții a ficatului și prea puțin are de-a face cu numărul de calorii acumulate.
   Ficatul este principalul organ al corpului care are rolul de ardere a grăsimilor.Urmând o dietă de curățare a ficatului, metabolismul se va îmbunătăți cu pași repezi și grăsimile vor putea fi arse.Dimpotrivă, dacă veți continua să consumați alimente nepotrivite, ficatul va produce mai multă grăsime care se va depozita.Într-o mare măsură nu este vorba de cât mâncați, ci de ceea ce mâncați.Urmând o cură de curățare a ficatului, acesta va putea să ardă grăsimile și să-i reia rolul său în metabolism.Apoi, procesul scăderii în greutate devine natural, ușor și fără să presupună un efort particular din partea dumneavoastră.Nu va mai trebui să numărați caloriile și să vă înfometați.

sâmbătă, 26 martie 2016

Există sânii perfecți? partea a doua

   Am scris un prim articol despre sâni și despre cum sunt aceștia perfecți sau nu, aici.

   Sânii sunt deseori situați mai mult în imaginația femeilor.De aceea, o femeie mulțumită, împlinită are deseori sânii frumoși, pe care îi poartă ca o imagine a fericirii sale.
   O femeie cu o stare depresivă, neiubită, cu probleme multiple își va judeca sânii cu mai puțin optimism și seninătate.
   Sânul ideal este cel cu care o femeie se simte într-o perfectă armonie psihică și fizică.      


   Preocupările pentru îngrijirea sânilor datează de milenii.
   Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, frumusețea sânilor era menținută prin băi de fragi și extracte de placentă.Iar doamnele de Pompadour și Diana de Poitiers, ca și frumoasele Eladei, foloseau apă cu gheață.De exemplu femeile din Egipt, pentru a-și dezvolta sânii și a le conferi duritate, foloseau miez de pâine fasonat după forma dorită și aplicat călduț.Cleopatra era cunoscută pentru băile sale în lapte.
   Și în epoca noastră există o sumedenie de rețete pentru îngrijirea sânilor, parte dintre acestea fiind destul de asemănătoare cu cele din vechime.      


   Din estetica sânilor nu lipsesc vitaminele A, E, preparatele bazate pe aloe și avocado, la care se alătură masaje cu apă rece sau dușuri reci locale.Acestea reprezintă câteva dintre modalitățile de tonifiere ale pielii, în special, ale prevenirii rupturii ireversibile a fibrelor elastice.




   Sânii au tendința normală, naturală de a coborî cu timpul, datorită propriei greutăți, determinată de variațiile conținutului.
   O modalitate practicată de a stabili dacă s-a instalat ptoza este metoda creionului.Așezându-l la baza sânului, când sânul nu este în fază de cădere, de ptoză, creionul nu cade, ci dimpotrivă rămâne pe loc chiar dacă ridicăm mâinile.
   Este important de știut că greutatea sânilor nu este susținută de un mușchi sau de ligamente.Mușchii pectorali, deși sunt situați în apropiere, nu au o legătură directă cu sânii, fapt pentru care și femeile care fac body building, ca și majoritatea sportivelor de performanță, dansatoarelor profesioniste, au în general sânii mai puțin dezvoltați.Musculatura pectoralilor oferă doar imaginea unei plenitudini deasupra sânilor.Ca atare, singurul element de susținere este pielea.
   Sănătatea și elasticitatea pielii este garanția evitării ptozei (căderii) sânilor.Această piele cuprinde fibrele elastice fragile care, în mod natural, se alterează cu timpul.Ele sunt suprasolicitate când crește greutatea sânului.Deci, variațiile elementelor constitutive și modificarea greutății proprii sunt cele care conduc la aspectul îmbătrânit al sânilor.


   Pielea este singura asupra căreia putem acționa pentru a proteja și a încerca să întârziem îmbătrânirea.
   În cazul modificărilor din ciclu sau a celor din sarcină nu avem cum interveni.În schimb, putem evita regimurile alimentare așa-zise în acordeon, în care se succed slăbirile rapide cu îngrășările.Acestea determină distensii repetate ale pielii.De aici necesitatea menținerii unei diete corespunzătoare și în general a unui stil de viață nenociv.
   Tutunul și soarele în exces pot influența negativ pielea, alterând fibrele sale elastice.
   Chiar și joggingul la femeile care nu-și protejează sânii prin sutien determină întinderi nedorite ale pielii, datorită trepidațiilor.


vineri, 25 martie 2016

Cum ne poate ajuta păpădia?

   Dintre toate plantele de primăvară de la noi, păpădia este cel mai puternic drenor.
 

   Toți cei ce simt nevoia unei purificări, a unei ușurări a organismului, sunt sfătuiți să facă o cură cu păpădie proaspătă, care este o plantă atât de obișnuită, încât mulți nu pot realiza valoarea sa terapeutică deosebită
 

   Are o mare putere să curețe și să detoxifice sângele și organismul.
 

   Păpădia este căutată și folosită pentru rădăcină, flori, frunze și tije.
 

   Cea mai sănătoasă și puternică este păpădia culeasă din locuri curate, nepoluate, neerbicidate, aflate cât mai departe de aglomerațiile urbane sau de șosele.
 

   Cura cu păpădie durează cel puțin 14 zile.În cazul bolilor cronice, poate dura și 3-4 săptămâni.Fac excepție persoanele subponderale, anemice, cărora efectele drenoare puternice ale acestei plante le pot crea o anumită stare de slăbiciune.În boli cum ar fi diabetul, psoriazisul, anumite forme de cancer, cura cu păpădie se prelungește pe perioada mai multor luni, ea acționând ca un catalizator al proceselor de vindecare.
 

   Înainte ca păpădia să înflorească, se folosesc tijele cu boboci sau frunzele proaspete.Planta trebuie să fie consumată în ziua în care a fost culeasă, sau cel mult la 24 de ore după culegere, cu condiția să fi fost păstrată la rece (în frigider) și într-un ambalaj ermetic, așa încât să nu se deshidrateze.
   Dacă avem la dispoziție tulpini proaspete, se administrează șase asemenea tije pe zi (câte două înaintea fiecărei mese), care se mestecă bine înainte de a fi înghițite.
   Dacă avem la dispoziție frunze, se consumă o mână de frunze proaspete (circa 50 grame) pe zi, în reprize, înainte de fiecare masă.Frunzele se taie mărunt și se consumă ca atare, fără nimic altceva, mestecându-le bine înainte de a le înghiți.Timp de un sfert de oră de la administrarea păpădiei nu se consumă nici un fel de aliment.



 

   Ce afecțiuni vindecă păpădia:
   Cei care se confruntă des cu sinuzite, rinite, indigestie, hipoaciditate, bronșite, bronșite astmatiforme este bine să-și curețe organismul cu păpădie.În acest scop, ei vor consuma dimineața întreaga cantitate de păpădie prescrisă și până la prânz nu vor consuma decât sucuri naturale de fructe și legume.
   Boli de ficat: hepatită, hepatită cronică, ciroză hepatică.
   Diabet: se urmează cure de lungă durată; în cazul persoanelor cu o greutate corporală peste cea normală, doza putând fi dublată.Are atât efecte directe de scădere a glicemiei, cât și un efect de stimulare a funcției pancreatice.
   Diskinezie biliară, litiază biliară, colecistită, dispepsie, constipație, obezitate, acnee, varice, hemoroizi, ateroscleroză.
   Cancer, deși nu a putut fi pus în evidență principiul activ anticancerigen al păpădiei, experimentele au dovedit acțiunea binefăcătoare a acestei plante, în cazul cancerului intestinului gros, al rectului și în cazul cancerului hepatic.
   Reumatism cronic, erupții alergice, psoriazis, dermatoze rebele la alte forme de tratament.

   Nu se cunosc, deocamdată, contraindicații ale curelor cu păpădie.

ShareThis