La începutul secolului al XV-lea, când europenii au debarcat pe pământurile mexicane, aztecii i-au servit cu o băutură minunată, denumită cacao.După dispariția statului aztecilor (anul 1521), conchistadorii au pus stăpânire pe rețeta de pregătire a acestei băuturi.În secolul al XVII-lea, din Spania băutura a ajuns în sudul Italiei și în Olanda.În anul 1615, cacaoa fierbinte a fost încercată de regele Franței Ludovic XIII. În următorii 40 de ani, de această băutură scumpă s-au putut bucura doar nobilii.
Totul începe de la arborele de cacao tropical, în care se găsesc boabele de cacao cu miez alb.Fructele arborelui de cacao au un gust foarte amar, dar numai din ele se face cunoscuta ciocolată.Cum se face acest lucru, este un secret profesional al maeștrilor care stăpânesc arta de a prelucra boabele.
Mai întâi de toate, prin așa-numita fermentație se înlătură gustul amar al miezului.După aceea, boabele care conțin între 50 și 60% unt de cacao se pun la uscat, se prăjesc și se pisează.În masa obținută se adaugă zahăr, adesea lapte și se presează pentru a deveni o pastă.Papilele gustative sunt foarte mici, dimensiunea lor nu depășește 8-10 microni, de aceea numai ciocolata moale este percepută de ele ca foarte dulce.
Gurmanzii francezi cheltuiesc anual pentru cumpărarea produselor din ciocolată sume impresionante de bani.Numai în ajunul Crăciunului în Franța se consumă 36.000 de tone de bomboane, ceea ce depășește de patru ori greutatea Turnului Eiffel.
13% dintre franțuzoaice socotesc ciocolata un medicament împotriva depresiilor.În medie o singură persoană consumă până la 6 kilograme de ciocolată pe an.
Cei mai mari iubitori de ciocolată din Europa Apuseană sunt elvețienii și nemții.Pe an ei consumă mai mult de 9 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor.
Desfătarea începe încă de când ambalajul foșnitor este desfăcut.În acel moment omul salivează gândindu-se la plăcerea care îl așteaptă.Această reacție crește la vederea minunatului baton de ciocolată de culoare maro închis, împărțit în pătrățele.Savurarea pe îndelete a bucățelelor de ciocolată ne trezește un sentiment de plăcere care se transformă într-unul de fericire, foarte asemănător extazului.
Ciocolata nu este numai un produs dulce minunat, ci și un tezaur de săruri minerale, dintre care un loc important ocupă magneziul, cel care reglează schimbul de celule în organismul uman.Pe lângă aceasta, în ciocolată se mai găsesc stimulatori care înlătură oboseala, care vă ajută să scăpați de stres și depresie.
Cu toate acestea, trebuie obligatoriu să folosim ciocolata în mod rațional.De exemplu, potrivit statisticilor, câteva mii de englezoaice care au mâncat în exces ciocolată, suferă de obezitate, depresii, își pierd interesul pentru sexul opus.Acestea sunt niște femei instabile din punct de vedere psihic, capabile să mănânce într-o zi patru-cinci ciocolate.
Acest produs dulce conține substanțe psihosomatice: teobromină, cofeină, teofilină.Consumarea ciocolatei determină sentimentul de plăcere, pentru că stimulează secreția endorfinelor cerebrale (hormoni produși de hipofiză, care au proprietăți anesteziante).Recăpătarea forțelor pe care o simt oamenii imediat ce au mâncat ciocolată este legată necondiționat de cantitatea glucidelor, care intră în compoziția sa.Astfel se explică acțiunea tonifiantă a ciocolatei.
Dupa părerea nutriționiștilor, ciocolata tonifică foarte bine sistemul nervos central, datorită conținutului în teobromină, o substanță care prin calitățile sale este apropiată de cofeină.În acest mod, o bucată de ciocolată te ajută să înlături senzația de somn și oboseală.Ciocolata te energizează, te ajută să lupți cu stresul, stimulează dorința sexuală.În afară de aceasta, ea poate fi socotită un antidepresiv.Toate acestea datorită substanței numită triptofan, care influențează secreția de serotonină (hormonul bunei dispoziții).Feniletamina, care este de asemenea prezentă în ciocolată, alungă starea psihică proastă.Tocmai de aceea foarte mulți oameni caută ciocolata în momentele de epuizare sau emoții puternice.
Enigma acestui produs constă nu numai în componența sa chimică, ci și în psihologia umană.Gustul dulce este însoțit întotdeauna de amintirile din copilărie: de aceea, probabil, mâncând ciocolată, ne simțim atât de bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu