miercuri, 30 martie 2016

Spanacul

   Spanacul este deosebit de important într-o alimentație sănătoasă.

   Beneficiile spanacului:
   Întăritor în regimul alimentar al copiilor, bătrânilor și convalescenților: se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa principală.Dacă provoacă inapetență sau o ușoară stare de greață, se iau 1-2 felii de grapefruit sau lămâie.
 

   Folosit în depresii fizice și nervoase: se bea un pahar de suc de spanac în fiecare dimineață.În amestecul lăsat la macerat se pun și 2-3 vârfuri de cuțit de cimbru, iar macerarea se va face 4-5 ore.
 

   În pancreatită cronică, insuficiență pancreatică post-pancreatită: 100 ml suc proaspat și 30 grame polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.
 

   În caz de cancer: se folosește ca adjuvant; se beau 500 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.
 

   În scorbut, rahitism: se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.Un efect mai puternic va fi obținut dacă vom combina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spanac.
 

   În caz de anemie, demineralizare: se bea înaintea meselor principale o combinație de sucuri: 100 ml suc de spanac cu 100 ml suc de urzică.
 

   În caz de astm bronșic, diabet zaharat: se beau dimineața, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac.Cura este de minimum 30 de zile.
 

   În cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, palpitații, ateroscleroză: un pahar de suc de spanac pe zi.

   Contraindicații: Nu se recomandă consumul unor mari cantități de spanac în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamații intestinale.



   Sucul de spanac:
   Se poate prepara în mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare și manual.

   Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă, mai ales dacă spanacul nu este proaspăt cules sau dacă nu a avut apă suficientă în timpul vegetației, de aceea sunt preferate celelalte două metode.
   Prepararea manuală: Se taie două mâini de frunze de spanac cât mai fin posibil, apoi se adaugă peste frunzele tăiate 200 ml de apă (un pahar).După adăugarea apei, se face o amestecare cu o lingură de lemn, așa încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc.Se lasă la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.Zeama obținută va fi consumată imediat după filtrare, în timp ce frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc. 

   Prepararea cu mixerul: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat, două mâini de frunze de spanac tăiate.După ce spanacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară.Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
   Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferință dimineața.Pentru a-i îmbunătăți gustul (sălciu), la început se poate combina cu puțin suc de morcov și lămâie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis