luni, 19 octombrie 2015

Vinuri medicinale

   Mult mai puțin cunoscute și folosite decât tincturile și uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri din laboratorul naturii, cu efecte benefice asupra sănătății și a stării noastre de spirit.Cu o condiție: să nu fie confundate cu vinul de masă, ele având o prescripție strictă, la fel ca orice medicament.

   Vin de grapefruit:
   Ingrediente: sucul de la două grapefruituri, 1 l vin alb, 200 g zahăr, 50 ml rachiu.
   Mod de preparare: Se amestecă ingredientele și se lasă două săptămâni la rece.Se filtrează și se îmbuteliază.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: aperitiv, drenor digestiv, drenor hepatic, răcoritor, bogat în vitamina C.
   Recomandări: anorexie, artrită, dispepsie, insuficiență biliară.


   Vin de ceapă:
   Ingrediente: 5 cepe, 1 l vin alb, 100 g miere.
   Mod de preparare: Se rad cepele.Se adaugă vinul și mierea.Se lasă la macerat 8 zile, apoi se filtrează.
   O altă variantă: Se pasează 500 g ceapă.La sucul obținut se adaugă 150 g zahăr.Se amestecă bine și se filtrează.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: diuretic, stimulent general, tonic cardiac.
   Recomandări: astenie, hidrofizie, tulburări renale.


   Vin de mure:
   Ingrediente: 1 kg mure, 1 l apă, 300 g zahăr.
   Mod de preparare: Se varsă apa peste murele ușor zdrobite.După 24 de ore se pune amestecul în robot și se mărunțesc.Se adaugă zahărul la sucul obținut.Se lasă la fermentat 10-15 zile.Se filtrează și se pune în sticle.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: îndulcitor, hipoglicemiant.
   Recomandări: dureri de gât, tulburări intestinale și gastrice.


   Vin de mărar:
   Ingrediente: 50 g semințe mărar, 20 g semințe anason, 1 l vin roșu, 100 g zahăr, 25 ml rachiu.
   Mod de preparare: Se pun toate ingredientele într-un vas curat.Se lasă la macerat 10 zile, la loc ferit de lumină.Se filtrează și se îmbuteliază.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: aperitiv, carminativ, galactogen, stomahic.
   Recomandări: aerofagie, astm, tulburări nervoase.
   Excelent pentru impotență: câte 25 ml înainte de culcare.




   Vin de afine:
   Ingrediente: 500 g afine, 1 l vin roșu.
   Mod de preparare: Se varsă afinele într-un vas, se adaugă două pahare cu apă și se fierb încet 15 minute.Se adaugă vinul roșu și se prelungește fierberea încă 15 minute.Se lasă să se răcească și se filtrează.
   O altă variantă: Se zdrobesc 500 g afine, se adaugă 1 l vin alb, o linguriță scorțișoară pudră, o linguriță de cuișoare și 100 g miere.Se lasă la macerat 8 zile, se filtrează și se pune în sticle.
   Mod de administrare: câte 25 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric.
   Recomandări: ateroscleroză, constipație, fermentație intestinală, insuficiență biliară, diabet, diaree.


   Vin de ienupăr:
   Ingrediente: 40-50 g bace (fructe) de ienupăr, 1 l vin roșu, 50 ml rachiu.
   Mod de preparare: Se sparg bacele și se pun la macerat o săptămână în amestecul lichid.Se aduce amestecul ușor la fierbere, se lasă să fiarbă câteva minute.Se lasă în repaus o săptămână înainte de a se filtra.Se îmbuteliază.
   O altă variantă: 60 bace de ienupăr, 1 l vin alb și 100 g zahăr se pun la macerat 15 zile.Se lasă în repaus 8 zile înainte de filtrare.Se adaugă 25 ml rachiu, pentru o mai bună conservare.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: depurativ, diuretic, stimulent, stomahic.
   Recomandări: ateroscleroză, gută, reumatism, tulburări renale.


   Vin de coacăze:
   Ingrediente: 1,5 kg coacăze, 1 l vin roșu, 450 g zahăr.
   Mod de preparare: Se presează coacăzele.Se adaugă vinul și se lasă la macerat 24 de ore la rece.Se filtrează printr-o pânză fină și se strecoară tot sucul.Se pune sucul într-un vas, se adaugă zahărul, se pune la fiert 5 minute, apoi se lasă să se răcească.Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază.
   Alte variante: Se pun la macerat 200 g frunze de coacăz, 50 ml rachiu, 100 g zahăr și 1 l vin roșu, timp de 30 de zile.Se amestecă bine, se filtrează și se îmbuteliază.Se pun la macerat, timp de o lună: 1 l vin alb, 200 g coacăze, 50 ml rachiu, 100 g zahăr.Se filtrează.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: antidiareic, antireumatismal, tonic general.
   Recomandări: artrite, hipertensiune, litiază renală, menopauză, reumatism.


   Vin de mentă:
   Ingrediente: 500 ml infuzie de mentă (25 g mentă uscată se infuzează timp de 15 minute), 500 ml vin alb, 20 g miere de albine.
   Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele, se lasă la macerat minimum 40 de zile, apoi se filtrează.
   Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
   Proprietăți: afrodisiac, bactericid, calmant, colagog, sedativ, stomahic, vermifug.
   Recomandări: nervozitate, palpitații, tulburări digestive, paraziți intestinali, tulburări nervoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis