marți, 17 august 2010

Cum se pun castrevetii murati in saramura

Castravetii murati in saramura sunt muraturi care pot fi consumate la foarte multe retete de mancare. Din castravetii murati in saramura se prepara mancare de castraveti, sunt utilizati la salata boeuf etc. In timpul fermentatiei lactice zaharurile continute de castraveti sunt in mare parte metabolizate de bacterii, astfel incat castravetii murati in saramura au valoare nutritiva neglijabila, furnizand insa fibre alimentare si unele vitamine si minerale.
Ingrediente castraveti murati in saramura:
Castraveti potriviti - mici
1 l de saramura se prepara din 1l apa si 25g sare
Tulpini de marar uscat, frunze de telina, crengute de visin
optional: 2-3 ardei iuti la un borcan de castraveti murati de 3 l

Mod de preparare:

Castravetii se spala si se aranjeaza in borcane, cat mai compact. In locurile ramase intre castraveti se pot pune ardei iuti, hrean, marar. Cand borcanul este plin, se curata cativa catei de usturoi (cam 3-4 catei de usturoi pentru fiecare kg de castraveti murati) si se pun in borcan.
Se dizolva sarea in apa calduta, apoi se toarna peste castraveti. Cantitatea de saramura se calculeaza ca jumatate din volumul borcanelor umplute cu castraveti: pentru un borcan de 10 l se prepara 5 l de saramura.
Borcanele nu se umplu complet (se pune saramura doar cat sa acopere castravetii pusi la murat) deoarece cand incep sa fermenteze vor da pe afara. Se aranjeaza la gura borcanelor crengute de visin, tulpini de marar uscat, cozi de telina, astfel incat sa tina castravetii scufundati in saramura. In acelasi timp aceste mirodenii vor da un gust deosebit de bun castravetilor murati.
Borcanele cu castraveti pusi la murat in saramura se lasa cateva zile in bucatarie la caldura, sa inceapa sa fermenteze. Cand fermenteaza, saramura se poate revarsa din borcane. Daca am umplut borcanele cu castraveti prea mult si vedem ca se umfla, putem pune borcanele in interiorul unei tavi sau in cratite, astfel incat saramura sa nu curga pe jos.
Dupa cateva (3-4) zile, cand vedem ca saramura s-a retras, semn ca fermentatia s-a redus, vanturam zeama castravetilor apoi legam borcanele la gura si le dam pe balcon, la rece.
Castravetii murati in saramura se vantura cel mai usor varsand saramura intr-o oala si amestecand in saramura folosind mixerul cu tel. Alta metoda este de a varsa saramura dintr-o oala in alta. Indiferent de metoda folosita, saramura este bine vanturata cand nu mai este deloc vascoasa. Daca dupa ce au fermentat, borcanele cu castraveti murati in saramura sunt puse intr-un loc racoros, nu mai necesita sa fie vanturate prea des. Daca insa vremea se incalzeste si vedem ca apare floare in borcane, trebuie sa curatam floarea si sa vanturam castravetii, altfel pot capata miros si gust neplacut.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis