În urma campaniei de testare BuzzStore și Tellur, au ajuns în casa mea 4 gadget-uri, toate foarte utile și de mare ajutor la casa omului sau mai bine zis, în mașina omului.
Le-am testat pe rând, unul câte unul și deși nu mă pricep foarte mult la tehnologie, acestea nu mi-au dat bătăi de cap.
Fiecare a venit ambalat corespunzător, cu accesoriile necesare, cu indicații simple, astfel încât nu trebuia decât să mă bucur de experiențe noi.
Camera video auto HD DVR:
Specificații tehnice:
Display TFT LCD 2,5 inch.
Memorie SD/MMC (max 32 GB).
Interfață: USB 20.
AV out.
4x digital zoom.
6 LED-uri pentru night vision.
Video format MJPEG (Axi) 1280*720 HD.
Built in Microphone 8 speaker.
Pe limba mea și în urma testării am observat următoarele:
- camera de la Tellur este necesară dacă îți dorești o anumită siguranță în trafic sau dacă vrei să păstrezi imagini de neuitat din călătoriile cu mașina.
- acest gadget captează imagini sau clipuri la rezoluție HD.
- camera poate filma și salva clipurile pe cardul SD/MMC.
Suportul de tabletă:
Proprietăți:
106-190 mm in height.
15-22 mm in thickness.
Am putut fixa acest suport pe parbriz sau pe tetieră, este simplu de instalat, repoziționat și dezinstalat.
Are dimensiuni ajustabile, se poate roti la 360 de grade pentru a profita de o vizibilitate totală.
Se poate folosi în combinație cu orice tabletă/ebook/GPS/ecran LED cu mărimi între 7 și 10 inch.
Dacă dorești că persoana din dreapta sau cei din spate să nu se plictisească în timpul unei călătorii cu mașina, trebuie să achiziționezi acest suport pentru tabletă de la Tellur.
Modulatorul FM T844C:
Specificații:
Frecvența de răspuns: 87.5-108 MHZ.
4 modele de loop și 206 canale opționale.
ecran LCD pentru afișarea cifrelor.
De foarte multe ori, atunci când conduci mașina, îți dorești să asculți muzica preferată.
O poți face cu acest modulator care vine împreună cu o telecomandă și care se încarcă de la bricheta mașinii.
Modulatorul de la Tellur se poate conecta cu stick USB sau Card Micro SD și suportă și fișiere MP3.
Această inovație face mai mult decât să redea muzica cerută, deoarece poate memora ultima frecvență, volumul și chiar și ultima melodie.
Selfie stick-ul TL7-5W:
Indicații tehnice:
Wireless Mobile Phone Monopod.
Compatibil cu Anroid 3.0/iOS 4.0 sau variante superioare.
Dimensiunea maximă a telefonului suportat: 5.5-8.5 cm și 500 g.
Lungime 235-1005 mm.
Capacitatea bateriei 45 mAH.
Tensiunea de încărcare 5V.
Timpul de încărcare: o oră.
Timpul de stand by: 100 ore.
Unele telefoane necesită descărcarea aplicației ”360 Camera” pentru a putea fi conectate cu acest selfie stick.
Atunci când îți dorești poze reușite, clare și mai ales cu multe persoane în cadru, acest selfie stick de la Tellur te salvează.
Se conectează foarte ușor cu telefonul, prin bluetooth, este ușor de transportat, are doar 130 gr, este rezistent fiind construit din oțel, are 7 secțiuni extensibile așa că wow, il puteți lungi cât doriți.
Are butonul declanșator pe mâner, iar instalarea telefonului pe stick, conectarea și folosirea le poate face chiar și un copil.
După aproape o lună de testare a celor patru produse primite, pot spune că sunt produse foarte bune, necesare, moderne și care ne fac viața mai ușoară și mai productivă.Mă bucur că am putut fi un #buzztellur în această campanie și am putut să mă bucur de cele mai noi gadget-uri.
Sfaturi utile bucatarie, beauty, sfaturi pentru casa, birou, sfaturi de intretinere corporala si multe altele.
marți, 5 ianuarie 2016
luni, 4 ianuarie 2016
Shiatsu partea a doua
Despre shiatsu puteți găsi câteva informații și aici.
Stresul și shiatsu:
Impresionantele evoluții sociale, economice, familiale care au apărut în ultimele decenii au dezvoltat un climat de tensiune psihologică intensă și obligă oamenii să se adapteze constant și în mod rapid noilor schimbări.Timpul acordat odihnei, reflecțiilor, introspecțiilor din viețile noastre s-a redus sau a fost eliminat.Tocmai această capacitate de introspecție, practicată ca o disciplină, ne va permite să ne regăsim echilibrul cotidian.Se pare că accelerarea ritmului vieții din ultima perioadă produce asupra oamenilor un stres permanent, care, puțin câte puțin, poate deteriora capacitatea de autoreglare a corpului.
Iată problemele care pot apărea:
- senzație de proastă dispoziție,
- dureri cronice,
- agitație,
- depresie,
- dereglări ale somnului,
- dureri de spate sau de cap,
- probleme digestive etc.
Mic lexic de shiatsu:
Amma: masaj tradițional japonez considerat strămoșul shiatsului.
Hara: parte a corpului care corespunde regiunii abdominale.Centrul harei este situat la nivelul buricului.Anumite terapii orientale îl localizează ca fiind centrul energiei vitale a corpului.
Ki (sau Qi, sau Chi): energie vitală compusă din două energii: yin (feminină) și yang (masculin).
Meridiane: linii de energie care traversează corpul uman sau canale prin traversarea cărora, după anumite terapii orienale, se deplasează energia corpului.
Shiatsu: terapie naturală japoneză bazată pe presopunctură, adică a presiunii degetelor asupra punctelor energetice (tsubo) ale corpului uman.
Shiatsushi: persoană care practică shiatsu.
Tsubo: punct energetic situat de-a lungul meridianelor care traversează corpul uman.
Binefacerile terapiei shiatsu:
Tratamentul shiatsu are ca efect imediat relaxarea corpului și permiterea conștiinței de a se reintegra în habitatul său, ceea ce produce o stare de odihnă totală: o senzație de lejeritate, de bună dispoziție, de disponibilitate către sine.Pe de altă parte, restabilind circulația energetică în meridiane, oferă dinamism funcțiilor vitale și conduce adaptarea lor către viața de zi cu zi.În felul acesta, starea de sănătate se îmbunătățește.Shiatsu este deci un răspuns la excesele de stres observate în țările industrializate.Chiar dacă frământările nu sunt exprimate, shiatsu produce stări de relaxare și destindere foarte apreciate.Deci, nu este nevoie să fiți neapărat bolnavi pentru a beneficia de relaxarea pe care shiatsu o produce.Beneficiarii pot fi adulții, dar și copii, shiatsu fiind eficient și în cazul persoanelor în vârstă sau cu handicap.O ședință durează aproximativ 60 de minute.
Cele opt vase minunate:
Vasele minunate, denumite și meridiane extraordinare, sunt înainte de toate reglatori ai circulației energetice și intervin astfel în toate funcțiile organismului.Contrar cu meridianele obișnuite, nu există puncte specifice, dar există pentru fiecare un punct de reglare numit punct-cheie, care, teoretic, poate fi manipulat prin dispersie sau prin tonifiere.
Le pot fi asemuite trei roluri schematice:
Constituie o cale preferențială, dar nu exclusivă de circulație a energiei ancestrale și sunt astfel implicate în reglarea și programarea tuturor funcțiilor organismului.
Prin potențialul energetic pe care îl reprezintă, consolidează sistemul meridianelor obișnuite.
Derivate fiind asupra circulației meridianelor principale, ele participă la lupta contra energiilor climatice stresante, pentru a împiedica penetrarea lor la nivelul organelor, mai ales în caz de slăbire a altor mijloace de apărare.
Handicapul fizic/mintal și shiatsu:
Experiența ședințelor individuale de shiatsu cu persoanele cu handicap, arată că această tehnică le este favorabilă și le ajută să regăsească un echilibru psiho-corporal specific.
Obiectivele unei ședințe de shiatsu cu persoanele cu handicap sunt următoarele:
- favorizarea acțiunii de a se calma, de a se binedispune,
- învățarea de a-și resimți corpul,
- demonstrarea faptului că acțiunea de a atinge nu este amenințătoare,
- distingerea mai bine a ceea ce le place și a ceea ce nu le place,
- întărirea sentimentului de intimitate, de respect de sine,
- descoperirea bogățiilor propriului corp și dorința de respect propriu.
Stresul și shiatsu:
Impresionantele evoluții sociale, economice, familiale care au apărut în ultimele decenii au dezvoltat un climat de tensiune psihologică intensă și obligă oamenii să se adapteze constant și în mod rapid noilor schimbări.Timpul acordat odihnei, reflecțiilor, introspecțiilor din viețile noastre s-a redus sau a fost eliminat.Tocmai această capacitate de introspecție, practicată ca o disciplină, ne va permite să ne regăsim echilibrul cotidian.Se pare că accelerarea ritmului vieții din ultima perioadă produce asupra oamenilor un stres permanent, care, puțin câte puțin, poate deteriora capacitatea de autoreglare a corpului.
Iată problemele care pot apărea:
- senzație de proastă dispoziție,
- dureri cronice,
- agitație,
- depresie,
- dereglări ale somnului,
- dureri de spate sau de cap,
- probleme digestive etc.
Mic lexic de shiatsu:
Amma: masaj tradițional japonez considerat strămoșul shiatsului.
Hara: parte a corpului care corespunde regiunii abdominale.Centrul harei este situat la nivelul buricului.Anumite terapii orientale îl localizează ca fiind centrul energiei vitale a corpului.
Ki (sau Qi, sau Chi): energie vitală compusă din două energii: yin (feminină) și yang (masculin).
Meridiane: linii de energie care traversează corpul uman sau canale prin traversarea cărora, după anumite terapii orienale, se deplasează energia corpului.
Shiatsu: terapie naturală japoneză bazată pe presopunctură, adică a presiunii degetelor asupra punctelor energetice (tsubo) ale corpului uman.
Shiatsushi: persoană care practică shiatsu.
Tsubo: punct energetic situat de-a lungul meridianelor care traversează corpul uman.
Binefacerile terapiei shiatsu:
Tratamentul shiatsu are ca efect imediat relaxarea corpului și permiterea conștiinței de a se reintegra în habitatul său, ceea ce produce o stare de odihnă totală: o senzație de lejeritate, de bună dispoziție, de disponibilitate către sine.Pe de altă parte, restabilind circulația energetică în meridiane, oferă dinamism funcțiilor vitale și conduce adaptarea lor către viața de zi cu zi.În felul acesta, starea de sănătate se îmbunătățește.Shiatsu este deci un răspuns la excesele de stres observate în țările industrializate.Chiar dacă frământările nu sunt exprimate, shiatsu produce stări de relaxare și destindere foarte apreciate.Deci, nu este nevoie să fiți neapărat bolnavi pentru a beneficia de relaxarea pe care shiatsu o produce.Beneficiarii pot fi adulții, dar și copii, shiatsu fiind eficient și în cazul persoanelor în vârstă sau cu handicap.O ședință durează aproximativ 60 de minute.
Cele opt vase minunate:
Vasele minunate, denumite și meridiane extraordinare, sunt înainte de toate reglatori ai circulației energetice și intervin astfel în toate funcțiile organismului.Contrar cu meridianele obișnuite, nu există puncte specifice, dar există pentru fiecare un punct de reglare numit punct-cheie, care, teoretic, poate fi manipulat prin dispersie sau prin tonifiere.
Le pot fi asemuite trei roluri schematice:
Constituie o cale preferențială, dar nu exclusivă de circulație a energiei ancestrale și sunt astfel implicate în reglarea și programarea tuturor funcțiilor organismului.
Prin potențialul energetic pe care îl reprezintă, consolidează sistemul meridianelor obișnuite.
Derivate fiind asupra circulației meridianelor principale, ele participă la lupta contra energiilor climatice stresante, pentru a împiedica penetrarea lor la nivelul organelor, mai ales în caz de slăbire a altor mijloace de apărare.
Handicapul fizic/mintal și shiatsu:
Experiența ședințelor individuale de shiatsu cu persoanele cu handicap, arată că această tehnică le este favorabilă și le ajută să regăsească un echilibru psiho-corporal specific.
Obiectivele unei ședințe de shiatsu cu persoanele cu handicap sunt următoarele:
- favorizarea acțiunii de a se calma, de a se binedispune,
- învățarea de a-și resimți corpul,
- demonstrarea faptului că acțiunea de a atinge nu este amenințătoare,
- distingerea mai bine a ceea ce le place și a ceea ce nu le place,
- întărirea sentimentului de intimitate, de respect de sine,
- descoperirea bogățiilor propriului corp și dorința de respect propriu.
duminică, 3 ianuarie 2016
Remedii pentru mahmureală
Oricine a trecut printr-un episod de mahmureală, știe ce înseamnă asta și cum se resimte organismul.Venim astăzi cu câteva remedii pe care să le puneți în practică ori de câte ori aveți un asemenea moment.
Mai mult alcool:
Cui pe cui se scoate, spune o vorbă din bătrâni, aşa că multe persoane apelează la alcool pentru a scăpa de mahmureală.Specialiştii spun că aceasta este o idee proastă pentru că durerea de cap va fi amplificată.În plus, în acest fel se poate ajunge la o dependență de alcool.
Mişcarea:
O bătutură este metabolizată de organsim într-o oră, astfel că este un mit faptul că tot alcoolul poate fi eliminat într-un singur antrenament.În acelaşi timp, endorfinele pe care organimul le eliberează după o repriză de mişcare pot îmbunătăţi buna dispoziţie.În plus, mișcarea duce la un consum mai mare de lichide, ceea ce este foarte bine.
Cafeaua:
Mulţi oameni, mahmuri sau nu, preferă să înceapă ziua cu o cafea bună.Este totuşi bine de ştiut că o cafea nu înseamnă rezolvarea tuturor problemelor.În funcţie de persoană, cafea poate să elimine o durere de cap sau să o amplifice.În cazul în care o persoană mahmură apelează la cafea, studiile pe această temă sugerează că trebuie băută şi apă întrucât cafeina duce la deshidratare.
Apa:
Apa este o necesitate.După cum se ştie, alcoolul este diuretic şi poate cauza deshidratare.Tocmai de aceea, înainte de a merge la culcare este indicat să bei, până la jumătate de litru de apă.Atunci când o persoană consumă alcool, specialiştii recomandă să se consume un pahar cu apă după fiecare pahar cu alcool, astfel încât să fie înlocuite fluidele pe măsură ce se pierd.
Medicamentele:
Se poate elimina durerea de cap cu o pastilă, dar trebuie apelat la anti-inflamatorii de genul ibuprofenului şi nu la acetaminofen.Acesta din urmă, deşi este ok pentru durerea de cap, poate afecta ficatul care este suprasolicitat cu metabolizarea alcoolului.
Băuturile pentru sportivi:
Chiar dacă efectul diuretic al alcoolului poate duce la pierderea unor electroliţi, nu este nevoie ca aceştia să fie înlocuiţi imediat.Ce înseamnă acest lucru?De exemplu mulţi oameni cred că băuturile pentru sportivi, gen Gatorade, sunt recomandate pentru combaterea mahmurelii, însă specialiştii spun că efectul acestora nu este diferit de cel al apei, aşa că nu trebuie aruncați banii pe ferestră şi se poate consuma și apă plată.
Mâncarea grasă:
Contează foarte mult ceea ce s-a mâncat înainte de a se fi consumat alcool.Mâncarea încetineşte absorbţia alcoolului şi cu cât alcoolul ajunge mai târziu în sistemul circulator cu atât mai târziu apare beția.
Pâinea prăjită sau biscuiţii:
Este un sfat excelent pentru cei care suferă de mahmureală.Problemele cu stomacul nu se pot rezolva ușor, dar carbohidraţii pot ajuta ca nivelul zahărului să nu scadă prea mult.În mod normal, ficatul începe să producă mai multă glucoză, dacă nivelul zahărului din sânge se reduce.Însă, în cazul în care ficatul este ocupat cu metabolizarea alcoolului nu mai poate produce glucoză, ceea ce înseamnă un nivel al zaharului scăzut şi, prin urmare, oboseală și irascibilitate.
Mai mult alcool:
Cui pe cui se scoate, spune o vorbă din bătrâni, aşa că multe persoane apelează la alcool pentru a scăpa de mahmureală.Specialiştii spun că aceasta este o idee proastă pentru că durerea de cap va fi amplificată.În plus, în acest fel se poate ajunge la o dependență de alcool.
Mişcarea:
O bătutură este metabolizată de organsim într-o oră, astfel că este un mit faptul că tot alcoolul poate fi eliminat într-un singur antrenament.În acelaşi timp, endorfinele pe care organimul le eliberează după o repriză de mişcare pot îmbunătăţi buna dispoziţie.În plus, mișcarea duce la un consum mai mare de lichide, ceea ce este foarte bine.
Cafeaua:
Mulţi oameni, mahmuri sau nu, preferă să înceapă ziua cu o cafea bună.Este totuşi bine de ştiut că o cafea nu înseamnă rezolvarea tuturor problemelor.În funcţie de persoană, cafea poate să elimine o durere de cap sau să o amplifice.În cazul în care o persoană mahmură apelează la cafea, studiile pe această temă sugerează că trebuie băută şi apă întrucât cafeina duce la deshidratare.
Apa:
Apa este o necesitate.După cum se ştie, alcoolul este diuretic şi poate cauza deshidratare.Tocmai de aceea, înainte de a merge la culcare este indicat să bei, până la jumătate de litru de apă.Atunci când o persoană consumă alcool, specialiştii recomandă să se consume un pahar cu apă după fiecare pahar cu alcool, astfel încât să fie înlocuite fluidele pe măsură ce se pierd.
Medicamentele:
Se poate elimina durerea de cap cu o pastilă, dar trebuie apelat la anti-inflamatorii de genul ibuprofenului şi nu la acetaminofen.Acesta din urmă, deşi este ok pentru durerea de cap, poate afecta ficatul care este suprasolicitat cu metabolizarea alcoolului.
Băuturile pentru sportivi:
Chiar dacă efectul diuretic al alcoolului poate duce la pierderea unor electroliţi, nu este nevoie ca aceştia să fie înlocuiţi imediat.Ce înseamnă acest lucru?De exemplu mulţi oameni cred că băuturile pentru sportivi, gen Gatorade, sunt recomandate pentru combaterea mahmurelii, însă specialiştii spun că efectul acestora nu este diferit de cel al apei, aşa că nu trebuie aruncați banii pe ferestră şi se poate consuma și apă plată.
Mâncarea grasă:
Contează foarte mult ceea ce s-a mâncat înainte de a se fi consumat alcool.Mâncarea încetineşte absorbţia alcoolului şi cu cât alcoolul ajunge mai târziu în sistemul circulator cu atât mai târziu apare beția.
Pâinea prăjită sau biscuiţii:
Este un sfat excelent pentru cei care suferă de mahmureală.Problemele cu stomacul nu se pot rezolva ușor, dar carbohidraţii pot ajuta ca nivelul zahărului să nu scadă prea mult.În mod normal, ficatul începe să producă mai multă glucoză, dacă nivelul zahărului din sânge se reduce.Însă, în cazul în care ficatul este ocupat cu metabolizarea alcoolului nu mai poate produce glucoză, ceea ce înseamnă un nivel al zaharului scăzut şi, prin urmare, oboseală și irascibilitate.
sâmbătă, 2 ianuarie 2016
Superstiții de Anul Nou
Se spune că zgomotul pe care lumea îl face de Anul Nou (muzica, petardele, focurile de artificii, dar și întregul arsenal de instrumente al urătorilor) ajută la alungarea spiritelor rele, care nu vor mai intra astfel în noul an.
O altă superstiție spune că în ajun nu trebuie dat nimic afară din casă și nici nu trebuie măturat, ca să nu se alunge prosperitatea din anul care vine.
De asemenea, nu trebuie să intri în noul an cu buzunarele goale, ci să le umpli cu cât mai mulți bani, având însă grijă să-ți plătești, înainte de a bate miezul nopții, toate datoriile, dacă vrei să te asiguri că nu vei fi tot anul dator.
Cel puțin cu două zile înainte și două după Revelion, nu se spală rufe și nu se folosește nici foarfecele, pentru a nu „tăia” norocul.
Îndrăgostiții trebuie să se sărute sub vâsc, la trecerea dintre ani.
În noul an se intră purtând ceva roșu, pentru noroc, iar la miezul nopții ușa trebuie deschisă, pentru ca vechiul an să iasă și cel nou să intre.
Pentru un An Nou luminos, o lampă sau o lumânare din casă trebuie lăsată aprinsă până la ziuă.
E de rău augur să se agațe calendarul pentru anul următor când cel vechi nu s-a terminat încă.
De asemenea, se zice că anul va fi influențat și de prima persoană care îți intră în casă, dacă bărbații și persoanele brunete în general aduc noroc, nu la fel se poate spune despre femei, cu deosebire cele blonde sau roșcate.
Contează și ce ții în mână la bătaia miezului nopții: mâna persoanei iubite (prefigurând un an sub semnul dragostei), bani (pentru noroc la bani) sau un pahar (ca simbol al unui an plin de veselie).
O altă superstiție spune că în ajun nu trebuie dat nimic afară din casă și nici nu trebuie măturat, ca să nu se alunge prosperitatea din anul care vine.
De asemenea, nu trebuie să intri în noul an cu buzunarele goale, ci să le umpli cu cât mai mulți bani, având însă grijă să-ți plătești, înainte de a bate miezul nopții, toate datoriile, dacă vrei să te asiguri că nu vei fi tot anul dator.
Cel puțin cu două zile înainte și două după Revelion, nu se spală rufe și nu se folosește nici foarfecele, pentru a nu „tăia” norocul.
Îndrăgostiții trebuie să se sărute sub vâsc, la trecerea dintre ani.
În noul an se intră purtând ceva roșu, pentru noroc, iar la miezul nopții ușa trebuie deschisă, pentru ca vechiul an să iasă și cel nou să intre.
Pentru un An Nou luminos, o lampă sau o lumânare din casă trebuie lăsată aprinsă până la ziuă.
E de rău augur să se agațe calendarul pentru anul următor când cel vechi nu s-a terminat încă.
De asemenea, se zice că anul va fi influențat și de prima persoană care îți intră în casă, dacă bărbații și persoanele brunete în general aduc noroc, nu la fel se poate spune despre femei, cu deosebire cele blonde sau roșcate.
Contează și ce ții în mână la bătaia miezului nopții: mâna persoanei iubite (prefigurând un an sub semnul dragostei), bani (pentru noroc la bani) sau un pahar (ca simbol al unui an plin de veselie).
vineri, 1 ianuarie 2016
Legenda Anului Nou
Anul Nou, prima zi a anului calendaristic și sărbătoarea Sfântului Vasile, episcop de Cesarea, în calendarul creștin-ortodox, a fost stabilit religios ca început de an în 1691, la inițiativa Papei Inocențiu al XII-lea.
Astăzi, cel mai răspândit termen pentru trecerea dintre ani este „Revelion” (din fr. „Reveillon”, tradus aproximativ „veghe”, dar în acest caz având sensul de ospăț la miezul nopții).
Petreceri cu rudele și prietenii, artificii, petarde, nelipsita șampanie, concerte în centrul orașului într-o explozie aproape apocaliptică de zgomote și lumini, dar și urme din riturile străvechi (urătorii, Ursul, Capra, Sorcovitul din dimineața Anului Nou), coexistă încă.
Conform unei legende, culese de etnologul Romulus Vulcănescu, Anul este reprezentat alegoric ca un moș cu vie pe rod și cu 12 feciori, care poartă numele celor 12 luni.
Aceștia au lucrat la vie, au cules-o, au făcut vin și l-au pus într-un butoi mare, dându-i 12 cepuri la nivelele corespunzătoare vinului, pentru lunile anului.
Cepul de la fundul butoiului era al lunii Făurar, aparținând celui mai mic dintre frați, care lua ce mai rămânea în butoi.
Fiecare frate trebuia să bea în luna lui de la cepul lui, care era suprapus lunii anterioare.
Fratele cel mic bea mereu de la cepul lui. iar frații mai mari așteptau să le vină rândul după ce se termina partea celui mic.
Dar Făurar, de frig ce era, a băut tot vinul din butoi.
Când au vrut să bea în ordinea vârstei, ceilalți nu mai aveau vin în butoi, pentru că pe cepul lui Februar, feciorul sorbise tot vinul de deasupra.
Frații ceilalți îl fugăresc să-l omoare, însă prâslea prinsese puteri de atât vin ce băuse și scapă nevătămat.
Astăzi, cel mai răspândit termen pentru trecerea dintre ani este „Revelion” (din fr. „Reveillon”, tradus aproximativ „veghe”, dar în acest caz având sensul de ospăț la miezul nopții).
Petreceri cu rudele și prietenii, artificii, petarde, nelipsita șampanie, concerte în centrul orașului într-o explozie aproape apocaliptică de zgomote și lumini, dar și urme din riturile străvechi (urătorii, Ursul, Capra, Sorcovitul din dimineața Anului Nou), coexistă încă.
Conform unei legende, culese de etnologul Romulus Vulcănescu, Anul este reprezentat alegoric ca un moș cu vie pe rod și cu 12 feciori, care poartă numele celor 12 luni.
Aceștia au lucrat la vie, au cules-o, au făcut vin și l-au pus într-un butoi mare, dându-i 12 cepuri la nivelele corespunzătoare vinului, pentru lunile anului.
Cepul de la fundul butoiului era al lunii Făurar, aparținând celui mai mic dintre frați, care lua ce mai rămânea în butoi.
Fiecare frate trebuia să bea în luna lui de la cepul lui, care era suprapus lunii anterioare.
Fratele cel mic bea mereu de la cepul lui. iar frații mai mari așteptau să le vină rândul după ce se termina partea celui mic.
Dar Făurar, de frig ce era, a băut tot vinul din butoi.
Când au vrut să bea în ordinea vârstei, ceilalți nu mai aveau vin în butoi, pentru că pe cepul lui Februar, feciorul sorbise tot vinul de deasupra.
Frații ceilalți îl fugăresc să-l omoare, însă prâslea prinsese puteri de atât vin ce băuse și scapă nevătămat.
joi, 31 decembrie 2015
Ouă umplute
Ouăle umplute, un preparat delicios, fără de care meniul de sărbători ar fi mai sărac.
Ingrediente:
12 ouă, veți obține 24 de ouă umplute
un pate ficat (de 120 gr),
2 lingurițe muștar,
maioneză (dintr-un ou, sare, o linguriță muștar și ulei),
2 linguri iaurt,
sare, piper.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari.
Pentru cei care nu știu cum se fierb ouăle iată o metodă:
Se pun ouăle în apă rece să le acopere complet.Se pun pe aragaz la foc mediu și când începe să fiarbă apa, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă așa (fără să clocotească) timp de 12 minute.Se scurg de apa fierbinte și se acoperă cu apă rece, în care se lasă cam 15 minute, cât să se răcească complet.Apoi se decojesc.Este indicat să folosiți ouă nu foarte proaspete, fiindcă se vor decoji mai ușor.
Se prepară maioneza în timp ce ouăle fierb.
Ouăle fierte se taie în jumătate pe lungime.
Se scot gălbenușurile și se pun într-un bol.
Se freacă bine cu o furculiță până se mărunțesc.
Se adaugă pateul, sare și piper și se freacă până obținem o pastă omogenă.
Se adaugă apoi muștarul și 4 linguri de maioneză și se freacă totul până se obține o pastă fină și spumoasă.
Se umple șprițul de pateiserie cu această pastă, iar în restul de maioneză se pune iaurtul și se amestecă.
Pe un platou se așază un strat de maioneză cu iaurt pe care se pun albușurile cu tăietura în sus.
Cu șprițul se umple golurile albușurilor.
Se presară puțin chili pudră (sau boia dulce dacă nu doriți să devină picante) sau se poate presăra și puțin pătrunjel tocat printre ouă.Se pot orna în diferite moduri, după preferințe.Se păstrează la frigider.
Ingrediente:
12 ouă, veți obține 24 de ouă umplute
un pate ficat (de 120 gr),
2 lingurițe muștar,
maioneză (dintr-un ou, sare, o linguriță muștar și ulei),
2 linguri iaurt,
sare, piper.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari.
Pentru cei care nu știu cum se fierb ouăle iată o metodă:
Se pun ouăle în apă rece să le acopere complet.Se pun pe aragaz la foc mediu și când începe să fiarbă apa, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă așa (fără să clocotească) timp de 12 minute.Se scurg de apa fierbinte și se acoperă cu apă rece, în care se lasă cam 15 minute, cât să se răcească complet.Apoi se decojesc.Este indicat să folosiți ouă nu foarte proaspete, fiindcă se vor decoji mai ușor.
Se prepară maioneza în timp ce ouăle fierb.
Ouăle fierte se taie în jumătate pe lungime.
Se scot gălbenușurile și se pun într-un bol.
Se freacă bine cu o furculiță până se mărunțesc.
Se adaugă pateul, sare și piper și se freacă până obținem o pastă omogenă.
Se adaugă apoi muștarul și 4 linguri de maioneză și se freacă totul până se obține o pastă fină și spumoasă.
Se umple șprițul de pateiserie cu această pastă, iar în restul de maioneză se pune iaurtul și se amestecă.
Pe un platou se așază un strat de maioneză cu iaurt pe care se pun albușurile cu tăietura în sus.
Cu șprițul se umple golurile albușurilor.
Se presară puțin chili pudră (sau boia dulce dacă nu doriți să devină picante) sau se poate presăra și puțin pătrunjel tocat printre ouă.Se pot orna în diferite moduri, după preferințe.Se păstrează la frigider.
miercuri, 30 decembrie 2015
Tort cu cremă de lămâie și ciocolată albă
Vă prezentăm o rețetă de tort, un adevărat deliciu cu care vă veți răsfăța papilele gustative.
Ingrediente:
Blat:
200 gr ciocolată albă,
100 gr unt,
120 gr zahăr,
3 ouă,
250 ml lapte,
350 gr făină,
un plic praf de copt,
1/2 linguriță sare,
o lingură coajă rasă de lămâie.
Crema:
300 gr ciocolată albă,
150 gr unt,
4 ouă,
200 gr mascarpone,
200 gr lemon crud.
Mod de preparare:
Ciocolata albă se topește la bain marie și se lasă deoparte la răcit.
Untul moale la temperatura camerei se mixează cu zahărul până când devine aerat și cremos.Se adaugă ouăle pe rând, și se mixează bine după fiecare adăugare.Se încorporează treptat ciocolata albă răcită.
Separat se amestecă făina cu praful de copt și sarea.Se adaugă jumătate din ingredientele uscate peste crema de ouă și unt, apoi jumătate din cantitatea de lapte și se omogenizează.Se toarnă și restul de ingrediente uscate apoi laptele iar la final se adaugă și coaja rasă de lămâie.
Se preîncălzește cuptorul la foc mediu (180 de grade) și se tapetează cu hârtie de copt 2 tăvi cu diametrul de 17-18 cm.Se distribuie compoziția în mod uniform în cele două tăvi, se nivelează apoi se dau la cuptor.Se coc blaturile pentru 35-40 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea.Se scot pe un grătar la răcit.
Se topesc ciocolata albă și untul pe foc mic, mic.Separat se sparg ouăle și se bat ușor.Când compoziția de pe foc e omogenă se toarnă treptat ouăle și se amestecă continuu.La început crema va părea că e tăiată, dar se va transforma într-o cremă frumoasă la final.Se amestecă în continuare și se toarnă din amestecul de ouă.Se lasă compozitia pe foc timp de aproximativ 10 minute până când începe să capete aspectul unei creme consistente.Se ia de pe foc și se acoperă cu un capac.Se amestecă din când în când, iar după o jumătate de oră se poate pune la frigider pentru răcire completă.
Mascarponele la temperatura camerei se mixează foarte bine până când devine cremos.Se adaugă treptat crema de ciocolată albă și ouă și se mixează ușor.După ce se încorporează toată crema de ciocolată se adaugă și 100 grame de lemon curd și se amestecă ușor.Se taie fiecare blat în două pe orizontală.Se pune un blat pe un platou, se adaugă 2 linguri de lemon curd, se nivelează apoi se pune următorul blat.Se continuă cu 2-3 linguri din crema de ciocolată și mascarpone, un nou blat și din nou 2 linguri de lemon curd.Se pune ultimul blat și apoi se ornează.
Se acoperă tortul cu crema de ciocolată și mascarpone, iar pentru un aspect mai elegant se poate orna cu trandafiri din pastă de zahăr, care se pot achiziționa din comerț.Se lasă tortul la frigider cel puțin 2-3 ore înainte de a-l felia pentru a se putea întări crema și pentru a se îmbina mai bine aromele.
Ingrediente:
Blat:
200 gr ciocolată albă,
100 gr unt,
120 gr zahăr,
3 ouă,
250 ml lapte,
350 gr făină,
un plic praf de copt,
1/2 linguriță sare,
o lingură coajă rasă de lămâie.
Crema:
300 gr ciocolată albă,
150 gr unt,
4 ouă,
200 gr mascarpone,
200 gr lemon crud.
Mod de preparare:
Ciocolata albă se topește la bain marie și se lasă deoparte la răcit.
Untul moale la temperatura camerei se mixează cu zahărul până când devine aerat și cremos.Se adaugă ouăle pe rând, și se mixează bine după fiecare adăugare.Se încorporează treptat ciocolata albă răcită.
Separat se amestecă făina cu praful de copt și sarea.Se adaugă jumătate din ingredientele uscate peste crema de ouă și unt, apoi jumătate din cantitatea de lapte și se omogenizează.Se toarnă și restul de ingrediente uscate apoi laptele iar la final se adaugă și coaja rasă de lămâie.
Se preîncălzește cuptorul la foc mediu (180 de grade) și se tapetează cu hârtie de copt 2 tăvi cu diametrul de 17-18 cm.Se distribuie compoziția în mod uniform în cele două tăvi, se nivelează apoi se dau la cuptor.Se coc blaturile pentru 35-40 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea.Se scot pe un grătar la răcit.
Se topesc ciocolata albă și untul pe foc mic, mic.Separat se sparg ouăle și se bat ușor.Când compoziția de pe foc e omogenă se toarnă treptat ouăle și se amestecă continuu.La început crema va părea că e tăiată, dar se va transforma într-o cremă frumoasă la final.Se amestecă în continuare și se toarnă din amestecul de ouă.Se lasă compozitia pe foc timp de aproximativ 10 minute până când începe să capete aspectul unei creme consistente.Se ia de pe foc și se acoperă cu un capac.Se amestecă din când în când, iar după o jumătate de oră se poate pune la frigider pentru răcire completă.
Mascarponele la temperatura camerei se mixează foarte bine până când devine cremos.Se adaugă treptat crema de ciocolată albă și ouă și se mixează ușor.După ce se încorporează toată crema de ciocolată se adaugă și 100 grame de lemon curd și se amestecă ușor.Se taie fiecare blat în două pe orizontală.Se pune un blat pe un platou, se adaugă 2 linguri de lemon curd, se nivelează apoi se pune următorul blat.Se continuă cu 2-3 linguri din crema de ciocolată și mascarpone, un nou blat și din nou 2 linguri de lemon curd.Se pune ultimul blat și apoi se ornează.
Se acoperă tortul cu crema de ciocolată și mascarpone, iar pentru un aspect mai elegant se poate orna cu trandafiri din pastă de zahăr, care se pot achiziționa din comerț.Se lasă tortul la frigider cel puțin 2-3 ore înainte de a-l felia pentru a se putea întări crema și pentru a se îmbina mai bine aromele.
Etichete:
bain marie,
blaturi de tort,
bucatarie,
ciocolata alba,
coaja rasa de lamaie,
crema de lamaie,
crema mixata,
lemon crud,
mascarpone,
pasta de zahar,
tort
Abonați-vă la:
Postări (Atom)