luni, 26 octombrie 2015

Despre refluxul gastro-esofagian

   Refluxul gastro-esofagian (RGE) este de obicei denumit ca arsură sau acreală a stomacului. 
   Este cauzat de refluxul acizilor gastrici în esofag (canal alimentar).
   În mod normal, o valvă numită sfincter, reține acizii în stomac, dar în RGE, sfincterul este slăbit sau se decontractă în loc să se contracte.


   Cauzele refluxului gastro-esofagian:

 
   Refluxul gastro-esofagian apare atunci când sfincterul situat între stomac și esofag este slăbit sau când o presiune suplimentară în stomac respinge acidul gastric și hrana în sfincter.Se întâmplă ca partea superioară a stomacului să treacă în mușchiul care separă abdomenul de torace (diafragmă).Această afecțiune, care se numește hernie hiatală, poate slăbi sfincterul, de unde apariția RGE.O presiune crescută exercitată în abdomen poate antrena, de asemenea, o hernie hiatală.
   Tusea, vărsăturile sau chiar un efort fizic sunt adesea cauzele posibile ale herniei hiatale.
   Femeile însărcinate și persoanele obeze sunt predispuse acestui tip de hernie.
   Anumite produse, precum ciocolata, alimentele prăjite sau grase, cafeaua și băuturile alcoolice, pot slăbi sfincterul care controlează circulația acizilor gastrici.
   O alta cauză a RGE poate fi și fumatul.


   Cum puteți ști dacă suferiți de refluxului gastro-esofagian:

   Persoanele care suferă de o formă ușoară a refluxului gastro-esofagian sau de arsuri de stomac își dau seama de apariția acestei afecțiuni după ce mănâncă un aliment care declanșează o creștere de acid în stomac.
   În anumite cazuri, o modificare a obiceiurilor alimentare sau administrarea de antiaciazi pot ușura durerea.
   Se pot face teste pentru a determina problemele persoanelor care suferă de arsuri de stomac cronice grave sau care sunt refractare la antiacizi.
   O cercetare funcțională a căilor digestive superioare este de obicei primul pas care trebuie făcut.Este vorba despre o radiologie specială, care permite vederea esofagului, a stomacului și a părții superioare a intestinului subțire.Chiar dacă permite înlăturarea suspiciunii apariției ulcerului, această metodă nu oferă suficiente informații asupra cauzelor RGE.




   Efectul acidului gastric asupra receptorilor:
 

   Stomacul este învăluit într-o membrană protectoare, care îl protejează contra efectelor nocive ale acizilor, dar esofagul nu prezintă o asemenea protecție.
   Arsurile sau acrelile stomacului caracteristice RGE sunt cauzate de efectul acidului gastric asupra receptorilor care captează mesajul dureros în esofag.
   Chiar dacă, câteodată, se poate confunda cu durerea ulceroasă, RGE și ulcerul sunt două afecțiuni diferite.


   Ce este endoscopia:

   Endoscopia constă în introducerea în esofag a unui mic tub luminos, însoțit de o cameră minusculă care este utilizată pentru determinarea cauzei exacte a simptomelor.
   Se poate apela și la biopsie, adică prelevarea unui mic eșantion de țesut pentru analiză de laborator.
   Dacă diagnosticul rămâne imposibil de confirmat în acest stadiu, medicii pot măsura gradul de
aciditate (pH) în esofag pe o perioadă de 24 de ore.Testul trebuie făcut în timpul mesei, în timp ce desfășurați activități și în timpul somnului, pentru a afla efectul fiecăruia asupra acidității.Un grad de aciditate mai ridicat în esofag după masă, este probabil atribuit unui RGE. 


   Simptomele refluxului gastro-esofagian:
 

   Reflexul gastro-esofagian cauzează o senzație de arsură în stomac (cunoscută și ca acreală a stomacului).Durerea apare în spatele sternului și urcă spre gât.Anumitor persoane, RGE le provoacă un gust acid sau amar în gură.
   Simptomele RGE pot dura până la două ore.
   Durerile cauzate de arsurile de stomac pot fi atât de intense încât ne putem gândi câteodată la o criză cardiacă.Prin proces invers, durerea toracică sau anghina este câteodată confundată cu arsurile de stomac.Pentru a înlătura îndoielile, în acest caz este importantă consultarea unui medic.
   În cazuri grave, RGE poate antrena o leziune a esofagului care poate duce la hemoragie.
   Cicatricele lăsate pe esofag de inflamații constante îngustează canalul esofagian, ceea ce provoacă stenoza.La unele persoane, peretele esofagului poate fi grav lezat.În acest caz, crește riscul cancerului esofagului.

duminică, 25 octombrie 2015

Vinuri medicinale partea a doua

   Recomandări generale pentru prepararea vinurilor medicinale:

   Se utilizează numai vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de cel puțin 30 de minute, de câte trei ori.Nu se folosesc vase metalice, în special cele de aluminiu.
   Se folosesc doar ingrediente pentru care nu au fost utilizate insecticide sau ierbicide.
   Fructele care intră în compoziția vinurilor trebuie să fie bine coapte și bine spălate.Atenție la struguri, să nu aibă acaricide sau să fie stropiți cu sulfat de cupru.
   Se utilizează plante proaspăt spălate.În cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare.Nu se vor folosi plante de pe marginea drumului sau de la vânzătorii ambulanți.
   Vinul se păstrează în sticle închise, la temperatura camerei.
   Lichidele se consumă încet, cu înghițituri mici.
   Toate vinurile medicinale au principii active bine determinate.Nu se consumă în cantități mai mari decât cele prescrise.Mai mult nu înseamnă mai bine, ci este posibil să facă mai rău.
   Atenție! Vinurile medicinale nu se consumă în amestec.
   Rachiul folosit la prepararea vinului trebuie să fie de minimum 40% alcool.


   Vin de portocale:
   Ingrediente: o portocală bine spălată, 1 l vin alb, 12 cuișoare, 1 baton scorțișoară, 100 g zahăr, 50 ml rachiu.
   Mod de preparare: Se pun cuișoarele și portocala tăiată într-un borcan.Se adaugă scorțișoara, zahărul și rachiul.Se acoperă cu vin alb și se lasă la macerat 30 de zile.Se filtrează și se pune în sticle.Se folosește după 2-3 luni.
   Alte variante:
   Se acoperă cu vin alb coaja de la trei portocale amare, netratate.Se adaugă o linguriță cu semințe de coriandru și 150 g zahăr.Se lasă în repaus, la rece, 10 zile.Se filtrează.
   1 l vin roșu, 4 portocale tăiate bucăți și zeama de la o portocală se lasă la macerat 10 zile.Apoi se adaugă 50 ml rachiu și 120 g zahăr.Se amestecă înainte de filtrare.
   Se amestecă: 1 l vin alb, sucul unei portocale, 3 flori de mușețel, un baton de scorțișoară, două cuișoare, 120 g zahăr și 50 ml rachiu.Se filtrează după 8 zile de macerare.
   Se taie în rondele o portocală și o lămâie.Se adaugă 1 l vin roșu, două migdale amare sparte, 50 ml rachiu și 200 g zahăr.Se lasă la macerat 40 de zile.Se filtrează și se îmbuteliază.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: antiinfecțios, aperitiv, diuretic, fluidifiant sangvin, laxativ, tonic general.
   Recomandări: anorexie, astenie, dispepsie, hipervâscozitate sangvină, tulburări intestinale.


   Vin de nuci:
   Ingrediente: 350 g frunze de nuc, 1 l vin roșu, 1 baton scorțișoară, 100 g zahăr, 25 ml rom.
   Mod de preparare: Se pun toate ingredientele la macerat timp de o lună, se filtrează și se îmbuteliază.
   Alte variante:
   25 nuci verzi tăiate în patru și 1 l vin roșu se macerează timp de 6 săptămâni, se filtrează și se aduce lichidul la fierbere.Se adaugă apoi 50 ml rachiu și 150 g zahăr.Se dă în 3-4 clocote, apoi se lasă la răcit.Se filtrează și se îmbuteliază.
   Se pun la macerat 25 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roșu, 50 ml rachiu și 150 g zahăr.După două luni se filtrează și se pune în sticle.
   1 l vin roșu, 300 g zahăr și 8 nuci verzi zdrobite se pun la macerat, la soare, timp de 6 săptămâni.Se amestecă bine în fiecare zi.Se filtrează.
   Într-un borcan se pune o portocală tăiată rondele.Se adaugă 15 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roșu, 50 ml rachiu, 200 g zahăr.Se lasă la macerat două luni, apoi se filtrează.
   1 l vin roșu, 50 g frunze de nuc, 20 g grosită roșie, 1 baton scorțișoară, coaja de la o portocală, 200 g zahăr.Se lasa la macerat 15 zile, se filtrează și se îmbuteliază.
   30 g frunze de nuc, 100 g grosită roșie, coaja de la două portocale, 20 ml rachiu, 1 l vin alb.Se lasă 15 zile la macerat, la soare.Se face un sirop din 100 ml apă și 250 g zahăr.Se amestecă și se filtrează.
   Mod de administrare: Câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: astringent, antidiareic, depurativ, dezinfectant, tonic.
   Recomandări: anemie, diaree, eczeme, gută, reumatism.


   Vin de tarhon:
   Ingrediente: 30 g frunze proaspete de tarhon, 1 l vin alb.
   Mod de preparare: Se spală frunzele și se usucă bine.Se acoperă cu vin alb și se lasă la macerat 8 zile.Se filtrează și se îmbuteliază.
   Mod de administrare: câte 25 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: aperitiv, carminativ, stimulent, tonic.
   Recomandări: balonări, dureri reumatice.




   Vin de pătrunjel:
   Ingrediente: o legătură de pătrunjel, 1 l vin alb, două lingurițe oțet de vin, 300 g miere.
   Mod de preparare: Peste pătrunjel se toarnă vinul și oțetul.Se aduce încet la fierbere și se fierb cam 10 minute.Se filtrează, se adaugă mierea și se amestecă.Se îmbuteliază.
   Mod de administrare: 3 lingurițe, repartizate de-a lungul zilei, sunt suficiente.Nu abuzați!
   Proprietăți: diuretic, expectorant, febrifug, stimulent.
   Recomandări: oboseală, hidrofizie, icter, bronșită, febră.


   Vin de piersici:
   Ingrediente: 2,5 kg piersici, 4 l vin alb, 1,3 l coniac, 500 g zahăr, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscată.
   Mod de preparare: Peste piersicile decojite și tăiate în bucăți se pune zahărul și se lasă câteva ore.Se fierbe amestecul 15 minute.Se varsă într-un bidon (după ce s-a răcit) și se acoperă cu vin alb și coniac.Se adaugă drojdia și migdalele.Se lasă 30 de zile la rece, se filtrează și se îmbuteliază.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: diuretic, energizant, stomahic.
   Recomandări: constipație, litiază renală, tulburări digestive.


   Vin de pere:
   Ingrediente: 500 g pere albe, 1 l vin alb.
   Mod de preparare: Se taie perele în rondele fine și se pun în vinul care fierbe.Se lasă să fiarbă până ce volumul scade la jumătate.Se lasă să se răcească și se filtrează.
   Mod de administrare: câte 25 ml dimineața.
   Proprietăți: antiseptic, diuretic, tonic.
   Recomandări: celulită, diabet, litiază renală, retenție de apă, tulburări renale.


   Vin de prune uscate:
   Ingrediente: 300 g prune uscate, 1 l vin roșu, 1 pachețel de vanilie, 50 ml rachiu, 120 g zahăr.
   Mod de preparare: Se pun prunele într-un borcan.Se adaugă vinul, rachiul, vanilia și zahărul.Se amestecă bine și se lasă în repaus 3 săptămâni.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: dezintoxicant, diuretic, energizant, stomahic.
   Recomandări: anemie, constipație, gută, nefrită, reumatism.


   O altă listă cu vinuri medicinale folositoare și cu multiple beneficii, puteți găsi aici.

sâmbătă, 24 octombrie 2015

Măști cosmetice cu rezultate vizibile

   Mască de struguri are efecte calmante și hidratante.Se spală bine boabele de struguri, se storc printr-un tifon și se aplică pe ten, după ce acesta a fost spălat.După 15-20 minute se curăță ca orice mască, clătind fața cu apă rece.

   Mască sub formă de comprese aplicate pe față cu infuzie de flori de albăstrele, recomandată pentru pleoape căzute și ochi obosiți.De asemenea, datorită proprietăților tonifiante pe care le au, albăstrelele sunt indicate și în tratamentul mușchilor faciali lăsați, caz în care se aplică pe față comprese cu infuzie de flori de albăstrele.

   Mască de miez de pepene recomandată pentru tenurile deshidratate și palide.Fața se spală cu un lapte demachiant sau cu apă, apoi se va freca ușor cu o bucată de miez de pepene; după 10 minute se va spăla fața cu apă călduță.

   Mască sub formă de comprese aplicate pe față cu infuzie de flori de arnică, pentru înviorarea și tonifierea tenului palid.

   Mască sub formă de comprese cu infuzie de flori de tei ce este indicat pentru menținerea prospețimii tenului.

   Mască sub formă de comprese cu decoct de brusture, aplicate pe față, ce se recomandă contra acneii, pentru ten cu o mare secreție de sebum.Poate fi folosită și pentru întărirea și creșterea părului, caz în care după spălarea părului se fricționează pielea capului cu decoct răcit de brusture.


   Mască sub formă de comprese cu infuzie de flori de sunătoare ce se aplică pe față în cazul tenului lipsit de suplețe sau îmbătrânit.



   Mască sub formă de comprese faciale cu infuzie de flori de cimbrișor, ce sunt indicate pentru tenul seboreic.La un litru de apă se pun 50 g plantă, iar compresa se ține pe față 10-12 minute.


   Mască sub formă de comprese cu infuzie de frunze de salvie ce este indicată contra seboreii.


   Mască sub formă de comprese cu infuzie de coada șoricelului indicată pentru ten iritat și înroșit.

   Mască sub formă de infuzie de mușețel, aplicată pe ochi și sub ochi, în caz că pleoapele sunt iritate, ochii obosiți și cu cearcăne sau pungi sub ochi.Masca se ține pe ochi 5-10 minute.

   Mască sub formă de comprese faciale cu infuzie de gălbenele, indicată pentru activarea tenului uscat.


   Mască preparată cu levănțică: 4 linguri de infuzie de levănțică; 1 lingură de amidon; 1 lingură de tărâțe de grâu.Se amestecă toate componentele până ce se obține o pastă de consistența unei măști, care se aplică pe față, se lasă pe față 15 minute, apoi se scoate cu apă călduță.

   Mască cu infuzie de conuri de hamei, sub formă de compresă aplicată pe față pentru combaterea seboreii tenului și a acneii.

vineri, 23 octombrie 2015

Exerciții pentru diferite grupe de mușchi

   Exerciții pentru mușchii pectorali:

   Exerciții de bază:


   Împins cu bara, din culcat pe o bancă orizontală, cu priză largă.
   Împins cu bara, din culcat pe o bancă înclinată, cu priză largă.
   Împins cu bara, din culcat pe o bancă declinată, cu priză largă.
   Împins cu gantere, din culcat pe o bancă orizontală.
   Împins cu gantere, din culcat pe o bancă înclinată.
   Împins cu gantere, din culcat pe o bancă declinată.

   Flotări la paralele cu corpul înclinat înainte.

   Exerciții care izolează mușchiul:


   Fluturări cu gantere din culcat pe o bancă orizontală.
   Fluturări cu gantere din culcat pe o bancă înclinată.
   Fluturări cu gantere din culcat pe o bancă declinată.
   Fluturări la scripeți.
   Fluturări la aparat (pec-deck). 


   Exerciții pentru mușchii lombari:


   Exerciții de bază:


   Îndreptări cu haltera (priză pronație sau mixtă).


   Exerciții care izolează mușchiul:


   Hiperextensii la bancă.
   Aplecări în față, din picioare și cu o halteră pe ceafă.





   Exerciții pentru mușchii abdominali:

   Ridicări de trunchi la plan înclinat.
   Ridicări de picioare din atârnat la spalier sau la bară.
   Ridicări de trunchi din culcat pe un plan orizontal cu picioarele ridicate în unghi de 90 de grade față de trunchi și îndoite din genunchi.
   Bricege (din culcat la orizontală cu mâinile întinse deasupra capului în prelungirea trunchiului ridicați simultan mâinile și picioarele până la atingerea lor într-un punct cât mai înalt).
   Aplecări la scripete (din stând în genunchi cu fața la un scripete apucați mânerul cu o priză îngustă și trageți-l în jos, curbând coloana și ținând antebrațele lipite de cap, până când capul ajunge lângă podea), ca un fel de mătănii.
   Aplecări laterale pentru oblicii abdominali (din stând în picioare cu o ganteră într-o mână și cealaltă mână la ceafă, îndoiți-vă în lateral către mâna cu gantera și apoi reveniți depășind ușor verticala )

joi, 22 octombrie 2015

Remedii pentru boli ale pielii

   Atunci când stresul și problemele ne fac zile grele, acest lucru se răsfrânge asupra sănătății noastre și chiar asupra pielii.
   Afecțiunile pielii sunt serioase și de multe ori este nevoie de intervenția dermatologului și de tratamente îndelungate.Ca și în alte dăți, leacurile naturiste pot fi o soluție și le putem încerca fără efecte adverse.

   Negi si alunițe:
   Negii se pot vindeca printr-o masare cu coajă de nucă pe locul respectiv timp de câteva zile sau se poate pune pe neg o bucăţică mică de coajă verde de nucă, cu partea zemoasă, sub un plasture, pe timp de noapte.Se mai pot masa cu ulei de ricin de trei ori pe zi.
   Şi aluniţele se pot trata cu ulei de ricin, masându-le de trei ori pe zi, dar tratamentul este de durată, nu vă aşteptaţi la rezultate rapide.


   Ciuperci:
   Încercaţi să puneţi oţet pe porţiunile afectate de ciupercă.
   Explicaţia este următoare: ciuperca de orice natură ar fi, trăieşte într-un mediu alcalin.Punând oţet care este acid, cu badijonări cât mai dese, pe o perioadă de timp cât mai îndelungată, chiar şi după dispariţia ciupercii, ea nu va mai apărea deoarece nu poate trăi în mediul acid creat de oţet.Totul depinde de consecvenţa cu care aplicaţi acest tratament.




   Lipomi:
   Un remediu foarte eficient şi rapid pentru tratarea lipomilor este: fixarea cu ajutorul unui leocoplast a unei monede de cupru bine curăţată pe locul respectiv, astfel ca lipomul să fie acoperit complet, în 2-3 zile el dispare.


   Lupus:
   Această boală este o boală a pielii și a mucoaselor.
   Următoarea reţetă este pentru 2 tipuri de Lupus: eritematos și tuberculos.
   Preparaţi următorul ceai: rostopască 5gr, mărul lupului 3gr, gălbenele 70gr, plop negru 40gr, toate aceste plante se amestecă bine după care se fierbe în 3 litri de apă timp de 30 minute.Se fac spălături locale şi se pun compresii de 2-3 ori pe zi.
   Intern : preparaţi următorul ceai: rostopască 3gr, mărul lupului, 1gr gălbenele 10gr, plop negru 21gr.Amestecul se fierbe într-un litru şi jumătate de apă, vreme de 30 minute.Se strecoară şi se bea câte 50ml de ceai, de 3 ori pe zi, înaintea meselor cu 30 minute.
   Ca unguent folosiţi următoarea compoziţie: se amestecă 30gr rostopască uscată şi pisată ca să se transforme în pulbere, cu 15gr lanolină, 10gr vaselină şi 10 picături de acid fenic.Se ung locurile bolnave şi se lasă pansate 3 zile. Se continuă până la vindecare
   Cauzele acestei boli sunt necunoscute şi este considerată colagenoasă şi autoimună.
   Apar erupţii cutanate pe faţă pe piept pe spate şi pe pielea capului, dar şi viscerale pe intestine.Practic în jurul acestor erupţii ţesutul se necrozează şi putrezeşte de viu.Desigur că şi pshicul este afectat, bolnavul având stări depresive, de somnolenţă şi dureri articulare.


   Veruci:
   Verucile sunt nişte pete ca nişte pistrui numite medical veruci plane.
   Amestecaţi 50gr rostopască uscată, transformată în pulbere, cu 15gr lanolină, 10gr vaselină și 10 picături de acid fenic.Se unge rana, se aplică un pansament și se ține 3 zile.Se repetă săptămânal până la vindecare.

   Tamponările locale cu esenţă de genţiană sau bitter suedez sau ceai de tătăneasă și muguri de plop, dau rezultate uimitoare.
   
 



miercuri, 21 octombrie 2015

Cum tratăm palpitaţiile? patea a doua

   În limbaj popular palpitațiile sunt generate de expresia bătaie neregulată de inimă, adică persoana în cauză simte cum îi bate inima mai tare, izbindu-se de coaste, intermitent, bătăi însoțite de amețeli, oboseală și senzație de frică.Fiind vorba de inimă, ne gândim imediat la meridianul inimii conform medicinii chineze, care spune că în astfel de cazuri există un dezechilibru energetic în meridianul cordului și pericardului.Cu ajutorul presopuncturii putem rezolva această afecțiune; sunt două puncte ușor abordabile, situate pe antebrațe, pentru presopunctură:
   Primul se află la baza pumnului la extremitatea externă a pliului format când aducem pumnul spre antrebraț numit și poarta spiritului.
   Al doilea este cu cinci degete mai sus de pliul pumnului pe linia mijlocie a antrebrațului și numele lui tradus din chineză este poarta vâlcelei.

   Putem acționa și asupra punctului mlaștina vânturilor ce se află sub protuberanța occipitală pe ceafă în scobiturile ce se află situate de o parte și de alta a vertebrelor cervicale.
   În toate punctele menționate se practică manevra de dispersie (rotirea degetului în sens invers acelor de ceasornic). 


   Durerea din angina pectorală se manifestă sub forma unei gheare, presiune în regiunea sternului sau a inimii, cu iradiere în umărul și membrul superior stâng, pe marginea sa internă, până la degetul mic.Traseul durerii din angina pectorală este identic cu cel al meridianului cordului.
 

   Cromoterapia:
   Pentru bolnavii cu palpitații ce apar în contextul unei nevroze sau spasmofilii (lipsă de calciu) la care în urma examenului cardiologic s-a infirmat o boală de inimă, pe lângă un regim alimentar bogat în lactate, expunere la lumina solară (vara) sau ultraviolete în doze mici (iarna) se recomandă: alături de multiminerale și băi de culoare albastră timp de 15 minute proiectată în regiunea plexului cardiac, urmată de focalizarea de lumină galbenă tot 15 minute.Dacă situația financiară permite deplasarea într-o stațiune montană este minunat.Oricum, se recomandă scurte perioade de schimbare, în altă localitate, de preferință în mediul rural cu condiția ca bolnavul să se simta bine, să fie protejat și să nu aibă motive de stres. 


   Lipotimia (leșinul):
   Mai frecventă la copii, adolescenți și femei, lipotimia reprezintă o stare (pasageră) de pierdere a cunoștinței de foarte scurtă durată, datorată unei irigări insuficiente a creierului.
   Cauzele pot fi: emoțiile puternice, lipsa de aer dintr-o cameră supra încălzită sau în care se fumează și nu este aerisită, durerea violentă asociată cu teamă (la dentist, în timpul recoltării analizelor de sânge etc.)
   Primele măsuri:
   Se deschid ferestrele (dacă persoana se află în spațiu închis).
   Se așază bolnavul cu capul mai jos decât restul corpului în poziția culcat (înclinat spre cap), într-un loc aerisit.
   Se îndepărtează curioșii, se desfac hainele, cravata, se dezgolește pieptul, se stropește fața cu apă rece și se dau esențe tari pentru a le mirosi (oțet, amoniac etc.).
   Toate aceste gesturi se fac rapid, în 20-30 de secunde.
   Dacă mai este o persoană sau un grup în apropiere, alegeți-vă un ajutor care să execute cele de mai sus dictate de dvs., dacă vă pricepeți și acționați prin presopunctură în același timp: două puncte sunt esențiale:
   Primul situat sub nas, la 1/3 distanță între nas și marginea buzei superioare în șanțul cu apă, practicând tonifierea.
   Al doilea este punctul bucuria de a trăi, situat în unghiul extern al unghiei degetului mic, tonifiere.
   Recomandăm ca după o stare lipotimică bolnavul să fie examinat de medic, pentru a stabili dacă a fost doar o lipotimie și nu este manifestarea altei boli (convulsii, isterie, sincopă etc.)





   Remedii care să ne ajute când avem de-a face cu palpitaţiile, găsiţi şi aici, iar astăzi continuăm aceea listă.

   Valeriana:
   Se folosește rizomul cu rădăcini care conține ulei volatil format din izovalerianat de bornil, acetat și butirat de bornil, camfere, pinene, acid izovalerianic, sesquiterpene biciclice, alcaloizi, alcool esteri, fenoli, cetone, valeotriați (valtratum, acevaltratum și dinivaltratum), oxilactone, sitosteroli etc.Acțiunea principală este cea sedativă.
   Componentele principale din uleiul volatil au efecte inhibitoare asupra țesuturilor bogat inervate asupra SNC și a celui muscular.Preparatele pe bază de valeriana au efecte sedative în special în nevroze prin diminuarea excitabilității măduvei spinării și a creierului. 

 
   Voronicul:
   Cunoscut și sub numele de Unguraș, Voronicul este o specie spontană perenă care crește în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și estul Moldovei.
   În scop medicinal se utilizează ramurile și tulpinile tinere, nelignificate, recoltate în timpul înfloririi.Voronicul conține o substanță amară care este o lactonă din grupa diterpenoidelor numită marrubină sau marubiină, acid marrubic, rășini și ulei volatil, mucilagii, taninuri, acid ursolic, saponozide, glicozide, un alcaloid, colină, vitamina C, săruri minerale etc.
   Datorită conținutului ridicat în potasiu și colină, extractele din această plantă pe lângă alte acțiuni terapeutice au efecte pozitive în aritmia cardiacă.
   Din părțile superioare și din rămurele recoltate în timpul înfloririi Voronicului se prepară:
   Infuzie: o lingură de plantă mărunțită la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi înaintea meselor principale.
   Pentru cei care n-au voie să consume cantități mari de lichide se recomandă infuzia concentrată: 2 linguri de plantă mărunțită la o cană cu apă din care se iau de 2-3 ori pe zi câte o lingură înainte de mesele principale. 


   Talpa gâștii:
   O a doua plantă foarte utilă celor care suferă de afecțiuni cardiace cu substrat nervos, este Talpa-găștii, care crește spontan în țara noastră, fiind răspândită de la șes până în zonele submontane la 500-600 m altitudine.De la aceste specii se folosesc numai părțile superioare ale plantei recoltate în timpul înfloririi.
   Speciile de Leonurus conțin leunturocardiană sau stachydrină, betonicină și turicină (alcaloizi), glicozide cardiotonice similare cu cele din speciile exotice de Strophantus, substanțe amare cu structură chimică sterolică, bioflavonoide etc.
Se recomandă în tulburările de climacteriu și în stările de anxietate.Au acțiune inhibitoare asupra SNC (sistemul nervos central), acțiune hipotensivă, vasoconstrictorie periferică, acțiune diuretică și acțiune cronotrop negativă asupra cordului reducând ritmul contracțiilor cardiace.
   Preparatele pe bază de Talpa-gâștii sunt mult mai puternice decât cele pe baza de Valeriană și prezintă avantajul că nu au mirosul și gustul dezagreabil al valerianei.
   Prin infuzare sau decocție substanțele active din Talpa-gâștii nu se extrag în întregime, de aceea se recomandă tinctura sau pulberea de plantă.
   Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă; se beau două căni pe zi dintre care una seara, timp de o săptămână.Cura se repetă din două în două luni.
   Tinctura: 20 g plantă uscată și mărunțită se macerează timp de 8 zile în 100 ml alcool de 60-70 grade.După filtrare se iau 20-40 picături pe zi, înaintea meselor principale.Tratamentul durează 8 zile.Se repetă la fiecare două luni.
   Tinctura de Talpa-gâștii dă rezultate bune în combaterea meteorismului abdominal (dilatarea abdomenului datorită gazelor care se formează în tubul digestiv).
   Pulberea: din părțile superioare înflorite ale plantei: câte un vârf de cuțit de 4 ori pe zi timp de 2 săptămâni.Se repetă la fiecare două luni.


marți, 20 octombrie 2015

Dieta cu pâine

   Dieta cu pâine este o dietă simplă, ieftină și care se poate urma fără bătăi de cap sau calcule.După o astfel de dietă ținută timp de 5 zile, se pierd 3 kg.
   O zi din această dietă vă este prezentată mai jos împreună cu câteva rețete absolut delicioase de sandvișuri.

   Micul dejun:
   Beți mai întâi un pahar cu apă minerală trezită (lăsată de cu seara deschisă), în care stoarceți o jumătate sau o lămâie întreagă.
   Mâncați un sandviș, la alegere.

   Ora 11.00:
   Un pahar de iaurt degresat sau un borcănel de chefir.

   Prânz:
   Mâncați două sandvișuri la alegere.


   Ora 16.00:
   Mâncați un fruct, la alegere.

   Cina:
   Un sandviș și un ceai de plante, îndulcit cu puțină miere.

   Lichide:
   Cel puțin 1,5 l apă ălată sau apă minerală trezită.
   Se permite o singură cafea sau un ceai negru pe zi.




   Rețete de sandvișuri din baghetă:

   Sandviș vegetarian:
   Amestecați 100 g brânză de vaci cu un morcov ras pe răzătoarea cea mică, cu un cățel de usturoi și 3-4 fire tocate de pătrunjel.
   Puneți pe fețele interioare ale sandvișului două foi de salată, iar pe deasupra umplutura de brânză.

   Sandviș elvețian:
   Ungeți pâinea cu un strat de muștar.
   Presărați peste el pătrunjel tocat, apoi puneți două felii de cașcaval și între ele un ou fiert tare, tăiat felii.

   Sandviș american:
   Două jumătăți de baghetă se acoperă cu foi de salată, peste care se pun friptură rece și câteva rotocoale de castraveți murați sau un strat subțire de ketchup.

   Sandviș cu nuci:
   Se amestecă brânză de vaci cu puțină telemea rasă, 4 nuci pisate și 2 lingurițe de suc de portocale.
   Jumătățile de baghetă se acoperă cu foi de salată sau de spanac și se aplică compoziția de brânză.

   Sandviș provensal:
   Amestecați o conservă de ton (după ce ați stors bine uleiul) cu o ceapă verde tocată ți o linguriță de castravete acru tăiat mărunt.
   Căptușiți pâinea cu foi de salată și aplicați umplutura.

 



ShareThis