duminică, 31 martie 2013

Tenul deshidratat

   In postarea de astazi as dori sa va prezint o problema care nu este greu de recunoscut si cu care avem de-a face destul de des, si anume deshidratarea tenului.

   Pielea ta arata ca si cum ar fi arsa, ai o senzatie de ten iritat cu pete rosiatice si linii uscate? Textura este una aspra, dura, chiar cu denivelari? Simti chiar o mancarime suparatoare, ce devine dureroasa? Daca raspunsul este da macar la una din aceste intrebari, inseamna ca pielea ta este deshidratata, ca sufera si ca trebuie sa iei masuri.Acest fapt are ca urmare o piele intinsa, solzoasa, linii artificiale, imbatranire prematura, asa ca este necesar sa iei masuri rapide si eficiente.



   Sa vedem acum care sunt cauzele deshidratarii, astfel incat sa stim sa ne ferim de ele sau sa le reducem.
   Prima si cea mai importanta este o ingrijire necorespunzatoare.Un demachiant care lasa pielea extrem de curata sau intinsa, nu este foarte indicat, deoarece hidratarea si sebumul functioneaza doar impreuna.Sapunul, cu proprietatile sale alcaline, este un facor care duce la acelasi rezulatat - deshidratare.
   Anumite boli pot genera o deshidratare interna puternica, ceea ce afecteaza si epiderma.Ca exemplu putem aminti tratamentele pentru raceala si gripa, diureticele si cortizonul.
   O alta cauza este si un  tratament puternic, aplicat pe suprafata pielii, impotriva acneei, de exemplu.Peroxidul de hidrogen, acidul retinoic, peroxidul de benzoil sunt doar cateva din substantele cu care incercam sa luptam contra cosurilor, dar au ca efect deshidratarea severa.
   Expunerea la soare fara protectia adecvata, ne usuca pielea si ii dauneaza, transferul de umiditate fiind afectat.
   O dieta stricta sau un aport excesiv de sare, sunt si ele cauze ale deshidratarii, iar cafeaua are un efect deshidratant  puternic impotriva pielii.
   Dusurile fierbinti ne ajuta in lupta cu sebumul aflat in exces la nivelul pielii, dar afecteaza capilarele si induc deshidratarea.O masura ce poate fi luata, ar fi spalarea fetei, separat, cu apa calduta.
   Fumatul este direct raspunzator pentru strangerea sangelui in capilare, formarea ridurilor si aparitia deshidratarii.Fluxul de umiditate si de nutritie la nivelul celulelor nu mai este la nivel optim, dar putem ajuta pielea renuntand la fumat si inlocuind tigarile cu un consum cat mai mare de lichide.
   Factorii de mediu, cum ar fi aerul conditionat si incalzirea artificiala duc la umiditate redusa, adica deshidratare, iar sauna, vantul si poluarea fac parte din aceeasi categorie de factori nocivi.


   Pe timp de iarna este putin mai greu sa ne hidratam corespunzator si de aceea avem nevoie de mai multe produse speciale menite sa ne ingrijeasca tenul.In aceasta perioada este mai bine sa renuntam la produsele care contin alcool, pentru ca pielea si asa sensibila, se poate usca.Putem folosi produse ce au in compozitie alcoolul cetilic, stearilic sau cetearilic, ele nefiind asa agresive.
Putem apela la o crema sau un ser suplimentar, sau chiar la un ulei cum ar fi uleiul din nuca de cocos, cel de macese, (inmoaie pielea si contine vitamina A si C), sau de jojoba (este cel mai apropiat de sebumul natural al pielii).

Pe timp de vara, dusmanul cel mai mare este soarele, deoarece expunerea prelungita ne face sa pierdem foarte multa apa si pielea devine uscata si fara viata.Trebuie consumata apa cat mai multa, cel putin 2 l pe zi, lichide cat mai multe: ceaiuri si sucuri de fructe.Dupa doar cinci zile de consum marit de lichide, se vor observa diferente remarcabile in aspectul pielii, aceasta devenind lucioasa si neteda.Ceaiul negru sau cafeaua se pot inlocui cu sucul de lamaie si inainte de expunerea la soare ar trebui sa consumam doua pahare de apa.Expunerea nu se face direct in razele cele mai fierbinti, nu in intervalul orar cel mai periculos, nu fara crema cu protectie solara, palarie de soare si ochelari de soare.
Alimentele pe care le consumam, sa nu contina prea multa sare si sa nu fie prajite, sa avem in alimentatie multe fructe si legume proaspete.O solutie preparata din zahar, sare, suc de lamaie si apa plata ne poate ajuta foarte mult.In doi litri de apa se dizolva o lingura de zahar si una de sare, se stoarce o lamaie si solutia obtinuta se pune la frigider unde se pastreaza pe parcursul zilei.Se consuma un pahar la fiecare ora.

Pe langa aceste sfaturi trebuie sa tinem cont de demachiantul folosit, sa fie unul non-spumant, care sa nu elimine lipidele din piele, sa nu utilizam sapun pe fata, sa avem un prosop pontru exfolierea manuala, sa aplicam lotiune hidratanta pe baza de ulei de buna calitate, sa folosim crema cu factor de protectie de cel putin SPF 15.

Sa nu uitam ca un ten deshidratat si uscat se agraveaza odata cu inaintarea in varsta, pielea produce mai putin sebum, iar celulele moarte nu sunt eliminate foarte des.
Solutia este sa determinam factorii care ne afecteaza, sa ii eliminam si sa avem grija sa aplicam ceea ce ni se potriveste in functie de pielea noastra si de gravitatea deshidratarii.
 


 
  
   
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis