Celulita este o problemă cu care multe femei se confrună indiferent de numărul de kilograme. Celulita nu este o boală, dar persoanele afectate își doresc să amelioreze această afecțiune sau luptă să o elimine definitiv.
Atunci când apare celulita, țesutul de sub piele este obturat cu materii grase care se acumulează din cauza infiltrării apei neeliminate și din cauza stocării reziduurilor organice.
Aspectul de ”coajă de portocală” este inestetic și poate apărea chiar și o senzație de disconfort și durere la nivelul pielii.Din păcate celulita avansează și trebuiesc luate măsuri cât mai repede, mai ales că după un timp și celulele nervoase din zonă pot fi afectate.
De cele mai multe ori celulita apare pe coapse, fese, abdomen și suntem nevoiți să resuscităm zona musculară situată în vecinătatea celulitei.Pentru a interveni rapid și cu rezultate, suntem nevoiți să apelăm la mișcare fizică, sport cât de mult: înot, jogging, aerobic, săritul coardei, mers pe jos în pas alert, tenis etc. O alternativă poate fi electrostimularea, o ședință de 60 de minute echivalează cu 4 ore de aerobic.
În urma orelor de sport circulația sangvină este activată, pielea se tonifică, metabolismul energetic este stimulat, iar aspectul pielii se îmbunătățește vizibil.
Tot la capitolul exterior, putem apela și la diferite împachetări anticelulitice în saloane de specialitate sau chiar la noi acasă. Amintim:
Împachetări cu fango: în cazul acestei proceduri este folosit nămolul marin format din alge iodate, hamei, săruri organice din iod, camfor natural.În urma acestor împachetări organismul este detoxifiat, pielea se hrănește și se curăță.
Împachetările cu parargil, adică parafină și argilă verde: acest tratament este folosit în caz de celulită de grad 3 sau 4 și redă fermitatea și elasticitatea pielii.
Desigur există împachetări pe care le putem face acasă și vom reveni cu un alt articol despre ingredientele de care avem nevoie.
Sfaturi utile bucatarie, beauty, sfaturi pentru casa, birou, sfaturi de intretinere corporala si multe altele.
duminică, 22 februarie 2015
marți, 17 februarie 2015
Câștigători concurs
Astăzi vom afla câștigătorii concursului care s-a desfășurat pe acest blog.Înscrierile au fost puține și chiar dacă regulile nu au fost multe și nici foarte complicate, au fost destule persoane care nu au avut o înscriere corectă.
Am lăsat câte un replay fiecăruia, am anunțat pe fiecare cu ce a greșit, am făcut acest anunț și pe pagina de FB de mai multe ori și cu toate acestea, foarte puține persoane au revenit pentru a-și corecta înscrierea. În aceste condiții, cei ce nu se regăsesc pe listă, au fost descalificați și dacă aveți neclarități, vă rog să vă verificați comentariul din înscriere.
Lista persoanelor înscrise:
1. Maria Ene
2. Deni Ifrim
3. Jane
4. Cana Roxana Constanta
5. Alina Preda
6. Nicoleta Agache
7. Cristina
8. Iulia Sava
9. Dana1isa
10. Raluca Ene
11. Anca Gabriela
12. Simina Vieriu
13. Dulce Ale
14. Beauty and others
15. Gabriela Gabriela
16. Ramona Dancea
17. Mere Verzi
18. Gabriela-Ramona Nastase
19. Elena Nastase
Pentru extragere am folosit List Randomizer și rezultatul este următorul:
Câștigătoarele sunt:
Nr.7 - Cristina - premiul 1
Nr.18 - Gabriela-Ramona Nastase - premiul 2
Felicitări fetelor, veți fi contactate pe adresa de mail cu care v-ați abonat la postările blogului. Așteptăm datele voastre timp de 3 zile.
Am lăsat câte un replay fiecăruia, am anunțat pe fiecare cu ce a greșit, am făcut acest anunț și pe pagina de FB de mai multe ori și cu toate acestea, foarte puține persoane au revenit pentru a-și corecta înscrierea. În aceste condiții, cei ce nu se regăsesc pe listă, au fost descalificați și dacă aveți neclarități, vă rog să vă verificați comentariul din înscriere.
Lista persoanelor înscrise:
1. Maria Ene
2. Deni Ifrim
3. Jane
4. Cana Roxana Constanta
5. Alina Preda
6. Nicoleta Agache
7. Cristina
8. Iulia Sava
9. Dana1isa
10. Raluca Ene
11. Anca Gabriela
12. Simina Vieriu
13. Dulce Ale
14. Beauty and others
15. Gabriela Gabriela
16. Ramona Dancea
17. Mere Verzi
18. Gabriela-Ramona Nastase
19. Elena Nastase
Pentru extragere am folosit List Randomizer și rezultatul este următorul:
Câștigătoarele sunt:
Nr.7 - Cristina - premiul 1
Nr.18 - Gabriela-Ramona Nastase - premiul 2
Felicitări fetelor, veți fi contactate pe adresa de mail cu care v-ați abonat la postările blogului. Așteptăm datele voastre timp de 3 zile.
vineri, 6 februarie 2015
Un tonic excelent
De foarte multe ori mai ales după sezonul rece, ne simțim sleiți de puteri și anemici.Vă propunem astăzi o rețetă pentru a prepara un amestec revigorant, cu următoarele beneficii:
- purificator al organismului,
- rezistență mărită la oboseală,
- tonic, stimulent, creează o bună dispoziție,
- creșterea capacității de memorare și concentrare, limpezirea minții,
- tonic sexual,
- stimularea funcționării organelor interne, mai ales a rinichilor,
- imunitate ridicată la bolile de sezon și nu numai,
- recuperare rapidă în urma accidentelor, diverselor boli și afecțiuni, operațiilor.
Acest tonic se administrează de două ori pe zi, dimineața pe stomacul gol o dată și înainte de masa de prânz.Cura durează 3 săptămâni și apoi se face pauză 1-2 săptămâni, după care se repetă tratamentul dacă este nevoie.Este indicat să fie consumat acest tonic mai ales în perioadele reci ale anului.
Componentele tonicului:
1. 300 mg yucca
2. 300 mg spirulină
3. 300 mg ginkgo biloba
4. 100 mg ginseng.
Randamentul energetic al acestor elemente este mult mai mare atunci când sunt administrate împreună, decât separat.Toate ingredientele se găsesc în magazinele și farmaciile naturiste, iar amestecul nu este indicat femeilor însărcinate și persoanelor hipertensive, deoarece poate crește ușor tensiunea.
- purificator al organismului,
- rezistență mărită la oboseală,
- tonic, stimulent, creează o bună dispoziție,
- creșterea capacității de memorare și concentrare, limpezirea minții,
- tonic sexual,
- stimularea funcționării organelor interne, mai ales a rinichilor,
- imunitate ridicată la bolile de sezon și nu numai,
- recuperare rapidă în urma accidentelor, diverselor boli și afecțiuni, operațiilor.
Acest tonic se administrează de două ori pe zi, dimineața pe stomacul gol o dată și înainte de masa de prânz.Cura durează 3 săptămâni și apoi se face pauză 1-2 săptămâni, după care se repetă tratamentul dacă este nevoie.Este indicat să fie consumat acest tonic mai ales în perioadele reci ale anului.
Componentele tonicului:
1. 300 mg yucca
2. 300 mg spirulină
3. 300 mg ginkgo biloba
4. 100 mg ginseng.
Randamentul energetic al acestor elemente este mult mai mare atunci când sunt administrate împreună, decât separat.Toate ingredientele se găsesc în magazinele și farmaciile naturiste, iar amestecul nu este indicat femeilor însărcinate și persoanelor hipertensive, deoarece poate crește ușor tensiunea.
marți, 3 februarie 2015
Ce conține hrana noastră? - partea 2
Astăzi vom continua acest articol, pentru a afla cât de sănătos ne hrănim și cum ar trebui de fapt să o facem.Vă vom prezenta elementele pe care le găsim în alimentele nostre de zi cu zi.
Și începem cu carbohidrații, hidrații de carbon, glucidele sau zaharurile care reprezintă cele mai cunoscute și apreciate substanțe organice.Carbohidrații se ramifică în: monozaharide (carbohidrați simpli, oze), dizaharide si polizaharide (carbohidrați complecși).
Dulciurile sunt pline de carbohidrați și reprezintă dușmanii noștri cei mai de temut. Au gust dulce și majoritatea se solubilizează în apă. Organismul nostru îi folosește ca material energetic (de obicei hexozele, care au coeficientul practic de 4,1 kilocalorii|gram), sau drept componenți în nucleotidele de ADN si ARN (pentoze).Transformarea carbohidraților în energie se produce în trei faze: faza digestivă, faza anaerobă si faza aerobă.
Cantitatea de carbohidrați din sânge, numită glicemie, se situează în jur de 90-120 mgr|100ml; când scade au loc procese de generare a zaharurilor din proteine, iar când crește, se poate ajunge la glicozurie, diabet etc.
În ceea ce privește cantitatea de calorii care se obține din arderea unui gram de substanță organică, s-au realizat trei feluri de măsuratori, care au avut ca rezultat separarea a trei coeficienți izocalorici:
1. Coeficientul izocaloric fizic reprezintă cantitatea de energie degajată prin arderea instantanee a unui gram de substanță organică în atmosfera de oxigen în bomba calorimetrică.
2. Coeficientul izocaloric fiziologic definește cantitatea de caldură pe care ar degaja-o un gram de substanță organică în cursul arderilor din organism.
3. Coeficientul izocaloric practic reprezintă cantitatea de energie pe care o degajă un gram de substanță organică în corp, ținând cont ca o parte din ceea ce ingerăm se elimină prin dejecții (la lipide, coeficientul practic reprezintă 92% din cel fizic sau fiziologic, iar la proteine, coeficientul practic reprezintă 68% din cel fizic și 80% din cel fiziologic).
O dietă rațională ar trebui să cuprindă:
Carne slabă, de preferință pește, de 4-5 ori pe săptămână; lactate la fiecare masă; ouă în jur de 5 ouă pe săptămână, de preferință fierte; mezelurile și băuturile carbogazoase ar trebui evitate; cereale la fiecare masă; pâine neagră; uleiuri de două ori pe zi; fructe și legume cât mai des cu putință; apă în jur de 2-3 litri pe zi.
Hrana ar fi indicat să conțină:
- 30% proteine (1-1,2 g|kg corp|zi), care se găsesc în: carne - 14-20%, lapte - 3-3,4%, brânzeturi - 16-25%, leguminoase uscate - 20-26%, pâine - 7-10%, nuci - 15% etc.
- 10-15% lipide (1-2 g|kg corp|zi), pe care le găsiți în: unt, margarină - 80%, brânză - 24-26%, slănina - 70%, smântână - 20-30%, lapte - 2-4%, carne grasă - 15-30%, untură, ulei, seu - 100%, nuci, alune - 40-50% etc.
- 55-60% carbohidrați (4-8 g|kg corp|zi), conținuți de: zahăr - 100%, paste făinoase - 70%, pâine - 50%, leguminoase uscate - 40-50%, legume și fructe - 10-20% etc.
Și începem cu carbohidrații, hidrații de carbon, glucidele sau zaharurile care reprezintă cele mai cunoscute și apreciate substanțe organice.Carbohidrații se ramifică în: monozaharide (carbohidrați simpli, oze), dizaharide si polizaharide (carbohidrați complecși).
Dulciurile sunt pline de carbohidrați și reprezintă dușmanii noștri cei mai de temut. Au gust dulce și majoritatea se solubilizează în apă. Organismul nostru îi folosește ca material energetic (de obicei hexozele, care au coeficientul practic de 4,1 kilocalorii|gram), sau drept componenți în nucleotidele de ADN si ARN (pentoze).Transformarea carbohidraților în energie se produce în trei faze: faza digestivă, faza anaerobă si faza aerobă.
Cantitatea de carbohidrați din sânge, numită glicemie, se situează în jur de 90-120 mgr|100ml; când scade au loc procese de generare a zaharurilor din proteine, iar când crește, se poate ajunge la glicozurie, diabet etc.
În ceea ce privește cantitatea de calorii care se obține din arderea unui gram de substanță organică, s-au realizat trei feluri de măsuratori, care au avut ca rezultat separarea a trei coeficienți izocalorici:
1. Coeficientul izocaloric fizic reprezintă cantitatea de energie degajată prin arderea instantanee a unui gram de substanță organică în atmosfera de oxigen în bomba calorimetrică.
2. Coeficientul izocaloric fiziologic definește cantitatea de caldură pe care ar degaja-o un gram de substanță organică în cursul arderilor din organism.
3. Coeficientul izocaloric practic reprezintă cantitatea de energie pe care o degajă un gram de substanță organică în corp, ținând cont ca o parte din ceea ce ingerăm se elimină prin dejecții (la lipide, coeficientul practic reprezintă 92% din cel fizic sau fiziologic, iar la proteine, coeficientul practic reprezintă 68% din cel fizic și 80% din cel fiziologic).
O dietă rațională ar trebui să cuprindă:
Carne slabă, de preferință pește, de 4-5 ori pe săptămână; lactate la fiecare masă; ouă în jur de 5 ouă pe săptămână, de preferință fierte; mezelurile și băuturile carbogazoase ar trebui evitate; cereale la fiecare masă; pâine neagră; uleiuri de două ori pe zi; fructe și legume cât mai des cu putință; apă în jur de 2-3 litri pe zi.
Hrana ar fi indicat să conțină:
- 30% proteine (1-1,2 g|kg corp|zi), care se găsesc în: carne - 14-20%, lapte - 3-3,4%, brânzeturi - 16-25%, leguminoase uscate - 20-26%, pâine - 7-10%, nuci - 15% etc.
- 10-15% lipide (1-2 g|kg corp|zi), pe care le găsiți în: unt, margarină - 80%, brânză - 24-26%, slănina - 70%, smântână - 20-30%, lapte - 2-4%, carne grasă - 15-30%, untură, ulei, seu - 100%, nuci, alune - 40-50% etc.
- 55-60% carbohidrați (4-8 g|kg corp|zi), conținuți de: zahăr - 100%, paste făinoase - 70%, pâine - 50%, leguminoase uscate - 40-50%, legume și fructe - 10-20% etc.
duminică, 25 ianuarie 2015
Concurs
A venit timpul să anunțăm primul concurs care se va desfășura pe acest blog.Regulile nu sunt deloc grele, iar premiile, în număr de două, vă sunt prezentate mai jos.Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți, verificați dacă au îndeplinit toți pașii, după care vor fi anunțați într-o nouă postare în maxim 3 zile de la terminarea concursului.Pot participa atât femeile cât și bărbații, primul extras va primi premiul 1, iar cel de-al doilea va primi premiul rămas.
Noi vom contacta câștigătorii pe mailul cu care se vor abona la postările blogului și au la dispoziție 3 zile pentru a ne trimite datele.Livrarea premiilor se va face prin Poșta Română.
Acestea fiind scrise, să vedem premiile:
Premiul 1:
- Cartea ”Stăpânii din umbră” - Daniel Estulin
- Gel de duș Palmolive Thermal Spa Aqua Calm
- Lentile de contact FreshLook nuanța True Sapphire
- Fard pentru pleoape Essence Metal Glam
- Tuș pentru ochi Psychedelique Choco Nr. 503
Premiul 2:
- Cartea ”Papa trebuie să moară” - Luis Miguel Rocha
- Gel de duș Palmolive Thermal Spa Mineral Massage
- Mostre Vichy Liftactiv Supreme
- Fard pentru pleoape Pupa nuanța Dual Purpose
- Ruj Kiss Beauty Nr.9
Perioada de desfășurare: 25.01.2015 - 15.02.2015 ora 23.59
Reguli:
1. Abonare prin GFC, găsiți butonul în partea dreaptă.
2. Like paginii de FB Sfaturi Utile aici.
3. Share pozei de pe FB aici, cu mențiunea să aveți setată opțiunea ”public” pentru a putea vedea distribuirea.
4. Abonare pe mail la postările blogului, găsiți căsuța în partea dreaptă și nu uitați să activați abonarea pe linkul pe care îl veți primi.
5. Lăsați un comentariu cu pașii urmați.
Dacă aveți neclarități sau întâmpinați greutăți, vă stăm la dispoziție pe pagina de FB, prin mesaj privat.
Vă dorim succes!
Noi vom contacta câștigătorii pe mailul cu care se vor abona la postările blogului și au la dispoziție 3 zile pentru a ne trimite datele.Livrarea premiilor se va face prin Poșta Română.
Acestea fiind scrise, să vedem premiile:
Premiul 1:
- Cartea ”Stăpânii din umbră” - Daniel Estulin
- Gel de duș Palmolive Thermal Spa Aqua Calm
- Lentile de contact FreshLook nuanța True Sapphire
- Fard pentru pleoape Essence Metal Glam
- Tuș pentru ochi Psychedelique Choco Nr. 503
Premiul 2:
- Cartea ”Papa trebuie să moară” - Luis Miguel Rocha
- Gel de duș Palmolive Thermal Spa Mineral Massage
- Mostre Vichy Liftactiv Supreme
- Fard pentru pleoape Pupa nuanța Dual Purpose
- Ruj Kiss Beauty Nr.9
Perioada de desfășurare: 25.01.2015 - 15.02.2015 ora 23.59
Reguli:
1. Abonare prin GFC, găsiți butonul în partea dreaptă.
2. Like paginii de FB Sfaturi Utile aici.
3. Share pozei de pe FB aici, cu mențiunea să aveți setată opțiunea ”public” pentru a putea vedea distribuirea.
4. Abonare pe mail la postările blogului, găsiți căsuța în partea dreaptă și nu uitați să activați abonarea pe linkul pe care îl veți primi.
5. Lăsați un comentariu cu pașii urmați.
Dacă aveți neclarități sau întâmpinați greutăți, vă stăm la dispoziție pe pagina de FB, prin mesaj privat.
Vă dorim succes!
sâmbătă, 24 ianuarie 2015
Eliminarea paraziților de pe plante
Fiecare dintre iubitorii de plante s-au confruntat cu diferite gâze și insecte care au invadat fie plantele, fie pământul din ghiveci.Haideți să aflăm ce se poate face:
Dacă insectele stau pe pământ sau în pământ, acesta trebuie schimbat, spălate cu grijă rădăcinile plantei și dezinfectat ghiveciul folosit.O alternativă ar fi să dizolvați scrum de țigară în apă și să udați sau să stropiți plantele cu acest amestec.
Un alt tratament este acesta: un pumn de foi de ceapă, un pumn de foi de usturoi și un pumn și jumătate de coji de portocale sau orice alte citrice se lasă la macerat în 2 litri de apă călduță timp de 2-3 zile.Planta se stropește cu acest amestec.
Desigur puteți încerca și insecticide din comerț, mai puternice sau mai puțin toxice, în funcție de plantele afectate.Un exemplu ar fi Florasol, un insecticid ecologic cu care se stropește planta.
La unele plante se înlătură frunzele afectate și lăstarii, iar cele care sunt mai puternice, se pot aplica și dușuri cu jet de apă.Clătirea, spălarea plantei cu apă simplă și dușul sunt primele măsuri, deoarece dăunătorii nu sunt iubitori de apă.
Plantele afectate pot fi ajutate prin scufundarea tulpinii și frunzelor într-o găleată unde se prepară un amestec: câteva lingurițe de lichid pentru spălarea vaselor se dizolvă în 3.5 l apă caldă.Dăunătorii vor fi afectați de această soluție și vor muri.Această soluție cu detergent de vase poate fi schimbată prin adăugarea a câteva linguri de alcool.Nu folosiți doar alcool simplu și testați mai întâi pe câteva frunze, pentru a vedea dacă planta este afectată.Lichidul pentru vase poate fi înlocuit și cu săpun lichid.
O altă metodă este amestecarea apei calde cu câteva linguri cu bicarbonat de sodiu și câteva linguri de lichid pentru spălat vase.Amestecul se pulverizează pe frunze, sau se scufundă tulpina și frunzele în soluție.
Dacă vă hotărâți să folosiți insecticide, foarte important este să identificați tipul de dăunători pentru a găsi insecticidul potrivit.Astfel de insecticide și tratamente le puteți găsi la magazinele de specialitate și în fitofarmacii.
Dacă insectele stau pe pământ sau în pământ, acesta trebuie schimbat, spălate cu grijă rădăcinile plantei și dezinfectat ghiveciul folosit.O alternativă ar fi să dizolvați scrum de țigară în apă și să udați sau să stropiți plantele cu acest amestec.
Un alt tratament este acesta: un pumn de foi de ceapă, un pumn de foi de usturoi și un pumn și jumătate de coji de portocale sau orice alte citrice se lasă la macerat în 2 litri de apă călduță timp de 2-3 zile.Planta se stropește cu acest amestec.
Desigur puteți încerca și insecticide din comerț, mai puternice sau mai puțin toxice, în funcție de plantele afectate.Un exemplu ar fi Florasol, un insecticid ecologic cu care se stropește planta.
La unele plante se înlătură frunzele afectate și lăstarii, iar cele care sunt mai puternice, se pot aplica și dușuri cu jet de apă.Clătirea, spălarea plantei cu apă simplă și dușul sunt primele măsuri, deoarece dăunătorii nu sunt iubitori de apă.
Plantele afectate pot fi ajutate prin scufundarea tulpinii și frunzelor într-o găleată unde se prepară un amestec: câteva lingurițe de lichid pentru spălarea vaselor se dizolvă în 3.5 l apă caldă.Dăunătorii vor fi afectați de această soluție și vor muri.Această soluție cu detergent de vase poate fi schimbată prin adăugarea a câteva linguri de alcool.Nu folosiți doar alcool simplu și testați mai întâi pe câteva frunze, pentru a vedea dacă planta este afectată.Lichidul pentru vase poate fi înlocuit și cu săpun lichid.
O altă metodă este amestecarea apei calde cu câteva linguri cu bicarbonat de sodiu și câteva linguri de lichid pentru spălat vase.Amestecul se pulverizează pe frunze, sau se scufundă tulpina și frunzele în soluție.
Dacă vă hotărâți să folosiți insecticide, foarte important este să identificați tipul de dăunători pentru a găsi insecticidul potrivit.Astfel de insecticide și tratamente le puteți găsi la magazinele de specialitate și în fitofarmacii.
vineri, 16 ianuarie 2015
Ce conține hrana noastră? - partea 1
Poate nu o dată ne-am pus această întrebare, mai ales atunci când avem dubii dacă ne hrănim cum trebuie, dacă avem alimente sănătoase în frigider sau în cămară.
Circa 96% din hrana este formată din substanțe organice și apă, restul de 4% fiind substanțe minerale. Substanțele organice, în proporție de 45-50% din hrană, se împart în:
- primare, provenite direct din alimentele de origine vegetală,
- secundare, provenite din alimente de origine animală, prin prelucrarea celor primare.
Atunci când ne hrănim corect produsele de origine vegetală trebuie să se gasească în proporție de 65%, astfel: 65% lipide, 45% proteine și 90% glucide din rația zilnică. Proteinele, lipidele și glucidele reprezintă componenții organici ai dietei. O mare însemnătate într-o alimentație corectă o au vitaminele și mineralele.
Proteinele sunt cele mai importante substanțe organice, fiind utilizate drept cărămizi pentru construcția structurilor organice, intră în compoziția enzimelor, a anticorpilor, enzimelor și ale hormonilor proteici, transportă gazele respiratorii, apără organismul împotriva atacurilor virale și microbiene, iar în cazuri de inaniție pot deveni combustibil. Prin degradarea unui gram de proteine, organismul obține 3,83 kilocalorii (coeficientul practic).
Proteinele nu se absorb ca atare în organism, ci sunt descompuse până la stadiul de aminoacizi. Producerea de noi proteine din aminoacizi este influențată de hormonii anabolizanți (somatotrop, insulina, testosteron, estradiol), iar catabolismul (dezagregarea) lor de hormonii catabolizanți (corticotropina, glucocorticoizii și hormonii tiroidieni secretați în exces). Descompunerea proteică este pusă în evidență prin eliminarea de substanțe azotate: uree, acid uric, acid hipuric, urați, hipurați etc. prin urină și transpirație, iar formarea altora noi, prin creșterea și dezvoltarea noastră.
Lipidele, numite și grăsimi, reprezintă material energetic, deoarece 1 gram se descompune cu eliberare a 9,4 kilocalorii (coeficientul practic), și plastic, găsindu-se în celule și în pereții acestora, precum și baza de pornire pentru sinteza unor hormoni de natura sterolica.
Grăsimile sunt formate dintr-o grupare acidă și una alcoolică, combinate în esteri. O altă trăsătură a grăsimilor, de obicei vegetale sau, mai rar, animale, este de a solubiliza unele vitamine (A, D, E, K). De asemenea, o categorie aparte de grăsimi, sterolii, pot sta la baza vitaminelor D. Colesterolul, atunci când nu depășește 250-300 mg/100ml, este folositor, fiindcă pe seama sa se formează acizii biliari, utilizați pentru emulsionarea grăsimilor.
Circa 96% din hrana este formată din substanțe organice și apă, restul de 4% fiind substanțe minerale. Substanțele organice, în proporție de 45-50% din hrană, se împart în:
- primare, provenite direct din alimentele de origine vegetală,
- secundare, provenite din alimente de origine animală, prin prelucrarea celor primare.
Atunci când ne hrănim corect produsele de origine vegetală trebuie să se gasească în proporție de 65%, astfel: 65% lipide, 45% proteine și 90% glucide din rația zilnică. Proteinele, lipidele și glucidele reprezintă componenții organici ai dietei. O mare însemnătate într-o alimentație corectă o au vitaminele și mineralele.
Proteinele sunt cele mai importante substanțe organice, fiind utilizate drept cărămizi pentru construcția structurilor organice, intră în compoziția enzimelor, a anticorpilor, enzimelor și ale hormonilor proteici, transportă gazele respiratorii, apără organismul împotriva atacurilor virale și microbiene, iar în cazuri de inaniție pot deveni combustibil. Prin degradarea unui gram de proteine, organismul obține 3,83 kilocalorii (coeficientul practic).
Proteinele nu se absorb ca atare în organism, ci sunt descompuse până la stadiul de aminoacizi. Producerea de noi proteine din aminoacizi este influențată de hormonii anabolizanți (somatotrop, insulina, testosteron, estradiol), iar catabolismul (dezagregarea) lor de hormonii catabolizanți (corticotropina, glucocorticoizii și hormonii tiroidieni secretați în exces). Descompunerea proteică este pusă în evidență prin eliminarea de substanțe azotate: uree, acid uric, acid hipuric, urați, hipurați etc. prin urină și transpirație, iar formarea altora noi, prin creșterea și dezvoltarea noastră.
Lipidele, numite și grăsimi, reprezintă material energetic, deoarece 1 gram se descompune cu eliberare a 9,4 kilocalorii (coeficientul practic), și plastic, găsindu-se în celule și în pereții acestora, precum și baza de pornire pentru sinteza unor hormoni de natura sterolica.
Grăsimile sunt formate dintr-o grupare acidă și una alcoolică, combinate în esteri. O altă trăsătură a grăsimilor, de obicei vegetale sau, mai rar, animale, este de a solubiliza unele vitamine (A, D, E, K). De asemenea, o categorie aparte de grăsimi, sterolii, pot sta la baza vitaminelor D. Colesterolul, atunci când nu depășește 250-300 mg/100ml, este folositor, fiindcă pe seama sa se formează acizii biliari, utilizați pentru emulsionarea grăsimilor.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)