miercuri, 8 septembrie 2010

Cum se pune varza murata

Varza murata este un aliment sanatos si pe care il putem folosi fie ca salata fie pentru prepararea diverselor retete de mancare. Se poate mura atat varza alba cat si varza rosie.
Ingrediente varza murata:
varza
apa
sare
hrean, marar

Modul de preparare a retetei:
Varza se poate mura pentru a se folosi pe timpul verii sau pentru a se conserva pentru iarna. Varza murata avand cantitati mari de fibre alimentare si valoare energetica neglijabila (zaharurile continute de varza sunt transformate partial prin fermentatie lactica in acid lactic si bioxid de carbon), deci poate fi folosita cu succes si in curele de slabire: 100 g de varza murata furnizeaza aproximativ 14g carbohidrati din care 1 g sunt fibre alimentare si 1 g proteina. Varza murata contine vitamina C si acid lactic produs in timpul fermentarii, factori carora se pare ca le datoreaza proprietati anticancerigene, vitamina C fiind antioxidant iar acidul lactic favorizand formarea unei flore intestinale sanatoase. Singurul aspect la care trebuie sa fim atenti este cantitatea de sodiu, 100g varza murata furnizand aproximativ 300 mg sodiu.

A.
Varza murata pentru iarna
a1. Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie sau in noiembrie. Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros. Verzele devin astfel mai putin casante si le putem indesa in butoi fara teama ca se vor sparge.
a2. Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
a3. Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact. In butoi se mai pune hrean, marar uscat, o mana de boabe de porumb, o gutuie taiata in sferturi. Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin, care sa tina verzele sub saramura.
a4. Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 50g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
a5. Se tine butoiul cu varza pusa la murat in bucatarie sau in alt loc cald, 1-2 saptamani, pana cand incepe fermentatia. Apoi se vantura varza si se poate da la rece. Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.

B.Varza murata pentru vara
Varza murata se poate folosi la salate sau la diferite mancaruri care se pregatesc cu varza murata, ciorbe etc. Varza culeasa vara sau toamna devreme este mai frageda, crocanta, si in general mai putin gustoasa decat cea de iarna, dar se poate mura si este foarte buna ca salata. Este prea frageda pentru a putea fi folosita la sarmale, de aceea de cele mai multe ori ea se toaca si se mureaza gata tocata. Avantajul este ca in felul acesta varza se mureaza mai repede si este buna pentru consum in 5-7 zile. Etapele pregatirii verzei murate tocate sunt:
b1. Se curata varza de frunzele exterioare, verzi si uscate. Se curata in zona cotorului si se spala.
b2. Se toaca varza si se freaca cu sare (15 g sare la 1 kg varza). Se indeasa apoi in borcan, avand grija sa punem un strat de varza, apoi presaram seminte de marar sau marar, rondele de hrean si continuam cu varza. Varza tocata se mureaza si apoi se inmoaie repede, de aceea e bine sa pregatim cate un borcan mai mic. Daca nu ajunge sucul lasat de varza se pregateste putina saramura cu 50 g de sare la litrul de apa si se completeaza in borcan.
b3. Borcanele cu varza murata se tin la cald, pana cand incepe fermentatia. Dupa ce a fermentat 5 - 7 zile se vantura o data zeama de varza si se dau apoi borcanele la racoare (chiar in frigider). Fiind tocata, varza se va mura repede, fiind buna pentru consum in cateva zile.
 
 

miercuri, 1 septembrie 2010

Cum sa dai jos burta

Fiecare dintre noi care avem probleme cu grasimea ne-am pus aceasta intrebare “Cum sa dau jos din burta?”
Indiferent cate abdomene ai face intr-o zi sau cat vei alerga, daca nu ai o continuitate adica un program stabilit zilnic pentru aceasta activitate nu vei avea succes. Grasimea din corpul tau este distribuita in mod diferit. In momentul in care pierzi din greutate se va mentine un anumit echilibru. Deci corpul tau nu iti va permite sa dai jos doar din burta ci se vor elimina si alte straturi de grasime. Cea mai buna cale de a scapa de grasime este printr-un regim de lunga durata cu fructe mai mult sau mai putin uscate si legume. Nu exista nici un secret ascuns,medicamente minune ce pot sa elimine rapid grasimea.
Trebuie sa lucrezi din greu, insa succesul aceasta depinde si de genetica corpului tau.

sâmbătă, 21 august 2010

Cum să cureţi corect LCD-ul şi plasma


Te-ai săturat de petele de degete şi murdărie care apar pe ecranul televizorului? Nu uita că aceste suprafeţe sunt foarte sensibile şi, dacă nu ştii cum să le cureţi, le poţi strica. Iată câteva sfaturi utile.
Plasma şi ecranul LCD necesită o îngrijire aparte. Chiar şi aşa, curăţarea acestor suprafeţe poate fi făcută rapid şi fără riscuri. Uite cum trebuie să procedezi!
Apă distilată pentru ecranul LCD
Pentru curăţarea ecranului LCD ai nevoie de apă distilată şi o cârpă moale, din bumbac.
Apa trebuie pulverizată pe cârpă în aşa fel încât bumbacul să se umezească, nu să fie ud.
Curăţa apoi ecranul uşor, cu mişcări circulare, fără să apeşi prea tare.
Dacă trebuie să elimini urme persistente, accelerează mişcările circulare, dar fără să apeşi mai tare.
Foloseşte o cârpă din bumbac pentru plasmă
Acest tip de ecran este foarte sensibil. Înainte de a te apuca de curăţat,citeşte manualul de instrucţiuni şi recomandări ale producătorului.
Dacă se permite utilizarea unui lichid de curăţare, atunci acesta trebuie pulverizat pe o cârpă din bumbac şi în nici un caz direct pe ecran.
După ce ai trecut cârpa umedă pe întreaga suprafaţă a ecranului, usucă-l cu o altă cârpă curată şi uscată.
Uite ce nu trebuie să faci
*Nu aplica soluţiile de curăţat pulverizând direct pe ecran (soluţia se poate scurge şi poate provoca un scurtcircuit);
*Nu folosi şerveţele de hârtie pentru că acestea pot zgâria ecranul;
*Nu apăsa, nu şterge viguros;
*Nu folosi soluţii care conţin apă minerală, apă de la robinet, amoniac, alcool etilic, care distrug suprafaţa ecranului sau îl pătează permanent;
*Nu şterge plasma sau ecranul LCD în timp ce televizorul este deschis.

marți, 17 august 2010

Cum se face zacusta de vinete

Zacusca cu vinete este o reteta traditionala romaneasca ce pastraza gustul si savoarea legumelor pentru lunile friguroase de iarna.
Ingrediente zacusca de vinete:
8 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
2 kg ardei gras
3 kg rosii
1 l ulei
sare, piper boabe, foi de dafin

Modul de preparare a retetei:
Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Putem folosi vinete care au fost congelate, le lasam sa se dezghete pentru a se elimina din apa pe care o contin, apoi se toaca sau se paseaza cu gheara mixerului. Mie imi place zacusca in care se pot deosebi legumele, asadar folosesc mixerul la o turatie redusa pentru a nu distruge textura legumelor.
Gogosarii si ardeii se coc, se curata si se taie cubulete sau se dau prin masina de tocat, pe sita mare. Rosiile se oparesc, se curata de coaja, se taie cubulete si se lasa sa se scurga partea apoasa, pentru ca zacusca de vinete sa iasa mai scazuta.
Ceapa se toaca si se caleste. Se adauga vinetele tocate, gogosarii, ardeii, rosiile, sare. Zacusca de vinete se lasa pe foc mic, pe o tabla, sa fiarba pana cand legumele sunt fierte iar uleiul se strange la suprafata. Se adauga condimentele, se mai lasa 10 minute pe foc si este gata. Zacusca de vinete pregatita astfel poate fi consumata imediat sau poate fi conservata la borcane.
Pentru a pastra zacusca de vinete pentru iarna punem zacusca fierbinte in borcane. Borcanele cu zacusca de vinete se fierb apoi la bain-marie 1 ora si apoi se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert. Pregatita astfel, putem pastra zacusca de vinete cateva luni chiar daca nu avem pivnita.

 

Cum se pun gogosarii murati

Gogosarii murati se pastreaza foarte bine peste iarna. Borcanele cu gogosari murati pot fi deschise fara probleme, borcanul inceput nu va face floare daca este tinut pe balcon sau in pivnita.

Ingrediente gogosari murati:
Pentru un borcan de 10 l:
6 - 8 kg gogosari
frunze telina

Pentru 1 l de otet de murat:
300 ml oţet (9 grade)
700 ml apa
30 g sare
1 foaie de dafin
5 boabe de piper
1 boaba enibahar
optional: 10 g zahar

Modul de preparare a retetei:
In functie de marime, forma si cat de sanatosi sunt, intr-un borcan de 10 l pot fi pusi la murat cam 6- 8 kg de gogosari.
Se aleg gogosarii, se reteaza codita si se spala. Se aranjeaza apoi gogosarii in borcane si se indeasa in gura borcanului cozi de telina sau ramuri de visin. Acestea se pot pune si dupa ce turnam otetul, ca sa fie mai usor sa il turnam in borcan (altfel trebuie turnat incet si va stropi).
Se fierbe apa cu otet, sare, zahar (optional) si mirodenii apoi se toarna peste gogosari. Pentru a nu crapa, se aseaza borcanul pe o tabla metalica sau lama a doua cutite puse in cruce. Se lasa borcanul sa se raceasca in bucatarie, apoi se leaga cu celofan si se dau la rece. Gogosarii murati pot fi consumati in cca. 4 saptamani.

Cum se pun castrevetii murati in saramura

Castravetii murati in saramura sunt muraturi care pot fi consumate la foarte multe retete de mancare. Din castravetii murati in saramura se prepara mancare de castraveti, sunt utilizati la salata boeuf etc. In timpul fermentatiei lactice zaharurile continute de castraveti sunt in mare parte metabolizate de bacterii, astfel incat castravetii murati in saramura au valoare nutritiva neglijabila, furnizand insa fibre alimentare si unele vitamine si minerale.
Ingrediente castraveti murati in saramura:
Castraveti potriviti - mici
1 l de saramura se prepara din 1l apa si 25g sare
Tulpini de marar uscat, frunze de telina, crengute de visin
optional: 2-3 ardei iuti la un borcan de castraveti murati de 3 l

Mod de preparare:

Castravetii se spala si se aranjeaza in borcane, cat mai compact. In locurile ramase intre castraveti se pot pune ardei iuti, hrean, marar. Cand borcanul este plin, se curata cativa catei de usturoi (cam 3-4 catei de usturoi pentru fiecare kg de castraveti murati) si se pun in borcan.
Se dizolva sarea in apa calduta, apoi se toarna peste castraveti. Cantitatea de saramura se calculeaza ca jumatate din volumul borcanelor umplute cu castraveti: pentru un borcan de 10 l se prepara 5 l de saramura.
Borcanele nu se umplu complet (se pune saramura doar cat sa acopere castravetii pusi la murat) deoarece cand incep sa fermenteze vor da pe afara. Se aranjeaza la gura borcanelor crengute de visin, tulpini de marar uscat, cozi de telina, astfel incat sa tina castravetii scufundati in saramura. In acelasi timp aceste mirodenii vor da un gust deosebit de bun castravetilor murati.
Borcanele cu castraveti pusi la murat in saramura se lasa cateva zile in bucatarie la caldura, sa inceapa sa fermenteze. Cand fermenteaza, saramura se poate revarsa din borcane. Daca am umplut borcanele cu castraveti prea mult si vedem ca se umfla, putem pune borcanele in interiorul unei tavi sau in cratite, astfel incat saramura sa nu curga pe jos.
Dupa cateva (3-4) zile, cand vedem ca saramura s-a retras, semn ca fermentatia s-a redus, vanturam zeama castravetilor apoi legam borcanele la gura si le dam pe balcon, la rece.
Castravetii murati in saramura se vantura cel mai usor varsand saramura intr-o oala si amestecand in saramura folosind mixerul cu tel. Alta metoda este de a varsa saramura dintr-o oala in alta. Indiferent de metoda folosita, saramura este bine vanturata cand nu mai este deloc vascoasa. Daca dupa ce au fermentat, borcanele cu castraveti murati in saramura sunt puse intr-un loc racoros, nu mai necesita sa fie vanturate prea des. Daca insa vremea se incalzeste si vedem ca apare floare in borcane, trebuie sa curatam floarea si sa vanturam castravetii, altfel pot capata miros si gust neplacut.
 

vineri, 13 august 2010

Cum scapam de tantari


Ţânţarii ne dau mari bătăi de cap în această perioadă. Înţepăturile sunt neplăcute şi, în plus, insectele pot aduce boli grave. Iată câteva metode pentru a ţine ţânţarii departe de locuinţă, precum şi pentru a-i "extermina" pe cei existenţi.
Dacă locuieşti aproape de un parc cu un lac, ţânţarii sunt cea mai mare problemă a ta. În afara pastilelor antiţânţari, care se găsesc în orice magazin, poţi folosi şi produse naturale.
Beţişoare parfumate şi frunze de nuc
Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii.
Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate;
Dacă îţi place mirosul de cuişoare, presară zilnic într-un recipient puţin ulei esenţial şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.
Bicarbonat şi ulei de măsline
Bicarbonatul de sodiu are multe virtuţi, căci în spatele pudrei albe se află un puternic insecticid netoxic.
Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline. Umple o sticlă cu vaporizator cu o jumătate de litru de apă şi adaugă amestecul.
Pulverizează de mai multe ori pe zi, până la dispariţia insectelor.
Ulei esenţial de muşcată
Uleiul esenţial de muşcată e un excelent repulsiv pentru ţânţari.
Amestecă o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplică pe zonele expuse ale corpului.
Atenţie: uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării.
Uleiul de cuişoare este un remediu bun împotriva ţânţarilor. Nu trebuie decât să ţii în casă un recipient mic în care torni din când în când câteva picături de ulei de cuişoare.
Condimente în ghiveci
Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar. Iată lista plantelor aromatice pe care te poţi baza că te vor scăpa de vizitatorii nepoftiţi.
Aceste plante cresc din abundenţă în balcoanele scăldate de soare. Aşa devin o adevărată armată vegetală împotriva „invadatorilor".
Dacă în locuinţa ta există multe vaze cu flori sau acvarii, schimbă cât mai des apa din ele.

Spray-urile sunt utile
Te scapă de aceştia pentru o scurtă perioadă de timp (câteva ore). E foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile notate pe ambalajul produsului.
În general, nu este indicat accesul oamenilor în încăperea în care a fost aplicată o cantitate mare de soluţie timp de câteva ore.
Pastilele, ieftine şi bune
Reprezintă o metodă ieftină şi de cele mai multe ori eficientă.
Acestea nu costă mai mult de 1 leu, iar efectul lor durează aproximativ o noapte.
Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.

ShareThis