marți, 24 mai 2016

Despre conjunctivită

   Conjunctivita este inflamarea conjunctivei, membrană care acoperă albul ochiului.Atunci când ea este iritată, vasele care o parcurg se dilată și ochiul devine roșu.
   Conjunctivita poate avea diverse cauze.Cel mai adesea, ea este de origine infecțioasă, dar poate fi cauzată și de iritanții prezenți în atmosferă.Conjunctivita infecțioasă, fie că este virală sau bacteriană, poate fi contagioasă.Trebuie evitat deci orice contact cu lacrimile persoanei infectate, având grijă să nu se folosească aceleași batiste.Pentru persoana bolnavă este importantă spălarea pe mâini după fiecare contact cu ochii.


   Tipuri de conjunctivită:
   Se poate recunoaște conjunctivita prin înroșirea albului ochiului și a părții interne a pleoapelor.
   În privința bolii se cunosc patru cauze principale: infecție bacteriană, virală, alergică și expunerea la un produs chimic.
   În general, înroșirea este caracteristica cea mai importantă a unei inflamații, dar acest simptom nu ne poate spune cu exactitate care este boala ce-i determină apariția.
   Atunci când conjunctivita este rezultatul unei infecții bacteriene, pot fi implicate chiar mai multe bacterii, mucoasa care acoperă și protejează globul ocular, dar și partea internă a pleoapelor produc o secreție purulentă (conținând puroi), lipicioasă și gălbuie, care câteodată lipește genele între ele în timpul somnului.Chiar dacă produce această lipire sau nu, în ambele cazuri este vorba despre o afecțiune contagioasă, care rareori produce și alte complicații mai grave, dar care trebuie văzută neapărat de un medic.  
   Numele bolii conjunctivită vine de la conjunctivă, adică de la țesutul protector care înconjoară ochiul și care, afectat de această boală, devine roșu și inflamat.
   Tratamentul depinde de cauza reacției inflamatoare.  


   Simptomele conjunctivitei sunt de regulă foarte evidente: roșeață, iritarea ochiului, senzație de usturime sau de particule de nisip în ochi, secreții ale ochilor dimineața la trezire, scurgeri simple sau purulente.
   Mai multe boli oculare au simptome care permit confundarea lor cu conjunctivita, de aceea este bine de făcut un examen oftalmologic, mai ales dacă se manifestă durere, vedere încețoșată sau hipersensibilitate la lumină, căci acestea nu sunt simptome legate în mod normal de conjunctivită.
   Infectarea sau iritarea conjunctivei este o problemă curentă, provocată cel mai adesea de o infecție bacteriană sau virală, o alergie sau de introducerea accidentală a unui produs chimic în ochi.
   În cazul în care ea este contagioasă, trebuie accentuate măsurile de igienă pentru a-i evita răspândirea, iar contactele cu persoana bolnavă se vor limita, recomandându-se ca acesta din urmă să stea acasă pentru un timp.




   Conjunctivita de origine virală:
   Atât timp cât nu există un tratament eficace al conjunctivitei virale, antibioticele nu sunt indicate, ea netrebuind să fie tratată cu acestea sau alte medicamente antimicrobiene.
   Destul de des, copiilor care suferă o conjunctivită le sunt administrate din greșeală antibiotice, iar starea lor nu se ameliorează, ele putând provoca o reacție alergică de hipersensibilitate care crește iritarea.Rezultatul: conjunctivita se agravează. 


   Conjunctivita de origine bacteriană:
   Tratamentul conjunctivitei de origine bacteriană la sugari și la copii are ca obiectiv prevenirea complicațiilor, adică răspândirea infecției în interiorul ochiului, în urechea internă și faringe (cavitatea care face legătura dintre gură și esofag și comunică cu fosele nazale).Consultați-vă medicul sau oftalmologul atunci când apare conjunctivita de origine bacteriană pentru ca ea să fie tratată cât mai repede posibil.
   Folosirea unui antibiotic pentru acest tip de conjunctivită permite eliminarea riscului  de contagiere după numai o zi de tratament.
   Mulți oameni sunt încrezători în ierburile medicinale și în medicina naturistă.Atunci când virusul nu răspunde la antibiotice, medicina naturistă este un tratament eficace.Un exemplu de plantă adesea folosită este aloe.Extractele din aloe sunt liniștitoare și se pare că au un oarecare efect antimicrobian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis