Refluxul gastro-esofagian (RGE) este de obicei denumit ca arsură sau acreală a stomacului.
Este cauzat de refluxul acizilor gastrici în esofag (canal alimentar).
În mod normal, o valvă numită sfincter, reține acizii în stomac, dar în RGE, sfincterul este slăbit sau se decontractă în loc să se contracte.
Cauzele refluxului gastro-esofagian:
Refluxul gastro-esofagian apare atunci când sfincterul situat între stomac și esofag este slăbit sau când o presiune suplimentară în stomac respinge acidul gastric și hrana în sfincter.Se întâmplă ca partea superioară a stomacului să treacă în mușchiul care separă abdomenul de torace (diafragmă).Această afecțiune, care se numește hernie hiatală, poate slăbi sfincterul, de unde apariția RGE.O presiune crescută exercitată în abdomen poate antrena, de asemenea, o hernie hiatală.
Tusea, vărsăturile sau chiar un efort fizic sunt adesea cauzele posibile ale herniei hiatale.
Femeile însărcinate și persoanele obeze sunt predispuse acestui tip de hernie.
Anumite produse, precum ciocolata, alimentele prăjite sau grase, cafeaua și băuturile alcoolice, pot slăbi sfincterul care controlează circulația acizilor gastrici.
O alta cauză a RGE poate fi și fumatul.
Cum puteți ști dacă suferiți de refluxului gastro-esofagian:
Persoanele care suferă de o formă ușoară a refluxului gastro-esofagian sau de arsuri de stomac își dau seama de apariția acestei afecțiuni după ce mănâncă un aliment care declanșează o creștere de acid în stomac.
În anumite cazuri, o modificare a obiceiurilor alimentare sau administrarea de antiaciazi pot ușura durerea.
Se pot face teste pentru a determina problemele persoanelor care suferă de arsuri de stomac cronice grave sau care sunt refractare la antiacizi.
O cercetare funcțională a căilor digestive superioare este de obicei primul pas care trebuie făcut.Este vorba despre o radiologie specială, care permite vederea esofagului, a stomacului și a părții superioare a intestinului subțire.Chiar dacă permite înlăturarea suspiciunii apariției ulcerului, această metodă nu oferă suficiente informații asupra cauzelor RGE.
Efectul acidului gastric asupra receptorilor:
Stomacul este învăluit într-o membrană protectoare, care îl protejează contra efectelor nocive ale acizilor, dar esofagul nu prezintă o asemenea protecție.
Arsurile sau acrelile stomacului caracteristice RGE sunt cauzate de efectul acidului gastric asupra receptorilor care captează mesajul dureros în esofag.
Chiar dacă, câteodată, se poate confunda cu durerea ulceroasă, RGE și ulcerul sunt două afecțiuni diferite.
Ce este endoscopia:
Endoscopia constă în introducerea în esofag a unui mic tub luminos, însoțit de o cameră minusculă care este utilizată pentru determinarea cauzei exacte a simptomelor.
Se poate apela și la biopsie, adică prelevarea unui mic eșantion de țesut pentru analiză de laborator.
Dacă diagnosticul rămâne imposibil de confirmat în acest stadiu, medicii pot măsura gradul de aciditate (pH) în esofag pe o perioadă de 24 de ore.Testul trebuie făcut în timpul mesei, în timp ce desfășurați activități și în timpul somnului, pentru a afla efectul fiecăruia asupra acidității.Un grad de aciditate mai ridicat în esofag după masă, este probabil atribuit unui RGE.
Simptomele refluxului gastro-esofagian:
Reflexul gastro-esofagian cauzează o senzație de arsură în stomac (cunoscută și ca acreală a stomacului).Durerea apare în spatele sternului și urcă spre gât.Anumitor persoane, RGE le provoacă un gust acid sau amar în gură.
Simptomele RGE pot dura până la două ore.
Durerile cauzate de arsurile de stomac pot fi atât de intense încât ne putem gândi câteodată la o criză cardiacă.Prin proces invers, durerea toracică sau anghina este câteodată confundată cu arsurile de stomac.Pentru a înlătura îndoielile, în acest caz este importantă consultarea unui medic.
În cazuri grave, RGE poate antrena o leziune a esofagului care poate duce la hemoragie.
Cicatricele lăsate pe esofag de inflamații constante îngustează canalul esofagian, ceea ce provoacă stenoza.La unele persoane, peretele esofagului poate fi grav lezat.În acest caz, crește riscul cancerului esofagului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu