Una dintre cele mai cunoscute diete este cea cu suc de lămâie.Este ușor de ținut, cu reguli simple, iar lămâia este unul dintre cele mai cunoscute fructe.Lămâile au numeroase beneficii, amintim doar câteva: calmează anxietatea, luptă contra hipertensiunii arteriale, vindecă acneea și aftele, luptă contra infecțiilor, gripei și răcelilor, întărește imunitatea, rezolvă problemele digestive, înlătura halena, curăță mucoasa bucală, vindecă bătăturile, te ajută să scapi de kilogramele în plus.Pe acest ultim aspect ne vom axa astăzi, dar nu trebuie neglijat sfatul unui medic înainte de a ține această dietă, mai ales dacă există unele afecțiuni sau dacă analizele nu sunt în regulă.
O cură cu suc de lămâie durează 14 zile, apoi este indicată o pauză de circa 2 săptămâni, timp în care regimul alimentar trebuie să fie unul blând.În acest timp puteți urma un regim disociat: în primele trei zile, orez, în următoarele trei zile, legume fierte sau crude și în alte trei zile, doar fructe.După cele 2 săptămâni, cura cu suc de lămâie se poate relua, fără probleme.O astfel de cură ne scapă de grăsime, revitalizează și detoxifică organismul.
Cura se ține mărind treptat cantitatea de suc de lămâie consumat zilnic.Astfel, în prima zi se consumă sucul de la o lămâie, după care, în fiecare zi, se crește doza zilnic, până se ajunge la șapte lămâi.Din cea de-a opta zi se scade porția cu câte o lămâie pe zi, până se va ajunge la punctul de unde am plecat, adică la o lămâie. Sucul se poate bea pe parcursul întregii zile, dacă nu reușiți să îl consumați pe tot la micul dejun, iar între mese se poate consuma ceai verde și desigur cât mai multă apă plată.Sucurile carbogazoase și băuturile alcoolice sunt strict interzise.
În perioada în care vom consuma sucul de lămâie este indicat să ținem și un regim alimentar pentru care vă prezentăm mai jos un model:
Luni:
Mic dejun: cafea sau ceai de plante, neîndulcite și sucul de la prima lămâie.
Prânz: 2 ouă fierte tari, 300 g spanac, o roșie, o felie pâine neagră.
Cina: salată verde asezonată cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Marți:
Mic dejun: sucul de la 2 lămâi, cafea sau ceai fără zahăr, dar se poate adăuga puțină miere.
Prânz: salată verde cu ulei de măsline și zeamă de lămâie, crutoane prăjite din pâine neagră, 2 felii de șuncă slabă.
Cina: supă de legume, brânză degresată de vaci.
Miercuri:
Mic dejun: sucul dela 3 lămâi, ceai sau cafea fără zahăr, un biscuit.
Prânz: 250 g țelină rasă, o banană, o portocală.
Cina: 2 ouă fierte tari, o felie pâine neagră sau graham, salată verde cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Joi:
Mic dejun: cafea sau ceai cu miere, sucul de la 4 lămâi, 2 biscuiți.
Prânz: un ou fiert tare, 200 g morcov ras, 200 g cașcaval, o felie pâine neagră sau graham.
Cina: salată de fructe, un iaurt.
Vineri:
Mic dejun: sucul de la 5 lămâi, 300 g morcov ras.
Prânz: 2 felii pâine neagră prăjită, o roșie, 2 linguri brânză degresată de vaci.
Cina: salată verde cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.
Sâmbătă:
Mic dejun: sucul de la 6 lămâi, o felie de șuncă, o felie de pâine neagră, cafea sau ceai fără zahăr.
Prânz: salată verde cu zeamă de lămâie.
Cina: 2 ouă fierte tari, 300 g morcov ras.
Duminică:
Mic dejun: sucul de la 7lămâi, cafea sau ceai fără zahăr, 2 biscuiți.
Prânz: un iaurt cu fructe, un măr, 3 nuci.
Cina: 150 g orez fiert în apă cu sare stropit cu ulei de măsline, salată verde.
Sfaturi utile bucatarie, beauty, sfaturi pentru casa, birou, sfaturi de intretinere corporala si multe altele.
sâmbătă, 6 iunie 2015
vineri, 5 iunie 2015
Cura cu cireșe
Cireșele sunt acele mici fructe roșii, delicioase, cu multe beneficii, pe care le așteptăm cu nerăbdare încă de când primăvara își face simțită prezența.Acestea ajung la maturitate pe la jumătatea lunii mai, iar sezonul lor durează în jur de 8 săptămâni.
Cireșele conțin:
- apă (75-89%),
- zaharuri,
- acizi organici,
- vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, P, PP),
- acid pantoteic,
- minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf),
- oligoelemente (zinc, cupru, mangan).
Ele pot fi consumate zilnic în perioada de sezon, în cure de cel puțin două săptămâni sau în cure de câte 0,5-1kg fructe proaspete, 1-2 zile pe săptămână, contribuind astfel la întarirea și echilibrarea organismului.
Se realizează astfel o bună curățire și tonifiere a organismului prin eliminarea de toxine și prin normalizarea tranzitului intestinal, prevenind îmbătrânirea.
Consumul de cireșe remineralizează organismul, favorizează digestia, elimină sau limitează procesele inflamatoare, favorizează transpirația, ameliorează stările febrile, previne sau elimină procesul gripal și previne guta.
Cura este recomandată în demineralizări, afecțiuni renale sau ale căilor urinare, afecțiuni cardiace, anemie, artrite, ateroscleroză, hepatite cronice, litiaze biliare și renale, colite, obezitate, hidropizie, celulită și cuperoză.
Ca și fructele, sucul extras din cireșe, are aceleași proprietăți și recomandări, el fiind diuretic,laxativ, antiinflamator, remineralizant și un bun sedativ pentru stări nevrotice.
În cazul hepatitelor se recomandă un consum zilnic de 2-3 căni suc de cireșe.
În cazul migrenelor se pot pune comprese cu fructe zdrobite.
Pot fi folosite și în cosmetică prin aplicare de fructe zdrobite pe față. Se obține astfel o creștere a elasticității pielii.
Cireșele conțin:
- apă (75-89%),
- zaharuri,
- acizi organici,
- vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, P, PP),
- acid pantoteic,
- minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf),
- oligoelemente (zinc, cupru, mangan).
Ele pot fi consumate zilnic în perioada de sezon, în cure de cel puțin două săptămâni sau în cure de câte 0,5-1kg fructe proaspete, 1-2 zile pe săptămână, contribuind astfel la întarirea și echilibrarea organismului.
Se realizează astfel o bună curățire și tonifiere a organismului prin eliminarea de toxine și prin normalizarea tranzitului intestinal, prevenind îmbătrânirea.
Consumul de cireșe remineralizează organismul, favorizează digestia, elimină sau limitează procesele inflamatoare, favorizează transpirația, ameliorează stările febrile, previne sau elimină procesul gripal și previne guta.
Cura este recomandată în demineralizări, afecțiuni renale sau ale căilor urinare, afecțiuni cardiace, anemie, artrite, ateroscleroză, hepatite cronice, litiaze biliare și renale, colite, obezitate, hidropizie, celulită și cuperoză.
Ca și fructele, sucul extras din cireșe, are aceleași proprietăți și recomandări, el fiind diuretic,laxativ, antiinflamator, remineralizant și un bun sedativ pentru stări nevrotice.
În cazul hepatitelor se recomandă un consum zilnic de 2-3 căni suc de cireșe.
În cazul migrenelor se pot pune comprese cu fructe zdrobite.
Pot fi folosite și în cosmetică prin aplicare de fructe zdrobite pe față. Se obține astfel o creștere a elasticității pielii.
joi, 4 iunie 2015
Efectul yo-yo în diete
După ce dieta ținută cu strictețe și-a atins scopul și ați ajuns la greutatea dorită, este destul de greu să rămâneți acolo.
Vă dezvăluim câteva sfaturi, pentru ca efectul yo-yo să fie evitat, iar aceste reguli vă vor permite să trăiți normal, fără a recâștiga kilogramele atât de greu pierdute.
Nu numai că veți menține greutatea ideală, dar vă veți simți mult mai bine, deoarece o alimentație echilibrată, nu influențează doar silueta, ci și sănătatea, pe termen scurt, mediu și lung.
Împrieteniți-vă cu fibrele alimentare:
Acestea facilitează tranzitul intestinal, întârzie absorția lipidelor și a glucidelor oferind totodată senzația de sațietate. Nu uitați că se găsesc în legume, fructe și cereale integrale.
Practicați în mod regulat o activitate sportivă:
Sportul nu slăbește, dar facilitează menținerea și chiar mărirea masei corporale slabe în raport cu cea grasă. Iar kilogramele în plus aduse din musculatura fermă nu însemna îngrășare, ci înfrumusețare. Mai mult de atât sportul favorizează arderea caloriilor și eliminarea toxinelor.
Supravegheați-vă greutatea:
Fără a căpăta obsesia kilogramelor în plus, continuați să vă cântăriți săptămânal. Și nu vă pierdeți cu firea dacă greutatea dumneavoastră variază în perioadele de stres sau înaintea menstruației.
Beți 2 litri de apă plată zilnic:
Este esențial pentru a elimina toxinele și pentru ca organismul să nu stocheze apa ingerată prin intermediul alimentelor. Retenția hidrosodică afectează în principal persoanele care nu beau suficient, nu pe cele care o fac conform nevoilor organismului, adică 2 litri de apă plată pe zi.
Permiteți-vă din când în când câte o "abatere":
Un pahar de vin și câțiva covrigei împreună cu prietenii, un ecler cu ciocolată alături de cea mai buna prietenă sau trei bomboane primite în dar, nu constituie un capăt de țara. Savurați-le fără mustrări de conștiință, a doua zi veți relua controlul asupra situației.
Oferiți-vă trei mese "adevărate" pe zi:
Completate de una sau de două gustări pentru persoanele care nu se pot opune senzației de foame dintre mesele principale.
Micul dejun trebuie să fie consistent și să vă fie suficient până spre sfârșitul dimineții. Astfel, veți evita să dați iama în produsele grase de la fast-fod sau de la cantină. Prânzul echilibrat poate fi încheiat cu un desert dulce. Cina trebuie să fie ușoară (o supă iarna sau o salată asortată vara), pentru a evita ca organismul să stocheze energie în exces.
Faceți zilnic mișcare:
Nu va cruțați eforturile. Ignorați ascensoarele, autobuzele, metroul și automobilul, preferând drumurile pe jos. Și de ce să nu investiți într-o bicicletă medicinală pe care să o instalați departe de orice priviri indiscrete, în camera dumneavoastră?
Respectați limitele recomandate:
- 50-60% glucide, cu accent pe zaharurile cu indice glicemic scăzut;
- 25-30% lipide, favorizând grăsimile poli - și mono - nesaturate;
- 12-15% proteine, îndeosebi pește, cereale plus legume, carne slabă.
Nu săriți peste mese:
Aflat într-o stare de deficit energetic, corpul are tendința de a stoca energia pe care în sfârșit i-o oferiți. În plus, dupa fiecare masă "sărita", la urmatoarea mâncăm mai mult.
Nu ingerați mai multe calorii decât îi sunt necesare corpului dumneavoastră.
Pentru aceasta, recalculați-vă necesarul energetic în funcție de noua dumneavoastră greutate corporală.
miercuri, 3 iunie 2015
Ademon de prostată
O afecțiune care deranjează foarte mulți bărbați, mai devreme sau mai târziu și care poate fi tratată medicamentos, dar și cu ajutorul plantelor este ademonul de prostată.
Două astfel de plante sunt ghimpele și pufulița cu flori mici, cu care se pot prepara tincturi sau infuzii.Să vedem în detaliu, cum se vor consuma cele două plante.
Tinctura de ghimpe se obține din plantă uscată, măcinată și macerată cu alcool de 70 de grade.Mai exact, se ia un borcan de 800 gr, se umple jumătate cu plantă mărunțită, peste plantă se adaugă alcool până la umplerea borcanului și acesta se închide cu un capac ermetic.Se lasă la macerat timp de 15 zile, apoi se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă.
Din acest tratament se ia câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi.Tinctura se poate lua în combinație cu cea de pufuliță, pentru rezultate mult mai bune.Din cele două tincturi se ia câte o linguriță de patru ori pe zi, înainte de masă cu o jumătate de oră.Primele rezultate pot apărea după circa 10 zile, iar după o lună îmbunătățirile sunt considerabile.
O primă etapă a tratamentului este indicat să dureze 3 luni, în care se administrează neîntrerupt, după care se urmează cura timp de 10 zile pe lună.În timpul tratamentului nu se consumă alcool, este indicat să fie redus consumul de carne, nu sunt indicate sosurile iuți sau foarte condimentate, sarea ar trebui eliminată pe cât se poate, la fel și hrana conservată.
Cura cu pufuliță cu flori mici durează 10 zile și este indicat consumul acestei plante sub formă de infuzie.O linguriță de plantă se opărește cu 250 gr apă clocotită și se lasă la infuzat 5 minute.Se beau 2 căni pe zi, una dimineața, una seara, cu o jumătate de oră înainte de masă.În timpul curei, nu se consumă alcool și este indicat să se renunțe la cafea.Planta se găsește în magazinele naturiste și se poate prepara și tinctură, la fel ca și cea de ghimpe, pentru a urma tratamentul cu tincturi combinate, așa cum am descris mai sus.
Două astfel de plante sunt ghimpele și pufulița cu flori mici, cu care se pot prepara tincturi sau infuzii.Să vedem în detaliu, cum se vor consuma cele două plante.
Tinctura de ghimpe se obține din plantă uscată, măcinată și macerată cu alcool de 70 de grade.Mai exact, se ia un borcan de 800 gr, se umple jumătate cu plantă mărunțită, peste plantă se adaugă alcool până la umplerea borcanului și acesta se închide cu un capac ermetic.Se lasă la macerat timp de 15 zile, apoi se filtrează prin tifon și se păstrează în sticluțe mici, de culoare închisă.
Din acest tratament se ia câte o linguriță diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi.Tinctura se poate lua în combinație cu cea de pufuliță, pentru rezultate mult mai bune.Din cele două tincturi se ia câte o linguriță de patru ori pe zi, înainte de masă cu o jumătate de oră.Primele rezultate pot apărea după circa 10 zile, iar după o lună îmbunătățirile sunt considerabile.
O primă etapă a tratamentului este indicat să dureze 3 luni, în care se administrează neîntrerupt, după care se urmează cura timp de 10 zile pe lună.În timpul tratamentului nu se consumă alcool, este indicat să fie redus consumul de carne, nu sunt indicate sosurile iuți sau foarte condimentate, sarea ar trebui eliminată pe cât se poate, la fel și hrana conservată.
Cura cu pufuliță cu flori mici durează 10 zile și este indicat consumul acestei plante sub formă de infuzie.O linguriță de plantă se opărește cu 250 gr apă clocotită și se lasă la infuzat 5 minute.Se beau 2 căni pe zi, una dimineața, una seara, cu o jumătate de oră înainte de masă.În timpul curei, nu se consumă alcool și este indicat să se renunțe la cafea.Planta se găsește în magazinele naturiste și se poate prepara și tinctură, la fel ca și cea de ghimpe, pentru a urma tratamentul cu tincturi combinate, așa cum am descris mai sus.
marți, 2 iunie 2015
Cum ne sunt de folos țelina și pătlăgeaua roșie
Vă povestim astăzi despre două legume, banale ar spune unii, dar gustoase și cu multe beneficii pentru sănătatea noastră.Prima dintre cele două este țelina, o rădăcinoasă cu un gust inconfundabil.Aceasta este adăugată în multe rețete pentru un plus de savoare, dar este bine de știut că ea conține anumiți constituenți foarte importanți pentru creșterea și dezvoltarea organismelor.Cea de-a doua legumă este tomata, un aliment aflat pe masa oricui și consumat de multe persoane.
Țelina
Conține vitaminele A, B, C, minerale și metaloizi: magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor.
Pe plan intern țelina are mai multe proprietăți: aperitic, stomahic, tonic general al sistemului nervos, stimulent asupra renalelor, remineralizant, antiscorbutic, depurativ, regenerator sanguin, antipaludic, diuretic, antireumatismal, drenor pulmonar și hepatic, antiseptic, remediu al obezităţii.
Pe plan extern țelina are un binecunoscut efect cicatrizant.
Pentru ca vitaminele să se păstreze, ţelina se consumă cel mai bine crudă. Se pot obţine salate gustoase, adăugând la ţelina rasă pe răzătoarea mică ulei, lămâie, sare (sau chiar maioneză). Un pateu gustos se poate obţine dacă ţelina rasă se amestecă în blender cu usturoi pisat mărunt, nucă măcinată și lichid din supă.
Pentru reumatism o cura de ţelină timp de 40 zile se dovedeşte a fi benefică. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol o ţelină care se consumă ca pe un măr, sau, după caz, se rade pe răzătoarea măruntă.
În uz extern se foloseşte zeama care este cicatrizantă, în loţiuni, comprese pe plăgi, ulcere, în gargare şi spălături contra ulceraţiilor gurii, anghine, stingere vocală.
Contra degerăturilor se prepară un decoct de tije sau de căpăţână, ori din cojile de căpăţână - 250g la 1 litru de apă. Se fierb o oră și se fac băi de picioare timp de 10 minute, cât de calde se pot suporta, de 3 ori pe zi. Apoi se șterg picioarele şi se țin învelite.
Tomata sau pătlăgeaua roșie
Conține apă 90%, glucide 4%, protide 1%, lipide 0,3%, acizi organici, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, şi numeroase oligoelemente(zinc, cupru, fier, bor, iod). Roşia este de asemenea bogată în vitamine: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K.
Roşia nu conţine oxalaţi, dar are în componente un corp comparabil cu cortizonul. De aceea este indicată suferinzilor de reumatism şi de gută.
100g roşie proaspătă ne poate furniza: 13% vitamina A din necesarul zilnic al unui adult, 5% acid folic, 8% vitamina B1, 33% vitamina C.
O salată de roşii nu trebuie pregătită cu mai multe ore înainte de masă, deoarece îşi pierde o parte din proprietăţi.
Roşia este indicată ca tratament pentru numeroase boli: astenii, inapetenţă, intoxicaţii cronice, pletoră, hipervâscozitate sanguină, arterioscleroză, reumatism, azotemie, litiaze(urinară şi biliară), arterită, stări inflamatorii ale tractului digestiv. În uz extern este folosită împotriva acneei şi a înţepăturilor de insecte.
Se poate folosi:
- în salate,
- ca și suc (3 pahare pe zi timp de trei săptămâni, o lună), care poate fi amestecat, în părţi egale cu suc de ţelină,
- ca tratament împotriva acneei: se tamponează zona afectată cu o felie de roşie iar a doua zi cu frunze de măcriş strivite. Se lasă să acţioneze de fiecare dată timp de ½ oră apoi se spală cu apă rece,
- ca tratament contra înţepăturilor de insecte - se freacă zona respectivă cu frunze de roşie strivite,
- ca și ajutor în petele de cerneală de pe o ţesătură albă: se freacă bine petele cu suc de roşii,
- armă contra viespilor și țânțarilor: frunzele de roşii se agață în şirag în camere.
Țelina
Conține vitaminele A, B, C, minerale și metaloizi: magneziu, mangan, fier, iod, cupru, sodiu, potasiu, calciu, fosfor.
Pe plan intern țelina are mai multe proprietăți: aperitic, stomahic, tonic general al sistemului nervos, stimulent asupra renalelor, remineralizant, antiscorbutic, depurativ, regenerator sanguin, antipaludic, diuretic, antireumatismal, drenor pulmonar și hepatic, antiseptic, remediu al obezităţii.
Pe plan extern țelina are un binecunoscut efect cicatrizant.
Pentru ca vitaminele să se păstreze, ţelina se consumă cel mai bine crudă. Se pot obţine salate gustoase, adăugând la ţelina rasă pe răzătoarea mică ulei, lămâie, sare (sau chiar maioneză). Un pateu gustos se poate obţine dacă ţelina rasă se amestecă în blender cu usturoi pisat mărunt, nucă măcinată și lichid din supă.
Pentru reumatism o cura de ţelină timp de 40 zile se dovedeşte a fi benefică. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol o ţelină care se consumă ca pe un măr, sau, după caz, se rade pe răzătoarea măruntă.
În uz extern se foloseşte zeama care este cicatrizantă, în loţiuni, comprese pe plăgi, ulcere, în gargare şi spălături contra ulceraţiilor gurii, anghine, stingere vocală.
Contra degerăturilor se prepară un decoct de tije sau de căpăţână, ori din cojile de căpăţână - 250g la 1 litru de apă. Se fierb o oră și se fac băi de picioare timp de 10 minute, cât de calde se pot suporta, de 3 ori pe zi. Apoi se șterg picioarele şi se țin învelite.
Tomata sau pătlăgeaua roșie
Conține apă 90%, glucide 4%, protide 1%, lipide 0,3%, acizi organici, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, şi numeroase oligoelemente(zinc, cupru, fier, bor, iod). Roşia este de asemenea bogată în vitamine: A, B1, B2, B6, C, PP, E, K.
Roşia nu conţine oxalaţi, dar are în componente un corp comparabil cu cortizonul. De aceea este indicată suferinzilor de reumatism şi de gută.
100g roşie proaspătă ne poate furniza: 13% vitamina A din necesarul zilnic al unui adult, 5% acid folic, 8% vitamina B1, 33% vitamina C.
O salată de roşii nu trebuie pregătită cu mai multe ore înainte de masă, deoarece îşi pierde o parte din proprietăţi.
Roşia este indicată ca tratament pentru numeroase boli: astenii, inapetenţă, intoxicaţii cronice, pletoră, hipervâscozitate sanguină, arterioscleroză, reumatism, azotemie, litiaze(urinară şi biliară), arterită, stări inflamatorii ale tractului digestiv. În uz extern este folosită împotriva acneei şi a înţepăturilor de insecte.
Se poate folosi:
- în salate,
- ca și suc (3 pahare pe zi timp de trei săptămâni, o lună), care poate fi amestecat, în părţi egale cu suc de ţelină,
- ca tratament împotriva acneei: se tamponează zona afectată cu o felie de roşie iar a doua zi cu frunze de măcriş strivite. Se lasă să acţioneze de fiecare dată timp de ½ oră apoi se spală cu apă rece,
- ca tratament contra înţepăturilor de insecte - se freacă zona respectivă cu frunze de roşie strivite,
- ca și ajutor în petele de cerneală de pe o ţesătură albă: se freacă bine petele cu suc de roşii,
- armă contra viespilor și țânțarilor: frunzele de roşii se agață în şirag în camere.
luni, 1 iunie 2015
Despre insomnie
O problemă care afectează tot mai multe persoane, acum, în secolul vitezei și al stresului, este insomnia.Această afecțiune se traduce prin dificultatea de a dormi sau printr-un somn întrerupt (somnul durează o oră sau două).Persoanele care suferă de insomnii au și alte probleme de sănătate, sunt irascibile și nervoase, iar organismul are de suferit, asta în condițiile în care un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore din 24.
Cauzele principale ale insomniei sunt: surmenajul psiho-social, tulburările digestive, stresul, sedentarismul, surmenajul fizic și intelectual, abuzul de alcool, zgomotele, mesele prea copioase seara și unele boli precum: astmul,dischinezia, bronșita, ulcerul, durerile reumatice, cardiopatia, migrenele, adenomul de prostată, bolile cardio-vasculare.
Există și alte circumstanțe ce pot fi însoțite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, coca-cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.
Înainte de a ajunge la un medic specialist, pentru un tratament medicamentos sau pentru o terapie la psihoterapeut, încercați și următoarele sfaturi.
- evitarea sedentarismului.
- în timpul zilei și mai ales în cea de-a doua parte nu se vor consuma ceai verde sau negru, cafea, băuturi acidulate care conțin cafeină.
- ora de culcare va fi una rezonabilă, iar înainte de somn nu se vor viziona programe care să agite sau nu se vor citi cărți nepotrivite pentru aceea oră, ci dimpotrivă se va urmări relaxarea înainte de culcare.
- cea mai bună poziție a corpului, pentru somn, este pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp.
- un pahar de lapte cald cu sau fără miere poate fi de ajutor.
- menținerea unui program de viață cât mai ordonat.
- o baie caldă, relaxantă, cu ulei de lavandă sau lemn de santal, poate avea un efect binefăcător.
- nu se vor administra medicamente sau somnifere fără avizul și consultarea unui medic.
- evitarea suprasolicitărilor fizice sau intelectuale.
- dormitorul ar trebui să fie destinat doar somnului, o cameră liniștită, bine aerisită, zugrăvită în culori care să destindă, fără aparate electronice sau electrocasnice.
- se recomandă consumul de ceaiuri din plante cu efect relaxant: flori de lavandă, conuri de hamei, flori de tei, rădăcină de valeriană, flori de măghiran, flori de sulfină, frunze de roiniță, flori de mușețel.
Cauzele principale ale insomniei sunt: surmenajul psiho-social, tulburările digestive, stresul, sedentarismul, surmenajul fizic și intelectual, abuzul de alcool, zgomotele, mesele prea copioase seara și unele boli precum: astmul,dischinezia, bronșita, ulcerul, durerile reumatice, cardiopatia, migrenele, adenomul de prostată, bolile cardio-vasculare.
Există și alte circumstanțe ce pot fi însoțite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, coca-cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.
Înainte de a ajunge la un medic specialist, pentru un tratament medicamentos sau pentru o terapie la psihoterapeut, încercați și următoarele sfaturi.
- evitarea sedentarismului.
- în timpul zilei și mai ales în cea de-a doua parte nu se vor consuma ceai verde sau negru, cafea, băuturi acidulate care conțin cafeină.
- ora de culcare va fi una rezonabilă, iar înainte de somn nu se vor viziona programe care să agite sau nu se vor citi cărți nepotrivite pentru aceea oră, ci dimpotrivă se va urmări relaxarea înainte de culcare.
- cea mai bună poziție a corpului, pentru somn, este pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp.
- un pahar de lapte cald cu sau fără miere poate fi de ajutor.
- menținerea unui program de viață cât mai ordonat.
- o baie caldă, relaxantă, cu ulei de lavandă sau lemn de santal, poate avea un efect binefăcător.
- nu se vor administra medicamente sau somnifere fără avizul și consultarea unui medic.
- evitarea suprasolicitărilor fizice sau intelectuale.
- dormitorul ar trebui să fie destinat doar somnului, o cameră liniștită, bine aerisită, zugrăvită în culori care să destindă, fără aparate electronice sau electrocasnice.
- se recomandă consumul de ceaiuri din plante cu efect relaxant: flori de lavandă, conuri de hamei, flori de tei, rădăcină de valeriană, flori de măghiran, flori de sulfină, frunze de roiniță, flori de mușețel.
duminică, 31 mai 2015
Ciuboțica-cucului
Crește cu precădere pe câmpiile din zonele deluroase și prealpine și o găsim la margini de păduri și sub tufișuri.
Se mai numește aglică, anghelină, aglici, agrișel, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștii, țâța-caprei, țâța-oii, urechița -ursului.
Are o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, ce se termină cu o umbrelă florală de un galben deschis, cu un parfum slab.
Florile galben aurii se ridică din centrul acestei rozete.
Planta are o infuență liniștitoare asupra inimii și a nervilor, este un bun somnifer, înlătură tulburările nervoase, elimină toate substanțele toxice.
Cine are predispoziție spre boala articulațiilor sau afecțiunilor membrelor (artrită și reumatism) este sfătuit să bea zilnic o perioadă mai lungă de timp una până la două cești de ceai de ciuboțica-cucului. Durerile puternice se vor atenua și cu timpul vor dispărea complet.
Ceaiul de ciuboțica-cucului este în plus și un mijloc excelent de întărire a nervilor și de tonifiere a inimii, calmează migrenele și durerile de cap pe bază nervoasă, are efect asupra inflamației miocardului, a hidropiziei și a tendinței spre apoplexie.
O fiertură de rădăcini de ciuboțica-cucului, amestecată cu miere, rezultă un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezică).
În afecțiunile inimii se recomandă vinul de ciuboțica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboțica-cucului (umbrelele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite cu lichid. Sticla se lasă, astupată ușor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare. În afecțiunile cardiace se ia din când în când câte o înghițitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.
Ceai contra insomniei:
- 50 grame de ciuboțica-cucului,
- 25 grame de flori de levănțică,
- 10 grame de sunătoare,
- 15 grame de con de hamei,
- 5 grame de rădăcini de odolean.
Se opărește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec cu ¼ litru de apă și se lasă să stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, cu înghițituri mici, înainte de culcare. Se poate îndulci cu puțină miere, după gust.
Ceai depurativ de primăvară:
- 50 grame de ciuboțica-cucului,
- 50 grame de mlădițe de soc,
- 15 grame de frunze de urzici,
- 15 grame de rădăcini de păpădie.
Se folosește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec la ¼ de apă, plantele se opăresc și se lasă să stea 3 minute. Se beau în timpul zilei 2 cești, înghițitură cu înghițitură, ceaiul se îndulcește eventual cu puțină miere. (Prin mlădițe de soc se înțeleg mugurii tineri, care tocmai răsar primăvara).
Abonați-vă la:
Postări (Atom)