marți, 7 iulie 2015

Ardeiul iute

   Ardeiul iute este originar din America Centrală și de Sud, iar acum este cultivat în întreaga lume.Primele consemnări ale acestei plante într-un document au apărut în 1493, o data cu călătoriile lui Columb. 

   În scurt timp ardeiul iute a ajuns să fie cunoscut ca mirodenie în întreaga lume.În afara utilizărilor lui în bucătărie, ardeiul iute mai este cunoscut și ca plantă decorativă și nu în ultimul rând pentru proprietățile lui vindecătoare.


   Ardeiul iute este un stimulent antiseptic care conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten. 

   El poate regulariza curgerea sângelui, întărește inima, arterele și nervii. 


   Dacă vreodată simțiți cum se apropie gripa, consumați puțin ardei iute pentru a îndepărta simptomele neplăcute.Proprietățile curative ale ardeiului vor stimula circulația care vă va ajuta să transpirați.


   În medicină cel mai utilizat este ardeiul din varietatea cayenne deoarece are o importanță medicinală mărită.
 

   Ardeiul iute conține capsaicină, care are proprietatea de a reduce durerile și inflamațiile.

   Medicina populară consemnează utilizarea ardeiul iute contra durerilor de urechi la copii. 



   Medicina chinezească ne spune că dacă poftiți la mâncăruri condimentate este un semn că suferiți de afecțiuni pulmonare.Acest lucru se poate explica având în vedere deficitul de oxigen din țesuturi indus de reducerea capacității funcționale a plămânilor bolnavi.Condimentele iuți activează circulația sangvină și, drept urmare, aportul de oxigen.Poate fi vorba și de o insuficiență cardiacă, pentru a căror ameliorare organismul solicită aceste produse.

   După ghimbir, ardeiul este foarte căutat pentru digestie, dar gătit poate crea, alături de alimentele condimentate, arsuri, iritații ale sistemului digetiv sau chiar ulcere.


   Tinctura de ardei iute poate fi utilizată contra alcoolismului:
   Se mărunțesc 2-3 ardei iuți și se amestecă cu 100 ml alcool.Se lasă la macerat 14 zile la temperatura camerei, agitându-se din când în câțnd, după care se filtrează.Se administrează câte 5-10 picături de tinctură de ardei iute la un litru de alcool, de preferință cel mai căutat de persoana alcoolică.După un timp, dacă alcoolicul va coopera, va apărea aversiunea față de băutură.


   Utilizările externe ale pudrei de ardei iute:

   Sub formă de pudră, ardeiul iute poate fi utilizat și extern pentru videcarea rănilor deoarece pudra de ardei iute uscat se presupune că are cele mai mari proprietăți vindecătoare.Uscând ardeiul iute se pare că acizii care cauzează efectele negative sunt eliminați.
Aplicând o fâșie subțire din această pudră pe zona afectată, ea va curăța rana făcându-și imediat efectul.

   O altă utilizare externă a ardeiului iute este în cazul congestiei sinusurilor.Adăugați puțină pudră de ardei iute intr-un pahar cu apă și trageti încet pe nas pe fiecare nară în parte.Astfel vă puteți elibera de congestie și veți scăpa de infecție.Nasul înfundat se mai poate desfunda dacă inspirați în dreptul unui ardei iute tăiat.

   Această plantă este cunoscută pentru vindecarea infecțiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminând durerile și abcesele.Puneți pe periuța de dinți puțina pudră de ardei iute și spălați-vă așa cum procedați de obicei.Această operație este benefică pentru gingii, iar dacă faceți  gargară cu o soluție de ardei iute, aceasta este foarte benefică în cazul durerilor de gât.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis