Ți se pare că ai parte de tot mai multe zile proaste, că nu mai ai energie și că totul îți merge pe dos?Haideți să aflăm cum putem trece peste astfel de stări, cum să învingem lipsa de energie și cum putem să ne încărcăm bateriile.
Oxigenul este factorul esențial în obținerea energiei.Exercițiile fizice ajută la o mai bună oxigenare a țesuturilor și măresc rezistența organismului.Sporturi ca înotul și ciclismul sau mersul pe jos vă obligă să respirați mai profund.Propuneți-vă să vă faceți timp măcar pentru una dintre aceste activități, dedicându-le cel puțin 20 de minute pe săptămână.
Exercițiile de respirație pot avea un efect asemănător.Încercați, de exemplu, următorul exercițiu energizant, inspirat din practica yoghină: trageți încet aer în piept, spunându-vă în minte „inspir energie“, și, apoi, expirați, spunându-vă „mă eliberez de stres“.Repetați de trei, patru ori.
Energia este produsă zilnic în fiecare celulă a corpului, după ce mâncarea digerată se transformă în „combustibil“.Daca mâncați prea mult zahăr, grăsimi sau alimente gătite, organismul va fi lipsit de o substanță esențială, glicogenul, ceea ce va avea ca efect lipsa energiei și o stare de oboseală.De aceea, este preferabil să consumați cât mai des produse bogate în substanțe organice.În lipsa lor, alegeți alimente proaspete, crude și naturale.Mâncați pâine de graham, orez negru nerafinat, turtă sau terci de ovăz, legume și caise uscate, pentru a vă asigura un nivel de energie stabil.
Poziția corpului trebuie să fie corectă, cu spatele drept deoarece o pozitie greșită a corpului îngreunează respirația și afectează circulația și tonusul.
Dacă vă simțiți balonați după masă, este mai bine să mâncați puțin și des, decât să vă umpleți excesiv stomacul.Încercați, de asemenea, să faceți o scurtă plimbare de zece minute după fiecare masă, ajută enorm digestia și sporește energia.
Somnul este un factor esențial în păstrarea energiei.Este momentul în care corpul se reface, dând timp celulelor suprasolicitate să se reîncarce.Studii recente arată că pierderea a doar cinci ore de somn (într-o singură noapte sau pe o perioadă mai lungă de timp) are ca efect reducerea numărului de anticorpi produși de organismul uman.
În concluzie, cât ar trebui să dormim?Răspunsul este diferit de la om la om, dar media este de șapte ore și jumătate.Încercați să dormiți același număr de ore în fiecare noapte.„Recuperarea“ la sfârșit de săptămână a acestor ore pierdute are doar un efect de moment.
Vă puteți înviora foarte repede, mirosind o batistă pe care ați picurat esență de lămâie sau de portocală.
Dacă vă simțiți fără chef de viață dimineața puneți câteva picături de lămâie sau de ulei volatil de bergamota pe burete atunci când faceți dușul de dimineață. Și, dacă suportați, faceți un duș energizant cu apă călduță spre rece.
De asemenea, puteți lua o gustare ușor de digerat si energizantă, cum ar fi banane, unt de arahide cu pâine din făină integrală sau o linguriță de miere de albine.
Multe persoane beau cafea pentru a rezista la oboseală.Nimic rău în asta, atâta timp cât nu exagerăm.Ceașca cu cafea de dimineață care ne ajută să începem ziua în forță nu face rău nimănui, dar mai multe căni cu ceai sau cafea pe parcursul unei zile pot afecta activitatea creierului, slăbind puterea de concentrare.
Se pare că persoanele care nu beau cafea se descurcă mai bine la examene, fiindcă se pot concentra pe perioade mai lungi de timp.Cafeina distruge echilibrul apei în organism.Beți, zilnic, cel puțin 2 litri de lichide pentru a hidrata organismul și a-l ajuta să funcționeze la capacitate maximă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu