sâmbătă, 17 iulie 2010

Cum scoti petele de mucegai

Petele de mucegai de pe obiecte de bumbac si in se scot spalandu-se in apa fierbinte cu sapun si soda. Un mijloc bun este amonaicul (1 parte de amoniac 5 parti de apa) cu care se freaca petele. Daca prin aceste procedee nu reusim sa scoatem petele, se aplica pentru tesaturile albe un amestec de apa oxigenata si amoniac (cate 1 lingurita la un pahar de apa calda). Se mai poate folosi zeama de ceapa cu care se freaca pata de cateva ori iar apoi obiectul se spala in apa fierbinte. Pentru tesaturile colorate de lana si matase se foloseste terebentina in care se inmoaie o bucatica de vata, se freaca pata iar apou daca raman urme se freaca locul cu solutie de sapun si se spala cu apa calda.

3 comentarii:

  1. Buna ziua, am pete (urme) de mucegai pe garniturile baghetelor de la geamurile termopane, cum oare sa le scot, ca am incercat cu otet, ciff, si nici un rezultat, tinand cont ca acele garnituri sunt de cauciuc, nu m-am aventurat la alte solutii chimice din teama de a nu le distruge. Cu ce oare sa le scot?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal am folosit o soluție de la Bison, http://sfaturipentruvoi.blogspot.com/2013/03/cum-scapam-de-mucegai.html , dar nu știu cum se comportă pe cauciuc, fiind o soluție toxică.

      Majoritatea soluțiilor din comerț sunt pe bază de clor, dar știu că și clorul amestecat cu apă dă rezultate.Însă din nou, este posibil să atace acel cauciuc.Poate că producătorul termopanelor dvs, v-ar putea îndruma mai bine.

      Alte sfaturi băbești:

      - dacă sunt pete proaspete se freacă cu lapte bătut
      - dacă sunt pete mai vechi se freacă cu zeamă fiartă de lamăie
      - cele foarte rezistente se freacă cu o soluție obținută din: 500 ml de apă caldă, în care se adaugă 1 lingură de amidon, 1 lingură de sare, zeama de la o lămâie și o lingură de săpun ras; se limpezește în 2-3 ape și se usucă.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

ShareThis