vineri, 27 mai 2016

Talpa Mâței

   Denumiri populare: brânca-mâţii, floarea-patului, flocoşele, laba-mâţii, lânariţă, paraipan, părălei, scânteiuţă de munte, schiliduş, semenic, sunătoare de munte, talpa-pisicii.

   În tradiţia populară: ceaiul din vârfurile florifere se lua contra tusei, guturaiului şi bolilor de piept.
   Planta fiartă cu sâmburi de măsline pisaţi se folosea contra diabetului.

   Compoziţie chimică: substanţe amare, fitosterine, flavonozide, rezine, tanin, mucilagii, ulei volatil, săruri minerale.

   Acţiune farmaceutică: emoliente, behice, expectorante, colagoge, antiinflamatoare, ajută la eliminarea bilei, stimulează secreţia stomacului şi prin aceasta este util la anorexie. 




   Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni bronho-pulmonare, atonie digestivă, dischinezie biliară, guturai, răni, tuse.

   Preparare: o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită.Se va acoperi pentru 10 minute după care se strecoară.Se va bea în cursul zilei cu înghiţituri mici.
   Extern se poate folosi o cantitate dublă de plantă.

joi, 26 mai 2016

Toxiinfecțiile alimentare

   Infecțiile alimentare sunt provocate cu precădere de o bacterie care se găsește în apa potabilă murdară, nepurificată și nefiltrată.Tipurile de manifestare a unei infecții alimentare constau în gastroenterită, febră tifoidă, hepatita tip A.

   Toxiinfecțiile alimentare sunt rezultatul creșterii numărului de bacterii pe de o parte, iar pe de alta de secreția toxinelor.Acestea sunt cauzate în general de Salmonella, germen foarte răspândit mai ales prin contactul cu cineva care nu are mâinile spălate.Fie că luăm masa la restaurant sau acasă, toxiinfecțiile alimentare pot apărea deseori.

   Intoxicațiile alimentare se datorează mai ales consumului de alimente contaminate în primul rînd cu bacterii și în special cu virusul hepatitei A.Modul de prevenire a acestora îl reprezintă aplicarea normelor de igienă elementară.Pentru a le cauza nu e nevoie decât să nu respectăm condițiile de preparare a produselor alimentare, să nu ne spălăm pe mâini, să folosim ustensile ruginite și nedezinfectate, să pregătim mâncarea în vase sau pe suprafețe murdare. 


   Infecțiile alimentare sunt provocate de microorganismele care se găsesc pe produsele alimentare depozitate în condiții improprii.
   Ambalarea, trasportarea și prezentarea spre vânzare a oricărui produs alimentar trebuie să respecte cele mai stricte norme igienico-sanitare.Prezența microorganismelor trebuie să fie monitorizată cu precizie, pentru ca încărcătura microbiană să fie cât mai diminuată. 

   Riscurile la care se expune consumatorul variază în funcție de germeni, de nivelul de contaminare, de vârstă și de gradul de imunitate a organismului.
   În cazul intoxicațiilor alimentare, problemele digestive sunt provocate de toxinele bacteriene.
   Atunci când alimente ca produsele de patiserie sau carmangerie sunt expuse într-un mediu deschis, la temperatura camerei și lipsite de ambalaj, contaminarea apare imediat.
   Germenii provin fie de la insecte, fie de la mâinile nespălate ale vânzătorului care încasează banii și apoi servește produsul fără a folosi mănuși, fie de la un cumpărător răcit care strănută tocmai în fața vitrinei unde se vând produsele. 
   Nu fructele și legumele sunt cele mai vizate.Acestea nu reprezintă decât 2% din totalul produselor alimentare cu un grad înalt de toxiinfecție.Fructele și legumele sunt consumate crude sau fierte ori folosite ca ornament.Calitatea lor microbiologică trebuie să fie ireproșabilă atât din punctul de vedere al producătorului, cât și al consumatorului.În ceea ce privește fructele și legumele semnele alterării sunt ușor de observat: gustul devine amărui sau excesiv de dulce, parfumul capătă iz de mucegai, textura și structura se schimbă.
   Prima manifestare a bolii este banala criză de ficat.De cele mai multe ori criza este puternică și numai așa bolnavul se decide să apeleze la ajutorul medicului.




   Metode de prevenire:
   Se spală mâinile înainte de a lua masa, înainte de a prepara ceva de mâncare, după pregătirea alimentelor, după ce ați mers la baie.
   Daca aveți vreo rană deschisă la mână, atunci când sunteți la bucătărie puneți un plasture pentru a evita contactul direct cu produsul alimentar.
   Nu strănutați, nu căscați și nu suflați nasul deasupra unei porții de mâncare.
   Nu vă treceți mâna prin păr, nu vă scărpinați pe gât sau la nas și apoi să băgați un deget în sos ca să vedeți dacă mai trebuie sare sau nu.
   Înainte de a sparge un ou sau de a curăța un cartof, spălați coaja.Aceasta conține mulți microbi.
   Spălați bine fructele și legumele înainte de a le consuma.
   Evitați să mâncați fructe lovite sau legume veștede și stricate.
   Verificați termenul de garanție și calitatea conservelor și ale semipreparatelor.
   Conservați produsele perisabile la rece.
   Pentru a elimina orice sursă de germeni și praful, spălați vesela și tacâmurile și curățați masa înainte și după ce ați preparat ceva.
   Interziceți animalelor de casă accesul în bucătărie în timp ce gătiți.


   În ceea ce privește vectorul alimentar, capacitatea de multiplicare a germenilor variază în funcție de: conținutul de apă din alimente, de oxigen (unele bacterii au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta, altele nu) și de temperatură.Multiplicarea bacteriilor se produce în condiții de temperatură între 4 și 6 grade Celsius.Procesul de multiplicare crește vara, când se ajunge la 37 de grade Celsius și scade iarna, când se înregistrează 0-5 grade.Procesul încetează la minus 18 grade Celsius.
   Bacteriile sunt distruse atunci când sunt supuse unui mediu extrem de cald, de peste 65 de grade Celsius.Bacteriile au capacitatea de a aștepta momentul prielnic pentru a se dezvolta.În cazul în care nu sunt distruse, ele se pot închide într-un înveliș protector, urmând a-și reîncepe activitatea atunci când mediul le oferă condiții propice.

miercuri, 25 mai 2016

O super dietă

   Pentru că ne dorim să arătăm mereu bine și să ne simțim în formă, vă propun o dietă ușoară și cu rezultate frumoase.
   Această dietă se poate ține 2-3 zile pe săptămână, dacă aveți doar câteva kilograme în plus sau o lună, pentru detoxifiere și slăbire accentuată.
   Dacă urmați această dietă, nu doar veți slăbi (6 kg/lună), ci veți avea o piele minunată și strălucitoare, iar dvs veți avea foarte multă energie. 

   Conține alimente naturale, proaspete, vitamine și minerale și are foarte puține calorii.Însă va trebui să fiți atente la mărimea porțiilor.
   Nu vă înfometați, beți multă apă plată și consumați fructele înainte de masă.
 

   Dimineața o puteți începe cu un pahar mare de apă plată (sau chiar două) în care ați stors 1/4 lămâie.Specialiștii sustin că efectul apei pe stomacul gol este extrem de benefic, funcționând ca un "duș" revigorant.
   Mai mult decât o cafea, vă poate repune pe picioare dimineața, un măr mare sau un grapefruit.
   Dacă aveți un serviciu solicitant, adăugați micului dejun 1-2 felii de pâine de secară prăjite.
   Laptele de soia este extrem de indicat în dietă, deoarece reduce colesterolul, repară vasele de sânge, reduce inflamarea rinichilor și ajută la slăbit.
 

   Dacă vi se face foame la servici, încercați gustări formate din legume sau fructe: morcovi, ardei, nuci, mere, pere sau chiar fructe confiate.
   Consumați cât mai multe lichide, preferate fiind: apa plată, ceaiurile din plante (soc, urzică), sucurile naturale (preparate în casă) de roșii sau fructe. 




   Pentru prânz, încearcați aceste salate răcoritoare:
   O salată verde, 1/2 castravete, 1/2 roșie, pătrunjel, câteva crutoane din pâine de secară, o frunză busuioc, ulei de măsline, oțet de mere, piper, sare (cu moderație).
   Varză albă, o roșie, 1/2 castravete, un ardei gras, 200 grame porumb fiert, mărar, ulei de măsline, oțet de mere, sare, piper.
   Salată verde, ceapă verde, 200 grame ciuperci din conservă, un ardei, ulei de măsline, oțet de mere, o linguriță muștar, sare, piper, o linguriță susan.

   La cină puteți opta pentru fructe, în diverse combinații:
   Ananas, mere, portocale.
   Kiwi, pere, piersici din compot.
   Mere la cuptor cu scorțișoară.
   Căpșuni, mere, pomelo.

marți, 24 mai 2016

Despre conjunctivită

   Conjunctivita este inflamarea conjunctivei, membrană care acoperă albul ochiului.Atunci când ea este iritată, vasele care o parcurg se dilată și ochiul devine roșu.
   Conjunctivita poate avea diverse cauze.Cel mai adesea, ea este de origine infecțioasă, dar poate fi cauzată și de iritanții prezenți în atmosferă.Conjunctivita infecțioasă, fie că este virală sau bacteriană, poate fi contagioasă.Trebuie evitat deci orice contact cu lacrimile persoanei infectate, având grijă să nu se folosească aceleași batiste.Pentru persoana bolnavă este importantă spălarea pe mâini după fiecare contact cu ochii.


   Tipuri de conjunctivită:
   Se poate recunoaște conjunctivita prin înroșirea albului ochiului și a părții interne a pleoapelor.
   În privința bolii se cunosc patru cauze principale: infecție bacteriană, virală, alergică și expunerea la un produs chimic.
   În general, înroșirea este caracteristica cea mai importantă a unei inflamații, dar acest simptom nu ne poate spune cu exactitate care este boala ce-i determină apariția.
   Atunci când conjunctivita este rezultatul unei infecții bacteriene, pot fi implicate chiar mai multe bacterii, mucoasa care acoperă și protejează globul ocular, dar și partea internă a pleoapelor produc o secreție purulentă (conținând puroi), lipicioasă și gălbuie, care câteodată lipește genele între ele în timpul somnului.Chiar dacă produce această lipire sau nu, în ambele cazuri este vorba despre o afecțiune contagioasă, care rareori produce și alte complicații mai grave, dar care trebuie văzută neapărat de un medic.  
   Numele bolii conjunctivită vine de la conjunctivă, adică de la țesutul protector care înconjoară ochiul și care, afectat de această boală, devine roșu și inflamat.
   Tratamentul depinde de cauza reacției inflamatoare.  


   Simptomele conjunctivitei sunt de regulă foarte evidente: roșeață, iritarea ochiului, senzație de usturime sau de particule de nisip în ochi, secreții ale ochilor dimineața la trezire, scurgeri simple sau purulente.
   Mai multe boli oculare au simptome care permit confundarea lor cu conjunctivita, de aceea este bine de făcut un examen oftalmologic, mai ales dacă se manifestă durere, vedere încețoșată sau hipersensibilitate la lumină, căci acestea nu sunt simptome legate în mod normal de conjunctivită.
   Infectarea sau iritarea conjunctivei este o problemă curentă, provocată cel mai adesea de o infecție bacteriană sau virală, o alergie sau de introducerea accidentală a unui produs chimic în ochi.
   În cazul în care ea este contagioasă, trebuie accentuate măsurile de igienă pentru a-i evita răspândirea, iar contactele cu persoana bolnavă se vor limita, recomandându-se ca acesta din urmă să stea acasă pentru un timp.




   Conjunctivita de origine virală:
   Atât timp cât nu există un tratament eficace al conjunctivitei virale, antibioticele nu sunt indicate, ea netrebuind să fie tratată cu acestea sau alte medicamente antimicrobiene.
   Destul de des, copiilor care suferă o conjunctivită le sunt administrate din greșeală antibiotice, iar starea lor nu se ameliorează, ele putând provoca o reacție alergică de hipersensibilitate care crește iritarea.Rezultatul: conjunctivita se agravează. 


   Conjunctivita de origine bacteriană:
   Tratamentul conjunctivitei de origine bacteriană la sugari și la copii are ca obiectiv prevenirea complicațiilor, adică răspândirea infecției în interiorul ochiului, în urechea internă și faringe (cavitatea care face legătura dintre gură și esofag și comunică cu fosele nazale).Consultați-vă medicul sau oftalmologul atunci când apare conjunctivita de origine bacteriană pentru ca ea să fie tratată cât mai repede posibil.
   Folosirea unui antibiotic pentru acest tip de conjunctivită permite eliminarea riscului  de contagiere după numai o zi de tratament.
   Mulți oameni sunt încrezători în ierburile medicinale și în medicina naturistă.Atunci când virusul nu răspunde la antibiotice, medicina naturistă este un tratament eficace.Un exemplu de plantă adesea folosită este aloe.Extractele din aloe sunt liniștitoare și se pare că au un oarecare efect antimicrobian.

luni, 23 mai 2016

Gorunul

   Folosit de sute de ani ca unul dintre cele mai valoroase substanţe pentru tăbăcirea pieilor şi de asemenea în multe tratamente ale afecţiunilor omului sau animalelor această plantă este utilă şi astăzi. 

   Compoziţie chimică: scoarţa conţine foarte mult tanin, derivaţi flavonici, substanţe peptice, săruri minerale, etc.

   Acţiune farmacologică: astringentă, hemostatică, antidiareică, dezinfectant.
   Se poate folosi la următoarele afecţiuni: alopecie, amigdalită, arsuri, ciclu abundent, colici abdominale, degerături, diaree, dureri de dinţi, faringite, hemoragii anale, hemoragii nazale, hemoragii uterine, hemoroizi, hiperhidroză, incontinenţă urinară, infecţii diverse inclusiv intestinale, leucoree, metrite, răni-pudră de plantă direct pe rană, răni purulente-ceai pus compresă pe pansament, stomatite, transpiraţia picioarelor, ulceraţii cronice ale pielii, vaginite.


   Denumiri populare: brumat, creţar, gorin, grădun, gurun, jip, stejar alb, stânjer, slodun, trifon.


   În tradiţia populară: coaja conţine mult tanin şi se folosea foarte mult la tăbăcit.De asemenea la vopsit în negru şi galben în amestec cu sovârf, măr, leşie.Scoarţa se folosea ca leac la rănile învechite, numite în Banat “gance”.Se fierbea cu frunză de nuc pisată, ori cu frunze de piersic şi se ţineau mâinile sau picioarele în aceea zeamă.Cu negreala din gogoşile de frunze se ungea pecinginea.După ce se usca, se spăla cu oţet şi tratamentul se repeta până la vindecare.Decoctul scoarţei se ţinea în gură contra durerilor de dinţi.Decoctul ghindei prăjite sau al scoarţei se lua contra diareei.




   Se foloseşte doar scoarţa gorunului și uneori ghinda.

   Preparare:
   Se folosesc 2 linguriţe de coajă mărunţită, care se va pune la 250 ml apă.Se va fierbe timp de 10 minute după care se strecoară.Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
   Patru linguri de coajă mărunţită la 500 ml apă.Se fierb timp de 15 minute, se strecoară și se poate folosi la tratamente externe.


    Este un arbore înalt până la 40 de metri, cu trunchiul drept şi retidonul subţire.Frunzele sunt puţin sau mai lung peţiolate. 

   S-a dovedit ştiinţific că este foarte utilă în afecţiunile de mai sus şi probabil se va folosi încă mult timp de acum încolo.

duminică, 22 mai 2016

Menopauza și fitoterapia partea a doua

   De reținut:
   Terapiile cele mai populare în menopauză, includ fitoestrogenii, cremele cu progesteron, cremele pe bază de ignamă sălbatică și remediile pe bază de ierburi. 


   Cremele pe baza de ignamă sălbatică:
   Orice cremă sau preparat despre care se spune că ar conține progesteron este o posibilă risipă de bani pentru că orice produs care conține progesteron este disponibil în general pe rețetă.
   Substanța numită diosgenin, un compus asemănător estrogenului, se găsește în ignamele sălbatice și din acest compus este sintetizat progesteronul din creme, supozitoare și pilule contraceptive, ca și estrogenul și testosteronul.
   Totuși, acest lucru nu înseamnă că aceste creme au un efect de creștere a progesteronului, deoarece diosgeninul este schimbat din punct de vedere chimic în laborator pentru a produce progesteron, iar corpul omenesc nu posedă enzime ca să facă acest lucru.
   Nu este dovedit clinic faptul că ignamele sălbatice pot ameliora simptomele menopauzei.


   Câteva informații generale despre menopauză puteți citi și aici.

   Remediile pe bază de ierburi:
   Unele plante ca ginsengul și unicornul fals, sunt considerate ca și remedii pentru simptomele menopauzei ca și fitoestrogenii, acționînd în locurile receptoare de estrogen.
   După menopauză, glandele suprarenale devin principalul producător de estrogen astfel încât ierburi ca lemnul dulce și sarsaparila sunt folosite pentru controlarea glandelor suprarenale.
   Încă nu s-au făcut cercetări asupra eficienței preparatelor pe bază de plante în tratarea menopauzei.
   Ierburile pot avea același efect ca și produsele farmaceutice și ar trebui tratate cu respect și atenție.
   Este de preferat să consultați un specialist în plante medicinale dacă doriți să folosiți terapiile complementare. 




   Progesteronul si terapia de înlocuire a hormonilor:
   Unele femei folosesc terapia combinată de înlocuire a hormonilor: estrogen + progesteron, acestea substituie cremele cu progesteron.
   Acest lucru mărește riscul apariției cancerului de uter din cauza absorbției slabe de progesteron prin piele.
   Cercetătorii au stabilit că toate cremele cu progesteron nu măresc nivelul progesteronului din sânge destul și nu protejează endometriul.

sâmbătă, 21 mai 2016

Tinctura de propolis și la ce o folosim

   Băutura cu propolis:
   Se recomandă mai mult din cauza influenței sale pozitive în prevenirea bolilor în sezonul rece.
   Se rade propolis solid, circa 15-20 grame și se introduce într-un litru de pălincă de bună calitate.După ce se astupă, soluția se agită de mai multe ori.Peste câteva săptămâni, se obține o băutură amăruie.Se bea un păhărel, înainte de culcare. 


   Tinctura de propolis:
   Preparare: la 200 ml alcool de 80-86 de grade, se adaugă 20 grame propolis întărit, ținut în frigider.Alcoolul amestecat cu propolis se introduce într-un vas, se încălzește la și se amestecă bine.Această procedură se repetă într-o săptămână de 6-7 ori.După aceea, se lasă să se așeze, apoi se toarnă, cu grijă, lichidul curat într-o sticlă închisă la culoare.

   Nu se recomandă în cazul persoanelor alergice, iar cei care sunt sensibili la propolis nu ar trebui să utilizeze această tinctură. 

   Tinctura se poate folosi în mai multe afecțiuni:

   În cazul ulcerului de stomac sau enterite, 40 picături de tinctură puse în 100 ml lapte cald.Se bea pe stomacul gol. 

   Se recomandă la inflamarea prostatei, zilnic 30 de picături. 

   Tinctura se folosește și în cazul arsurilor de gradul 1.Rana trebuie unsă de mai multe ori cu tinctură.În aceste cazuri, nu se formează vezicule. 

   La hipertensiune, zilnic 30 de picături până la vindecare.




   În caz de dureri dentare, se pune o bucată de vată îmbibată cu tinctură pe locul dureros.Propolisul curat, pus pe gingia dureroasă sau pe măseaua cariată, alină durerea și împiedică infecția. 

   La inflamarea rinichilor și ficatului, de două ori pe zi, câte 40 de picături puse într-un pahar de 100 ml apă caldă. 

   Tinctura se poate folosi și în cazurile în care medicamentele făcute din plante sau din materiale sintetice nu dau rezultate.Se repetă până la vindecare. 


   La afecțiunile pielii, dacă pacientul suportă alcoolul, locurile bolnave sunt frecate cu tinctură.Afecțiunile dispar repede (în cazul în care alcoolul nu este suportat, propolisul trebuie amestecat într-o cremă). 


   Tinctura se poate folosi în cazul rănilor vechi.Rana trebuie spălată cu extracție de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctură de propolis.După o perioadă scurtă, edemele și durerile dispar. 

   La angină, faringite, gripe sau pentru evitarea unor complicații, zilnic, de două ori pe zi câte 40 de picături puse în 200 ml apă caldă și zilnic de mai multe ori gargară.

   În caz de dureri de stomac, se recomandă 100 ml de apă cu 50 picături de tinctură.Compoziția este recomandată și în cazul parazitozelor intestinale, zilnic de două ori, pe stomacul gol.

   În cazul TBC-ului pulmonar, se folosesc de trei ori pe zi câte 30 de picături și, săptămânal, de două ori, se fac inhalații.Cu ocazia inhalației, la 1/4 litru de apă fierbinte se adaugă 100 picături de tinctură. 

   În caz de boli micotice între degete, locurile bolnave sunt unse cu tinctură.


   Bătăturile și cheratitele sunt tratate în felul următor: dacă este posibil, înainte de culcare se îmbibă o bucată de vată în tinctură de propolis și se așează pe locul dureros.Ziua, se poate folosi alifia de propolis (atenție, cheratitele rămân încă dureroase zile întregi).

   O persoană mahmură poate lua 100 ml apă rece, cu 50 picături de tinctură.

ShareThis