vineri, 30 octombrie 2015

Bostanul

   În tradiţia populară era folosit în alimentaţia animalelor şi uneori şi a oamenilor.
 

   Din seminţe se extrage un ulei comestibil cu gust aparte.
 

   Compoziţie chimică: beta-caroten ca şi morcovul, diferă doar cantitativ, leucină, peporezină, tirozină, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, hidraţi de carbon, protide, săruri minerale, vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
 

   Proprietăţi: emolient de excepţie, sedativ, laxativ.
 

   Se indică în următoarele afecţiuni: abcese, afecţiuni cardiace, afecţiuni renale, afecţiuni reumatismale, afecţiuni oculare în special cele cu hemoragii, arsuri, astenii, cancer, cangrenă senilă, constipaţie, diabet, dispepsii, dizenterie, enterite, hemoroizi, infecţi urinare, insomnii, insuficienţă renală, leucemii, paraziţi intestinali (ascarizi, limbrici), prostată, tenie, tulburări neurologice, viermi intestinali.


 

   Mod de folosire:
 

   Intern:
   Crud amestecat cu aperitive; în supe, înăbuşit.
   Un pahar de suc, în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, este un laxativ foarte eficient.
   Seminţele consumate crude după decojire au multe minerale și vitamine.
   Se pisează 30-50 g de seminţe, se amestecă cu miere şi se iau în trei prize, din jumătate în jumătate de oră.După o oră se ia un laxativ, preferabil ulei de ricin.
   Emulsia obţinută prin fierberea în lapte a seminţelor decojite şi pisate este calmantă şi răcoritoare, indicată în insomnii, dureri şi inflamaţii ale căilor urinare.

   Extern:
   Cataplasme contra arsurilor şi a inflamaţiilor, abcese, cangrenă senilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis