Deoarece de Revelion este bine să se consume pește, vă prezentăm o rețetă cu somon, extrem de simplă.
Ingrediente:
o bucată file somon cu piele,
piper cu lămâie (sau piper măcinat),
sare de mare.
Mod de preparare:
Se crestează fileul pe partea cu pielea.
Se uscă foarte bine cu șervețele de hârtie.
Se sărează și se piperează pe ambele părți, inclusiv în crestături.
Se încing bine 3 linguri de ulei într-o tigaie.
Se pune fileul în tigaie cu pielea în jos.
Se prăjește în jur de 5 minute (până vedeți pe margine că 2/3 din file și-a schimbat culoarea).
Se întoarce pe cealaltă parte și se mai prăjește 3 minute.
Se întoarce iar cu pielea în jos și se ia tigaia de pe foc.
Se servește în următoarele minute, stropit cu lămâie din belșug și cu diferite garnituri, după preferințe.
Sfaturi utile bucatarie, beauty, sfaturi pentru casa, birou, sfaturi de intretinere corporala si multe altele.
marți, 29 decembrie 2015
luni, 28 decembrie 2015
Curcan la cuptor
Dacă sunteți la dietă sau nu vă place să consumați carne de porc, aveți o alternativă delicioasă: carnea de curcan.
Ingrediente:
un curcan întreg (de 4 kg),
o ceapă,
o lămâie,
5 căței usturoi,
o felie slăninuță afumată (opțional).
Saramura:
15 căni apă la temperatura camerei,
6 linguri sare,
3 linguri zahăr,
6 foi dafin,
10 boabe ienibahar ușor strivite,
4 ardei iuți uscați.
Condimente:
3 linguri ulei,
2 lingurițe muștar,
o linguriță piper,
o linguritță boia dulce,
1/4 linguriță turmenic.
Mod de preparare:
Dacă curcanul este congelat, se lasă la decongelat în frigider.Apoi se spală bine, inclusiv în interior.
Se prepară saramura: într-o crăticioară mică se fierbe o cană de apă (din cele 15) împreună cu dafinul și ardeii iuți rupți bucăți și ienibaharul strivit pentru circa 2 minute.Se lasă apoi să se răcorească puțin.Se amestecă restul de apă cu zahărul și sarea până când acestea se dizolvă.Se adaugă apa cu aromele de mai sus și se amestecă.
Se pune curcanul în saramură și se lasă la frigider pentru 2 zile.Ideal este să stea curcanul într-o oală care să îl cuprindă și să fie acoperit complet de saramură.Dacă saramura preparată nu este de ajuns, se suplimentează cantitatea de apă și condimentele astfel încât să se obțină atâta saramură cât este necesară pentru a acoperi curcanul.Dacă curcanul este mai mare, este necesar să fie ținut mai mult timp în saramură, de exemplu un curcan de 7-8 kg se ține 4 zile.
Se scoate curcanul din saramură, se spală bine sub jet de apă rece și se usucă cu șervețele de bucătărie.Se acoperă curcanul cu folie de plastric și se mai lasă la frigider o zi, atfel încât saramura să se distribuie uniform în interior.
Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore înainte de a-l coace, ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.Se amestecă toate condimentele până se obține o pastă uniformă.Cu această pastă se unge curcanul peste tot.Se introduce în curcan sferturi de ceapă, lămâie și cățeii de usturoi întregi și cu coajă.Dacă este nevoie se leagă aripile și picioarele curcanului astfel încât să aibă o "poziție" frumoasă.
Se încălzește cuptorul la 200C.Se pune curcanul în tavă cu pieptul în jos.Se dă curcanul la cuptor pentru 20 minute.Se scoate tava, se întoarce curcanul cu pieptul în sus și se scade temperatura la 170C.Se lasă curcanul încă o oră la cuptor.Se scade temperatura la 150C și se mai lasă încă o oră.În această oră se unge curcanul tot la 20 minute, cu sucul lăsat în tava sau cu puțină slăninuță afumată topită, pentru un ușor gust de afumat.
Dacă curcanul este mai mare sau mai mic, se adaptează timpul de coacere la 150C în concordanță; dacă curcanul este extrem de mare și prin creșterea timpului de coacere se rumenește prea tare, se așează o folie de aluminiu pe acele zone.Pentru siguranță se poate folosi un termometru de friptură și verificați în zona cea mai groasă a pieptului ca temperatura să ajungă la 70-75C.
Se scoate curcanul din cuptor și se acoperă cu folie de aluminiu, lăsându-l măcar 15 minute să se odihnească.
Curcanul se servește cât este cald cu o garnitură pregătită după gustul fiecăruia.
Ingrediente:
un curcan întreg (de 4 kg),
o ceapă,
o lămâie,
5 căței usturoi,
o felie slăninuță afumată (opțional).
Saramura:
15 căni apă la temperatura camerei,
6 linguri sare,
3 linguri zahăr,
6 foi dafin,
10 boabe ienibahar ușor strivite,
4 ardei iuți uscați.
Condimente:
3 linguri ulei,
2 lingurițe muștar,
o linguriță piper,
o linguritță boia dulce,
1/4 linguriță turmenic.
Mod de preparare:
Dacă curcanul este congelat, se lasă la decongelat în frigider.Apoi se spală bine, inclusiv în interior.
Se prepară saramura: într-o crăticioară mică se fierbe o cană de apă (din cele 15) împreună cu dafinul și ardeii iuți rupți bucăți și ienibaharul strivit pentru circa 2 minute.Se lasă apoi să se răcorească puțin.Se amestecă restul de apă cu zahărul și sarea până când acestea se dizolvă.Se adaugă apa cu aromele de mai sus și se amestecă.
Se pune curcanul în saramură și se lasă la frigider pentru 2 zile.Ideal este să stea curcanul într-o oală care să îl cuprindă și să fie acoperit complet de saramură.Dacă saramura preparată nu este de ajuns, se suplimentează cantitatea de apă și condimentele astfel încât să se obțină atâta saramură cât este necesară pentru a acoperi curcanul.Dacă curcanul este mai mare, este necesar să fie ținut mai mult timp în saramură, de exemplu un curcan de 7-8 kg se ține 4 zile.
Se scoate curcanul din saramură, se spală bine sub jet de apă rece și se usucă cu șervețele de bucătărie.Se acoperă curcanul cu folie de plastric și se mai lasă la frigider o zi, atfel încât saramura să se distribuie uniform în interior.
Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore înainte de a-l coace, ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.Se amestecă toate condimentele până se obține o pastă uniformă.Cu această pastă se unge curcanul peste tot.Se introduce în curcan sferturi de ceapă, lămâie și cățeii de usturoi întregi și cu coajă.Dacă este nevoie se leagă aripile și picioarele curcanului astfel încât să aibă o "poziție" frumoasă.
Se încălzește cuptorul la 200C.Se pune curcanul în tavă cu pieptul în jos.Se dă curcanul la cuptor pentru 20 minute.Se scoate tava, se întoarce curcanul cu pieptul în sus și se scade temperatura la 170C.Se lasă curcanul încă o oră la cuptor.Se scade temperatura la 150C și se mai lasă încă o oră.În această oră se unge curcanul tot la 20 minute, cu sucul lăsat în tava sau cu puțină slăninuță afumată topită, pentru un ușor gust de afumat.
Dacă curcanul este mai mare sau mai mic, se adaptează timpul de coacere la 150C în concordanță; dacă curcanul este extrem de mare și prin creșterea timpului de coacere se rumenește prea tare, se așează o folie de aluminiu pe acele zone.Pentru siguranță se poate folosi un termometru de friptură și verificați în zona cea mai groasă a pieptului ca temperatura să ajungă la 70-75C.
Se scoate curcanul din cuptor și se acoperă cu folie de aluminiu, lăsându-l măcar 15 minute să se odihnească.
Curcanul se servește cât este cald cu o garnitură pregătită după gustul fiecăruia.
duminică, 27 decembrie 2015
Salată de țelină
Din când în când organismul are nevoie și de un preparat mai răcoritor, cum ar fi o salată acrișoară de țelină.
Ingrediente:
200 gr rădăcină de țelină (cântărită după curățare),
2-3 linguri de maioneză,
5 fire pătrunjel,
un fir mic tarhon,
un mănunchi ceapă verde,
un castravecior murat în oțet,
o lingură capere în oțet,
o linguriță hrean din borcan (opțional),
sare, piper negru.
Se prepară o maioneză dintr-un ou, sare și ulei.
La final, se adaugă peste cele 2-3 linguri de maioneză, 2-3 linguri din lichidul de la castraveciorii murați și/sau capere.Atenție, adaugați treptat și gustați, fiindcă unele murături conțin mai mult oțet și nu este de dorit să iasă prea oțetoasă maioneza.Adaugați doar cât să aibă un gust picant plăcut iar maioneza să aibă consistența unei smântâni.
Se toacă cubulețe castraveciorul și se stoarce de lichid.
Dacă sunt mari caperele, se toacă și ele.
Se toacă fin verdețurile și se adaugă împreună cu caperele și castraveciorul, peste maioneză.
Se omogenizează compoziția și se poate adăuga hrean, gustând mereu.Hreanul se adaugă dacă serviți salata alături de o friptură de porc, șuncă fiartă sau somon la cuptor.
Se condimentează amestecul cu sare și piper negru.
Țelina se dă pe răzătoarea mare, dar numai după ce este gata maioneza, căci altfel, oxidează.
Se toarnă maioneza peste țelină și se amestecă.
Se păstrează la frigider.
Ingrediente:
200 gr rădăcină de țelină (cântărită după curățare),
2-3 linguri de maioneză,
5 fire pătrunjel,
un fir mic tarhon,
un mănunchi ceapă verde,
un castravecior murat în oțet,
o lingură capere în oțet,
o linguriță hrean din borcan (opțional),
sare, piper negru.
Se prepară o maioneză dintr-un ou, sare și ulei.
La final, se adaugă peste cele 2-3 linguri de maioneză, 2-3 linguri din lichidul de la castraveciorii murați și/sau capere.Atenție, adaugați treptat și gustați, fiindcă unele murături conțin mai mult oțet și nu este de dorit să iasă prea oțetoasă maioneza.Adaugați doar cât să aibă un gust picant plăcut iar maioneza să aibă consistența unei smântâni.
Se toacă cubulețe castraveciorul și se stoarce de lichid.
Dacă sunt mari caperele, se toacă și ele.
Se toacă fin verdețurile și se adaugă împreună cu caperele și castraveciorul, peste maioneză.
Se omogenizează compoziția și se poate adăuga hrean, gustând mereu.Hreanul se adaugă dacă serviți salata alături de o friptură de porc, șuncă fiartă sau somon la cuptor.
Se condimentează amestecul cu sare și piper negru.
Țelina se dă pe răzătoarea mare, dar numai după ce este gata maioneza, căci altfel, oxidează.
Se toarnă maioneza peste țelină și se amestecă.
Se păstrează la frigider.
sâmbătă, 26 decembrie 2015
Remedii contra indigestiei
Indigestia și arsurile stomacale sunt în mod obișnuit cauzate de surplusul de alimentație, oboseală, alimente grele, ciocolată, băuturi carbogazoase, alcool, consumul de cafea și țigări.
Indigestia poate să apară dacă mâncați atunci când sunteti nervoși, furioși, triști sau repede, nemestecând bine mâncarea.
De asemenea puteți suferi o indigestie după o masă copioasă, cu multe feluri de mâncare, sau după o perioadă lipsită de activitate fizică.
Puteți lua câteva măsuri pentru a preveni indigestia:
Încercați să mâncați puțin, încet, nu vă lacomiți la un singur fel, limitați consumul de lichide și de alcool în timpul meselor, evitați mâncărurile condimentate.
Remedii naturiste foarte eficiente:
Salvia are capacitatea de a calma crampele stomacale și de a stimula digestia lentă.Te scapă de balonare și de gazele intestinale.Folosiți o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită.Lăsați la infuzat timp de 10-15 minute, beți 2-3 căni pe zi.
Sucul de morcovi și sfeclă, băut dimineața pe stomacul gol, este foarte bun în asemenea afecțiuni.
Busuiocul este un excelent atiseptic și îmbunătățește digestia.Folosiți 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte.Acoperiți timp de 15 minute, beți, treptat, două cani pe zi.
Menta este planta cea mai recomandată în caz de indigestie.Are efecte calmante, antispasmodice şi antiseptice.Folosiți un pliculeț la o cană cu apă clocotită.Beți infuzia cu sorbituri mici.
Păpădia drenează ficatul, are efect benefic asupra sistemului digestiv și asupra funcționării rinichilor.Foloseşte 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, infuzează timp de 15 minute.Frunzele se culeg înainte de apariția pufului.
Ceaiul de ulm ajută la protejarea stomacului deoarece conține un agent antiulcer foarte puternic.
Gălbenelele calmează inflamațiile gastrice și drenează ficatul.Puneți 2 lingurițe de floare uscată într-o cană mare cu apă clocotită.Beți din ceaiul acesta de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Ghimbirul este ingredientul obligatoriu al digestiei sănătoase.Ajută la buna absorbție a substanțelor nutritive, la procesarea grăsimilor și te scapă de balonare.Preparați o infuzie în felul următor: tăiați 1 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir în felii subțiri, adăugați deasupra o cană cu apă, fierbeți timp de 10 minute.După ce s-a răcit, adăugați miere și lămâie.Beți cu înghițituri mici, timp îndelungat.
Mușețelul este extrem de eficace în caz de indigestii și dureri abdominale.Lăsați la infuzat, 10 minute, o lingură de flori într-o cană cu apă clocotită.Beți 3 căni pe zi, înainte de masă.
Indigestia poate să apară dacă mâncați atunci când sunteti nervoși, furioși, triști sau repede, nemestecând bine mâncarea.
De asemenea puteți suferi o indigestie după o masă copioasă, cu multe feluri de mâncare, sau după o perioadă lipsită de activitate fizică.
Puteți lua câteva măsuri pentru a preveni indigestia:
Încercați să mâncați puțin, încet, nu vă lacomiți la un singur fel, limitați consumul de lichide și de alcool în timpul meselor, evitați mâncărurile condimentate.
Remedii naturiste foarte eficiente:
Salvia are capacitatea de a calma crampele stomacale și de a stimula digestia lentă.Te scapă de balonare și de gazele intestinale.Folosiți o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită.Lăsați la infuzat timp de 10-15 minute, beți 2-3 căni pe zi.
Sucul de morcovi și sfeclă, băut dimineața pe stomacul gol, este foarte bun în asemenea afecțiuni.
Busuiocul este un excelent atiseptic și îmbunătățește digestia.Folosiți 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte.Acoperiți timp de 15 minute, beți, treptat, două cani pe zi.
Menta este planta cea mai recomandată în caz de indigestie.Are efecte calmante, antispasmodice şi antiseptice.Folosiți un pliculeț la o cană cu apă clocotită.Beți infuzia cu sorbituri mici.
Păpădia drenează ficatul, are efect benefic asupra sistemului digestiv și asupra funcționării rinichilor.Foloseşte 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, infuzează timp de 15 minute.Frunzele se culeg înainte de apariția pufului.
Ceaiul de ulm ajută la protejarea stomacului deoarece conține un agent antiulcer foarte puternic.
Gălbenelele calmează inflamațiile gastrice și drenează ficatul.Puneți 2 lingurițe de floare uscată într-o cană mare cu apă clocotită.Beți din ceaiul acesta de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.
Ghimbirul este ingredientul obligatoriu al digestiei sănătoase.Ajută la buna absorbție a substanțelor nutritive, la procesarea grăsimilor și te scapă de balonare.Preparați o infuzie în felul următor: tăiați 1 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir în felii subțiri, adăugați deasupra o cană cu apă, fierbeți timp de 10 minute.După ce s-a răcit, adăugați miere și lămâie.Beți cu înghițituri mici, timp îndelungat.
Mușețelul este extrem de eficace în caz de indigestii și dureri abdominale.Lăsați la infuzat, 10 minute, o lingură de flori într-o cană cu apă clocotită.Beți 3 căni pe zi, înainte de masă.
Etichete:
alcool,
busuioc,
galbenele,
ghimbir,
indigestie,
mancaruri grele,
masa copioasa,
menta,
musetel,
papadie,
remedii contra indigestiei,
salvie,
sanatate
vineri, 25 decembrie 2015
Legenda de Crăciun
Îmbrăcat în roșu, cu obrajii rumeni, barba lungă și o burtică simpatică, cel mai așteptat și iubit moș din lume, coboară an de an și îi răsplătește cu dulciuri și jucării pe copiii cuminți și ascultători.
Dar oare cum a apărut Moș Crăciun, care este legenda legată de numele său?
Una dintre legendele care circulă în legătură cu Crăciunul povestește cum Maica Domnului, cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun.Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun.
Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, doamna Crăciun și îi cere acesteia adăpost.Doamna Crăciun nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soţul rău și necredincios, nu o primește în casă ci o trimite să nască în grajdul animalelor.Apoi, fără să-i spună soțului ei, doamna Crăciun o ajută pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus.
Aflând Crăciun acestea, își pedepsește soția și îi taie mâinile.Printr-o minune, Maica Domnului o vindecă și îi lipește mâinile la loc.
Văzând această minune și aflând că în grajdul sau S-a născut Domnul Iisus, Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul creștin”.
Se spune ca el s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci, iar, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și ne pune sub brad cadourile mult dorite.
Se mai spune că Moș Crăciun a existat demult și că era un bătrân care făcea jucării.Îi plăcea atât de mult acest lucru, încât le făcea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 Decembrie el le vindea la un târg.
Într-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg spre casă, bătrânul zărește la o fereastră trei copii care nu primiseră nimic în acea zi specială.Văzând că acei copii erau trişti, se hotărăște să le ofere ceva, însă, descoperă că nu mai avea nicio jucărie la el, pentru că era prima dată când le vânduse pe toate.Şi-a dorit atât de mult să le dea o jucărie în dar, încât, printr-o minune, pe fundul sacului a apărut una.În felul acesta, le-a făcut o bucurie copiiilor.
Din acel moment, moșul şi-a dorit să poată să facă jucării pentru toţi copiii, chiar şi pentru cei sărmani, care nu puteau să-şi cumpere jucăriile mult visate.
În plus, într-o zi, a apărut în faţa lui Moș Crăciun o căprioară rănită, iar bătrânul a bandajat-o.Căprioara, în semn de mulţumire, face să apară ca prin magie renii şi sania.Atunci, straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii și aşa a apărut Moş Crăciun.
Dar oare cum a apărut Moș Crăciun, care este legenda legată de numele său?
Una dintre legendele care circulă în legătură cu Crăciunul povestește cum Maica Domnului, cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun.Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun.
Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, doamna Crăciun și îi cere acesteia adăpost.Doamna Crăciun nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soţul rău și necredincios, nu o primește în casă ci o trimite să nască în grajdul animalelor.Apoi, fără să-i spună soțului ei, doamna Crăciun o ajută pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus.
Aflând Crăciun acestea, își pedepsește soția și îi taie mâinile.Printr-o minune, Maica Domnului o vindecă și îi lipește mâinile la loc.
Văzând această minune și aflând că în grajdul sau S-a născut Domnul Iisus, Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul creștin”.
Se spune ca el s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci, iar, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și ne pune sub brad cadourile mult dorite.
Se mai spune că Moș Crăciun a existat demult și că era un bătrân care făcea jucării.Îi plăcea atât de mult acest lucru, încât le făcea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 Decembrie el le vindea la un târg.
Într-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg spre casă, bătrânul zărește la o fereastră trei copii care nu primiseră nimic în acea zi specială.Văzând că acei copii erau trişti, se hotărăște să le ofere ceva, însă, descoperă că nu mai avea nicio jucărie la el, pentru că era prima dată când le vânduse pe toate.Şi-a dorit atât de mult să le dea o jucărie în dar, încât, printr-o minune, pe fundul sacului a apărut una.În felul acesta, le-a făcut o bucurie copiiilor.
Din acel moment, moșul şi-a dorit să poată să facă jucării pentru toţi copiii, chiar şi pentru cei sărmani, care nu puteau să-şi cumpere jucăriile mult visate.
În plus, într-o zi, a apărut în faţa lui Moș Crăciun o căprioară rănită, iar bătrânul a bandajat-o.Căprioara, în semn de mulţumire, face să apară ca prin magie renii şi sania.Atunci, straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii și aşa a apărut Moş Crăciun.
Etichete:
cadouri de Craciun,
diverse,
doamna Craciun,
legenda Craciunului,
legenda de Craciun,
Maica Domnului,
Mos Craciun,
sanie trasa de reni
joi, 24 decembrie 2015
Ciorbă de porc cu zeamă de varză
O ciorbă absolut delicioasă și foarte simplu de pregătit este următoarea.
Ingrediente:
circa 600-700 g spată de porc,
un l de zeamă de varză,
2 morcovi,
două cepe,
o țelină potrivită,
un păstârnac,
un ardei gras,
3-4 cartofi,
5-6 roșii,
100 g fasole verde,
2 linguri de pastă de roșii,
sare,
un ou,
leuștean verde,
pătrunjel verde,
Mod de preparare:
Carnea se spală, se porționează și se pune într-o oală de 4-5 l la fiert cu 3 l apă și sare.Se adună spuma .
Legumele se spală și se curăță.Se taie cubulețe sau julien, fiecare după cum dorește.Cartofii se taie cuburi.
Roșiile se opăresc, se decojesc și se taie cubulețe.
Zeama de varză se fierbe și se strecoară.
Se adaugă legumele peste carne.
După circa 45 minute se adaugă și cartofii.
Când sunt fierte toate legumele, se adaugă roșiile, pasta de tomate și zeama de varză.Pentru un plus de savoare, se pot adauga în ciorbă și codițele de la verdeață, legate în mănunchi cu un fir de ață, care se scot când ciorba este gata.
Se mai fierbe 5 minute.
Înainte de a stinge focul, se adaugă un ou bătut în firicel subțire în ciorbă, amestecând rapid cu o furculița.
După ce se ia de pe foc, se adaugă verdeața tocată mărunt.
Ingrediente:
circa 600-700 g spată de porc,
un l de zeamă de varză,
2 morcovi,
două cepe,
o țelină potrivită,
un păstârnac,
un ardei gras,
3-4 cartofi,
5-6 roșii,
100 g fasole verde,
2 linguri de pastă de roșii,
sare,
un ou,
leuștean verde,
pătrunjel verde,
Mod de preparare:
Carnea se spală, se porționează și se pune într-o oală de 4-5 l la fiert cu 3 l apă și sare.Se adună spuma .
Legumele se spală și se curăță.Se taie cubulețe sau julien, fiecare după cum dorește.Cartofii se taie cuburi.
Roșiile se opăresc, se decojesc și se taie cubulețe.
Zeama de varză se fierbe și se strecoară.
Se adaugă legumele peste carne.
După circa 45 minute se adaugă și cartofii.
Când sunt fierte toate legumele, se adaugă roșiile, pasta de tomate și zeama de varză.Pentru un plus de savoare, se pot adauga în ciorbă și codițele de la verdeață, legate în mănunchi cu un fir de ață, care se scot când ciorba este gata.
Se mai fierbe 5 minute.
Înainte de a stinge focul, se adaugă un ou bătut în firicel subțire în ciorbă, amestecând rapid cu o furculița.
După ce se ia de pe foc, se adaugă verdeața tocată mărunt.
miercuri, 23 decembrie 2015
Friptură de porc la tavă
Friptura care tronează pe masa de Crăciun și este delicioasă, este cea de porc.
Ingrediente:
2 kg carne porc (de preferat mușchi sau pulpă),
4-5 linguri ulei,
o căpățână de usturoi,
1/2 pahar de vin roșu sec,
2 lingurițe de Vegeta sau Secretul Gustului sau ce preferați dvs,
o linguriță piper alb.
Mod de preparare:
Se spală carnea foarte bine, se feliază cu cuțitul în felii cam de 2 degete grosime.
Se unge tava cu 3 linguri de ulei, se așază carnea în tavă și se unge cu restul uleiului,după care se presară condimentele (piperul alb și Vegeta).
Usturoiul se curăță și se dau pe răzătoarea foarte mică, cam 4-5 căței iar rezultatul se dizolvă într-o lingură de apă și se presară peste carne.
Se introduce tava în cuptor și se lasă la foc mic cam 15 minute după care se mărește focul, din când în când, se ia sos cu lingura și se pune peste carne.
Când friptura este rumenă, se ia vinul și se pune în tavă,se mai lasă 5 minute și se stinge focul.
Ingrediente:
2 kg carne porc (de preferat mușchi sau pulpă),
4-5 linguri ulei,
o căpățână de usturoi,
1/2 pahar de vin roșu sec,
2 lingurițe de Vegeta sau Secretul Gustului sau ce preferați dvs,
o linguriță piper alb.
Mod de preparare:
Se spală carnea foarte bine, se feliază cu cuțitul în felii cam de 2 degete grosime.
Se unge tava cu 3 linguri de ulei, se așază carnea în tavă și se unge cu restul uleiului,după care se presară condimentele (piperul alb și Vegeta).
Usturoiul se curăță și se dau pe răzătoarea foarte mică, cam 4-5 căței iar rezultatul se dizolvă într-o lingură de apă și se presară peste carne.
Se introduce tava în cuptor și se lasă la foc mic cam 15 minute după care se mărește focul, din când în când, se ia sos cu lingura și se pune peste carne.
Când friptura este rumenă, se ia vinul și se pune în tavă,se mai lasă 5 minute și se stinge focul.
Etichete:
bucatarie,
carne de porc,
friptura de porc,
friptura la cuptor,
friptura rumenita,
muschi de porc,
pulpa de porc,
vin rosu sec
Abonați-vă la:
Postări (Atom)