miercuri, 8 iulie 2015

Calendarul sarcinii

   Fătul petrece în jur de 38 de săptămâni în uterul mamei, dar durata medie a unei sarcini este considerata a fi de 40 de săptămâni, deoarece numărătoarea începe din prima zi a ultimei menstruații a femeii, și nu din ziua concepției, care de obicei are loc două săptămâni mai târziu.

   Perioada de sarcină este împărțită în trei trimestre:


   Primul trimestru: primele 12 săptămâni.
   Al doilea trimestru: săptămânile 12-24.
   Al treilea trimestru: săptămânile 24-40.

   Concepția are loc atunci când ovulul femeii este fertilizat de spermatozoizii bărbatului.Sexul copilului, precum și moștenirea genetică se stabilesc în acel moment.



   Săptămâna 1:
   La 30 de ore după concepție, celula-ou se divide în două.În cea de-a treia zi, celula-ou (zigotul) se divide în 16 celule.După încă două zile, zigotul migrează din trompa uterină în uter.În cea de-a șaptea zi, zigotul se fixează în pliurile mucoasei uterine.Zigotul este cunoscut acum sub denumirea de blastocist.

   Săptămâna 2:
   Fătul în formare este mai mic decât un bob de orez.Celulele care se divid cu rapiditate se află în procesul de formare a diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul digestiv.

   Săptămâna 3:
   Tubul neural care se dezvoltă acum va deveni în final sistemul nervos central (creierul și măduva spinării).

   Săptămâna 4:
   Copilul este cunoscut acum sub denumirea de embrion.Are în jur de 3 milimetri lungime.În acest stadiu, el secretă hormoni speciali care împiedică menstra mamei.

   Săptămâna 5:
   Inima începe să-i bată.Embrionul își dezvoltă placenta și sacul cu lichid amniotic.Placenta se fixează în pereții uterului pentru a-și extrage oxigenul și substanțele nutritive din organismul mamei.

   Săptămâna 6:
   Embrionul are acum în jur de 1,3 centimetri lungime.Coloana vertebrală este în creștere și arată ca o coadă.Capul este mult mai mare față de restul corpului.

   Săptămâna 7:
   Acum se formează ochii, gura și limba.Mușchii firavi îi permit embrionului să înceapă să se miște.Ficatul embrionului produce celulele din sânge.


   Săptămâna 8:
   Embrionul a devenit acum fetus și are în jur de 2,5 centimetri lungime.Toate organele corpului sunt formate.Mâinile și picioarele care până acum erau în stare incipientă încep să-și dezvolte degetele.Creierul este activ.

   Săptămâna 9:
   Dinții încep să se structureze în interiorul gingiilor.Inima continuă să se dezvolte.

   Săptămâna 10:
   Degetele de la mâini și de la picioare sunt conturate, dar incă unite între ele prin membrane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis