marți, 10 noiembrie 2015

Sfecla roșie

   Sfecla roşie provine din specia spontană întâlnită în vecinătatea Mării Mediterane şi de pe tărmul Oceanului Atlantic.Acţiunea sa este bine cunoscută încă din antichitate.

   Acţiune farmaceutică: nutritivă, laxativă, aperitivă, răcoritoare, energizantă, antianemică, mineralizantă, anticancerigenă, hipotensoare, întăreşte imunitatea organismului, luptă pentru refacerea sângelui, foarte utilă şi în leucemii dar şi alte tumori.
   Extern este cicatrizantă, dezinfectantă, bactericidă destul de puternică.
   Este utilă în tratamentele cancerului în toate formele limitând dezvoltarea tumorilor prin oprirea multiplicării celulelor canceroase.
   Are proprietatea de a distruge şi o serie de microorganisme, reechilibrează şi reglează sistemul nervos al întregului organism şi este uşor hipotensivă.
   Nu este indicată diabeticilor.


   Denumiri populare: napi de mâncare, napi roşii, râpă, sfeclă de borş, sfeclă de masă, ţigle roşii, ţuică.

   Compoziţie chimică: hidraţi de carbon, betaină, asparagină, acid glutamic, vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, PP, acid folic, biotin, zaharuri, oligoelemente, săruri minerale.

   În tradiţia populară: sucul din rădăcină rasă pe răzătoare şi stoarsă se bea dimineaţa pe nemâncate pentru curăţirea sângelui. 



   Preparare: se rade fin şi se consumă crudă, minimum 30 g de 3 oi pe zi.
   Sucul din sfeclă se poate consuma câte 200 ml de trei ori pe zi.Se va începe prin a consuma o cantitate de 50 ml o dată pe zi apoi treptat în funcţie de toleranţa individuală se va mări cantitatea de sfeclă până se va ajunge la 200 ml de trei ori pe zi.
   În cazul cancerului sau altor afecţiuni este foarte utilă împreună cu morcov, castraveţi, salată, pătrunjei,  etc.
   Este bine să se facă o cură de minimum 6 luni cu câte 100 ml de 3 ori pe zi minimum.Se va amesteca cu castraveţi şi morcovi, eventual mere în cazul cancerului.


   Sfecla fiartă sau coaptă îşi pierde o serie dintre proprietăţi.

   Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni bucale, afecţiuni  biliare, afecţiuni cardiace, afecţiuni hepatice, afecţiuni renale, afecţiunile splinei, artrită, anemie, astenie fizică şi nervoasă, avitaminoze, cancer,  colită, constipaţie, convalescenţă, demineralizare, dischinezie biliară şi stomacală, enterite, gripă, hemoroizi, hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, insomnii, litiază urică, menopauză, migrene, scurgeri vaginale, tuberculoze,  viroze.


luni, 9 noiembrie 2015

Cum ne ajută pătrunjelul?

   Consumarea pătrunjelului proaspăt este folositoare la orice vârstă, căci mărește imunitatea la bolile infecțioase, fiind recomandat mai ales în caz de epidemii. 
   Pătrunjelul conține uleiuri eterice, carotin, vitamina C, flavonoide etc.
   S-a demonstrat că în meniul persoanelor care au atins vârste respectabile, printre celelalte verdețuri și crudități, pătrunjelul ocupă un loc de cinste.

   Pătrunjelul este folosit și în cosmetică, datorită conținutului ridicat de vitamina A, numită și vitamina frumuseții.
   Pătrunjelul albește, tonifică și hrănește pielea.Pentru aceasta se folosește infuzia de frunze verzi de pătrunjel, cu care se șterge fața, dimineața și seara.
   Din o lingură de frunze proaspete și bine spălate, apoi mărunțite, amestecate cu o lingură de lapte bătut, se prepară o mască pentru albirea tenului.Se aplică acest amestec pe față și se lasă 20 de minute, apoi se îndepărtează cu apă curată, puțin călduță.


   Pătrunjelul combate mirosul supărător de ceapă și usturoi, este suficient să ronțăim câteva frunzulițe verzi și mirosul supărător dispare. 


   Trebuie remarcat faptul că supele și mâncărurile înăbușite cu mult pătrunjel sunt foarte folositoare pentru bolnavii de hipertensiune, pentru cei cu edeme datorate afecțiunilor cardiace sau renale, ca și în cazul calculilor renali, gutei și în numeroase alte afecțiuni.



   Câteva frunzulițe zdrobite alină usturimile și mâncărimea în cazul ciupiturilor de insecte: albine, viespi, țânțari, păianjeni, diminuând și inflamațiile produse de acestea.

   Infuzia de pătrunjel se obține din două lingurițe de frunze proaspete de pătrunjel, tocate mărunt, peste care se toarnă 500 ml apă clocotită.Se lasă o oră, apoi se strecoară. Se bea de trei ori pe zi câte o ceșcuță înainte de masă.

   Sucul de pătrunjel este extrem de util în procesele de asimilare a oxigenului, precum și în menținerea stării si funcțiilor normale ale glandei tiroide și a suprarenalelor.
   Sucul de pătrunjel sau pătrunjelul verde, consumat ca atare, stimulează funcționarea tractului digestiv, este un bun diuretic folosit, mai cu seamă, în hipertrofia de prostată.
   Este folosit ca diuretic, ca stimulent al poftei de mâncare, dar și pentru normalizarea ciclului menstrual, îmbunătățirea respirației și a ritmului cardiac.
   Totodată, pătrunjelul este foarte eficient în bolile de ochi, inclusiv ca remediu în cataractă.
   În aceste situații se bea suc proaspăt de pătrunjel, amestecat cu suc de morcov, țelină și cicoare.
   O combinație eficientă este și amestecul de suc de spanac, salată și pătrunjel.
   Din frunzele proaspete de pătrunjel se obține sucul cu ajutorul unui storcător electric.Sucul astfel obținut se bea câte 1-2 lingurițe la o jumătate de ceașcă de lapte proaspăt sau amestecat în 1-2 linguri de smântână, de trei ori pe zi, cu 15-20 minute înainte de masă.

   Nu se vor lua niciodată doze mai mari de 60 g suc de pătrunjel fără a fi amestecat cu alte componente!
 

   Infuzia din semințe de pătrunjel se prepară turnând peste o linguriță de semințe zdrobite de pătrunjel o ceașcă de apă clocotită.Se macerează 8 ore, se strecoară și se bea în cursul unei zile, în porții mici.

duminică, 8 noiembrie 2015

Despre refluxul gastro-esofagian

   Prima parte a acestui articol o veți găsi aici.

   Cum se poate preveni refluxul gastro-esofagian:
 

   Metodele care includ prevenirea apariției refluxului gastro-esofagian sunt: menținerea unei greutăți corporale constante; evitarea consumului prea mare de prăjeli și alimente grase, ciocolată, alcool, cafea și produse pe bază de roșii; renunțarea la fumat; după ce ați mâncat așteptați două sau chiar trei ore înainte să vă întindeți.     

   Cum se tratează refluxul gastro-esofagian:
   
   Medicamentele:
 

   Tratamentul medical are ca scop principal neutralizarea conținutului acid al stomacului care irită esofagul.
   Antiacizii sunt eficienți în tratarea simptomelor ușoare, dar nu sunt suficienți pentru a înlătura simptomele mai grave.
   În general, medicii prescriu în primul rând pentru acest tip de afecțiune medicamente care au capacitatea de a reduce acidul gastric din stomac (exemplu: ranitidină).




   Modificarea modului de viață:
   O importantă etapă a tratamentului refluxului gastro-esofagian constă în crearea unor modificări apropiate stilului de viață.
   Încercați pe cât posibil să eliminați alimentele și băuturile suspecte de reducerea eficacității funcționale a sfincterului, la fel ca și alimentele care irită esofagul deja iritat, ca sucurile din fructe, roșile, ceapa și piperul. 
   Fracționați-vă mesele în mai puține părți de hrană și evitați să mâncați cu două sau trei ore înainte de culcare.În acest fel îi permiteți stomacului să se golească parțial și se va reduce cantitatea de acid prezentă în stomac înainte de culcare.
   Dacă este cazul, încercați să slăbiți pentru a ușura simptomele asociate RGE prin diminuarea presiunii exercitate asupra abdomenului.
   Purtați haine lejere.
   Renunțați la fumat, ceea ce îi permite sfincterului să recapete tonusul.
   Când stați întinși în pat, ridicați-vă capul cu ajutorul mai multor perne, permițând gravității să reducă cantitatea de acid care trece din stomac în esofag, iar astfel atenuați arsurile din stomac.
   S-a constatat faptul că mestecarea gumei micșorează arsurile de stomac.Acest lucru este probabil datorat producerii excesive de salivă, care neutralizează o parte din acidul conținut în esofag.


   Chirurgia:
   Chirurgia este necesară unui număr mic de persoane care suferă de refluxul gastro-esofagian, refractare la modificările modului de viață și la medicamente.Intervenția chirurgicală are ca scop mărirea presiunii în partea inferioară a esofagului.


sâmbătă, 7 noiembrie 2015

Beneficiile trandafirilor

   Aceste frumuseți care ne încântă cu parfumul lor deosebit se întâlnesc în majoritatea grădinilor și parcurilor din întreaga lume.
   Multe parfumuri conțin în compoziția lor petale de trandafiri.
   Acest parfum a fost și mai este folosit în apa de baia datorită efectelor lui relaxante.


   Ceaiul din petale are o larga utilizare: 
   Ceaiul din petale uscate de trandafiri poate fi folosit împotriva durerilor de cap, a crampelor cauzate de menstruație si nevralgii. 

   Apa de trandafiri a fost cunoscută din cele mai vechi timpuri ca un astringent utilizat în cosmetică.
   Poate fi folosită și ca antiseptic, iar dacă este utilizat în curele intrne, poate funcționa și ca un laxativ slab. 




   Să nu uitam de minunatele dulcețuri de trandafiri ale bunicilor noastre, gustoase și parfumate.

   Petalele de trandafir și măceșele folosite în salate:
   Petalele pot fi mâncate ca atare sau în salate.
   Turcii foloseau măceșele pentru a prepara gemuri și diverse dulciuri tradiționale, iar dintr-o combinație de fructe și petale se poate face un interesant oțet pentru salate care se poate păstra pentru o vreme.


   Măceșele sunt o comoară de vitamina C:
   Măceșele sunt foarte bogate în vitamina C.
   Ele conțin în cantitate mare vitamine esențiale și ceaiul făcut din ele, dacă fructele sunt proaspete, este un remediu pentru răceală și gripă.
   Din păcate mai mult de jumătate din valoarea lor se pierde prin uscare.
   Majoritatea furnizorilor de măceșe presate vă vor spune că vitamina C tablete pe care o cumpărați este produsă din măceșe, în care acestea sunt foarte bogate.

vineri, 6 noiembrie 2015

Preparate energizante

   Cocktail de fructe uscate, macerate la rece:

   Ingrediente: Fructe de cătină, măceșe, coacăze, coacăze negre, fructe de păducel, stafide, smochine și curmale uscate și tăiate cât mai mărunt.
   Preparare: Fructele se mărunțesc cât mai fin cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea sau prin tăiere cu cuțitul.O lingură din acest amestec se pune într-o cană cu apă și se lasă să macereze 8 ore (de seara până dimineața).
   Administrare: Maceratul se bea dimineața, adăugând o linguriță de miere.La sfârșit, se consumă și pasta delicioasă care rămâne pe fundul cănii.Ideal ar fi să faceți o cură de minimum 21 de zile, în care să consumați în fiecare dimineață doar acest preparat și, eventual, după o jumătate de oră, fructe proaspete ori sucuri de fructe.
   Indicații: Rețeta le este recomandată astenicilor, persoanelor supraponderale, cu țesut adipos în exces, celor cu probleme cardiace și vasculare.O ceașcă din acest elixir risipește somnul greu de dimineață, ne împrospătează și ne dă o stare de vioiciune.
   Contraindicații: Nu există.


   Bomboane energizante cu polen de albine:

   Ingrediente: 2 lingurițe polen, 2 linguri miere lichidă, miezul de la 10 nuci dat prin mașina, 1 linguriță de fulgi de grâu, un vârf de cuțit de pulbere de busuioc.
   Preparare: Cele 2 linguri de miere se amestecă cu polenul până se omogenizează (polenul poate fi măcinat cu râșnița electrică de cafea pentru ca amestecul să fie mai omogen); se adaugă pe rând fulgii de grâu, miezul de nucă și busuiocul.Totul se amestecă foarte bine.În final, trebuie să rezulte o pastă foarte groasă, care se poate modela sub forma unor mici sfere.În cazul în care compoziția este prea subțire, se mai adaugă fulgi de grâu; dacă este prea groasă, se adauga miere în plus.
   Administrare: Se iau două bomboane înainte de fiecare masă sau atunci când avem de făcut eforturi mari.Copiii sub 6 ani vor lua maximum una-două bomboane pe zi, cu condiția să nu facă un alt tratament cu polen de albine.
   Indicații: Acest remediu inedit este indicat în toate formele de astenie, precum și pentru stimularea activităților intelectuale.În cazul când acesta taie pofta de mâncare, se administrează între mese.În ciuda gustului delicios, în cantitățile indicate nu îngrașă, ci din contră, ajută la normalizarea greutății corporale.
   Contraindicații: Acest remediu este contraindicat în afecțiunile hepatice grave sau aflate în fază acută.Se va folosi cu precauție de cei care au alergie la polen sau la miere.




   Lăptișorul de matcă:


   Conservare: Cea mai bună conservare a lăptișorului de matcă se face prin amestecarea cu miere.Proporția lăptișorului de matcă este de 2%, adică 2 grame de pastură în 100 grame de miere lichidă.
   Administrare: Se pare că doza cea mai potrivită de întreținere, recomandată fără nici un fel de rezervă, indiferent de persoană, este de 2 mg pe zi.Această doză este bine tolerată de organism, nu dă dependență și nici efecte secundare.
   Indicații: Lăptișorul de matcă este un remediu excelent în anemie.Administrarea zilnică de lăptișor de matcă se asociază foarte bine cu curele de reîntinerire, având efecte rapide.Lăptișorul de matcă influențează puternic activitatea psihică.După doar 12 zile de tratament, se pot constata efecte clare de ameliorare a stării interioare.Datorită efectelor sale stimulative și energizante, lăptișorul de matcă ajută la depășirea stărilor de inerție, de apatie, care pot apărea primăvara.În plus, s-a observat la acest produs apicol o puternică acțiune antibacteriană.
   Contraindicații: Pentru doza prescrisă mai sus, nu se cunosc.

joi, 5 noiembrie 2015

Dietă pentru suplețe

   Luni:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 200 ml suc de roșii cu o lingură suc de lămâie și 100 g orez fiert, fără unt.
   Cina:150 g legume fierte și pasate și o linguriță de ulei, 100 g pește cu spanac fiert și ardei grași.
 

   Marți:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 200 g salată verde cu roșii și nuci, 80 g paste cu legume fierte.
   Cina: 200 g morcovi, spanac și dovlecei fierți, 200 g pui la grătar.
 

   Miercuri:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 80 g orez cu o linguriță de cașcaval, 200 g salată verde cu o linguriță de ulei.
   Cina: 200 g legume la grătar, 50 g brânză degresată cu o felie pâine integrală.
 

   Joi:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 150 g brânză degresată cu 200 g mămăligă.
   Cina: o porție supă de ceapă, praz și țelină, 200 g friptură vită la grătar.



 

   Vineri:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 200 g salată verde cu o linguriță de ulei, 80 g paste cu suc de roșii și busuioc proaspăt.
   Cina: 200 g legume la grătar și 150 g pește la cuptor.
 

   Sâmbătă:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 200 g salată de morcovi și țelină cu o linguriță de ulei, 80 g orez cu mazăre.
   Cina:  150 g legume fierte și pasate și o linguriță de ulei.
 

   Duminică:
   Mic dejun: o cafea fără zahăr sau ceai.
   Prânz: 200 g salată de roșii, 100 g spaghete cu suc de roșii.
   Cina: o porție de cremă de morcovi, 50 g brânză degresată și ceapă verde și pătrunjel.


miercuri, 4 noiembrie 2015

Napul

   Denumiri populare: broajbe, ciuş, colză, curechi chinezesc, curechi de câmp, hordal, napi curecheşti, napi de mirişte, napi de vară, napi sălbatici, pere de pământ, rapiţă, rapiţă colţă, rapiţă de câmp, rapiţă măruntă, rapiţă sălbatecă, ripac, turnep, tuş.
 

   În tradiţia populară: frunza se punea pe tăieturi, răni, buboaie.
   Cu nap ras, prăjit în ulei, se făceau legături la obrinteli, gâlci.La gâlci se puneau şi frunze crude, sub ureche.
   Ras pe răzătoare şi prăjit în untură de porc ori undelemn se punea la udmă.
   Copt şi ras se punea la “frânt”.
   Cu cataplasme de nap tocat, ceapă şi grăsime de porc se oblojeau femeile de durere de pântece.Cu decoctul de nap se mai făceau spălături la bolile femeieşti.
 

   Compoziţie chimică: rădăcina conţine peste 80% apă, proteine, grăsimi, extracte neazotate, sulforafan, indoli, betacaroten, celuloză, arsen, sodiu, potasiu, calciu, fosfor, iod, fier, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, E.
 

   Valoare energetică 29 K\cal.\100g.
 

   Frunzele conţin apă 88%, proteine, grăsimi, extracte neazotate, celuloză, săruri minerale, vitamine.
 

   Acţiune farmaceutică: prin vitaminele pe care le conţine, sulfuran, indoli, este foarte util în lupta cu cancerul.
   Are proprietăţi diuretice, dizolvant uric, efecte expectorante, depurativ.
 

   Se foloseşte la următoarele afecţiuni: abcese, acnee, angină pectorală, bronşite, cistite, degerături, enterite, furuncule, gută, litiază urică, tuse, tratamente cosmetice.


 

   Preparare:       
 

   O lingură de pulbere de rădăcină se va pune în 250 ml apă clocotită.Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară.Se bea întreaga cantitate în prize mici pe parcursul întregii zile în afecţiunile de mai sus.
 

   100 g rădăcini se taie în felii şi se vor pune într-un litru de apă sau lapte, care se fierb pentru 20-30 minute.Se strecoară şi se va face gargară sau se foloseşte extern.
 

   Rădăcină proaspătă sau uscată se va pune cataplasmă caldă pentru a se colecta mai repede puroiul şi a ajuta la coacerea lui mai rapidă.
 

   Două linguri de rădăcină se pun la 1 litru de apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară.Se dau în cazurile constipaţiei cronice sau pentru potolirea tusei chiar cronice şi persistente.Se poate pune şi 1 linguriţă de seminţe de gutui în acest caz.

ShareThis