Zacusca cu vinete este o reteta traditionala romaneasca ce pastraza gustul si savoarea legumelor pentru lunile friguroase de iarna.
Ingrediente zacusca de vinete:
8 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
2 kg ardei gras
3 kg rosii
1 l ulei
sare, piper boabe, foi de dafin
3 kg gogosari
2 kg ceapa
2 kg ardei gras
3 kg rosii
1 l ulei
sare, piper boabe, foi de dafin
Modul de preparare a retetei:
Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Putem folosi vinete care au fost congelate, le lasam sa se dezghete pentru a se elimina din apa pe care o contin, apoi se toaca sau se paseaza cu gheara mixerului. Mie imi place zacusca in care se pot deosebi legumele, asadar folosesc mixerul la o turatie redusa pentru a nu distruge textura legumelor.
Gogosarii si ardeii se coc, se curata si se taie cubulete sau se dau prin masina de tocat, pe sita mare. Rosiile se oparesc, se curata de coaja, se taie cubulete si se lasa sa se scurga partea apoasa, pentru ca zacusca de vinete sa iasa mai scazuta.
Ceapa se toaca si se caleste. Se adauga vinetele tocate, gogosarii, ardeii, rosiile, sare. Zacusca de vinete se lasa pe foc mic, pe o tabla, sa fiarba pana cand legumele sunt fierte iar uleiul se strange la suprafata. Se adauga condimentele, se mai lasa 10 minute pe foc si este gata. Zacusca de vinete pregatita astfel poate fi consumata imediat sau poate fi conservata la borcane.
Pentru a pastra zacusca de vinete pentru iarna punem zacusca fierbinte in borcane. Borcanele cu zacusca de vinete se fierb apoi la bain-marie 1 ora si apoi se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert. Pregatita astfel, putem pastra zacusca de vinete cateva luni chiar daca nu avem pivnita.
Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Putem folosi vinete care au fost congelate, le lasam sa se dezghete pentru a se elimina din apa pe care o contin, apoi se toaca sau se paseaza cu gheara mixerului. Mie imi place zacusca in care se pot deosebi legumele, asadar folosesc mixerul la o turatie redusa pentru a nu distruge textura legumelor.
Gogosarii si ardeii se coc, se curata si se taie cubulete sau se dau prin masina de tocat, pe sita mare. Rosiile se oparesc, se curata de coaja, se taie cubulete si se lasa sa se scurga partea apoasa, pentru ca zacusca de vinete sa iasa mai scazuta.
Ceapa se toaca si se caleste. Se adauga vinetele tocate, gogosarii, ardeii, rosiile, sare. Zacusca de vinete se lasa pe foc mic, pe o tabla, sa fiarba pana cand legumele sunt fierte iar uleiul se strange la suprafata. Se adauga condimentele, se mai lasa 10 minute pe foc si este gata. Zacusca de vinete pregatita astfel poate fi consumata imediat sau poate fi conservata la borcane.
Pentru a pastra zacusca de vinete pentru iarna punem zacusca fierbinte in borcane. Borcanele cu zacusca de vinete se fierb apoi la bain-marie 1 ora si apoi se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert. Pregatita astfel, putem pastra zacusca de vinete cateva luni chiar daca nu avem pivnita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu