joi, 15 iulie 2010

Cum scoti petele de rugina

Petele de rugina slabe se cot cu zeama de lamaie cu care se umezeste pata de cateva ori aplicand pe acest loc suprafata fierbinte a fierului de calcat sau a ceainicului pana la uscare incompleta, dupa care se spala in apa.

Petele de rugina vechi se pot scoate cu o solutie concentrata de acid oxalic, tatric sau citric (1 lingurita la 1 pahar de apa). Locul patat al obiectului se tine cateva minute in solutie calda de acid si dupa aceea se limpezeste bine cu apa.

marți, 13 iulie 2010

Cum scoti petele de transpiratie

Petele de transpiratie de la subtioara, de pe rufe si imbracaminte, in cazul in care culoarea obiectului n-a fost alertata, se pot scoate cu solutie de hiposulfit (1 lingurita nu prea plina la 1 pahar de apa). Hiposulfitul se poate procura la magazinele de material fotografice. Dupa scoaterea petelor, locul curatit se spala cu apa fiarta calduta. De pe captuseala de matase asemenea pete se scot cu un amestec de amoniac si spirt in parti egale; pentru captuseala de matase alba se recomanda sa se adauge in amestec apa oxigenata. Pe tesaturile de lana petele se freaca mai intai cu o perie inmuiata in solutie de sapun se spala cu apa si se umezesc apoi cu acid oxaliac diluat (1 lingurita la 1 pahar de apa).

Cum scoti petele de urina

Petele de urina de pe tesaturile albe se scot cu solutie de acid citric (1 parte acid la 10 parti apa) iar de pe tesaturile colorate cu solutie de otet (1 parte otet la 5 parti apa). Pata se umezeste cu solutie, se lasa sa stea timp de o ora, iar dupa aceea se spala cu apa.

Cum scoti petele de sange

Petele proaspete de sange se pot scoate spaland mai intai locul cu apa rece iar apoi cu o solutie calda de sapun. Nu se permite in niciun caz sa se spele aceste pete deodata cu apa fierbinte deoarece in felul acesta ele se scot foarte greu. Inainte de spalat, rufaria cu pete de sange se tine cateva ore la inmuiat in apa rece. Pentru indepartarea petelor reci, se freaca mai intai locul patat cu amoniac diluat iar apoi cu o solutie de borax (1 lingurita la 1 pahar de apa) si se spala dupa aceea in apa calda.

De pe obiectele de matase fina petele de sange se indeparteaza cel mai bine cu amidon de cartofi sub forma de aluat preparat cu apa rece. Suprafata petei se acopera cu amidon, se lasa sa se usuce, se scutura amidonul si obiectul se spala in mod obisnuit. Daca obiectul nu se poate spala, iar de la amidon au ramas urme, acesta se freaca mai intai cu o carpa uscata iar apoi cu una umeda si se calca.

Cum scoti petele de peste, lapte, conserve si sosuri

Petele de peste, lapte, conserve si sosuri atata timp cat sunt proaspete se scot usor cu solutie de sapun, clatindu-se apoi cu apa calda. Petele vechi se imbiba cu ajutorul unei bucatele de vata, cu glicerina calda, iar dupa catva timp se clateste cu apa calda. Pentru scoaterea petelor de pe tesaturile de matase fina, o metoda foarte buna este amestecul, in cantitati egale, de glicerina si apa in care se adauga cateva picaturi de amoniac. Inainte de a folosi acest amestec se va verifica daca materialul nu se decoloreaza.

Pentru scoaterea petelor de pe obiectele din lana se recomanda solutia de glicerina si amoniac in apa (la 1 pahar de apa 20 gr glicerina si 10 gr amoniac). Dupa indepartarea petei, locul se spala cu apa calda, se usuca si se calca.

duminică, 11 iulie 2010

Cum scoti petele de vin rosu

Petele de vin rosu se pot scoate prin aceleasi procedee ca cele indicate pentru scoaterea petelor de fructe. Pe obiectele colorate petele se scot bine cu un amestec de glicerina si albus de ou crud. Se ung petele cu acest amestec, se lasa timp de cateva ore si se spala apoi cu apa calda.

Petele proaspete de vin rosu se presara cu sare de masa, umeda, iar dupa catva timp se spala cu apa fierbinte. Se mai pot inmuia in lapte sau zer si apoi spala. Petele de vin se pot indeparta de pe lucrurile albe cu apa oxigenata (1 lingurita la ½ pahar de apa) dupa scoaterea petei locul respectiv se spala cu apa rece.

Petele proaspete de vin si fructe se pot scoate cu apa fierbinte. Tesatura se intinde peste un vas oarecare si se toarna incet din ceainic apa clocotita pana cand pata dispare complet.

Cum scoti petele de fructe

Petele de fructe daca sunt proaspete se scot cu apa calda. Se recomanda sa se tina in prealabil pata cateva minute in lapte fierbinte, iar apoi sa se spele. Petele mai vechi se scot cu solutie de acid citric sau oxalic (2 grame la 1 pahar de apa) iar dupa aceea se spala bine in apa calda. Daca mai raman pete colorate se foloseste (pentru tesaturi albe) apa oxigenata amestecata cu amoniac (1 lingurita la 1 pahar de apa fierbinte) iar apoi se spala cu apa. Petele de fructe se mai pot scoate si cu amoniac usor incalzit.

ShareThis