joi, 3 martie 2016

Cura cu căpșuni

   Căpșunile reprezintă în realitate soiuri de fragi cu fruct mai mare făcând parte din aceeași familie de plante, familia Rosaceae.
 

   Ele conțin apă (89%), hidrați de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri(8%), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP, K) și minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor,sulf, siliciu).Prin compoziția lor chimică, căpșunile tonifică și remineralizează organismul, încetinid procesul de îmbătrânire.
 

   Fructele sunt diuretic active, stimulând eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol din corp.În plus căpșunile bine coapte au și un efect laxativ.
 

   Conținând vitamina E, vitamine din complexul B și mangan, influențează funcționarea normală a sistemului nervos, fiind indicate atât în astenii cât și pentru prevenirea insomniilor.
 

   Conținând fier (component al hemoglobinei din sânge) și cupru (care ajută la absorbția fierului) sunt recomandate în tratamentul anemiilor.
 

   Au acțiune benefică asupra ficatului, ajutând prin vitamina K pe care o conțin, la funcționarea normală a sa.În acest sens cura cu căpșuni este benefică în insuficiența hepatică, litiaza biliară și dischinezii biliare.
 

   Căpșunile au rol hipotensor fiind indicate în hipertensiuni arteriale și alte boli cardiace.În plus au acțiune bactericidă și antihelmitică.


 

   Contra oxiurilor se recomandă 500 grame căpșuni dimineața pe stomacul gol fără a se consuma altceva până la prânz.
 

   Ele mai sunt indicate și în afecțiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroză, gută, varice, intoxicații alcoolice sau cu tutun, tuberculoză, etc.   

   Conținând doar puține zaharuri dar și vitamina E care este hipoglicemiantă, căpșunile pot fi consumate și de către diabetici, dar în cantități mai mici.
 

   Pentru persoanele care nu suferă de diabet se recoamndă 250-500 grame căpșuni pe zi, de preferință dimineața, timp de 7-14 zile.
 

   Diabeticii pot consuma până la 300 grame căpșuni zilnic.
 

   Căpșunile sunt containdicate atât intern cât și extern, persoanelor alergice, cărora le poate produce urticarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis