duminică, 4 octombrie 2015

Despre diabet partea a treia

   Mai puteți citi despre această afecțiune aici și aici.

   Medicina populară folosește aproximativ 200 de plante pentru tratamentul diabetului și pentru scăderea nivelului zahărului în sânge.În cazul formelor mai ușoare de diabet se pot folosi cu succes plantele care conțin glicochinină (creatină, guanidină), acestea scad nivelul de zahăr în sânge.Glicochininele se găsesc în rădăcina de lucernă, în păstăile de fasole și în alte legume cu boabe, dar și în afine, în brusture, iarba-mare, sunătoare, fierea-pământului, tărâțe de porumb, pătlagină, pir, cicoare.Foarte indicate sunt plantele care cresc imunitatea organismului: iarba siberiană, aralia.

   Medicii preferă să le recomande pacienților niște amestecuri de plante complexe.Plantele au câteva puncte în favoarea lor: sunt foarte puțin toxice, iar folosirea lor cu precauție pentru o perioadă mai lungă de timp nu provoacă reacții secundare.

   Indicate sunt de asemenea și băile cu ace de conifere: în apă la o temperatură de 36-37 de grade Celsius se pun două mâini de ace; tratamentul trebuie să cuprindă 10-12 proceduri, iar fiecare ședință trebuie să dureze 10-15 minute.

   Fitoterapia în cazul diabetului zaharat se folosește sub observația atentă a medicului.Între perioadele de tratament trebuie să existe o perioadă obligatorie de pauză, de o lună, o lună și jumătate.Administrarea preparatelor medicamentoase trebuie combinată neapărat cu o dietă corespunzătoare.Zahărul trebuie înlocuit cu fructoză (doza zilnică: 30-40 grame, trebuie împărțită în două sau trei administrări).Dacă folosiți sorbitol, doza zilnică trebuie să fie de 15-30 grame (câte 5-10 grame de două-trei ori pe zi).

   Este permisă mierea naturală de bună calitate (câte o linguriță de două-trei ori pe zi), dar trebuie să aveți în vedere următorul fapt: 33 de grame de miere provoacă o asemenea creștere a nivelului de glucoză în sânge ca și 50 de grame de pâine.

   Fructele și legumele, care conțin 10-12% zaharuri (portocalele, piersicile, cireșele, sfecla, cartoful), trebuie incluse în regimul alimentar, dar numai cu luarea în considerare a cantității zilnice de hidrați de carbon.Nu aveți voie să mâncați în schimb curmale și stafide, pentru că ele sunt foarte bogate în hidrați de carbon ușor asimilabili.


   O lingură de frunze proaspete sau puțin uscate de nuc se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se fierb 30 de secunde, apoi se lasă la infuzat una-două ore, se strecoarp și se bea câte un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de frunze uscate de fasole sau două lingurițe de semințe de fasole se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte.Se lasă peste noapte la infuzat în termos, dimineața se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.Atenție însă, pentru că această plantă este contraindicată în cazurile de hipertensiune arterială și în afecțiunile intestinale.

   Două linguri de rădăcini uscate de păpădie se pun de seara în termos cu o jumătate de litru de apă fierbinte, ziua următoare se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de frunze uscate de coacăze negre se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat 15-20 de minute, se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.Coacăzele sub orice formă sunt de asemenea recomandate în cazurile de diabet zaharat.



   Se pun 10 grame de frunze uscate de dafin în termos împreună cu trei pahare de apă fierbinte, se lasă la infuzat două-trei ore și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.
   Pereții despărțitori ai miejilor de la 40 de nuci se pun într-un pahar cu apă fierbinte și se țin în baie de aburi timp de o oră.După aceea, se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcească, se strecoară și se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de frunze uscate de rozmarin sălbatic se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se țin 15 minute la baie de aburi, apoi se lasă la infuzat 30-50 de minute la temperatura camerei.Se strecoară și se bea câte un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

   Se pun 20 grame de păstăi de fasole într-un litru de apă fierbinte, se fierb la foc mic două-trei ore, după ce s-a răcit, decoctul se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar cu 20-30 de minute înainte de masă, de trei-patru ori pe zi, timp de trei-patru luni.

   Două linguri de frunze uscate de pătlagină se pun într-o jumătate de litru de apă fiartă și răcită la temperatura camerei, se mai țin apoi la baie de aburi 15 minute, se infuzează 30-40 de minute; se bea câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.Sucul de pătlagină este de asemenea recomandat a se consuma în doze de câte una-două linguri de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

   Frunze proaspete de urzică se pun în termos în apă fierbinte (în proporția 1:30), se lasă la infuzat peste noapte, dimineața se strecoară și se bea câte un sfert de pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

   Frunzele de afine scad conținutul de zahăr în sânge și pot de asemenea, într-o oarecare măsură, să înlocuiască insulina.Indicată este și infuzia de afine (în proporția de 1:20), din care se bea câte o jumătate de pahar de patru-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

   Două-trei linguri de măceșe uscate se pun în trei pahare de apă fierbinte și se mai fierb 10-12 minute.După aceea se iau de pe foc și se lasă la infuzat două-trei ore; se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.Măceșul contribuie la normalizarea metabolismului și crește forțele de apărare ale organismului.

   Se pun 30 grame de frunze de coada-calului într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se fierb 5-7 minute, se lasă la infuzat două-trei ore, se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

   Se pun 75 grame de semințe de ovăz într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se fierb timp de o oră, se lasă apoi vasul acoperit șapte-opt ore, se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis