vineri, 24 iulie 2015

Dietă de vară

   Iată un regim care vă va ajuta să pierdeți 3-4 kg într-o lună, astfel încât să nu va epuizați organismul și să vă asigurați în același timp și necesarul zilnic de proteine, glucide, lipide și vitamine.Dieta prezentată asigură aproximativ 1500 calorii pe zi și este astfel alcatuită încât să permită realizarea unei activități fizice și intelectuale normale.

   Luni:
   Dimineața: lapte 250 ml, miere 20g, pâine 30g, unt 5g, șuncă 50g.
   Ora 10: fructe 200g.
   Dejun: cremă de legume 300 ml, pui fript 100 g, salată de castraveți 100 g, pâine 20 g, fructe 100 g.
   Ora 16: iaurt 250 g, biscuiți 30 g.
   Cină: sufle de pește, lapte de pasăre.

   Marți:
   Dimineața: lapte 250 ml cu cacao, unt 5g, pâine 30g, miere 30g.
   Ora 10: cartofi copți 100g, unt 10g.
   Dejun: supă cremă de legume 200 ml, friptură la grătar 200g, sote de legume 100g, jeleu de fructe 100g.
   Ora 16: suc de fructe 150 ml, ou fiert.
   Cină: pește rasol 150g, garnitură de legume 100g, compot de fructe 200 ml.

   Miercuri:
   Dimineața: ceai cu zahăr și lămâie, unt 5g, pâine 30g, telemea 50g, o roșie.
   Ora 10: brânză de vaci 100g.
   Dejun: supă cu găluște, musaca de dovlecei cu carne, gelatină de fructe 100g.
   Ora 16: un fruct.
   Cină: salată de crudități, șnițel de pui 100g, compot de fructe 200 ml. 




   Joi:
   Dimineața: lapte 250ml, pâine 30g, unt 5g, cașcaval 50g, o roșie, miere 20g.
   Ora 10: ouă umplute cu brânză de vaci 100g.
   Dejun: cremă de dovlecei, pui 100g cu roșii și salată verde 100g, fructe 200g.
   Ora 16: suc de fructe 100g.
   Cină: mămăliguță 200g cu brânză 50g și smântână 25g, grătar de pui 100g cu sote de legume 150g, fructe 150g.

   Vineri:
   Dimineața: cafea cu lapte 250ml, pâine 40g, unt 5g, șuncă 50g.
   Ora 10: brânză de vaci. 200g.
   Dejun: supă de pasăre, friptură de pui 100g, salată de castraveți 100g, fructe 200g.
   Ora 16: orez cu lapte 250g.
   Cină: piure de spanac, mușchi de porc cu legume, compot de fructe 200ml.

   Sâmbată:
   Dimineața: ceai cu zahăr și lămâie, crenvuști 100g, pâine 20g.
   Ora 10: fructe 200g.
   Dejun: ciorbă de roșii, antricot 100g cu legume, jeleu de fructe 150g.
   Ora 16: pasta de ou 50g cu pâine 20g.
   Cină: dovlecei umpluți cu brânză de vaci, pește rasol 100g, sote de legume 100g, fructe 200g.

   Duminica:
   Dimineața: lapte 250ml, pâine 20g, unt 5g, miere 30g.
   Ora 10: omletă din albuș.
   Dejun: grătar 150g, cartofi natur 150g, salată verde 100g, tartă de fructe.
   Ora 16: iaurt, biscuiți dietetici 30g.
   Cină: sufle de brânză de vaci 30g, salată de crudități 100g, fructe 250g.

joi, 23 iulie 2015

Colesterolul, o problemă gravă?

   Tot mai des ascultăm discuții și indicații legate de colesterol, despre riscurile la care ne expunem atunci când colesterolul este mărit.Să detaliem puțin acest subiect:

   Nivelul crescut al colesterolului contribuie la creșterea incidenței accidentelor vasculare și a numărului de infarcturi cardiace.Cu alte cuvinte, inima pompează sânge prin intermediul unor vase sanguine numite artere.Acest sânge transportă oxigenul vital și nutrienții necesari țesuturilor și organelor întregului corp.Atunci când nivelul colesterolului crește peste limita normală și pentru perioade îndelungate, acesta se depune ca o ceară pe pereții interiori ai arterelor și reduce sau blochează circulația sanguină.
   Organele care primesc sânge de la aceste artere au de suferit, deoarece nu primesc suficient oxigen și nutrienți, cât ar avea nevoie.
 

   Colesterolul provine din două surse: cel mai mult se produce în ficat, prin transformarea diverșilor nutrienți, în special grăsimi saturate.Din moment ce toate animalele își produc propriul colesterol, cealaltă parte din colesterolul uman provine direct din consumul produselor animaliere.Acest colesterol este absorbit în intestine și se adaugă la cel produs de ficat.Este cunoscut faptul că o dietă bogată în grăsimi saturate conduce la creșterea producției de colesterol din organism.Așadar, prin reducerea cantității de grăsimi din dieta se poate menține nivelul colesterolului sanguin total în limite normale.     

   La rândul lor, grăsimile pot fi saturate și nesaturate.
   Cel mai simplu mod prin care le putem deosebi este aspectul lor: grăsimile saturate se solidifică sau rămân solide la temperatura camerei, iar cele nesaturate sunt lichide în aceleași condiții. 


 

   Pentru a se reduce colesterolul sanguin total este necesar să se limiteze aportul grăsimilor saturate.Grăsimile saturate se găsesc în special în carne și lactate făcute din lapte nedegresat.Grăsimile nesaturate (mono-nesaturate și poli-nesaturate) se găsesc în principal în plante și conduc în mai mică măsură la creșterea colesterolului total.
 

   Există evidențe experimentale că grăsimile mononesaturate (uleiul de măsline) chiar ajută la scăderea colesterolului sanguin.Exista o serie de grăsimi vegetale care se comportă ca și cele saturate: uleiul, nuca de cocos și untul de cacao (component al ciocolatei) și care trebuie evitate.Pe etichetele alimentelor se întâlnește adesea termenul de grăsimi vegetale hidrogenate.Hidrogenarea este un proces chimic prin care uleiurile vegetale sunt solidificate la temperatura camerei și care sunt, deci, saturate.
   Aceste grăsimi hidrogenate sunt folosite la producerea snacks-urilor și margarinelor.Prin urmare, grăsimile, în general, trebuie reduse în dietă, însă cele saturate trebuie excluse din alimentația zilnică.
 

   Practic, este necesar să se urmeze un program alimentar sărac în colesterol și care să aibă următoarele obiective:
- scăderea cantității de grăsimi saturate din dietă;
- scăderea nivelului de colesterol;
- limitarea sodiului din alimentație;
- creșterea cantității de fibre și carbohidrați complecși;
- scăderea aportului caloric zilnic, dacă e necesară ajungerea la o greutate corporala sănătoasă.
 

   Din punct de vedere practic, se impun o serie de modificări ale stilului de viață și mai ales de alimentație:
   

   Trebuie limitate zahărul și alcoolul.Ele nu furnizează mulți nutrienți, dar aduc multe calorii.Își aduc deci contribuția la creșterea colesterolului prin creșterea în greutate.Un organism supraponderal conține în exces grăsimi saturate.
   

   Anumite obiceiuri, cum ar fi fumatul și sedentarismul, pot mări riscul unor afecțiuni cardiace.Fumatul ar trebui abandonat, iar exercițiile fizice (20-30 de minute, de 3 ori pe săptămână) ajută la reducerea nivelului colesterolului și previn construirea depozitelor de colesterol.Tot mișcarea duce și la reducerea stresului, un alt factor de risc important în cazul bolilor cardiovasculare.
   

   Trebuie consumat des pește, de cel puțin 3 ori pe săptămână.Anumiți pești marini și oceanici cum ar fi macroul, somonul, heringul, tonul, conțin un ulei numit acid gras Omega-3.Acesta contribuie la menținerea unui nivel scăzut al colesterolului în sânge. Suplimentele pe bază de ulei de pește nu sunt totuși recomandate pentru că aduc prea multe calorii.
   

   Sunt de evitat alimentele cu conținut ridicat de sodiu.Anumiți pacienți cu nivel de colesterol mare au și tensiune arterială mare.Prin reducerea sodiului, se poate păstra tensiunea în limite normale.Sarea de masă este 50% sodiu.Sodiul este de asemenea un ingredient în multe alimente procesate.Se recomandă citirea etichetelor și alegerea numai a produselor care nu conțin mai mult de 300mg de sodiu într-o porție.Verdeața și mirodeniile pot fi folosite în locul sării pentru a da gust mâncărurilor.Nu trebuie folosiți înlocuitorii sării decât la recomandarea medicului.
   

   Trebuie crescută cantitatea de carbohidrați (paste, semințe, cartofi) consumată.Ca și grăsimile, sunt o excelentă sursă de energie, dar fără efectul negativ pe care grăsimile îl pot avea asupra organismului.Dar, din nou, trebuie citite cu atenție etichetele produselor de patiserie, prăjiturilor sau biscuiților.De multe ori, pentru producerea acestora se folosește ulei de cocos, ulei de palmier sau grăsimi hidrogenate.
   

   Consumați 20-30 de grame de fibre în fiecare zi.Alimente cum ar fi legumele, cerealele integrale, orezul brun, merele, căpșunile și morcovii, trebuie consumate pentru că ele conțin fibra solubilă.Aceasta ajută la scăderea colesterolului din sânge.

miercuri, 22 iulie 2015

Să obținem energie!

   Ți se pare că ai parte de tot mai multe zile proaste, că nu mai ai energie și că totul îți merge pe dos?Haideți să aflăm cum putem trece peste astfel de stări, cum să învingem lipsa de energie și cum putem să ne încărcăm bateriile.

   Oxigenul este factorul esențial în obținerea energiei.Exercițiile fizice ajută la o mai bună oxigenare a țesuturilor și măresc rezistența organismului.Sporturi ca înotul și ciclismul sau mersul pe jos vă obligă să respirați mai profund.Propuneți-vă să vă faceți timp măcar pentru una dintre aceste activități, dedicându-le cel puțin 20 de minute pe săptămână. 

   Exercițiile de respirație pot avea un efect asemănător.Încercați, de exemplu, următorul exercițiu energizant, inspirat din practica yoghină: trageți încet aer în piept, spunându-vă în minte „inspir energie“, și, apoi, expirați, spunându-vă „mă eliberez de stres“.Repetați de trei, patru ori. 


   Energia este produsă zilnic în fiecare celulă a corpului, după ce mâncarea digerată se transformă în „combustibil“.Daca mâncați prea mult zahăr, grăsimi sau alimente gătite, organismul va fi lipsit de o substanță esențială, glicogenul, ceea ce va avea ca efect lipsa energiei și o stare de oboseală.De aceea, este preferabil să consumați cât mai des produse bogate în substanțe organice.În lipsa lor, alegeți alimente proaspete, crude și naturale.Mâncați pâine de graham, orez negru nerafinat, turtă sau terci de ovăz, legume și caise uscate, pentru a vă asigura un nivel de energie stabil. 



   Poziția corpului trebuie să fie corectă, cu spatele drept deoarece o pozitie greșită a corpului îngreunează respirația și afectează circulația și tonusul. 

   Dacă vă simțiți balonați după masă, este mai bine să mâncați puțin și des, decât să vă umpleți excesiv stomacul.Încercați, de asemenea, să faceți o scurtă plimbare de zece minute după fiecare masă, ajută enorm digestia și sporește energia.
 

   Somnul este un factor esențial în păstrarea energiei.Este momentul în care corpul se reface, dând timp celulelor suprasolicitate să se reîncarce.Studii recente arată că pierderea a doar cinci ore de somn (într-o singură noapte sau pe o perioadă mai lungă de timp) are ca efect reducerea numărului de anticorpi produși de organismul uman.
   În concluzie, cât ar trebui să dormim?Răspunsul este diferit de la om la om, dar media este de șapte ore și jumătate.Încercați să dormiți același număr de ore în fiecare noapte.„Recuperarea“ la sfârșit de săptămână a acestor ore pierdute are doar un efect de moment. 

   Vă puteți înviora foarte repede, mirosind o batistă pe care ați picurat esență de lămâie sau de portocală. 

   Dacă vă simțiți fără chef de viață dimineața puneți câteva picături de lămâie sau de ulei volatil de bergamota pe burete atunci când faceți dușul de dimineață. Și, dacă suportați, faceți un duș energizant cu apă călduță spre rece.
   De asemenea, puteți lua o gustare ușor de digerat si energizantă, cum ar fi banane, unt de arahide cu pâine din făină integrală sau o linguriță de miere de albine.  


   Multe persoane beau cafea pentru a rezista la oboseală.Nimic rău în asta, atâta timp cât nu exagerăm.Ceașca cu cafea de dimineață care ne ajută să începem ziua în forță nu face rău nimănui, dar mai multe căni cu ceai sau cafea pe parcursul unei zile pot afecta activitatea creierului, slăbind puterea de concentrare.
 

   Se pare că persoanele care nu beau cafea se descurcă mai bine la examene, fiindcă se pot concentra pe perioade mai lungi de timp.Cafeina distruge echilibrul apei în organism.Beți, zilnic, cel puțin 2 litri de lichide pentru a hidrata organismul și a-l ajuta să funcționeze la capacitate maximă.

marți, 21 iulie 2015

Ce facem după o operație estetică?

   Chirurgia plastică implică adesea proceduri medicale riguroase și îndelungate, iar faptul că e facută din rațiuni estetice nu face operația mai puțin serioasă.
   Cu toate că anestezia generală implică anumite riscuri pentru o parte mică a oamenilor, care pot suferi reacții alergice sau pot chiar muri, în zilele noastre, complicațiile sunt foarte rare.

   Dar, de fiecare dată când chirurgul lucrează cu bisturiul, apare riscul unor complicații.Procedurile sunt adesea invazive, putând provoca durere, răni, umflături și chiar cicatrice permanente.Recuperarea poate dura destul de mult, iar viteza și gradul de vindecare a rănilor nu pot fi prezise cu exactitate.

   Pentru orice tip de operație, chirurgii vă vor da instrucțiuni despre cum să vă pregătiți.Vă vor sugera anumite diete și anumite programe de exerciții și vă vor avertiza în legatură cu fumatul.Fumatul este factorul cel mai probabil care ar putea întârzia vindecarea rănilor.El poate provoca mai multe umflături și cicatrice și, de asemenea, probleme cu anestezia.De aceea, ar trebui să renunțați la fumat cu două-trei săptămâni înainte de operație și să nu mai fumați nici după operație atât cât puteți.




   Aspirina și produsele care conțin aspirină, care subțiază sângele, trebuie evitate cu două săptămâni înainte de operație, pentru a micșora cantitatea sângerărilor. 


   De asemenea, dacă pentru moment suferiți de vreo infecție a pielii, operația trebuie amânată pentru a evita răspândirea infecției în tot corpul.

   Ulterior, trebuie să mențineți ridicată acea parte a corpului care a fost operată (folosind o pernă pentru partea de sus a picioarelor și un scaun pentru picioare), pentru a evita drenajul fluidelor și sângerarea.Dacă e vorba de față și sâni, trebuie să dormiți în capul oaselor, iar dacă e vorba de coapse sau stomac, trebuie să folosiți un obiect strâns pe corp, care are același efect de oprire a sângerării.

   În cele mai multe cazuri, este bine să aplicați gheață sau comprese cu ulei de măsline și, astfel, reduceți sângerarea și umflăturile.
 

   Cicatricele sunt agravate de căldură, mișcări exagerate sau întinderi, de lumina soarelui, asa că, cu cât veți evita mai mult acești factori, cu atât cicatricele se vor estompa mai ușor.  

   Aplicând în mod delicat unt de cacao sau alte substanțe hidratante, veți reduce roșeața sau decolorarea cicatricelor.

   Lucrul cel mai important care trebuie reținut este că, chirurgii plasticieni nu sunt magicieni.Ce-i drept, au specializări medicale înalte, pricepere și cunoaștere în domeniu, dar nu sunt deținătorii unor baghete magice.Ei pot schimba felul în care arătați, și astfel pot schimba felul în care vă priviți pe dumneavoastră, dar e puțin probabil să schimbe felul în care vă privesc ceilalți sau oricare alt aspect al vieții dumneavoastră.



















luni, 20 iulie 2015

Cura cu pepene roșu

   Miezul pepenelui roșu este un cocktail de apă, aproape 95% și zaharuri naturale, cu un gust aromat și extrem de favorabil, condimentat cu o multitudine de substanțe miraculoase cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopină (o substanță cu efect antioxidant și reglator imunitar), de aici rezultă și proprietățile sale terapeutice), iar conținutul mare de apă îl recomandă pentru tratamentul rinichilor, cât și al aparatului urinar.
 

   Cu excepția persoanelor cu insuficiență renală, tuturor celor care suferă de rinichi le este recomandată în perioada de vară-toamnă, dacă este posibil și în celelalte sezoane de iarnă-primavară, o cură de pepene roșu de minimum zece zile în fiecare lună.

   Enzimele și acizii organici conținuți mai ales în apropierea cojii, de unde și gustul de acru, nu foarte agreat uneori, au efecte de dezintoxicare puternică, ceea ce face ca pepenele roșu să fie în mod special recomandat persoanelor cu un grad mai mare de uzură a organismului, bătrânilor, cât și celor care au avut sau mai au o alimentație încărcată în toxine.
   În concluzie, o cură de minimum zece zile lunar cu pepene roșu are efect de dezintoxicare, de reglare hormonală și imunitară a organismului uman, cu totul deosebite.




   Cura de pepene roșu se face foarte ușor, întrucât nu este nevoie de nici un fel de preparare suplimentară.
 

   Unii medici și terapeuți recomandă sucul de pepene, dar acesta se oxidează rapid și își pierde în mai puțin de 15 minute potențialul curativ, ca atare este indicat să se consume pepenele normal, minimum două kilograme de pepene pe zi.Se recomandă să fie bine copt, dulce și să nu se evite consumarea părții de miez din apropierea cojii. 

   Aproape o treime din greutatea unui pepene roșu este reprezentată de coajă, de aceea un pepene roșu pentru o zi de cură pentru tratament trebuie să aibă în jur de 3 kilograme, mai ales că în zilele călduroase se poate chiar dubla cantitatea de pepene consumată.

   Pentru acnee:

   Cura de pepene de 10-20 de zile produce o dezintoxicare importantă și, în plus, are anumite efecte reglatoare hormonale asupra corticosuprarenalelor în mod special, putând face minuni în tratamentul acneei, iar pe cât este posibil, în paralel cu cura de pepene roșu se vor elimina din alimentație carnea și alte alimente toxice.
Extern, se va aplica zilnic tinctură de propolis pe zonele afectate sau cataplasme cu mărul lupului.

duminică, 19 iulie 2015

Ardeiul iute partea a doua

   Vom continua astăzi să povestim despre ardeiul iute și despre cum ne poate ajuta.Primele informații le puteți găsi aici.

   Rețete pentru sezonul rece, cu ardei iute:

   Când perioada rece începe, apar o data cu ea și răcelile și gripa, așa că ardeiul iute poate fi un aliat de nădejde.Consumând în timpul mesei o mică doză de ardei iute, acesta va pune sângele în mișcare încălzind corpul, va distruge germenii infecțioși și va desfunda nasul înfundat, ușurând respirația.


   Tot datorită acestor proprietăți, celor care în anotimpul rece suferă de frig și doresc să-și mărească temperatura corpului le este recomandat să consume ardei iute. 


   O jumătate de ardei iute pe zi are și efecte stimulente asupra sistemului nervos, creând o stare de bună dispoziție.


   Să nu uităm că bunicii noștri tratau răcelile cu diverse preparate din ardei iute și le foloseau în tratarea diverselor răceli ce implicau dureri de gât, guturai, tuse, dar și pentru durerile de spate.




   Contra durerilor de gât, se pune o jumătate de linguriță de semințe de ardei iute în două linguri de apă fiartă, se lasă un sfert de oră și apoi se amestecă cu puțină miere.Mixtura astfel realizată se consumă încet, cu înghițituri mici.

   Ceaiul de măghiran sau rozmarin utilizat contra durerilor de gât are un efect imediat dacă se adaugă și un vârf de linguriță de semințe de ardei iute.

   Contra tusei se folosește un amestec de rachiu, ardei iute și apa care, în afară de efectul antiinfecțios, calmează și accesele de tuse.Pentru a prepara această mixtură, se mărunțesc 15-20 ardei iuți peste care se toarnă o jumătate de litru de  rachiu și se lasă o săptămână la macerat după care se strecoară.Produsul astfel obținut este ținut la întuneric.

   Există varietăți de ardei iute care au proprietăți laxative și diuretice, favorizând eliminarea nisipului, fiind totodată un calmant al durerilor de rinichi și vezică.
 

   Intern, în doze mici, poate fi folosit ca stimulent al secrețiilor stomacale.

   Ardeiul iute poate fi un revulsiv puternic și este utilizat extern sub formă de tinctură în frecții. 

   Cei care suferă de pe urma extremităților reci pot încerca un masaj al acestor zone cu o tinctură din ardei iute.

sâmbătă, 18 iulie 2015

Dietă pentru schimbarea metabolismului

   Vă prezentăm o dietă simplă, cu care puteți slăbi până la 12-12 kg în 13 zile.
   Meniul pentru aceste zile este următorul:

   Ziua1:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tari cu 400 g spanac și o roșie.
   Cină: 200 g friptură de vacă, o salată cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 2:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 250 g șuncă, o cutie iaurt natural.
   Cină: 200 g friptură de vacă, o salată cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 3:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tari, o felie șuncă, o salată.
   Cină: țelină fiartă, o roșie, un fruct proaspăt (pară, măr sau portocală).

   Ziua 4:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 200 ml suc de portocale, o cutie de iaurt natural.
   Cină: un ou fiert tare, un morcov ras, 250 g brânză de vaci.

   Ziua 5:
   Mic dejun: un morcov ras.
   Prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de lămâie, o linguriță unt.
   Cină: 200 g friptură de vacă, o țelină rasă.

   Ziua 6:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tari, un morcov mare ras.
   Cină: pui la abur, o salată cu ulei și zeamă de lămâie.





   Ziua 7:
   Mic dejun: o ceașcă de ceai fără zahăr.
   Prânz: o salată de roșii.
   Cină: 200 g cotlet de miel, un măr.

   Ziua 8:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tari, 400 g spanac fiert, o roșie.
   Cină: 250 g friptură vacă, o salată cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 9:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 250 g șuncă, o cutie iaurt natural.
   Cină: 250 g friptură vacă, salată cu ulei și zeama de lămâie.

   Ziua 10:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tari, o felie șuncă, o salată.
   Cină: o țelină fiartă, o felie roșie, un fruct proaspăt (măr, pară sau portocală).

   Ziua 11:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 200 ml suc de portocale, o cutie cu iaurt natural.
   Cină: un ou fiert, un morcov, 250 g brânză de vaci.

   Ziua 12:
   Mic dejun: un morcov mare ras.
   Prânz: 200 g cod fiert cu zeamă de lămâie, o linguriță unt.
   Cină: 250 g friptură vacă, o țelină rasă.

   Ziua 13:
   Mic dejun: o ceașcă de cafea cu un cub de zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 2 ouă fierte tari, un morcov mare ras.
   Cină: 250 g carne de pui, o salată cu ulei și zeamă de lămâie.

ShareThis