Cui nu-i plac sărmăluțele? Nu cred să fie vreun român care să nu adore acest fel de mâncare, indiferent de perioada anului.
Ingrediente:
un kg carne tocată de vită și porc (pentru cei care nu țin regim, carnea de porc un pic mai grasă este mai indicată pentru un gust grozav),
4-5 cepe mari,
o căniță cu orez (de 100 ml),
un ou,
o legătură pătrunjel verde tocat,
3-4 linguri bulion,
puțină afumătură pentru gust,
varză murată,
cimbru,
piper negru,
sare.
Mod de preparare:
Se prăjește ceapa tocată (cu cât se pune mai multă ceapă prăjită, cu atât ies mai gustoase sarmalele) în ulei (amestecat cu apă pentru o rețeta dietetică).
Orezul se umflă în prealabil, punându-se la fiert pentru aproximativ 15 minute.
Se amestecă astfel: carnea tocată cu orezul umflat, ceapa prăjită, un ou, pătrunjelul tocat, sare, piper și bulion după gust.Atunci când se fac sarmale cu varză murată, se pune mai puțin bulion.În caz contrar, se pune mai mult bulion (5-6 linguri) și se acresc sarmalele cu borș amestecat cu bulion.
Varza dacă este prea acră și sărată se ține în prealabil în apă rece care se schimbă de mai multe ori până are un gust acru acceptabil.
Se pregătesc frunzele pentru sarmale, tăindu-le la dimensiuni potrivite și curățându-le de nervuri.
Se toacă nervurile și miezul și se pun pe fundul cratiței.Se presară puțin cimbru și se pun câteva bucăți de afumătură.
Se ia o frunză de varză și mai întâi se strânge puțin în mână pentru ca să curgă apa, după care se întinde pe suprafața palmei și se pune o lingură de compoziție (după cum preferă fiecare mărimea sărmăluțelor).Se înfășoară sărmăluțele ca un sul, băgându-se capetele la urmă.Se așază sărmăluțele în vasul pregătit, având grijă să mai adăugăm câte puțin cimbru și afumătură.
La final se acoperă cratița cu frunze întregi de varză și se pune la fiert prin adăugare de la început de apă clocotită.
Se pot fierbe pe foc mic sau în cuptor, adăugându-se câte un pic de apă fiartă, dacă este necesar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu